13 manieren om je blog te laten groeien met social media

Wanneer je je blog wilt laten groeien, moet social media toch wel echt bovenaan je prioriteitenlijstje staan. Het inzetten van social media is namelijk een van de makkelijkste en effectiefste manieren om meer verkeer naar je blog te trekken. Vandaag deel ik 13 manieren waarop je social media kunt gebruiken om je blog te laten groeien.

ALGEMEEN

Maak een schema – Wanneer je alleen wat post als je zin of tijd hebt, zul je niet snel resultaat zien. Het is daarom slim om een schema te maken (en je eraan te houden natuurlijk!), waarin je per medium vastlegt wanneer je wat deelt. Je kunt je schema zo vol of leeg maken als je zelf wilt, maar vergeet niet dat hoe meer je deelt, hoe meer verkeer je waarschijnlijk naar je blog trekt. Mijn schema voor Facebook ziet er tegenwoordig bijvoorbeeld zo uit:
Maandag: oud artikel + best gelezen artikelen
Dinsdag: nieuw artikel
Woensdag: oud artikel + tip
Donderdag: oud artikel
Vrijdag: nieuw artikel

Kijk naar je statistieken – Door regelmatig naar je social media statistieken te kijken, kun je onder meer ontdekken welk soort berichten het goed doen, welke artikelen juist minder presteren en wat de beste tijd is om je posts te delen. En die informatie kun je weer gebruiken om betere updates te maken en/of op andere tijden te posten, waardoor meer mensen uiteindelijk je blog zullen bezoeken.

Zet social media knoppen onder je blogpost – Door deelknoppen onder je blogpost te zetten, maak je het makkelijker voor je bezoekers om je blogpost op social media te delen als ze er enthousiast over zijn. En hoe meer mensen het delen, hoe meer mensen waarschijnlijk op je blog terecht komen. Vaak zit de optie voor deelknoppen al in je thema en anders kun je het makkelijk instellen door er een plugin voor te installeren.

13 manieren om je blog te laten groeien met social media

FACEBOOK

Deel je blogpost op je pagina – Wanneer je een blog hebt, is het slim om een eigen Facebookpagina te maken, waarop je blogposts en andere updates kunt delen. Wanneer je veel volgers hebt en je deelt een nieuw artikel op je pagina, bereik je namelijk meteen een grote groep mensen die geïnteresseerd is in je blogpost. Volgens onderzoeken halen updates met een opvallende afbeelding en weinig tekst het beste resultaat. Meer tips om via je Facebookpagina meer bezoekers naar je blog te trekken, lees je in het artikel 8 tips voor een succesvolle Facebookpagina.

Deel oude artikelen – Zoals je in mijn planning al kon zien, gebruik ik mijn Facebookpagina niet alleen om mijn nieuwste artikelen te delen, maar repost ik ook oude artikelen. Er komen namelijk elke week nieuwe volgers bij op Facebook en aangezien zij mijn oude blogposts waarschijnlijk nog niet gelezen hebben, kan ik ze op deze manier toch nog onder de aandacht brengen.

Deel je blogpost in groepen – Sinds ik begonnen ben met het delen van mijn blogposts in Facebookgroepen, levert Facebook me elke maand verreweg de meeste bezoekers op. Als je dit nog niet doet, raad ik je dus zeker aan om hier ook eens naar te kijken. Er zijn een aantal algemene groepen waar je je artikelen mag promoten, maar het kan ook slim zijn om op zoek te gaan naar groepen die passen bij je niche (check eerst even of het is toegestaan om links te plaatsen naar je blog!). Een aantal groepen waar je je blogposts mag delen:
Bloggermagazine
Bloggers Nederland
The bloggerlist by Bloggermedia
Spam je blog

INSTAGRAM

Deel je blogpost via de link in je profiel – Aangezien je op Instagram nog steeds geen klikbare links in je caption kunt zetten, is dit medium minder geschikt voor het delen van je blogposts dan bijvoorbeeld Facebook. Toch kun je ook Instagram inzetten om je nieuwe blogposts te promoten; je kunt een link in je profiel zetten en onder een foto verwijzen naar die link. Daarnaast is Instagram wél het ideale medium om bijvoorbeeld sneak peeks van je nieuwe blogposts te delen, waarmee je je volgers alvast nieuwsgierig kunt maken naar het artikel.

Gebruik call to actions – Omdat je volgers dus eerst naar je profiel moeten voordat ze op de link naar je blog kunnen klikken, ligt de drempel om het artikel te lezen hoger dan bij Facebook en Twitter. Om toch zoveel mogelijk mensen via Instagram naar je website te leiden, moet je daarom net even wat extra moeite doen. Zet dus niet alleen #linkinbio of iets dergelijks in je caption, maar verzin een aantrekkelijke call to action, waardoor mensen je artikel ook echt willen lezen en het niet uitmaakt dat ze nog een extra stap moeten zetten voordat ze op je website terecht komen.

TWITTER

Deel je blogposts meerdere keren – Omdat er zoveel getweet wordt, wordt jouw berichtje al snel ondergesneeuwd door de volgende lading tweets en is de kans groot dat veel volgers je update nooit voorbij hebben zien komen. Voel je dus niet bezwaard om je blogposts meerdere keren te delen – dat kan op dezelfde dag, maar ook verspreid over een aantal dagen of weken. En kijk ook regelmatig naar je statistieken om te zien wat de beste tijd is om te twitteren, zodat je je updates kunt plaatsen op de tijden dat je volgers ook daadwerkelijk online zijn.

Deel oude artikelen – Net zoals op Facebook, kun je ook op Twitter makkelijk oude artikelen delen. Zoals ik hierboven al zei, zien vaak niet al je volgers al je updates en kan het zijn dat ze bepaalde artikelen helemaal gemist hebben. Door die na een aantal weken of maanden weer te delen, kun je zomaar weer heel wat nieuwe bezoekers naar je blog trekken.

PINTEREST

Zet een afbeelding voor Pinterest in je artikel – Door een Pinterestwaardige afbeelding in je artikel te zetten, kun je je blogpost naar Pinterest pinnen en kunnen mensen via die pin op je website terecht komen. En niet alleen jij, ook je blogbezoekers kunnen het artikel pinnen, waardoor nog meer mensen je artikel kunnen zien en dus je blog kunnen bezoeken. Als je wilt weten hoe je een goede afbeelding voor Pinterest maakt of hoe je Pinterest precies kunt inzetten voor je blog, raad ik je aan om deze twee artikelen te lezen:
35 tips om je blog te laten groeien met Pinterest
Hoe ik mijn blogverkeer verdubbelde met Pinterest

Meld je aan bij groepsborden – Net zoals bij Facebook heb je ook op Pinterest groepen. Deze groepsborden hebben vaak honderden of duizenden volgers en wanneer je je artikel naar deze borden pint, kun je in één keer een hele grote groep mensen bereiken. Meld je daarom aan bij groepsborden die passen bij je niche en pin daar al je artikelen op. TIP: Samen met een aantal andere bloggers pin ik op een groepsbord met Nederlandstalige blog- en social media tips. Wil je ook graag mee pinnen of wil je het bord volgen, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste blogtips? Leuk! Je kunt het bord hier vinden.

Extra social media tips:
Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?
19 tips voor meer bereik op social media

Hoe zet jij social media in voor je blog? Heb je misschien nog tips voor mij?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wanneer je je blog wilt laten groeien, kun je niet zonder social media. Lees hier hoe je social media kunt gebruiken voor meer blogbezoekers.

19 Comments

 1. Bedankt voor je tips. Zo’n schema lijkt me inderdaad best handig om in te zetten. Maakt ook visueler.

  • Ja ik vind het echt zoveel prettiger werken als ik een beetje houvast hebt! En mijn volgers weten dan ook altijd precies waar ze aan toe zijn :)

 2. Bedankt voor de tips, ik heb zelf geen twitter (voor mijn blog), raad je dit aan? Ik had eerlijk gezegd ook nog nooit van de groepsborden op pinterest gehoord, ik ga meteen kijken of er iets voor mij bij zit.

  • Ik gebruik Twitter zelf niet echt voor blogverkeer, maar meer om contact te leggen met andere bloggers. Heb er veel leuke contacten aan over gehouden!

 3. Dit zijn hele fijne tips! Toevallig zat ik er van de week nog aan te denken dat je oude(re) blogposts best nog eens kunt delen. Dat ga ik absoluut doen.

 4. Aaah, volgens mij doe ik dat verkeerd op Pinterest! Ik heb me niet aangemeld bij groepsborden. Ik ga er even in duiken. Interessant en supernuttig artikel!

 5. Wat een fijne tips weer! Oude artikelen delen en actief zijn in Facebook-groepen worden mijn actiepunten voor de komende tijd. Facebook levert inderdaad regelmatig veel bezoekers op, dus daar wil ik echt meer mee aan de slag gaan :)

 6. Interessant! Tot nu toe gebruik ik Facebook nog helemaal niet voor het delen. Ik heb wel al een facebookpagina maar nog geen volgers omdat ik het niet promoot. Dat komt ook doordat ik nog anoniem blog en Facebook het meteen openbaar maakt….

  • Oh ja als je anoniem blogt is het wel een heel ander verhaal ja.. Maar als het meer openbaar wordt, zou ik zeker ook met Facebook aan de slag gaan!

 7. Goede tips! Ik ben nog steeds op zoek naar een goede plugin voor de social media knoppen onder een blogpost…

Leave A Reply

Navigate