8 tips om je blog te beschermen tegen hackers

Hoe groot of klein je blog ook is, er is altijd een kans dat je website gehackt wordt. Aangezien je daar natuurlijk totaal niet op zit te wachten, is het belangrijk dat je je website zo goed mogelijk beveiligd. Deze 8 tips helpen je om de beveiliging van je blog optimaal te laten werken en je website te beschermen tegen hackers.

Voor degenen die nu denken ‘het zal allemaal wel meevallen met die hackers’, wil ik graag toevoegen dat WordPress een van de meest gehackte platformen is. Als jouw blog nog nooit gehackt is, is er een grote kans dat er in ieder geval een paar pogingen gedaan zijn. En wie weet is het de volgende keer wel raak. En echt, dat wil je niet. In veel gevallen betekent het namelijk dat je je WordPress installatie volledig moet verwijderen en alles opnieuw moet installeren en instellen. Bescherm daarom je website tegen hackers door deze 8 tips toe te passen:

1. BLIJF UP TO DATE

Het is heel belangrijk dat je WordPress versie en plugins up to date zijn. Updates zijn er namelijk niet alleen om de functionaliteit van je website en plugins te verbeteren; ze zorgen er ook voor dat je beveiliging optimaal blijft werken en dat eventuele beveiligingslekken kunnen worden gedicht. Je krijgt altijd een notificatie en eventueel een email wanneer er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is en ik raad aan om je WordPress meteen te updaten als je die notificatie ziet.

Hetzelfde geldt voor plugins: zij hebben vaak een grote impact op je website en als je ze niet regelmatig update, is er een kans dat de beveiliging van je website wordt aangetast. Wanneer er updates voor plugins beschikbaar zijn, zie je dat in je dashboard onder het kopje ‘Plugins’.

2. VERWIJDER ONGEBRUIKTE PLUGINS

Wanneer je regelmatig van plugin wisselt of gewoon uitgekeken bent op bepaalde plugins, is het slim om de ongebruikte plugins zo snel mogelijk te verwijderen. Deze maken je website namelijk niet alleen langzamer; ze schijnen ook de kans op schadelijke aanvallen op je website te vergroten. Loop daarom regelmatig je plugins langs en verwijder degenen die je niet meer gebruikt.

3. DOWNLOAD ALLEEN BETROUWBARE PLUGINS

Nog een kleine aanvulling op hierboven: download niet zomaar elke plugin. Iedereen kan een plugin maken, wat betekent dat er talloze plugins worden aangeboden die niet uit betrouwbare bronnen komen. Download daarom alleen plugins die veel downloads hebben en goed scoren.

4. VERANDER JE WACHTWOORD

Als je wachtwoord “12345678” of “Wordpress” is, maak je het hackers wel heel makkelijk om je website binnen te dringen. Hackers hebben tegenwoordig zeer geavanceerde methodes om websites te kraken en gebruiken software die elke mogelijke username en wachtwoord probeert, totdat het een keer raak is. Deze aanvallen zijn vooral succesvol bij websites die gebruik maken van simpele of veel gebruikte wachtwoorden. Zorg daarom voor een lang en veilig wachtwoord, waarin je afwisselt tussen kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen.

Daarnaast is het ook slim om niet “Admin” als gebruikersnaam te kiezen. Aangezien dit de standaard gebruikersnaam op WordPress is, is dit de eerste optie die hackers proberen als ze je blog willen hacken. Om dit aan te passen kun je een nieuwe gebruiker creëren en de Admin verwijderen. Hoe je dat precies kunt doen, lees je in deze handleiding.

5. INSTALLEER LIMIT LOGINS ATTEMPT

Ook al heb je inmiddels een sterke gebruikersnaam en wachtwoord, voor nog wat extra bescherming is het slim om ook de plugin Limit Login Attempts te gebruiken. Deze plugin zorgt ervoor dat IP adressen die meerdere malen verkeerd inloggen geblokkeerd worden, wat de kans dat je gehackt wordt flink verkleint.

6. KIES EEN GOEDE HOSTING

Er zijn talloze hosting bedrijven, maar niet elke webhoster is even goed en betrouwbaar. En ook niet elke hosting is er even snel bij als er problemen met de beveiliging van je website zijn. Kies daarom alleen voor bedrijven die een goede naam en een snelle service hebben. Een aantal hostings die goed bekend staan, zijn Antagonist, Neostrada* en Versio.

7. DOWNLOAD PLUGINS DIE JE BLOG BESCHERMEN

Naast Limit Login Attempts zijn er nog een aantal plugins die je kunt installeren om je blog beter te beveiligen tegen hackers, zoals:
Bulletproof Security
Sucuri Security
iThemes Security
All-in One WP Security & Firewall
Wordfence Security
Shield Security

Al deze plugins beschermen je blog door firewalls te gebruiken, malware te scannen, logingegevens beter beschermen etc. De makkelijkste plugin is iThemes en de meest geavanceerde, maar ook de beste, schijnt Shield Security te zijn.

8. ZORG VOOR EEN BACK-UP

Wanneer je bovenstaande tips toepast, zal je website vrijwel niet te kraken zijn. Maar helaas is er nooit de garantie dat je blog ook echt nooit gehackt wordt. Hackers zijn slim en ze gebruiken steeds betere methodes, waardoor je er nooit 100 procent zeker van kan zijn dat het jou niet overkomt. Ik raad daarom aan om je blog regelmatig te updaten, zodat je in ieder geval een backup hebt en je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen als je website toch gehackt wordt.

Welke maatregelen heb jij al genomen? Heb jij nog andere tips om je blog te beschermen tegen hackers?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

*Dit is een affiliate link, thanks voor het steunen!

Om te voorkomen dat je gehackt wordt, is het slim om je website extra te beveiligen. Deze 8 tips helpen je blog te beschermen tegen hackers.

5 Comments

  1. Wat een fijne tips! Veiligheid van mijn blog is ook iets waar ik weleens over pieker. Ik zou echt niet weten wat ik moet doen als hackers mijn blog kraken. Gelukkig maakt mijn hosting (Antagonist) back-ups, heb ik Limit Login Attempts en is mijn wachtwoord niet erg voor de hand liggend. Ik ga ook eens een van die andere plug-ins installeren. Goede tips!

  2. Die plug-ins vind ik vooral slim, daar ga ik naar kijken. Verder zitten de meeste dingen al wel goed bij mij – goeie host, regelmatig nieuw wachtwoord, alles altijd updaten – dus op hoop van zegen dat het mij niet overkomt!

Leave A Reply

Navigate