Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

Voor veel Engelstalige blogs is Pinterest the place to be en hét medium als het gaat om het trekken van meer bezoekers. Pinterest wordt namelijk steeds meer als zoekmachine gebruikt en wanneer mensen op zoek zijn naar bepaalde informatie, ruilen ze steeds vaker Google in voor Pinterest. En daar kun je als blogger natuurlijk handig gebruik van maken.

In Nederland is Pinterest helaas nog niet zo groot, maar ook in ons land blijft het medium groeien en wordt het dus steeds interessanter om Pinterest in te zetten voor je blog. Zelf ben ik meteen vanaf het begin van mijn blog (aug 2016) met Pinterest begonnen en het heeft mij de afgelopen maanden in ieder geval heel wat bezoekers opgeleverd.

Ik heb al meerdere artikelen geschreven over Pinterest, zoals hoe je je blog ermee kunt laten groeien en hoe ik Pinterest succesvol inzet voor mijn blog, maar dit keer wil ik iets totaal anders bespreken: Pinterest Analytics. Dit is een overzicht met de statistieken van je Pinterest account, die je kunt zien als je een zakelijk account hebt. Deze statistieken kunnen je waardevolle informatie geven, waardoor je je pins en Pinterest strategie kunt verbeteren en meer bezoekers naar je blog kunt trekken.

Je statistieken kun je rechtsboven op je persoonlijke account vinden en bestaan uit drie onderdelen: je profiel, mensen die je bereikt en je website. Ik wil met jullie een voor een de onderdelen langslopen en kijken hoe je de informatie van dat onderdeel kunt inzetten om via Pinterest meer blogverkeer te genereren.

Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

JE PROFIEL

Dit onderdeel geeft informatie over de pins – je eigen en die van anderen – op je account en bestaat uit vier subonderdelen:
– Vertoningen: je meest vertoonde pins en de borden met de meest vertoonde pins.
– Aantal keer bewaard: je pins met de meeste repins en de borden met de meeste repins.
– Kliks: je meest aangeklikte pins en de borden met de meest aangeklikte pins.
– Aller tijden: de pins die het best presteren sinds je Pinterest hebt.

Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

Hoe kun je deze statistieken gebruiken om je blog te laten groeien?
Als het gaat om meer blogbezoekers, zijn kliks en repins de belangrijkste onderdelen om te analyseren. Hoe meer kliks je hebt, hoe meer mensen je website bezoeken en hoe meer repins je hebt, hoe meer mensen de pin zien en je website kunnen bezoeken.

Kijk daarom regelmatig, bijvoorbeeld elke maand, naar je meest aangeklikte pins en de pins met de meeste repins en analyseer ze vervolgens. Zijn het je vooral eigen pins of pins van anderen? Waarom zouden deze pins zo goed presteren? Worden er felle kleuren gebruikt of juist zachte kleuren? Staat er tekst op de afbeeldingen? Zijn de afbeeldingen staand of liggend? Zijn er onderwerpen die steeds terugkomen? Wanneer je die vragen hebt beantwoord, heb je een goed beeld van wat een pin nodig heeft om viraal te kunnen gaan en welke onderwerpen populair zijn.

Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

Mijn best presterende pin is bijvoorbeeld al maandenlang de pin over hoe je de perfecte sollicitatiebrief schrijft, terwijl ik op mijn website minimaal over dat onderwerp schrijf. Maar omdat ik zag dat die pin veel verkeer oplevert, heb ik toch een aantal extra artikelen over solliciteren geschreven. En ja hoor, ook die artikelen doen het goed op Pinterest en leveren elke maand redelijk wat bezoekers op (die ik waarschijnlijk was misgelopen als ik niet had ontdekt dat dit artikel het zo goed doet op Pinterest).

Daarnaast vind ik het ook handig om te zien welke borden het best presteren en het meest aangeklikt worden. Borden die boven in je account staan presteren over het algemeen namelijk beter dan borden die wat lager staan, dus als ik de borden die het goed doen bovenaan zet, is de kans groot dat ze het nog beter gaan doen en nog meer verkeer gaan opleveren.

MENSEN DIE JE BEREIKT

Dit onderdeel laat onder meer zien uit welke landen de mensen die je bereikt komen, welke taal ze spreken, of het mannen of vrouwen zijn en wat hun interesses zijn. Op zich leuk om te zien, maar persoonlijk is dit niet echt informatie die ik vaak bekijk of waar ik veel waarde aan hecht.

Hoe kun je deze statistieken gebruiken om je blog te laten groeien?
Zelf bekijk ik deze statistieken af en toe en dan vooral om te zien hoe het gaat met mijn Nederlandse (en Vlaamse) volgers. Het is natuurlijk hartstikke leuk als ik duizenden volgers heb, maar voor mijn blog zijn alleen de Nederlandstalige volgers relevant. Het is voor mij dus belangrijk dat dat aantal blijft stijgen.

Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

Verder bekijk ik ook sporadisch het onderdeel Interesses. Vaak staan er interesses tussen die totaal niets met mijn blog te maken hebben, zoals kapsels en recepten. Maar soms staat er iets tussen waarvan ik denk: hé cool, dat onderwerp past eigenlijk heel goed bij mijn blog en het is blijkbaar populair, dus laat ik daar ook eens iets mee doen. Dit onderdeel kan dus waardevol en interessant zijn, zeker als je je bezighoudt met marketing, maar persoonlijk zou ik meer aandacht aan de andere twee onderdelen besteden als je je blog wilt laten groeien.

Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

WEBSITE

Dit is zeker weten mijn favo onderdeel! Want hoe goed mijn account en pins het ook doen, uiteindelijk gaat het er mij om dat ik meer websitebezoekers krijg. En deze cijfers laten precies zien hoe de pins van mijn website het doen en hoeveel klikken naar mijn blog het oplevert. Ook dit onderdeel is onderverdeeld in Vertoningen, Aantal keer bewaard, Kliks en Aller tijden, met als extra onderdeel Originele pins. Dit zijn de pins die rechtstreeks vanaf je website zijn toegevoegd.

Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

Hoe kun je deze statistieken gebruiken om je blog te laten groeien?
Ook hier kun je je beste pins analyseren en zo ontdekken welke vormgeving en onderwerpen het best presteren, zodat je daar eventueel je strategie op kunt aanpassen. Maar je kunt ook kijken welke artikelpins de meeste kliks opleveren en bijvoorbeeld besluiten om extra pins voor die artikelen te maken. Wie weet doet de pin het met een andere vormgeving wel nóg beter!

En ook in dit onderdeel kun je naar de ranking van je borden kijken om te zien welke borden de meeste kliks en repins opleveren. Vervolgens zou je kunnen besluiten om vaker op die borden te pinnen of bijvoorbeeld soortgelijke borden te maken.

Je blog laten groeien met Pinterest Analytics

Gebruik jij Pinterest Analytics? Zo ja, naar welke statistieken kijk jij dan vooral?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je je blog laten groeien? In dit artikel ontdek je hoe je met Pinterest en Pinterest Analytics meer verkeer naar je blog kunt trekken.

Leave A Reply

Navigate