6 dingen die je zo snel mogelijk van je blog moet verwijderen

Elke blogger blogt met een of meerdere doelen in zijn of haar achterhoofd. De een wil entertainen, de ander wil geld verdienen, een derde wil bewustzijn creëren en misschien wil jij het wel allemaal. Om je doel of doelen ook daadwerkelijk te halen, is het belangrijk dat je regelmatig kritisch naar je blog krijgt. Of beter gezegd: dat je alles wat je doel in de weg staat er zo snel mogelijk vanaf gooit.

In een eerder artikel schreef ik al dat het belangrijk is dat je alleen zaken op je blog zet die je dichter bij je doel brengen. Want wanneer je alle onnodige afleiding weghaalt, zal de aandacht van je bezoekers automatisch gericht zijn op je artikelen en de dingen die er daadwerkelijk toe doen voor je blog. Daarnaast verhoog je ook de gebruiksvriendelijkheid van je blog, waardoor mensen langer op je site zullen blijven en vaker terug zullen komen.

En daarom zeg ik het nog een keer: loop eens kritisch je website langs en haal alles weg wat niet (meer) goed werkt of je bezoekers afleidt van je artikelen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan heb ik hier een handige lijst met 6 dingen die je in ieder geval snel van je blog moet verwijderen.

1. MUZIEK DIE VANZELF GAAT AFSPELEN

Samen met 99 procent van Nederland vraag ik je: haal alsjeblieft heel snel die rotdeuntjes weg die automatisch gaan afspelen als ik je site bezoek. Tegenwoordig heeft gelukkig bijna niemand dit meer op zijn of haar blog, maar als jij een van de weinigen bent die denkt dat het leuk en gezellig is: dat is het niet. Veel mensen vinden het vervelend en zullen je blog dan ook snel wegklikken zodra er muziek te horen is. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Dus voor eens en altijd: geen muziekjes die automatisch afspelen op je website.

2. FOTO’S VAN ANDEREN

Als je altijd netjes stockfoto’s of eigen foto’s gebruikt, kun je deze overslaan. Maar als jij regelmatig foto’s van Google, Pinterest of Instagram op je blog zet, moet ik je helaas vertellen dat dat geen goed idee is. Sterker nog: het kan je een flinke boete opleveren. Verwijder daarom alle foto’s die je niet zelf gemaakt hebt of waar je geen licentie voor hebt. Heb je geen idee waar je dan goede foto’s vandaan moet halen? Hier is een lijst met 43 websites waar je prachtige, gratis stockfoto’s kunt downloaden. En wil je graag meer weten over welke foto’s je nou wel en niet mag gebruiken? Wetboek voor Bloggers* is echt een aanrader!

3. TE VEEL/TE GROTE ADVERTENTIES

Het is natuurlijk prima om advertenties op je website te zetten. Maar wat niet prima is, is je hele blog ermee volproppen. Persoonlijk ben ik snel klaar met een website als ik zie dat het voornamelijk fungeert als reclamebord en ik weet dat veel mensen dat met mij eens zijn – adblockers zijn niet voor niets uitgevonden. Daarnaast leiden al die advertenties af van je artikelen (wat je natuurlijk niet zou moeten willen) en vermindert het de leesbaarheid van je blog. En advertenties zijn tegenwoordig sowieso niet echt heel winstgevend meer, dus je kunt beter minder of geen advertenties op je website plaatsen en je richten op andere manieren om geld te verdienen met bloggen.

4. TE VEEL SOCIAL MEDIA PLUGINS

Ik ben er een groot voorstander van om je social media kanalen op je website te zetten, zodat bezoekers je kunnen volgen en op de hoogte kunnen blijven. Maar als je hele blog vol staat met social media icoontjes of je een Facebook, Pinterest én Instagram plugin in je sidebar hebt staan, is er een kans dat het averechts gaat werken. Je wilt dat mensen je social media kanalen volgen zodat ze je website vaker bezoeken en niet dat ze je website juist verlaten om je social media kanalen te bezoeken. En dat zit er natuurlijk wel in als alle aandacht daar naartoe getrokken wordt. Dus promoot zeker je kanalen op je blog, maar houd je wel een beetje in.

5. DODE LINKS

Zorg ervoor dat elke link op je website ook daadwerkelijk naar een bestaande pagina linkt. Wanneer je bezoekers steeds de 404 pagina te zien krijgen omdat een link niet werkt, is de kans groot dat ze je blog snel verlaten. Daarnaast staat het slordig en is het ook nog eens slecht voor je SEO. Neem binnenkort dus de tijd om alle links op je blog na te lopen en dode links te verwijderen. Heb je geen zin of tijd om alles handmatig te doen? Gebruik dan een plugin, zoals de Broken Link Checker.

6. ONGEBRUIKTE PLUGINS

Het is slim om eens in de zoveel maanden je plugins te bekijken en alle plugins te verwijderen die je niet meer gebruikt of die eigenlijk niet zo goed werken. Want hoe minder plugins je hebt, hoe sneller je website kan laden en hoe beter WordPress zal werken.

Wat vind jij dat bloggers sowieso moeten verwijderen van hun websites?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

*Dit is een affiliate link, thanks voor het steunen!

Wil je meer bezoekers en pageviews op je blog? Wil je meer geld verdienen met bloggen? Haal deze 6 dingen zo snel mogelijk van je blog.

29 Comments

 1. Handige tips en ben het helemaal eens met die muziek die je hoort als je een website bezoekt. Gelukkig komt het niet meer vaak voor. Waar ik snel weg ben is als ik een site te onoverzichtelijk vind, als er bv geen duidelijk lijn in zit. Moet wel zeggen dat ik aan mijn website nog het een en ander moet verbeteren sinds nieuwe thema.

  • Ja automatische muziekjes zijn echt een van mijn grootste irritaties op het internet haha. En inderdaad, als ik niet snel kan vinden wat ik zoek of als er te veel op me af komt, ben ik ook gauw weg!

 2. Wat een handige tips. Gelukkig hoef ik nu geen actie te ondernemen maar wel fijn dat je het even op een rijtje heb gezet :-)

 3. Wat een handig lijstje! Gelukkig maak ik me aan deze punten niet schuldig (ten minste, dat hoop ik ;)). Vooral muziek vind ik inderdaad vreselijk irritant.

 4. Ik moet echt zo nodig mijn broken links eens nalopen, daar heb ik er best wel veel van ban ik bang. :( Goede reminder!

 5. Die plug-ins heb ik pas geleden een “zooitje” verwijderd. Ik erger mij aan die grote advertenties die 7 sec duren. Zal ik echt nooit doen op mijn blog. De linkjes nalopen is een goede , dank voor de tips!

 6. Goeie tips, thanks! Vooral die plug-ins om de zoveel tijd even nalopen is een goeie, dat moet ik hoognodig weer eens doen!

 7. Goeie tips, Tarinda! Ik ben zeker een voorstander van zo min mogelijk poespas, dan is er meer focus voor je artikelen zelf. Voor zover ik zelf kan beoordelen voldoe ik aan al deze punten :)

 8. Fijne tips! Hier kan ik wel wat mee, ik denk dat ik mijn sidebar ook even flink leeg ga halen.. Daar erger ik me zelf zelfs weleens aan, oeps! Dat van die links is ook een slim idee.

 9. Waar ik echt niet tegen kan zijn die berichten die opploppen met: schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief! Of: word ook lid van mijn Facebook! Vreselijk. Gewoon niet doen, haha! Automatische muziek vind ik ook heel irritant, maar gelukkig kom ik dat niet vaak tegen. :)

 10. Ik net een paar tips van je gebruikt. Een plugin van fb verwijdert. De social media tip. ;) En de pop ups vind ik echt vervelend op sommige blogs.

 11. Automatische muziekjes zijn echt te erg!

  Van mijn mogen veel bloggers authentieker zijn in hun foto’s. Niet steeds dezelfde stockfoto, maar leer fotograferen en presenteer je eigen werk. Probeer te onderscheiden.

 12. Wat handig zeg! Ik vind de automatische muziekjes en filmpjes heel vervelend. Verder vind ik sites waarbij niets netjes is uitgelijnd ook heel vervelend, dan klik ik heel snel weg. Laatst kwam ik op een blog met een veranderde lay-out, maar alles is schots en scheef en onduidelijk. Sindsdien kijk ik er eigenlijk nooit meer op. Zonde…

  Pop ups mogen van mij ook heel snel weg.

 13. Gelukkig maak ik mijzelf niet schuldig aan de genoemde punten, haha! Ik heb zelfs mijn eigen Social Media linkjes heel subtiel in mijn sidebar staan, omdat ik grote weergaven daarvan persoonlijk niet mooi vind. Ik kan mij ook echt kapot irriteren aan blogs die gebruik maken van pop-ups.. Of het nu is om een artikel te promoten of om de Facebook pagina te liken, als een blog pop-ups heeft dan klik ik vrijwel meteen weg.

 14. Gelukkig heb ik vanaf het begin van mijn website goed gelet op deze punten. Alleen kleine, niet storende advertenties in de sidebalk, en geen foto’s die niet van mij zijn (behalve voor educatieve doeleinden, met link naar de originele eigenaar, wat toegestaan is onder ” fair use”) En omdat mijn website nog niet zo lang bestaat heb ik tot noch toe geen dode links en ongebruikte plug-ins, maar het is wel een goed idee om daar in de toekomst goed op te blijven letten. Dank je wel voor de tips.

Leave A Reply

Navigate