Hoe begin je een blog?

Denk je erover om een blog te beginnen? Twijfel niet langer en go for it! Bloggen is namelijk de perfecte manier om jezelf te ontwikkelen, je online zichtbaarheid te vergroten en jezelf als expert neer te zetten door je kennis te delen. Verover dus nu jouw plekje op het web en gebruik dit stappenplan om een succesvol blog te beginnen.

KIES EEN NICHE
Voordat je aan de slag gaat met het maken van je website, moet je weten waar je precies over wilt bloggen. Is dat eten? Gezondheid? Illustraties? Of wil je juist een specifieker onderwerp behandelen, zoals leven met autisme of sporten met één been?

KIES EEN HOST + DOMEINNAAM
Wanneer je een niche hebt gekozen, kun je beginnen met het bouwen van je website. Om dat te kunnen doen, heb je een webhoster en een domeinnaam nodig. De webhoster zorgt ervoor dat je website blijft werken en dat je er data op kunt zetten. Je domeinnaam is de URL van je website, in mijn geval www.diamondsforbreakfast.nl.

Voordat je een domeinnaam koopt, raad ik aan om goed na te denken over de naam en iets kiezen dat past bij je onderwerp en bij wat je wilt uitstralen met je blog. Een paar tips:
– Kies een unieke naam waarmee je makkelijk te vinden bent online.
– Denk aan de toekomst: is de naam ook nog aantrekkelijk en relevant als je website groeit en eventueel verandert?
– Kies een naam die makkelijk te spellen is. Je wilt niet dat mensen je site niet kunnen vinden omdat ze geen idee hebben hoe je het moet typen.

Heb je een goede, unieke naam bedacht? Dan kun je bij de meeste webhosters op de homepage checken of die naam nog beschikbaar is, zoals hieronder bij Neostrada.

Hoe begin je een blog?

Nadat je een domeinnaam hebt gekocht, is het tijd om een hostingpakket te kiezen. Zelf heb ik goede ervaringen met Neostrada* en Antagonist. Beiden hebben uitgebreide pakketen, een heel goede service én zijn goed betaalbaar. Vooral Neostrada is goedkoop; daar heb je al een pakket vanaf 0,85 euro per maand.

Welk pakket je het beste kunt aanschaffen, is afhankelijk van wat je wilt met je blog. Heb je niet de ambitie om groot te worden en er geld mee te verdienen? Dan is een klein pakket vaak voldoende. Wil je meerdere websites maken of heb je veel opslagruimte nodig omdat je voornamelijk foto’s wilt plaatsen? Dan kun je beter een wat uitgebreider pakket kiezen met onbeperkt webruimte en/of waar je meerdere sites op kan hosten.

Bij Neostrada* kun je een keuze maken uit gewone en premium webhosting. Vervolgens kun je het pakket kiezen dat het beste bij je website past.

Hoe begin je een blog?

Hoe begin je een blog?

Bij Antagonist kun je uit 3 pakketten kiezen: Slim, Plus en Pro. Omdat ik meerdere websites beheer, heb ik momenteel het Plus pakket, waardoor ik onbeperkt opslag heb en onbeperkt websites kan beheren. Ik ben er heel tevreden over, maar nogmaals: kies vooral een pakket dat past bij jouw doelen en wensen.

Hoe begin je een blog?

INSTALLEER WORDPRESS
Nadat je een pakket en een domeinnaam hebt gekocht, kun je inloggen op je persoonlijke account. Daar kun je vervolgens web applications downloaden, waaronder WordPress. Doe dat vooral, want met WordPress kun je prachtige sites maken, zonder dat je ook maar een beetje technische kennis nodig hebt. Daarnaast is WordPress zoekmachine vriendelijk, wat goed is voor je SEO. Kom je er niet helemaal uit met WordPress? Dan kun je op WordPressLounge goede handleidingen vinden, waarin alles tot in detail wordt uitgelegd.

KIES EEN THEMA
Dan is het éindelijk tijd voor het leukste deel: de vormgeving van je blog. De makkelijkste optie om je te website vorm te geven, is het gebruiken van een thema. Via WordPress kun je gratis thema’s downloaden, maar je kunt ook een premium thema kopen. Premium thema’s hebben meer mogelijkheden dan gratis thema’s, zodat je de vormgeving naar eigen wens kunt aanpassen. Je kunt onder andere bij Themeforest* en Creative Market* mooie designs kopen. Het thema voor Digitale Dromers heb ik bij Themeforest* gekocht.

BEGIN MET BLOGGEN

Je website is klaar! Tijd om daadwerkelijk te gaan bloggen! Deel je kennis, zet jezelf in de spotlights, kom in contact met je lezers en andere bloggers en bovenal: geniet ervan!

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken?
Ontdek hier hoe je meer bezoekers op je blog krijgt
Ontdek hier hoe je geld kunt verdienen met bloggen
Ontdek hier hoe de beste social media tips voor bloggers
Ontdek hier algemene blogtips

*Dit is een affiliate link, thanks voor het steunen!
Wil je een blog beginnen? Ontdek hier het complete stappenplan om een succesvol blog op te zetten en te beginnen met bloggen.

4 thoughts on “Hoe begin je een blog?

  1. Wat een leuke website/blog heb je. Ik ben een nieuweling hier maar wel geïnspireerd geraakt om met mijn fotografie website toch weer een blog te gaan beginnen. Toch wat meer te delen enz. Hoe en wat precies weet ik allemaal nog niet. Maar ik ga eens op je site/blog kijken en van alles lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.