9 effectieve manieren om affiliate links te gebruiken

Ik ben een groot fan van affiliate marketing en tegenwoordig verdien ik er zelfs het grootste deel van mijn inkomen mee. De bekendste manier om affiliate marketing in te zetten, is de
links verwerken in je blogartikelen. Dat is vaak ook heel effectief, maar er zijn nog talloze andere manieren om (nog meer!) geld te verdienen met affiliate marketing. Hier zijn mijn 9 favoriete manieren om affiliate links te gebruiken.

TIP: Wanneer je nog weinig of niets van affiliate marketing weet, raad ik aan om eerst het artikel Affiliate marketing: verdien duizenden euro’s met je blog te lezen. Gebruik je wel affiliate links, maar verdien je er weinig aan? Lees dan ook eerst het artikel 4 fouten die bloggers maken met affiliate marketing.

1. SCHRIJF EEN REVIEW
Wanneer je een product hebt gekocht waar je laaiend enthousiast over bent, kun je het binnen no time terug verdienen door er een review over te schrijven. Wanneer je het bijvoorbeeld bij Bol.com of Zalando hebt gekocht, kun je namelijk via een affiliate link je bezoekers naar het product verwijzen. Wanneer zij het product (of een ander product op die site) kopen, krijg jij een percentage van het bedrag dat ze hebben uitgegeven. Dit kun je bijvoorbeeld doen met kleding en gezichtsverzorging, maar ook met boeken, verzekeringen of hotels.

2. SCHRIJF EEN TUTORIAL
Als jij ergens veel verstand van hebt, zou je een tutorial kunnen maken en vervolgens in de tekst kunnen linken naar de producten die je hebt gebruikt – uiteraard via affiliate links. Zelf heb ik dit gedaan met het artikel Hoe begin je een blog?. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je een blog begint en vervolgens heb ik een aantal affiliate links in het artikel verwerkt (de links met een *).

3. SCHRIJF EEN ARTIKEL OVER DE TOOLS DIE JE GEBRUIKT
Veel mensen zijn benieuwd naar de producten die anderen gebruiken, dus het is slim om daar wat mee te doen op je blog, zeker als het je ook nog eens geld kan opleveren. Wanneer je een kookblog hebt, zou je een artikel kunnen schrijven waarin je al je kookgerei op een rijtje zet, met affiliate links naar bijvoorbeeld Bol.com. Wanneer je fotografeert, kun je al het apparatuur dat je gebruikt in een blogpost verwerken, inclusief affiliate links naar de winkels die het aanbieden. Als reisblogger zou je een artikel kunnen schrijven met alle (affiliate!) websites die je gebruikt om goedkoop je reizen te plannen. De mogelijkheden zijn eindeloos! In het artikel De tools die ik gebruik om mijn blog te laten groeien zie je hoe ik dit heb aangepakt.

4. MAAK EEN PAGINA MET DEALS
Soms geven affiliate programma’s kortingscodes die jij als affiliate kunt doorgeven aan je bezoekers, zoals 5 euro korting op de eerste overnachting of de eerste maand gratis bij een telefoonabonnement. Die kortingen kun je in je blogposts verwerken, maar je kunt natuurlijk ook een speciale pagina maken met alle deals. Het is uiteraard wel belangrijk dat de deals die je laat zien bij je blog passen.

5. ZET DE LINK IN JE CALL TO ACTION
Wanneer je een artikel hebt geschreven over een bepaald product dat je veel succes heeft opgeleverd of over de winkel waar je de jurk van je dromen vond, kun je aan het einde van je artikel een affiliate link in de vorm van een call to action plaatsen. Bijvoorbeeld: “Wil je ook zoveel succes? Koop dit product dan nu op …” of “Wil je ook zo’n mooie galajurk? Deze geweldige outfit kun je kopen op …”.

6. ZET AFFILIATE ADVERTENTIES OP JE WEBSITE
Je hoeft niet altijd een artikel te schrijven om affiliate links te gebruiken; je kunt ze bijvoorbeeld ook in je sidebar zetten. Maak in Photoshop of Canva een advertentie met een product dat past bij je blog en zet het vervolgens met een affiliate link in je sidebar of footer. Wanneer je bezoekers op de advertentie klikken en vervolgens iets kopen, krijg jij daar geld voor. Bij veel campagnes kun je ook kant-en-klare advertenties downloaden, dus wanneer je het te veel werk vindt om het zelf te maken, kun je ook die afbeeldingen met een affiliate link op je website zetten.

7. VERWERK DE LINKS IN EEN E-BOOK
Wanneer je een E-book hebt geschreven en je behandelt bepaalde producten of websites, kun je daar door middel van een affiliate link naar verwijzen. Op die manier kun je je E-books gratis weggeven en er toch nog wat geld aan verdienen.

8. VERWERK DE LINKS IN JE NIEUWSBRIEF
Wanneer je regelmatig een nieuwsbrief verstuurt, kun je ook daar affiliate links in verwerken. Je kunt dat in de tekst doen, maar bijvoorbeeld ook in de eventuele afbeeldingen. Zorg er wel voor dat het geen nieuwsbrief vol spammy affiliate links wordt en dat de producten die je promoot ook echt relevant zijn voor je lezers.

9. GEBRUIK AFFILIATE LINKS OP SOCIAL MEDIA
Als je veel volgers op social media hebt, kun je ook daar veel succes behalen met affiliate marketing. Deel bijvoorbeeld elke week je favoriete product van dat moment, vertel dat een bepaalde website nu 40% korting heeft of schrijf een oprecht verhaal over hoe een product een bepaald probleem voor je heeft opgelost – uiteraard allemaal inclusief affiliate link. Zoek wel eerst even uit welke programma’s je wel en niet op social media mag promoten.

Zelf gebruik ik affiliate links op Pinterest, waar ik een niet al te groot, maar wel leuk bedragje mee verdien, zonder dat het me echt tijd en moeite kost. Hoe ik dat precies doe, lees je in het artikel Hoe ik geld verdien met Pinterest.

De affiliate netwerken waar ik ben aangesloten:
TradeTracker
Awin (het voormalige Zanox)
Daisycon
Partnerprogramma Bol.com

Gebruik jij affiliate links? Zo ja, welke manieren gebruik jij?

Wil je (meer) geld verdienen met affiliate marketing? In dit artikel deel ik 9 slimme en effectieve manieren om affiliate links te gebruiken op je website.

9 thoughts on “9 effectieve manieren om affiliate links te gebruiken

  1. Ik gebruik Linkpizza, omdat dat alle andere affiliate programma’s koppelt, maar het lukt me niet om mijn Pinterest te linken. Waarschijnlijk net omdat je bij Linkpizza geen speciale links moet gebruiken …

  2. Goed om te horen dat je aardig verdient met affiliate marketing. Ik vind het echt een super interessant onderwerp, maar weet nog niet zo goed hoe ik het zelf moet gebruiken. Links in reviews toevoegen doe ik al, maar ik moet denk ik echt meer met Pinterest gaan doen en misschien toch eindelijk een nieuwsbrief opstarten. Een deals-pagina is ook een heel goed idee!

  3. Hey! Bedankt voor dit artikel. Ik doe dit al wel, maar nog niet zo heel consistent (regel nummer één om succes te hebben haha). Nu heb ik begrepen dat je je Pinterest affiliates ook moet disclaimen, met bijvoorbeeld -ad- in de omschrijving. Weet jij of dit nog steeds geldt?

    1. In mei 2016 heeft Pinterest het beleid veranderd en mag je in ieder geval onbeperkt affiliate links promoten op Pinterest. Volgens mij is het sinds die update ook niet meer verplicht om een disclaimer in je beschrijving te zetten. Ik heb het in ieder geval nooit gedaan en grote bloggers die ik volg en die ook affiliate links gebruiken, heb ik het ook nooit zien doen.

  4. Hoi Tarinda, bedankt voor dit artikel! Ik ben een e-book aan het schrijven, maar deze is niet gratis. Mag je er dan alsnog affiliate links in gebruiken of is dat niet toegestaan?
    Ik ga me ook maar eens verdiepenin pinterest. Een super leuke site heb je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *