6 dingen die elke blogpost moet hebben

Een van de grootste fouten die een blogger kan maken, is bloggen zonder plan. Wanneer je gewoon wat leuke teksten schrijft en niet nadenkt over je doel en marketing, zul je nooit uit je blog halen wat erin zit. Het is daarom belangrijk dat je verder kijkt dan alleen het schrijven van een leuk verhaaltje.

Wanneer je wilt dat (meer) mensen je website vinden en je artikelen lezen, is het belangrijk dat je bij elke blogpost over drie dingen nadenkt:
1. Wat is het doel?
2. Hoe maak ik het SEO-vriendelijk?
3. Hoe maak ik het aantrekkelijk?

Doel – Voordat je begint met het schrijven van je artikel, moet je nadenken over wat je ermee wilt bereiken. Wil je mensen wat leren? Wil je entertainen? Wil je iets persoonlijks delen of wil je juist een informatief verhaal schrijven? Zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat het voor soort artikel moet worden en dat het past bij het doel van je blog.

SEO – SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Door je website en je teksten SEO-vriendelijk te maken, wordt je blog relevanter en populairder voor zoekmachines en zul je beter gevonden worden op bijvoorbeeld Google.

Aantrekkelijk – Wanneer je met je artikel bovenaan de zoekresultaten staat, maar vervolgens geen aantrekkelijke titel of meta description hebt, is de kans groot dat mensen alsnog verder scrollen en je artikel niet lezen. Je moet er daarom voor zorgen dat je blogposts aantrekkelijk zijn en dat je meteen de aandacht van de lezer trekt.

Je weet nu dat het belangrijk is dat je artikelen moet schrijven die goed gevonden worden en die lezers aantrekken. Maar hoe maak je dat nou concreet? Simpel: door deze 6 dingen aan elke blogpost toe te voegen.

1. EEN PAKKENDE TITEL

Je titel moet dusdanig aantrekkelijk zijn dat mensen meteen zin hebben om het artikel te lezen. Er is zoveel informatie te vinden op internet, dus als mensen door Google of social media scrollen, is het belangrijk dat jouw titel er meteen uitspringt en aanspreekt.

Een paar tips:
– Gebruik nummers (Dingen die elke blogpost moet hebben = 6 dingen die elke blogpost moet hebben)
– Gebruik bijvoeglijke naamwoorden (8 tips voor meer bezoekers = 8 simpele tips voor meer bezoekers)
– Gebruik een call-to-action (Het trucje voor aantrekkelijke titels = Gebruik dit trucje voor aantrekkelijke titels)

2. AFBEELDINGEN

Mensen houden van plaatjes. Niemand wordt gelukkig van grote lappen tekst; het leest veel fijner als er af en toe wat afbeeldingen voorbij komen. Natuurlijk moet het beeld wel relevant zijn, je moet geen plaatjes gebruiken puur om maar een plaatje te kunnen gebruiken.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet in elk artikel afbeeldingen gebruik – simpelweg omdat het niet altijd iets zou toevoegen – maar vaak genoeg ook wel. Ik schrijf veel artikelen waarin ik iets uitleg en dan gebruik ik vaak screenshots om het te verduidelijken, zoals bij punt 4.

Onthoud wel dat je niet elke afbeelding kunt gebruiken op je website. Lees hier meer over auteursrecht en beelden voor je blog.

3. HEADERS (KOPPEN)

Door koppen te gebruiken in je artikelen wordt je tekst beter leesbaar, zien mensen snel welke onderwerpen je behandelt én weten zoekmachines waar je artikel over gaat (SEO!).

In WordPress heb je 6 soorten koppen, van H1 tot H6. Voor koppen wordt aangeraden om H2 of H3 te gebruiken. Zorg ervoor dat je de ook echt H2 of H3 gebruikt en dat je de koppen niet alleen bold maakt. Wanneer je het namelijk bold maakt, werkt het niet voor zoekmachines en loop je een simpele kans mis om beter gevonden te worden in Google.

4. ZOEKWOORDEN

Om er zeker van te zijn dat je bericht goed gevonden wordt in zoekmachines is het belangrijk dat je zoekwoorden gebruikt. In je artikel, maar vooral ook in je titel en meta description. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel over glutenvrije pannenkoeken, dan moet je het zoekwoord ‘glutenvrije pannenkoeken’ verwerken in je titel en meta description.

Zelf gebruik ik de gratis plugin Yoast SEO, waarbij je precies kunt zien hoe je artikel scoort voor het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden.

6 dingen die elke blogpost moet hebben

5. LINKS NAAR OUDERE ARTIKELEN

Het is zonde om een bericht te publiceren, het een paar keer te delen en er vervolgens niet meer naar te kijken. Zorg ervoor dat ook eerder geschreven artikelen relevant blijven door er in je nieuwe blogposts naar te verwijzen.

Door naar andere berichten te linken, kun je een onderwerp verduidelijken (zoals ik deed bij punt 2 over afbeeldingen) en zorg je ervoor dat bezoekers langer op je website blijven hangen. En ook voor SEO is het goed, omdat interne links laten zien dat je website structuur heeft en gebruiksvriendelijk is. Win-win-win, dus!

6. EEN VRAAG

Stimuleer reacties door aan het eind van je artikel een vraag te stellen. Daarmee zorg je voor meer betrokkenheid op je blog en tegelijk werk je aan je SEO-vriendelijkheid omdat Google meer waarde hecht aan een artikel als er veel op gereageerd wordt.

Welke van de 6 doe jij al? En heb jij nog andere tips om artikelen zichtbaarder en/of aantrekkelijker te maken?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je dat meer bezoekers op je blog zodat meer mensen je artikelen lezen? Zorg er dan voor dat elke artikel de volgende 6 dingen bevat →

2 Comments

  1. Dankje voor de tips!
    Ik heb wel een vraagje over de headers; bedoel je dat je een koptekst niet bold mag maken? Ik doe dit altijd wel, omdat ik het mooier en duidelijker vind. Maar als ik daarmee m’n Seo verknal, heb ik er natuurlijk niets aan.
    Ik had die regel nog nooit gehoord.

    • Het gaat erom dat je beter de header code kunt gebruiken in plaats van de kopjes alleen bold maken. Maar over het algemeen maken header codes je tekstje ook bold en anders kun je dit zelf instellen in WordPress. Dus ze mogen wel bold zijn, maar je kunt ze het beste bold maken door middel van een header code zodat het ook meetelt voor je SEO. Snap je het zo?

Leave A Reply

Navigate