Affiliate marketing: verdien duizenden euro’s met je blog

Wanneer je een blog hebt, kun je prima een paar tientjes of misschien zelfs een paar honderd euro per maand verdienen door advertenties of gesponsorde artikelen. Maar er echt rijk van worden? Dat is voor veel bloggers mission impossible.

Maar niet getreurd; er is namelijk een andere manier waarmee je wél veel geld kunt verdienen met je blog – zonder dat je spuuglelijke banners op je site hoeft te zetten of tot in den eeuwigheid moet onderhandelen met mediabureaus. En dan heb ik het over: affiliate marketing.

WAT IS AFFILIATE MARKETING?
Wanneer je affiliate bent, prijs je het product van iemand anders aan door middel van je eigen affiliate link. Je kunt affiliate worden door je aan te melden bij affiliate netwerken of bij partnerprogramma’s van bedrijven. Wanneer je goedgekeurd bent, kun je je persoonlijke affiliatelinks generen en die vervolgens op je website plaatsen. Steeds wanneer iemand via jouw link iets koopt, krijg jij daar een beloning voor – meestal een vast bedrag of een percentage van het aankoopbedrag.

Een voorbeeld: je hebt op je blog een review geschreven over het boek On Life van Anna Nooshin. Je kunt je dan aanmelden voor het partnerprogramma van Bol.com en een affiliate link naar het boek maken (voorbeeldlink – als je snel kijkt, zie je dat de link verandert van een affiliate link in een ‘gewone’ link naar het boek). In je blogpost kun je vervolgens vermelden dat het boek via Bol.com te koop is en met je affiliatelink kun je naar de verkooppagina verwijzen. Als mensen het boek (of een ander product) ook daadwerkelijk aanschaffen, krijg jij daar geld voor.

Er zijn bedrijven – zoals Bol.com – die hun eigen programma hebben, maar de meeste bedrijven zijn aangesloten bij affiliate netwerken. Wanneer je Zalando wilt promoten, kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij Awin en voor TUI moet je bij TradeTracker zijn. De bekendste affiliate netwerken zijn:
TradeTracker
Awin (het voormalige Zanox)
Daisycon
Partnerprogramma Bol.com

Je kunt affiliate marketing ook automatiseren door gebruik te maken van Linkpizza. In dit artikel kun je meer lezen over hoe Linkpizza werkt.

WAAROM IS AFFILIATE MARKETING ZO FANTASTISCH?
Natuurlijk kost het tijd om goede artikelen te schrijven waarin je de producten promoot, maar that’s it. Als het eenmaal online staat, kun jij geld verdienen zonder dat je er ook nog maar íets voor hoeft te doen. En naast dat je er makkelijk geld mee kunt verdienen, heeft het ook een aantal andere voordelen:
Je bent locatie-onafhankelijk – Met affiliate marketing kun je letterlijk geld verdienen terwijl je met een cocktail onder een palmboom zit. Zolang je toegang tot internet hebt, kun je op elke plek ter wereld inkomsten genereren.
Je hebt geen producten nodig – Je hoeft niet zelf producten te creëren; een ander doet het grote werk en jij hoeft het alleen maar te promoten.
Je hebt weinig kosten – Aangezien je niet zelf de producten maakt, hoef je ook weinig te investeren. Het enige wat je nodig hebt is een aantrekkelijke en goedwerkende website. Leestip: zo begin je een succesvolle blog.

Michelle van Making Sense of Cents verdient al jaren geld met affiliate marketing en in februari 2017 verdiende ze er zelfs ruim 100.000 dollar mee. In één maand! Natuurlijk blijven zulke bedragen voor de meesten van ons een droom, maar dat er veel geld mee te verdienen valt, is één ding wat zeker is.

HOE KUN JE AFFILIATE MARKETING GEBRUIKEN?
Je kunt de links verwerken in de artikelen die je schrijft, maar er zijn meer manieren om affiliate marketing in te zetten, zoals:

Artikelen – Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om affiliate links in je artikelen te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld reviews schrijven (“5x de beste boeken over social media” = link naar boeken), tutorials maken (“Hoe maak je mooie vakantiefoto’s met de [merk fototoestel]” = link naar fototoestel) of producten vergelijken (“Welke budget mascara werkt het beste?” = links naar mascara’s). Maar overdrijf het niet; je moet wel geloofwaardig blijven.

Lees ook: De 5 affiliate programma’s waar ik het meeste mee verdien

Social media – Waarom zou je jezelf beperken tot je website als je een grote groep volgers op social media hebt? Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest – op elk kanaal is het toegestaan om affiliatelinks te gebruiken (dit geldt niet voor elk programma, dus kijk daar goed naar). Maar houdt het ook hier beperkt; wanneer je te veel affiliatelinks gebruikt, zul je snel volgers kwijtraken en dat is natuurlijk niet wat je wilt.

E-maillijst – Je kunt ook emailmarketing gebruiken om geld te verdienen met affiliate marketing. Leg bijvoorbeeld uit hoe jij duizenden volgers hebt gekregen op Instagram en welke tools (= affiliate) jij daarvoor hebt gebruikt.

E-books/cursussen – Hier kun je dezelfde strategie toepassen als bij je mailinglijst. Deel waardevolle en kwalitatieve content en raad vervolgens bepaalde cursussen/producten aan waar jij affiliate voor bent.

“NADELEN” VAN AFFILIATE MARKETING

Net als met alles, heeft ook affiliate marketing niet alleen maar voordelen. Maar echt nadelen, die zijn er eigenlijk ook niet echt. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Je bent niet na één dag miljonair – Er valt veel geld te verdienen met affiliate marketing, maar dat betekent niet dat je ook snél geld verdient. Je kunt niet zomaar overal je links droppen en verwachten dat mensen de producten kopen. Je moet eerst trouwe volgers hebben en geloofwaardigheid opbouwen voordat mensen geloven dat de producten die jij promoot daadwerkelijk de moeite waard zijn. Het kan dus maanden duren voordat je echt wat gaat verdienen met affiliate marketing. En dat is ook prima – niemand is in één dag rijk (behalve als je op tijd in bitcoin was gestapt). Blijf gewoon volhouden en vergelijk jezelf vooral niet met bloggers die al veel langer bezig zijn.

Je inkomen wisselt – Met affiliate marketing heb je geen vast salaris; je inkomen zal elke maand anders zijn. De ene maand verdien je misschien een vermogen, terwijl het een maand later maar een paar euro is. Zorg er daarom voor dat je qua inkomsten niet volledig afhankelijk bent van affiliate marketing.

Lange wachttijd – Wanneer iemand via jouw link een product heeft gekocht, kan het weken en soms zelfs maanden duren voordat het bedrag uitbetaald wordt. Als je eenmaal een constante stroom aan inkomsten hebt, zul je daar niet veel last meer van hebben, maar in het begin lijkt het soms een eeuwigheid te duren voordat het bedrag gestort wordt.

Doe jij aan affiliate marketing? Wat zijn jouw ideeën erover?

Wil je geld verdienen met je blog of wil je een passief inkomen? Gebruik dan affiliate marketing om snel veel geld te verdienen met je blog.

24 thoughts on “Affiliate marketing: verdien duizenden euro’s met je blog

 1. Ik heb zoveel aan jouw artikelen, superfijn! Ik ga er ook naar kijken, wil niet een of andere agressieve marketing truc toepassen om geld te verdienen met mijn blog, maar dit kun je zelf invullen en dus ook aanpassen aan je eigen stijl. Thanks! X

 2. Bedankt voor de tips! Ik ben je hele website aan het doorlezen en deze tips had ik nodig! :-) Ik wist dat het kon maar had geen idee hoe ik het in kon zetten, bedankt.

 3. Hey Tarinda,

  Ken jij toevallig bloggers die hier echt successen mee hebben geboekt? In Amerika praat iedereen erover en ik ben ook superenthousiast. Maar ik ben heel benieuwd hoe dat zich hier in Nederland vertaalt!

  1. Hi Johanne! Vrijwel elke grote blogger in Nederland maakt hier gebruik van. Ik denk dat vooral reisbloggers hier echt succesvol mee kunnen worden, maar eigenlijk kun je het in elke branche goed toepassen. De meeste bloggers geven het ook aan als iets affiliate is, dus als je wat grote blogs langsloopt, zul je het vaak genoeg tegenkomen!

   1. Er zijn weinig reisbloggers echt succesvol mee. Als in er een volledig inkomen uithalen. Er is namenlijk heel veel concurrentie van zogenaamde affiliatessites die zich alleen maar richten op reizen vergelijken. Of blogs met een hele beperkte persoonlijke insteek en ook echt gericht op affiliate. Sites zoals familiereis etc

 4. Bon Dia Tarinda, Dank je wel voor de informatie. Heel fijn jouw blog.
  Op welk moment kies je voor de volgende stap? Geen idee wanneer het zinvol is om met Affiliatie marketing te beginnen. En moet je daarvoor ingeschreven staan bij de KVK. Ik woon in Spanje en verdien nog niets met mijn blog. Ik wil me pas inschrijven, als het ook echt die kant op gaat, want als Autonomo (zzp-er in Spanje) moet je vanaf de eerste maand een vast bedrag aan loonheffing betalen, ook al verdien je niets.

  1. Hi Petra, dankjewel! Fijn om te horen dat je er wat aan hebt! Vanuit de affiliate netwerken is het geen vereiste dat je bent ingeschreven bij de KvK – je hebt geen BTW nummer nodig of iets dergelijks. Je zou het eerst even aan kunnen kijken zonder je in te schrijven en je pas in te schrijven als je er wat grotere bedragen mee verdient. En wanneer je ermee aan de slag gaat, is helemaal je eigen keus. Het is vooral belangrijk dat je trouwe bezoekers hebt die geloven in jouw aanbevelingen. Dus als je dat al hebt, kun je prima met affiliate marketing beginnen en anders zou ik aanraden om eerst aan de engagement van je blog te werken. Je zou ook eerst Linkpizza kunnen proberen, dat is wat laagdrempeliger: http://www.digitaledromers.nl/simpelste-manier-geld-verdienen-bloggen/

 5. Razend enthousiast over je artikel! good job! Denk je dat dit ook werkt voor boutiques?
  Ik zit in het boho/bohemian segment en wil mijn opties bekijken, spijtig dat er zo weinig is in mijn niche…

  1. Wat leuk om te horen! Ik heb zelf geen idee wat er precies qua programma’s zijn in die richting, maar zou zeker aanraden om de netwerken langs te lopen om te kijken welke aanbieders er allemaal zijn. En via Bol.com kun je misschien wat dingen vinden die aansluiten bij je niche!

 6. Hi Tarinda! Wat heb je een ontzettend fijne, duidelijke en informatieve blog. Ik ben al een tijdje aan het bloggen maar nu ik jouw website heb gevonden durf ik het aan om me meer te verdiepen in allerlei (hele leuke) dingen. Bedankt, en keep up the good work ✌🏼🌿

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *