7 tips om betere artikelen te schrijven

Als je wilt dat je blog groeit, is het belangrijk dat elke blogpost die je schrijft goed is. En dan bedoel ik ook echt goed: aantrekkelijk, foutloos en met een duidelijk doel (entertainen, informeren, noem het maar op). Want als je trouwe bezoekers wilt, moet je ze ook echt wat kunnen bieden en hen een reden geven om terug te komen. En dat zal niet zo makkelijk gaan als je lukraak wat schrijft of als je artikelen vol fouten zitten. Gebruik daarom deze 7 tips om betere blogposts te schrijven.

1. LEER JE DOELGROEP KENNEN

Het is lastig om goede en behulpzame artikelen te schrijven als je geen idee hebt wie je doelgroep is. Want waar ga je dan over schrijven en op wie richt je je? Zoek daarom uit wie je lezers zijn en wat zij van jou verwachten. In mijn geval zijn het vooral jonge en ambitieuze vrouwen, waarvan de meesten een blog hebben. Zij zoeken voornamelijk naar tips om hun blog te verbeteren, maar lezen ook graag artikelen over carrière en ontwikkeling. En daarom focus ik mij op artikelen over bloggen en carrière, zorg ik ervoor dat mijn taalgebruik en vormgeving past bij de doelgroep en promoot ik mijn blogposts op de plekken waar zij aanwezig zijn.

Leer je doelgroep dus kennen en pas je onderwerpen, vormgeving, taalgebruik etc. erop aan. Enkele vragen die je kunnen helpen:
– Wie zijn mijn lezers (Ga naar Google Analytics > Doelgroep > Demografie)?
– Wat willen mijn bezoekers van me?
– Welke artikelen worden het best gelezen?
– Wat kan ik mijn lezers bieden wat niemand anders te bieden heeft?

2. WEES PERSOONLIJK

Wanneer je trouwe bezoekers wilt, is het belangrijk dat je lezers je leren kennen en iets met je kunnen opbouwen. Het is daarom belangrijk dat je in je artikelen wat van jezelf laat zien. Deel ervaringen, geef je mening en toon emoties. En dat betekent echt niet meteen dat je je kwetsbaar en emotioneel moet opstellen, maar zorg er op z’n minst voor dat je bezoekers zien dat je een mens van vlees en bloed bent.

3. VERTEL EEN VERHAAL

Je artikel zal waarschijnlijk geen hit worden als het een saaie opsomming is of een lap tekst met alleen maar droge informatie. Dat is namelijk niet zo leuk om te lezen en je bezoekers willen wél graag leuke artikelen lezen. Mensen houden van verhalen, van ervaringen, van een inleiding die je meteen het verhaal in zuigt. Dus wanneer je een aantrekkelijk artikel wilt schrijven, is het belangrijk dat je je informatie ‘aankleedt’. Dat je niet alleen wat info geeft, maar dat je ook een verhaal vertelt. Vertel bijvoorbeeld over je eigen ervaringen of geef een aantal voorbeelden. Succes gegarandeerd!

4. ZET JE LEZERS AAN TOT ACTIE

Het is zonde als je bezoekers na het lezen van je artikel weer van je site verdwijnen. Probeer ze daarom bij elk artikel aan te zetten tot een actie. Schrijf je over Pinterest? Voeg een link naar je account toe en vraag of ze je volgen. Wil je dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief? Vertel dan in je artikel dat ze een freebie krijgen als ze zich nu inschrijven. Wil je dat ze meer artikelen gaan lezen? Verwerk dan interne links in je artikel en/of zet ‘gerelateerde berichten’ onder je blogposts. De opties zijn eindeloos; zorg er gewoon voor dat ze je niet meteen wegklikken!

7 tips om betere artikelen te schrijven

5. WEES NIET TE VAAG

Niemand vindt het leuk om een artikel van 1500 woorden te lezen, om er vervolgens helemaal niks mee te kunnen. Zorg er daarom voor dat je artikel waardevol is en dat het informatie bevat waar je lezers wat aan hebben. Schrijf je bijvoorbeeld een review? Geef dan duidelijk je mening – je lezers willen uiteraard weten wat je er nou precies van vindt. Leg je een bepaald proces uit? Beschrijf dan gedetailleerd alle stappen – je wilt natuurlijk wel dat je lezers aan het einde van het artikel je uitleg begrijpen.

6. GEBRUIK KOPPEN

Wanneer je artikel een grote lap tekst is, schijnen mensen het minder snel te lezen. Deel je teksten daarom op in alinea’s om het beter behapbaar te maken en vergeet ook niet om koppen te gebruiken. Op die manier kunnen je bezoekers meteen zien welke onderwerpen je behandelt en het helpt om het overzicht te houden, zeker bij lange artikelen. En extra fijn: het gebruik van kopjes helpt ook nog eens bij het verbeteren van je SEO!

7. VOEG AFBEELDINGEN TOE

Zeker wanneer je lange artikelen schrijft, kan het slim zijn om afbeeldingen in je tekst te zetten. Dat breekt de tekst en maakt je artikel een stuk aantrekkelijker (want wie houdt er niet van plaatjes?!). En wanneer je je afbeeldingen een goede naam en omschrijving geeft, is het ook nog eens goed voor je SEO. Zorg er wel voor dat je alleen foto’s gebruikt die je mag gebruiken en dat ze van goede kwaliteit zijn. Leestip: 43 fantastische websites voor gratis stockfoto’s

Welke tips gebruik jij al? Heb je nog andere tips?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Als je wilt dat je blog groeit, moet je goede en aantrekkelijke blogposts schrijven. Gebruik deze 7 tips om betere blogposts te schrijven.

4 Comments

  1. Doe wat je fijn vindt!

    Er zijn zo veel bloggers die vol enthousiasme beginnen, en na een paar maanden afhaken. Zo zonde.

    • Ik heb op de planning staan om binnenkort een artikel over Google Analytics te schrijven! Ik denk dat het over twee weken online komt. Ik hoop dat het daarna wat duidelijker voor je is en anders stuur je maar een berichtje en dan probeer ik het aan je uit te leggen! :)

Leave A Reply

Navigate