Hoe ik geld verdien door Facebook groepen

Facebookpagina’s balanceren helaas een beetje op het randje van de dood; als je er echt nog succes mee wilt behalen, is adverteren eigenlijk nog de enige optie. Gelukkig is er een – misschien zelfs nog wel beter! – alternatief: Facebook groepen. Deze groepen kunnen ontzettend waardevol zijn voor je blog of bedrijf en wanneer je er op de juiste manier actief bent, kan het je talloze nieuwe klanten en bezoekers opleveren.

Zelf ben ik sinds een aantal maanden actief in een paar Facebook groepen, zoals Ambitieuze Meisjes, Business Babes NL en Bloggerscafé – allemaal communities waar mijn doelgroep te vinden is. En dat heb ik gemerkt: sinds ik hier regelmatig mijn kennis deel en af en toe naar mijn website verwijs, heb ik er heel wat nieuwe bezoekers bij gekregen – en daarmee meer inkomsten! Vandaag deel ik daarom waarom Facebook groepen ook voor jou waardevol zijn, hoe je ze kunt gebruiken om je blog of bedrijf te laten groeien en welke fouten je moet vermijden.

WAAROM ZIJN FACEBOOK GROEPEN ZO BELANGRIJK
Je hebt direct contact met je doelgroep – Door middel van blogposts of nieuwsbrieven kun je je doelgroep waardevolle informatie geven, maar in Facebookgroepen kun je ook echt met ze in gesprek gaan. Hierdoor kun je (eventuele) klanten net dat beetje extra geven, maar bijvoorbeeld ook vragen waar behoefte aan is of waar eventuele verbeterpunten liggen.
Mensen kunnen je leren kennen – Hoe beter mensen je leren kennen, hoe sneller ze je vertrouwen en hoe groter de kans dat ze een product of dienst van je willen afnemen. Gedraag je in de groepen dus ook vooral niet te zakelijk, maar wees gewoon lekker jezelf.
Je kunt je expertise tonen – Door actief deel te nemen aan discussies en gesprekken, kun je laten zien hoeveel kennis je in huis hebt en kun je op een subtiele manier jezelf als expert neerzetten.
Je kunt in contact komen met collega’s – Er zijn talloze groepen waar je andere bloggers en (online) ondernemers kunt vinden en door actief deel te nemen aan die groepen, kun je je netwerk uitbreiden en bijvoorbeeld zelfs samenwerkingen opzetten.
Je kunt jezelf ontwikkelen – Ik leer vrijwel dagelijks nieuwe dingen in de Facebook groepen waar ik actief ben. Doordat ik mee kan lezen met de vragen die anderen stellen, heb ik de afgelopen tijd zoveel geleerd over onder meer marketing, branding en administratieve zaken.
Je kunt ideeën opdoen – Wanneer je in groepen zit waar ook je doelgroep zit, is het slim om bij te houden welke onderwerpen vaak behandeld worden (en naar welk soort kennis of product dus vraag is). Die informatie kun je vervolgens gebruiken als inspiratie voor nieuwe blogartikelen of om nieuwe producten te creëren die de veelgenoemde problemen oplossen.

ZO KUN JE JE BEDRIJF OF BLOG PROMOTEN IN FACEBOOK GROEPEN
Wees behulpzaam – Zoals ik hierboven al zei, zijn Facebookgroepen de perfecte plek om je kennis te delen en daarmee jezelf als expert neer te zetten. Op die manier kun je anderen verder helpen en tegelijk je blog of bedrijf onder de aandacht brengen. Probeer wel om in de eerste plaats echt behulpzaam te zijn; wanneer je altijd simpele en korte antwoorden geeft om maar een linkje te kunnen plaatsen, zullen mensen snel door je “goede bedoelingen” heen prikken.
Deel links – Er zijn verschillende “promotiegroepen” die speciaal zijn opgezet om links naar blogartikelen te delen, zoals:
Bloggermagazine
Bloggers Nederland
The bloggerlist by Bloggermedia
Spam je blog
Daarnaast kun je ook links delen bij de reacties die je geeft in gewone groepen. In de groep Ambitieuze Meisjes worden bijvoorbeeld regelmatig tips gevraagd over SEO, Instagram of bloggen en daar reageer ik dan uitgebreid op en vervolgens verwijs ik ze voor meer informatie door naar mijn website. Lees trouwens wel eerst de groepsregels voordat je dit doet; niet in elke groep is het toegestaan om links naar je website te delen.
Introduceer jezelf – Dit is een van de makkelijkste manieren om jezelf te promoten en toch doen maar zo weinig mensen het. Probeer jezelf aan te leren om je altijd voor te stellen als je je aanmeldt in een nieuwe groep. Op die manier kun je op een laagdrempelige manier vertellen wie je bent, wat je doet en wat je te bieden hebt, zonder dat het gelijk heel salesy overkomt. Leestip: 8 tips om jezelf te promoten

VEELGEMAAKTE FOUTEN IN FACEBOOK GROEPEN
De groepsregels overtreden – Elke groep heeft regels – zoals wel of geen links naar je eigen website plaatsen of alleen vragen stellen over bepaalde onderwerpen – en het is belangrijk dat je je daar ook aan houdt. Wanneer je dat niet doet, is dat niet echt bevorderlijk voor je naam en daarnaast is de kans groot dat je er binnen no time uitgegooid wordt.
Je profiel staat op privé – Wanneer je regelmatig waardevolle kennis deelt, is de kans groot dat mensen je profiel bezoeken om te kijken of ze meer informatie kunnen vinden. Wanneer je profiel op privé staat, loopt het pad al gauw dood en kun je dus heel wat potentiële klanten of bezoekers mislopen.
Er staat geen website op je profiel – Aansluitend bij de vorige tip: zet je website duidelijk op je profiel, zodat mensen het meteen kunnen vinden als ze je persoonlijke account bezoeken.
Alleen maar links droppen – Wanneer je wilt dat Facebookgroepen je ook daadwerkelijk wat opleveren, is het niet genoeg om alleen maar af en toe een linkje achter te laten. Zoals ik al zei, is het belangrijk dat je waarde toevoegt, zodat mensen je gaan vertrouwen en je expertise kunnen zien. En met een beetje geduld leidt dat er uiteindelijk vanzelf toe dat mensen bij jou aankloppen voor bepaalde producten of kennis.

Ben jij actief in Facebook groepen?

Wanneer je Facebook groepen slim gebruikt, kan het je veel nieuwe bezoekers/klanten opleveren en kun je er indirect een hoop geld mee verdienen. Hier zijn mijn tips en tricks om het meeste uit de groepen te halen.

15 thoughts on “Hoe ik geld verdien door Facebook groepen

  1. Zelf ben ik ook actie op Facebook groepen maar ik merk dat het een beetje aan het dood gaan is. Toch blijft Facebook mijn grootste bron van lezers op mijn blog

  2. Fijn artikel! Ik vraak mij het volgende af. Ik heb voor mijn Blog een eigen facebook pagina. Dat wordt immers vaak aangeraden. Maar in groepen neem je weer deel als je privé account. Het liefste houd ik die privé, ik heb immers een aparte pagina voor mijn Blog. Maar hoe zorg je dan dat mensen uit de groep naar de pagina komen? Of gebruik jij een gewoon account voor je Blog?

    1. Je kan in groepen niet als pagina deelnemen, dus dat doe ik inderdaad met mijn privé account. Maar als mensen die bezoeken, kunnen ze onder het kopje ‘Info’ mijn Facebookpagina vinden. Ik heb ook niet persé als doel om mijn pagina te promoten; meer mijn website als geheel. Die kunnen mensen ook op mijn persoonlijke account vinden en daar verwijs ik dus regelmatig naar in de groepen.

  3. Ik zit juist steeds minder in die groepen vanwege het link droppen. Ik word er zo moe van.. niemand is meer oprecht geïnteresseerd! Maar door je artikel krijg ik weer een beetje hoop :-)

    1. Ik weet niet of je een eigen bedrijf hebt wat hier raakvlakken mee heeft? Dan zou je die subtiel kunnen promoten en op die manier meer klanten kunnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *