7 tips voor meer engagement op je blog

Jarenlang draaide het in de blogwereld voornamelijk om de bezoekersaantallen – hoe meer bezoekers je had, hoe waardevoller je was voor bedrijven. Inmiddels is er een subtiele verschuiving te zien en gaat het niet meer alleen om hoeveel bezoekers je hebt, maar meer om hoe betrokken die bezoekers zijn. Yay voor de micro-influencer!

Persoonlijk vind ik het een hele fijne ontwikkeling dat bloggers en bedrijven zich niet meer blindstaren op de cijfers. Bloggen voor mensen is namelijk 1000x leuker dan bloggen voor cijfers. Het geeft zóveel voldoening als mensen oprecht geïnteresseerd zijn in wat je schrijft, je fanatiek op social media volgen en ook nog eens enthousiast op je artikelen reageren. Love it!

Als jij ook graag meer reacties, betrokkenheid en gezelligheid op je blog wilt, raad ik je aan om even niet naar je statistieken te kijken, maar gewoon simpelweg te genieten van hoe ver je al gekomen bent en in contact te komen met de mensen die je nu al volgen. Als je niet zo goed weet hoe je dat kunt doen, heb ik hier 7 tips die je kunnen helpen om de engagement op je blog te verhogen.

1. STEL VRAGEN ONDER JE ARTIKELEN

Dit is de makkelijkste manier om in gesprek te komen met je lezers. Door een vraag onder je post te stellen geef je je lezers de gelegenheid om op je artikel te reageren, iets toe te voegen of eventueel feedback te geven. Natuurlijk kunnen ze dat ook doen zonder dat je een vraag stelt, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen sneller actie ondernemen als ze worden aangespoord.

2. REAGEER OP DE REACTIES

Het is ontzettend leuk als steeds meer mensen reacties achterlaten op je artikelen, maar als je iets wilt opbouwen met je lezers is het belangrijk dat je ook op de reacties reageert. Neem de tijd om elke reactie door te lezen en daar goed en leuk op te reageren. Dit maakt je toegankelijk en meer benaderbaar en het laat vooral zien dat je blij bent met de reacties die je krijgt. En dat kan je lezers weer stimuleren om vaker iets leuks achter te laten.

3. MAAK CONTACT OP SOCIAL MEDIA

Als je bezoekers één op één contact met je hebben via een reactie op Instagram, een Tweet of een Facebookbericht, voelt je blog (en jij als blogger) meteen een stuk persoonlijker. En dat zorgt er vaak voor dat mensen je nog trouwer gaan volgen, wat weer tot leuke contacten kan leiden. Zelf heb ik inmiddels door social media een aantal fantastische mensen leren kennen en dat heeft er bij mij automatisch voor gezorgd dat ik nog wat vaker op hun blogposts en social media updates reageer.

4. REAGEER OP EMAILS

Ik krijg regelmatig mailtjes van bezoekers die problemen met hun blog of social media hebben en vragen of ik ze daarbij kan helpen. Ik reageer daar altijd leuk en behulpzaam op – ook als ik ze niet kan helpen of als ik me eerst zelf in het probleem moet verdiepen. Want net als bij reageren op comments, zorgt reageren op mailtjes voor een connectie met je lezers én je laat ermee zien dat je dankbaar bent dat hij of zij je blog volgt. En als je mensen hebt kunnen helpen of advies hebt kunnen geven, worden ze vaak nog enthousiaster om jou en je blog te volgen.

5. REAGEER OP BERICHTEN WAARIN JIJ GENOEMD WORDT

Ik merk dat steeds meer mensen mij en mijn blog leren kennen (waar ik trouwens nog steeds niet aan kan wennen, het voelt vaak nog zo gek!) en dat ik daardoor vaker genoemd word op social media of op andere blogs. Ik vind dat echt heel leuk en voel me altijd ontzettend dankbaar en daarom reageer ik áltijd op zulke berichten. Gewoon om te laten zien hoe tof en lief ik het vind en om gewoon even met die ander te connecten.

6. WEES ZELF BETROKKEN BIJ JE BEZOEKERS

Wanneer je onder je artikelen of via social media meer in contact komt met je lezers, leer je ze vaak ook wat beter kennen. Maak daar gebruik van en feliciteer ze bijvoorbeeld als ze jarig zijn, vraag of ze al opgeknapt zijn nadat ze ziek waren of stuur eens een kaartje als ze het moeilijk hebben. Een klein gebaar, maar vaak met een grote impact!

7. WEES PERSOONLIJK

Je lezers kunnen pas een connectie met je voelen als je iets van je persoonlijkheid laat zien. Wees daarom niet te zakelijk op je blog, maar laat iets van jezelf zien in de artikelen die je schrijft. En dat betekent echt niet meteen dat je in elke blogpost je hart moet luchten, maar probeer bijvoorbeeld wat vaker vanuit je eigen ervaring te schrijven of je artikelen te schrijven zoals je praat.

Zijn er veel blogs die jij trouw volgt? En hoe zorg jij ervoor dat mensen betrokken raken bij jouw blog?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je graag trouwe volgers? Of wil je meer reacties onder je artikelen? Gebruik dan deze 7 tips om de engagement op je blog te verhogen!

19 Comments

 1. Goede tips weer! Ik heb het idee dat bij mij vooral reageren op reacties en op social media helpt. Dat probeer ik in ieder geval altijd te doen. Ik heb ook een plug-in waardoor bezoekers een notificatie krijgen als ik heb gereageerd. Heel handig! :)
  Veel succes met de laatste voorbereidingen voor India!

 2. Heel erg belangrijk om te reageren op bezoekers! Ik merk dat ik het ook niet altijd even prettig vind om geen antwoord te krijgen van andere bloggers waar ik gereageerd heb.

 3. Bedankt voor je tips, ik maak er veel gebruik van! Ik doe altijd een “rondje blogs” rond koffie tijd, nu dus ;)
  En succes met je verhuizing naar India! Schrijf je daar ook een blog over? #Nieuwsgierig

  • Wat leuk om te horen! En bedankt! Ik weet nog niet precies hoe ik het ga doen qua bloggen in/over India, maar ik zal in ieder geval heel veel op Instagram delen!

 4. Ik doe een paar keer per week een rondje blogs en probeer dan ook even een reactie achter te laten. Wel een gemeende en zinvolle reactie. Het leukste van het bloggen is toch wel de betrokkenheid van de lezers. Zo’n gek gevoel dat mensen die je eigenlijk niet kent zo met je mee kunnen leven. Prachtig vind ik dat!

 5. Ik heb dit artikel met veel plezier gelezen, want ik geloof namelijk ook in Persoonlijkheid op een blog. Daarnaast vind ik het jammer dat er afgelopen jaren veel naar volgers is gekeken, ipv naar andere zaken, zoals engagement. Daarnaast denk ik dat authentiek zijn, meer waarde heeft. Lezers willen zich kunnen identificeren met iemand.

 6. Het klopt helemaal wat je schrijft. Sinds ik meer tijd heb, lees ik de reacties op mijn blog serieuzer. Neem ik er de tijd voor en bezoek ik zodoende ook andere blogs. Interactie is toch zo leuk! Goed blog weer, liefs Josine

 7. Bedankt voor de tips! Bezoekers zijn inderdaad met name waardevol als ze terugkomen en trouw zijn…. dat creeeren blijkt nog lastig!

 8. Op mijn blog wordt de laatste weken weinig gereageerd en dat vind ik heel erg jammer. Ik vraag me af of het aan mij ligt, of dat mijn blogposts niet interessant genoeg zijn oid. Hopelijk komt er weer een groei daar in binnenkort!

 9. Mag ik wellicht toevoegen:
  Wees jezelf!

  Zowel in je blogs en blogs, wees jezelf. De mensen kijken tegenwoordig dwars door je heen wanneer je gescript iets plaatst.

Leave A Reply

Navigate