5 tips om je blog beter leesbaar te maken

Ik kom wel eens van die websites tegen die zo druk, chaotisch en onoverzichtelijk zijn dat ik binnen no time op het kruisje klik. De ene keer voelt het echt als een doolhof en heb ik geen tijd of zin om 5 minuten te moeten zoeken voordat ik vind wat ik zoek. Een andere keer komt er zoveel info op me af dat ik er bijna duizelig van word. No, thanks.

Wanneer je wilt dat je bezoekers aangetrokken worden door je website en snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken, is het belangrijk dat je website goed leesbaar is. Het lijkt in eerste instantie misschien helemaal leuk om je site vol te proppen met widgets, sidebars en pop-ups, maar de kans is groot dat je je bezoekers alleen maar afschrikt met die overload aan prikkels. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Ontdek hier daarom 5 tips om de uitstraling van je blog simpeler te maken en ervoor te zorgen dat je bezoekers met plezier op je site rond blijven hangen.

1. EEN RUSTIG LETTERTYPE

Je blog staat vol met teksten en wanneer je een onduidelijk of schreeuwerig lettertype gebruikt, kan dat al snel overweldigend zijn. Ik kwam zelf pas langs een website waar het lettertype heel heftig en ook nog eens felroze was en ik werd er echt heel onrustig van. Je raadt het al: binnen drie seconden was ik weer weg.

Het is dus belangrijk dat je lettertype – en zeker je hoofdlettertype – simpel en rustig is. Zelf gebruik ik op mijn blog 3 verschillende lettertypes (Noto Sans, Lato en Karla) die veel op elkaar lijken en alle drie strak en simpel zijn. Hierdoor is er wel wat variatie in de vormgeving, maar blijft de algehele uitstraling van mijn blog rustig en overzichtelijk.

5 tips om je blog beter leesbaar te maken

2. EEN WITTE ACHTERGROND

Oké, een heel licht kleurtje als achtergrond kan misschien nog net, maar blijf alsjeblieft ver van de felle kleuren, printjes of foto’s vandaan. Als blogger of ondernemer wil je dat je artikelen/producten/advertenties opvallen en niet dat je achtergrond alle aandacht opeist. Daarnaast staat een witte achtergrond veel professioneler en geeft het je blog een rustige en aantrekkelijke uitstraling.

3. VERWIJDER ROMMEL

Neem eens een paar minuten de tijd om na te denken over het doel van je blog. Wil je gewoon leuke stukjes schrijven? Wil je geld verdienen met advertenties? Wil je producten verkopen? Verwijder vervolgens alles wat je niet dichter bij je doel brengt. Ik zie wel eens blogs waarvan de sidebar vol staat met de meest uiteenlopende dingen, waardoor ik uiteindelijk overal snel langs scroll en nergens naar kijk of op klik. Zonde!

Probeer daarom kritisch naar je website te kijken en je bij alles af te vragen of het toegevoegde waarde heeft. Zijn die advertenties echt nodig of verdien je er eigenlijk amper wat mee en neemt het alleen maar kostbare ruimte in beslag? Moet je echt van elk social media account een widget in de sidebar zetten of kun je beter alleen de 2 belangrijkste kanalen uitlichten? Hoe minder erop je website staat, hoe meer aandacht er gaat naar de zaken die er echt toe doen.

4. ZORG VOOR EEN DUIDELIJKE NAVIGATIE

Een van mijn grootste irritaties zijn websites waarbij ik geen idee heb waar ik moet komen waar ik wil zijn. Soms ben ik op de homepage en heb ik geen flauw idee hoe ik bij de blogartikelen moet komen, een andere keer heb ik een blogpost gelezen en kan ik nergens de homeknop vinden. Oh en ook vaak een drama: de social media icoontjes. Als een blog mij aanspreekt, wil ik die persoon vaak volgen op social media en dan is het zó irritant als je alle pagina’s langs moet lopen om de icoontjes te kunnen vinden. Zorg er dus voor dat je website een duidelijke navigatie heeft en voorkom dat mensen snel je website verlaten zonder een artikel te lezen of je te volgen.

5 tips om je blog beter leesbaar te maken

5. GEBRUIK ALINEA’S

Yes, je hebt je bezoekers op je site weten te houden en zo ver gekregen dat ze je blogpost gaan lezen. Maar je bent er nog niet. Want als je artikel een onoverzichtelijke lap tekst is, klikken mensen alsnog snel weg. Maak het je lezers daarom zo makkelijk mogelijk en gebruik alinea’s om de tekst in logische en behapbare stukken te knippen. En vergeet ook de kopjes niet; daardoor weten je bezoekers meteen waar de alinea’s over gaan en zullen ze sneller het hele artikel willen lezen.

Hoe houd jij je blog goed leesbaar?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Als je meer bezoekers op je site wilt of wilt dat ze langer blijven hangen, is het belangrijk dat je blog goed leesbaar is. Dat doe je zo:

4 Comments

  1. Hele goede tips! Ik denk dat de leesbaarheid van de blog ook wel een beetje aan de persoon zelf ligt. Van nature ben ik zelf bijvoorbeeld best wel geordend en overzichtelijk, waardoor mijn blog ook redelijk goed leesbaar is, o.a. door de tips die jij ook noemt. Fijne artikelen schrijf je!

    • Lief, dankjewel! En daar heb ik nooit over nagedacht, maar dat klopt voor mij ook ja. Ik ben ontzettend geordend en word in real life snel onrustig van chaos en drukte, dus dan is het logisch dat dat online ook zo werkt. Ook weer wat geleerd, haha.

  2. Ja! Herkenbare punten die je opnoemt. Ik heb mijn site nu sinds een paar weekjes live en heb daarvoor eerst een enquête rondgestuurd om te vragen waar iedereen tegenaan liep. Al die ‘foutjes’ heb ik eruit gewerkt. Veel van de dingen die jij opnoemt, stonden er ook tussen. Nu laat ik mijn blogteksten soms lezen door een vriendin die copywriter is. Ze geeft me goede tips die ik weer blijf toepassen. Ik denk dat het heel fijn is om een aantal mensen om je heen te hebben die je om feedback kan vragen. Als je zelf zo intensief bezig bent met iets, zie je soms het grotere geheel niet meer!

    • Slim idee zeg van die enquete! En het is inderdaad heel handig om anderen er af en toe naar te laten kijken! Goed bezig!!

Leave A Reply

Navigate