Affiliate marketing: verdien duizenden euro’s met je blog

Wanneer je een blog hebt, kun je prima een paar tientjes of misschien zelfs een paar honderd euro per maand verdienen door advertenties of gesponsorde artikelen. Maar er echt rijk van worden? Dat is voor veel bloggers helaas mission impossible.

Maar hé, niet getreurd, je hebt helemaal geen advertenties of samenwerkingen nodig om geld te verdienen met je blog. Sterker nog: waarom zou je daar oneindig veel tijd in steken als er ook een veel makkelijkere manier is om geld te verdienen met je blog – veel meer geld zelfs. May I present you: affiliate marketing.

WAT IS AFFILIATE MARKETING?

Wanneer je een affiliate bent, prijs je het product van iemand anders aan door middel van je eigen affiliate link. Je kunt affiliate worden door je aan te melden bij bedrijven of affliate programma’s. Wanneer je goedgekeurd bent, kun je persoonlijke affiliate links generen en die vervolgens op je website plaatsen. Steeds wanneer iemand via jouw link het product koopt, krijg jij daar een beloning voor – meestal een vast bedrag of een percentage van het aankoopbedrag.

Een voorbeeld: je hebt op je blog een review geschreven over het boek On Life van Anna Nooshin. Je kunt je dan aanmelden voor het partnerprogramma van Bol.com en een affiliate link naar het boek maken (voorbeeldlink – als je snel kijkt, zie je dat de link verandert van een affiliate link in een ‘gewone’ link naar het boek). Onderaan je review kun je vervolgens melden dat On Life via Bol.com te koop is en je gebruikt je eigen affiliate link om je lezers door te verwijzen. Als mensen via jouw link inderdaad het boek kopen, verdien jij daar geld aan.

De meeste bedrijven zijn aangesloten bij affiliate netwerken. Wanneer je Zalando wilt promoten, kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij Zanox en voor TUI moet je bij TradeTracker zijn. Bol.com heeft een eigen partnerprogramma. De bekendste affiliate netwerken zijn:
TradeTracker
Awin (het voormalige Zanox)
Daisycon
Partnerprogramma Bol.com

WAAROM IS AFFILIATE MARKETING ZO FANTASTISCH?

Natuurlijk kost het tijd om een goed artikel te schrijven waarin je een product promoot, maar that’s it. Als het eenmaal online staat, kun jij geld verdienen zonder dat je er ook nog maar iets voor hoeft te doen. En naast dat je er makkelijk geld mee kunt verdienen, heeft het ook een aantal andere voordelen:
Je bent niet afhankelijk van een locatie – Met affiliate marketing kun je letterlijk geld verdienen terwijl je met een cocktail onder een palmboom zit. Zolang je toegang tot internet hebt, kun je op elke plek ter wereld inkomsten genereren.
Je hebt geen producten nodig – Je hoeft niet zelf producten te creëren; een ander doet het grote werk en jij hoeft het alleen maar te promoten.
Weinig kosten – Aangezien je niet zelf de producten maakt, hoef je ook weinig te investeren. Het enige wat je nodig hebt is een aantrekkelijke en goedwerkende website. Leestip: zo begin je een succesvolle blog.

Michelle van Making Sense of Cents verdient al jaren (veel!) geld met affiliate marketing en afgelopen juni verdiende ze er zelfs ruim 47.000 dollar mee. In één maand! Natuurlijk blijven zulke bedragen voor de meesten van ons een droom, maar dat er veel geld mee te verdienen valt, is één ding wat zeker is.

HOE KUN JE AFFILIATE MARKETING GEBRUIKEN?

Dit lijkt een inkoppertje: je verwerkt de links gewoon in de artikelen die je schrijft. En inderdaad, dat is een mogelijkheid, maar er zijn meer manieren om geld te verdienen met affiliate marketing. Hieronder zijn de vier beste opties:

Artikelen – Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om affiliate links in je artikelen te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld reviews schrijven (“5x de beste boeken over social media” = link naar boeken), tutorials maken (“Hoe maak je mooie vakantiefoto’s met de [merk fototoestel]” = link naar fototoestel) of producten vergelijken (“Welke budget mascara werkt het beste?” = links naar mascara’s). Maar overdrijf het niet; je moet wel geloofwaardig blijven.

Social media – Waarom zou je jezelf beperken tot je website als je een grote groep volgers op social media hebt? Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest; op elk kanaal is het toegestaan om links te gebruiken in je updates, pins, tweets of foto’s (dit geldt niet voor elk programma, dus kijk daar goed naar!). Maar houdt het ook hier beperkt. Wanneer je te veel affiliate links gebruikt, zul je snel volgers kwijtraken en dat levert je natuurlijk helemaal geen verkopen op.

E-maillijst – Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar wanneer je veel abonnees hebt, kun je ook emailmarketing gebruiken om geld te verdienen met affiliate marketing. Je kunt bijvoorbeeld gratis waardevolle informatie delen en daar je links in verwerken. Leg bijvoorbeeld uit hoe jij duizenden volgers hebt gekregen op Instagram en welke tools (= affiliate) jij daarvoor gebruikt hebt.

E-books/cursussen – Hier kun je dezelfde strategie toepassen als bij je mailinglijst. Deel waardevolle en kwalitatieve content en raad vervolgens bepaalde cursussen/producten aan waar jij affiliate voor bent.

“NADELEN” VAN AFFILIATE MARKETING

Net als met alles, heeft ook affiliate marketing niet alleen maar voordelen. Maar echt nadelen, die zijn er eigenlijk toch ook niet echt. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Je bent niet rijk na één dag – We weten inmiddels dat er veel geld te verdienen valt met affiliate marketing, maar dat betekent niet dat je ook snél geld verdient. Je kunt niet zomaar overal je links droppen en verwachten dat mensen de producten kopen. Je moet eerst trouwe volgers krijgen en geloofwaardigheid opbouwen voordat mensen geloven dat de producten die jij promoot echt de moeite waard zijn. Het kan dus maanden duren voordat je echt wat gaat verdienen. En dat is ook prima – blijf gewoon volhouden en vergelijk jezelf niet met bloggers die al veel langer bezig zijn.

Je inkomen wisselt – Het is mogelijk om een goed inkomen te verdienen met affiliate marketing, maar het inkomen zal elke maand anders zijn. De ene maand verdien je misschien ontzettend veel, terwijl het een maand misschien maar een paar euro is. Zorg er dus voor dat je niet volledig afhankelijk bent van affiliate marketing voor je inkomen.

Lange wachttijd – Wanneer iemand via jouw link een product heeft gekocht, kan het weken en soms zelfs maanden duren voordat jij daarvoor betaald wordt. Als je eenmaal een constante stroom aan inkomen hebt, zul je daar niet veel last meer van hebben, maar in het begin voelt het soms als een eeuwigheid voordat het bedrag gestort wordt.

Doe jij al aan affiliate marketing? Wat zijn jouw ideeën erover?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

13 Comments

 1. Ik gebruik ook affiliatie links op mijn blog. Het is heel eenvoudig. Zanox ken ik nog niet daar ga ik zo even naar kijken

 2. Ik heb zoveel aan jouw artikelen, superfijn! Ik ga er ook naar kijken, wil niet een of andere agressieve marketing truc toepassen om geld te verdienen met mijn blog, maar dit kun je zelf invullen en dus ook aanpassen aan je eigen stijl. Thanks! X

  • Wat lief, dankjewel! En dat vind ik inderdaad ook zo fijn. Het is helemaal niet een in your face aanpak, maar je kunt er toch leuk mee verdienen! Succes ermee! X

 3. Bedankt voor de tips! Ik ben je hele website aan het doorlezen en deze tips had ik nodig! :-) Ik wist dat het kon maar had geen idee hoe ik het in kon zetten, bedankt.

 4. Hey Tarinda,

  Ken jij toevallig bloggers die hier echt successen mee hebben geboekt? In Amerika praat iedereen erover en ik ben ook superenthousiast. Maar ik ben heel benieuwd hoe dat zich hier in Nederland vertaalt!

  • Hi Johanne! Vrijwel elke grote blogger in Nederland maakt hier gebruik van. Ik denk dat vooral reisbloggers hier echt succesvol mee kunnen worden, maar eigenlijk kun je het in elke branche goed toepassen. De meeste bloggers geven het ook aan als iets affiliate is, dus als je wat grote blogs langsloopt, zul je het vaak genoeg tegenkomen!

 5. Bon Dia Tarinda, Dank je wel voor de informatie. Heel fijn jouw blog.
  Op welk moment kies je voor de volgende stap? Geen idee wanneer het zinvol is om met Affiliatie marketing te beginnen. En moet je daarvoor ingeschreven staan bij de KVK. Ik woon in Spanje en verdien nog niets met mijn blog. Ik wil me pas inschrijven, als het ook echt die kant op gaat, want als Autonomo (zzp-er in Spanje) moet je vanaf de eerste maand een vast bedrag aan loonheffing betalen, ook al verdien je niets.

  • Hi Petra, dankjewel! Fijn om te horen dat je er wat aan hebt! Vanuit de affiliate netwerken is het geen vereiste dat je bent ingeschreven bij de KvK – je hebt geen BTW nummer nodig of iets dergelijks. Je zou het eerst even aan kunnen kijken zonder je in te schrijven en je pas in te schrijven als je er wat grotere bedragen mee verdient. En wanneer je ermee aan de slag gaat, is helemaal je eigen keus. Het is vooral belangrijk dat je trouwe bezoekers hebt die geloven in jouw aanbevelingen. Dus als je dat al hebt, kun je prima met affiliate marketing beginnen en anders zou ik aanraden om eerst aan de engagement van je blog te werken. Je zou ook eerst Linkpizza kunnen proberen, dat is wat laagdrempeliger: http://www.digitaledromers.nl/simpelste-manier-geld-verdienen-bloggen/

Leave A Reply

Navigate