9 WordPress plugins die elke blog móet hebben

Met plugins kun je je blog niet alleen mooier en leuker maken, ze kunnen je website ook sneller, effectiever en veiliger maken. Inmiddels zijn er alleen zoveel soorten plugins, dat het soms lastig is om te bepalen welke nou echt de moeite waard zijn. Vandaag licht ik daarom 9 plugins uit die je in ieder geval moet hebben en die – hoera! – ook nog eens helemaal gratis zijn!

1. AKISMET

Wat het doet: spam reacties blokkeren.

Akismet is tegenwoordig standaard op elke WordPress blog geïnstalleerd en dat is niet voor niets; zonder deze plugin staat je website binnen no time vol met spam over Viagra en alles. Not what we want! Ik raad daarom aan om Akismet zo snel mogelijk te activeren, zodat het alle spam uit je reacties kan filteren en jij alleen op de verwijderknop hoeft te drukken.

2. CONTACT FORM 7

Wat het doet: zet een contactformulier op je website.

Wanneer je wilt dat bedrijven en bezoekers je makkelijk kunnen bereiken, kun je natuurlijk gewoon je emailadres bij je contactgegevens zetten, maar ik ben ook zeker voorstander van een contactformulier. Niet iedereen zal namelijk zin hebben om eerst zijn of haar mail op te moeten starten voordat ze me een berichtje kunnen sturen en door én mijn mailadres én een contactformulier op mijn website te zetten, maak ik het voor iedereen makkelijk om me te bereiken. Zelf heb ik voor Contact Form 7 gekozen omdat ik met deze plugin veel naar eigen wens kan aanpassen en het hoger scoorde dan de alternatieven.

9 WordPress plugins die elke blog móet hebben

3. GOOGLE ANALYTICS BY MONSTERINSIGHT

Wat het doet: je statistieken tracken

Ik ben van mening dat Google Analytics onmisbaar is voor elke blogger, hoe groot of klein je blog ook is. Met Google Analytics kun je namelijk al je statistieken zien en analyseren en zo ontdekken waar je aan moet werken om meer bezoekers naar je blog te trekken. Er zijn verschillende plugins om Google Analytics aan je WordPress blog te koppelen, maar MonsterInsights scoorde het best, waardoor ik voor deze plugin heb gekozen.

4. YOAST SEO

Wat het doet: de SEO van je website verbeteren.

Wanneer je op een simpele manier je SEO wilt verbeteren, is de Yoast SEO plugin je redder in nood. Met de plugin kun je per artikel de standaardzaken zoals je titel en meta description aanpassen, maar het maakt ook van elke blogpost een content analyse. Hiermee kun je precies zien op welke onderdelen je goed scoort (groen bolletje) en welke onderdelen verbetering nodig hebben (oranje of rood bolletje). Daarnaast kun je met deze plugin ook heel simpel een sitemap maken, waardoor Google de pagina’s op je website beter kan indexeren en kun je je social media accounts ermee verifiëren.

9 WordPress plugins die elke blog móet hebben

5. W3 TOTAL CACHE

Wat het doet: je website sneller maken.

Een langzame website is niet alleen irritant voor je bezoekers, het is ook slecht voor je SEO. Het is daarom belangrijk dat je website zo snel mogelijk blijft en W3 Total Cache helpt je daarbij. Het is wel een hele technische plugin die nogal overweldigend kan overkomen, maar online vind je een paar handige handleidingen – zoals deze – die je kunnen helpen bij het instellen van de plugin. En zelfs als je alles op de standaardinstellingen laat staan, zul je zien dat je website al een stuk sneller wordt.

6. LIMIT LOGIN ATTEMPTS

Wat het doet: je website beschermen tegen hackers.

Hoe groot of klein je blog ook is, er is altijd een kans dat je website gehackt wordt. De Limit Login Attempts plugin verkleint die kans door IP adressen te blokkeren die meerdere keren achter elkaar een verkeerd wachtwoord hebben ingevuld.

7. SOCIAL MEDIA FEATHER

Wat het doet: maakt het makkelijker om je blogposts op social media te delen.

Wanneer je deze plugin hebt geïnstalleerd, verschijnen er onder je artikelen deelknoppen waarmee je bezoekers je blogpost met één klik op de knop op social media kunnen delen. Je kunt in de instellingen zelf nog een aantal zaken aanpassen, zoals welke kanalen je wel en niet wilt laten zien. Omdat er deelknoppen in mijn thema zitten, gebruik ik zelf de plugin niet, maar wanneer jij nog geen social share buttons heb, schijnt deze plugin een van de beste te zijn. Leestip: Zo zorg je ervoor dat anderen je blogpost delen.

8. BROKEN LINK CHECKER

Wat het doet: dode links opsporen.

Wanneer je al jaren blogt, is de kans groot dat een aantal oude blogposts links bevatten die niet meer bestaan. Wanneer dat bij een paar artikelen het geval is, is het niet zo erg, maar als het te vaak voorkomt, gaat het ten koste van je gebruikerservaring en je SEO. De Broken Link Checker scant regelmatig je website om te kijken of er dode links zijn en geeft je vervolgens een seintje, zodat je de link kunt aanpassen of verwijderen. Ideaal!

9. LINKPIZZA

Wat het doet: laat je geld verdienen zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.

LinkPizza zorgt ervoor dat de links op je website automatisch in affiliate links veranderen, waardoor jij geld kunt verdienen zonder dat je je hoeft aan te melden bij verschillende affiliate netwerken. Hoe LinkPizza precies werkt en hoe je je kunt aanmelden, lees je in het artikel De allersimpelste manier om geld te verdienen met bloggen

Gebruik jij deze plugins? Welke (andere) plugin vind jij echt een aanrader?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Ben je op zoek naar de beste plugins voor je WordPress website? Ontdek hier 9 plugins die onmisbaar zijn voor elke WordPress blog.

17 Comments

 1. Wat een fijne tips! Broken Link Checker kende ik nog niet, maar ga ik eens uitproberen. Shareaholic klinkt ook als een goed alternatief voor de plug-in die ik daar nu voor heb. Daar ga ik eens naar kijken :)

 2. Ik zou hier nog Google Authenticator aan willen toevoegen, voor een goede 2-staps verificatie.

 3. Wat geef jij toch altijd fijne tips! Bij mijn laatste 2 artikelen kan ik ineens geen SEO aanmaken. Heb jij toevallig enig idee hoe dat kan?

  • Wat lief, dankjewel! En je bedoelt via de Yoast SEO plugin? Misschien moet je hem updaten? Ik zie dat ik nergens last van heb, maar ik heb hem wel 2 dagen geleden geüpdatet.

 4. Wat een handige tips! Voor seo gebruiken wij inmiddels een andere, maar daar hebben we voor betaald. (Kan je op meerdere websites gebruiken en mijn vriend maakt websites) die werkt echt super goed! Kun je zien hoe hoog je artikel scoort in percentage! Linkpizza kende ik nog niet, leuk

 5. Die Limit Login Attempts ga ik downloaden, heb nu al van verschillende bloggers gehoord dat ze wel eens gehackt zijn en ben doodsbang dat dat mij gaat overkomen, dus dus dit is wel een slimme!

 6. Wat een fijne tips! Ik heb vanochtend Shareaholic geïnstalleerd maar kreeg toen allemaal betaalde linkjes bij mijn related articles te zien. Ook toen ik betaalde linkjes uitzette in de plugin bleef het erbij staan. Van schrik heb ik hem maar weer verwijderd. Weet je hoe dit kan?

 7. Hi Tarinda, wat fijn dat je dit deelt! Ik ben net overgestapt naar WordPress. Die cache plugin ga ik zeker even bekijken! Thnx, groetjes Melissa.

 8. Ik heb de meeste wel. Erg blij met de link naar handleiding voor de wp cache want die is zeker ingewikkeld.
  Heb linkpizza er toen direct afgegooid. Ze zetten nl echt ALLES om. Ook bij gesponsorde blogs die natuurlijk geen affiliate mogen hebben..

  • Voor Linkpizza kan je onder elk artikel aan- en uitvinken welke link je wel en niet wilt omzetten!

Leave A Reply

Navigate