Hoe ik mijn blogverkeer verdubbelde met Pinterest

Pinterest is echt mijn nieuwe BFF. Sinds een paar weken gebruik ik het elke dag en en dat gaat voorlopig niet veranderen. Ik heb inmiddels namelijk zo’n 900 volgers (wat nog niet megaveel is, maar toch) maar het beste nieuws: steeds meer mensen komen via Pinterest op mijn website terecht. De laatste week kwam zelfs bijna 50% van mijn blogverkeer via Pinterest. 50 PROCENT!

Best bizar toch? En daarom is het zo zonde dat veel bloggers in Nederland helemaal niet met Pinterest bezig zijn. We promoten onze artikelen op Facebook, Twitter en Instagram, maar er wordt vrijwel niets gepind. En daar moet verandering in komen. Want echt, Pinterest kan zoveel betekenen voor je blog of bedrijf! Laten we daar eerst eens op inzoomen:

WAAROM PINTEREST?

We leven in een wereld die steeds visueler wordt en daarom neemt Pinterest beetje bij beetje de rol van Google over. Heb je een recept nodig? Dan kijk je op Pinterest. Inspiratie voor je huis? Dat vinden we op Pinterest. Artikelen over bloggen? Pinterest, it is! Kortom: Pinterest wordt steeds meer gebruikt als zoekmachine. En dat is ideaal voor bloggers. Wanneer jij namelijk een recept voor een appeltaart van je website naar Pinterest pint, kunnen mensen die op ‘recept appeltaart’ zoeken jouw artikel zien en zo op je website terecht komen. Maar daar stopt het niet; wanneer jouw pin in de smaak valt, zullen anderen het naar hun eigen bord pinnen, wat betekent dat hun volgers jouw pin ook zien. Op die manier kan jouw pin dus eindeloos gepromoot en bekeken worden. En niet voor even – nee, pins blijven gewoon altijd op Pinterest staan en kunnen dus tot in eeuwigheid verkeer naar je website trekken. Klinkt dat niet even heel erg goed? Dat dacht ik al! Dan gaan we nu kijken hoe jij Pinterest zo succesvol mogelijk kunt inzetten.

STAP 1: DE BASIS

Maak een zakelijk account aan
Een zakelijk account heeft veel voordelen voor ondernemers en bloggers. Je kunt er bijvoorbeeld je website mee verifiëren (waardoor Pinterest kan zien dat je website betrouwbaar is) en je statistieken zien. Met die statistieken kun je onder meer zien hoeveel mensen je profiel bezoeken, welke pins het best presteren en hoeveel mensen via Pinterest je website hebben bezocht. En als je eenmaal weet welke pins wel en niet werken, kun je daarmee aan de slag gaan om (nog) meer bereik te krijgen.

Vul je profiel in
Gebruik een foto van jezelf (het liefst dezelfde als op je andere social media kanalen) en schrijf een stukje over wie je bent, wat je doet en vooral ook wat je te bieden hebt.

Verifieer je website
Je moet je website verifiëren, zodat Pinterest je blog en de pins vanaf je blog kan herkennen. Het helpcentrum van Pinterest legt hier uit hoe je dat kunt doen met een metatag of een HTML-bestand, maar als je WordPress en de plug-in Yoast SEO hebt, kan het op een veel makkelijkere manier.

Ga op Pinterest naar Instellingen –> Profiel –> Website. Vul het adres van je blog of website in en klik op ‘Website bevestigen’. Je krijgt dan een pop-up scherm met een meta-tag. Vervolgens ga je naar je website en naar de plug-in Yoast SEO. Ga naar ‘Sociaal’ en vervolgens naar ‘Pinterest’. Hier kun je de code plakken. Sla je wijzigingen op, ga terug naar Pinterest en klik daar op voltooien.

Hoe ik mijn blogverkeer verdubbelde met Pinterest

Meld je aan voor Rich Pins (uitgebreide pins)
Rich Pins zijn pins waar extra informatie bij wordt getoond, zoals de titel, de auteur en de beschrijving van je artikel. Hoe je Rich Pins kunt instellen, leg ik hier uit.

Creëer borden
Of als je al Pinterest had: reorganiseer je borden en verwijder borden die je niet meer gebruikt of die niet bij je ‘merk’ passen. En als je plaatjes van katten en mooie mannen wilt verzamelen, is dat natuurlijk prima, maar denk wel goed na over wat je wilt uitstralen. Zelf heb ik ervoor gekozen om alleen borden te creëren die passen bij mijn blog, zodat mensen meteen zien wat ik te bieden heb. Een extra tip: zet je populairste borden bovenaan, zodat die het eerst opvallen.

STAP 2: DE PINS

Het is belangrijk dat je veel bereik, engagement en repins krijgt, want anders denkt Pinterest dat je profiel weinig toevoegt en zullen je pins niet vaak in de smart feed verschijnen. Daarom moet je ervoor zorgen dat de pins die je pint (van anderen, maar vooral die van jezelf) van goede kwaliteit zijn.

Maak verticale pins
Een mooie liggende landschaps- of detailfoto kan prachtig staan op je website, maar op Pinterest heb je er weinig aan. Verticale pins worden namelijk veel groter getoond dan horizontale pins, waardoor een horizontale pin minder aandacht krijgt. En we willen juist zoveel mogelijk aandacht, dus hup, switchen naar verticale pins!

Zorg voor consistentie
Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat mijn afbeeldingen altijd hetzelfde zijn. Bij elk artikel gebruik ik een egale blauwe/oranje/groene/roze achtergrond en daar zet ik de titel in. Dat doe ik op mijn blog, op Instagram en op Pinterest. En nee, dat is geen luiheid; ik wil dat mensen me gaan herkennen aan mijn afbeeldingen. Dat ze mijn Pin zien en denken ‘Die moet wel van Tarinda zijn, laat ik eens kijken of ze weer zo’n goed artikel heeft geschreven’.

Maak ze SEO-vriendelijk
Je hoeft echt niet bij elke re-pin een SEO-vriendelijke omschrijving te verzinnen; dat is zonde van je tijd. Maar je moet het zeker wel doen bij elke pin die je van je eigen website pint. Pinterest wordt namelijk steeds meer gebruikt als zoekmachine, dus om gevonden te worden is het belangrijk dat je zoekwoorden in je omschrijving gebruikt.

STAP 3: BEGINNEN MET PINNEN

Ga voor pins die bij je blog passen
Als je blog een niche heeft, kan het slim zijn om je Pinterestaccount daarop aan te passen. En zoals ik al eerder zei: het hoeft niet, want je moet doen waar jij je goed bij voelt, maar het kan wel je resultaat verbeteren. Blog je over eten? Maak dan bijvoorbeeld borden met recepten, taarten en suikervrije toetjes. Ben je een fashionblogger? Dan kun je borden maken met zomerjurkjes, herfstkleding of inspiratie voor je kerstoutfit.

Pin veel
En dan bedoel ik ook echt veel. Op z’n minst 25 pins per dag. Want hoe meer je pint, hoe waardevoller je profiel wordt en hoe vaker je in de feed verschijnt. En dat levert natuurlijk weer nieuwe volgers en websitebezoeken op.

De beste tijd om te pinnen is tussen 14.00 – 16.00 uur en tussen 20.00 – 01.00 uur. Nu denk je waarschijnlijk ‘Ik heb never nooit elke dag de tijd om 25 afbeeldingen te pinnen op die tijdstippen’. En terecht, want wie wel?! Zelf ben ik daarom sinds kort begonnen met Boardbooster. Daarmee kun je al je pins in één keer inplannen en wordt het verspreid gepubliceerd op de tijden die je zelf instelt. Ik werk er pas een klein maandje mee, maar ik zal er binnenkort een uitgebreid artikel over schrijven. De conclusie tot nu toe is in ieder geval dat ik het echt een aanrader vind!

Maak een bord alleen voor je eigen artikelen
Maak dat het eerste (en dus meest opvallende) bord op je account en zet daar al je pins in. Repin de pin vervolgens naar andere relevante artikelen. De pin van dit artikel plaats ik dus eerst op het bord ‘Diamonds For Breakfast’ en vervolgens ook op de borden ‘Pinterest’, ‘Social Media’ en ‘Bloggen: tips’. Op die manier zien meer mensen mijn pin en dus mijn artikel.

Extra tip: verberg je pins
Wil je wel graag je artikelen op Pinterest zetten, maar heb je geen zin om elk artikel te moeten voorzien van een grote, verticale afbeelding? Dan heb ik goed nieuws voor je: je kunt je afbeeldingen gewoon verbergen! In dit artikel lees je precies hoe je dat kunt doen.

Gebruik jij Pinterest voor je blog?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je meer bezoekers op je blog? Wil je dat meer mensen je blog lezen? Ontdek hoe je met Pinterest je blog verkeer kan laten groeien.

22 Comments

 1. Yes!!! Pinterest is zó ondergewaardeerd. Ik steek er tegenwoordig ook veel meer tijd in en ik merk echt een verschil qua traffic. Ik kwam laatst drie pins van mijn site tegen die 1.5k keer waren gepind, OMG.

  De namen van borden als cover pin gebruiken wil ik nu ook gaan doen, zodra ik een nieuw kleurenpallet heb voor mijn site, ziet er echt fris en leuk uit. Ben je ook gelijk gaan volgen :) en thanks voor de tip over Boardbooster, dat gaat tijd schelen.

  • Wooow, 1,5k keer gepind! Dat is echt veel, heel gaaf!
   En die covers zag ik pas bij iemand anders en dat vond ik zo fris en leuk staan dat ik dat inderdaad ook meteen heb toegepast! En Boardbooster scheelt echt heel veel tijd ja, echt een aanrader als je veel met Pinterest bezig bent! En leuk dat je me bent gaan volgen, ik ga je zeker terug volgen!

 2. Hele fijne tips! Ik hou erg van pinterest, maar ik doe er, wat mijn blog betreft, te weinig mee. Ik ga je tips toepassen!

 3. Ik snap echt geen reet van Pinterest. Zou echt een seminar van een week en een grondig veldonderzoek moeten verrichten voor ik er wat mee kan. Je hebt het prima omschreven maar ik ben zo slecht in geschreven handleidingen. Zou er wel wat meer mee willen doen eigenlijk.

 4. Ik heb al een account op pinterest, waar ik veel mee doe maar dat is helemaal niet verbonden met mijn blog! Kan ik mijn profiel veranderen in een zakelijk account of moet ik dan echt een nieuw profiel aanmaken? Handige tips! Xx

  • Ja je kan het gewoon veranderen in een zakelijke account! Inderdaad zonde om dat niet aan je blog te koppelen. Succes ermee! X

 5. Ik heb al vaker gelezen dat Pinterest heel veel kan doen voor je blog. Ik moet me er toch iets meer in verdiepen. Ik heb nu mijn blog aangemeld via Yoast. Hopelijk is dat allemaal goed gegaan. Heb je nog meer tips wat betreft Pinterest, want ik snap nog niet heel goed hoe ik dit kan gebruiken voor mijn blog.

 6. Beste Tarinda,

  ik ben sinds vandaag aan de slag gegaan met Pinterest. Nou ben ik fashion-blogger, ik wil graag mijn kleding-stijl laten zien. Betekent het dat ik 25 eigen foto’s moet uploaden? per dag?
  Dat is de vraag die ik uit het artikel haal, verder was alles wel duidelijk voor mij.

  • Nee hoor, het gaat er meer om dat je elke dag actief bent. Dus 1 of 2 eigen foto’s per dag is voldoende (meer mag natuurlijk wel) en de rest kun je aanvullen door afbeeldingen van anderen te (re)pinnen!

 7. Bedankt voor je blog! Heel fijn! Ik ben nog beginnend en nog druk met alles bedenken, vormgeven en delen via social media. Ik geloof zeker in Pinterest en hoop binnenkort eens rustig te gaan bekijken hoe dit werkt!

 8. Ik wil al een hele tijd meer met Pinterest doen! Super handig en fijn artikel dit :) Ik heb het opgeslagen en ga er heel binnenkort mee aan de slag. Thanks! :)

 9. Jaa i love pinterest! En boardbooster is echt fantastisch, heb in een maand tijd meer dan 100 volgers erbij gekregen :) fijne tips weer,moet meer eigen foto’s gaan uploaden, de rest doe ik al min of meer!

 10. Bedankt voor deze tips! Ik ga ook proberen meer uit Pinterest te halen, zeer interessant medium en ook nog eens superleuk!

 11. Kan je een persoonlijk EN een zakelijk account hebben op pinterest? Of schrap ik beter mijn persoonlijk account?

Leave A Reply

Navigate