8 tips voor een succesvolle Facebookpagina

Ik ben dus echt een sucker met Facebook. Op Pinterest, Instagram en Twitter ben ik altijd actief en up to date, maar op Facebook lukt het me gewoon niet echt om er iets van te maken. Misschien komt het omdat ik meer volgers en dus meer interactie op Instagram en Twitter heb, maar misschien volgen mensen me juist op die kanalen en niet op Facebook omdat ik op Facebook zo’n drama ben.

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: daar wil ik dus verandering in brengen. Ik wil me nog steeds vooral blijven focussen op de andere kanalen, maar tegelijk wil ik toch wel echt iets meer tijd en aandacht aan mijn Facebookpagina schenken. En dus heb ik me de afgelopen weken in Facebook verdiept en een aantal handige tips en taken voor mezelf op een rijtje gezet, waar ik na mijn vakantie mee aan de slag wil gaan.

Ik ben dus de eerste die toegeeft dat deze tips niet van mij komen en dat ik totáál geen expert ben wat betreft Facebook. Maar dit zijn tips die ik vaak voorbij zag komen, die anderen veel resultaat opleverden en die ik dus ga proberen op te volgen. En ondanks dat ik (nog) niet mijn eigen bevindingen met jullie kan delen, wilde ik jullie deze tips toch niet onthouden, want wie weet hebben jullie er ook wat aan! En zo niet, dan heb je in ieder geval weer 3 minuten wat te lezen gehad ;)

1. WEES ECHT

Gebruik Facebook niet alleen om je laatste updates te promoten, maar wees persoonlijk en authentiek. Probeer je pagina zo in te richten en dat mensen meteen zien wie je bent en wat je voor hen kunt betekenen en vergeet ook vooral niet om met je volgers in gesprek te gaan.

2. OPTIMALISEER JE PROFIEL

Je profiel is het eerste wat mensen checken als ze je pagina bezoeken én het bepaalt vaak of mensen je pagina wel of niet gaan liken. Het is dus belangrijk dat je meteen duidelijk maakt wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom mensen jou echt moeten volgen. Extra tips: schrijf leuke en leesbare teksten, probeer iets van je persoonlijkheid te laten zien en kies een aantrekkelijke en vrolijke foto.

3. BLIJF CONSISTENT

Content is belangrijk, maar consistentie is minstens net zo belangrijk. Je kunt wel prachtige artikelen schrijven, maar als je amper aanwezig bent op Facebook en je ze 9 van de 10 keer vergeet te delen, zullen die prachtige artikelen niet snel gevonden worden – in ieder geval niet via Facebook. Probeer daarom om dagelijks of in ieder geval een paar keer per week iets te delen. Heb je zelf geen relevante informatie die je kunt delen? Deel dan artikelen of tips van anderen of begin een gesprekje met je volgers.

4. MIXEN

Veel mensen maken de fout om alleen hun artikelen te promoten (jep, guilty). En ik heb zelf al gemerkt dat dat inderdaad niet tot een levendige en energieke pagina leidt. Om dat wel voor elkaar te krijgen, moet je volgens de Facebookgoeroe’s je eigen artikelen afwisselen met bijvoorbeeld leuke feitjes, persoonlijke updates, vragen en informatieve content van anderen. Let’s mix it up!

5. GEBRUIK AFBEELDINGEN

Of het nou een afbeelding uit je laatste artikel is, een foto van jezelf of een informatieve graphic; mensen vinden plaatjes leuk. En uit cijfers van HubSpot blijkt dat updates met foto’s 53% meer likes krijgen, 104% meer reacties en 84% meer klikken op de desbetreffende link. De moeite waard dus!

6. WEES DUIDELIJK

Wanneer je resultaat wilt halen met Facebook heb je een duidelijke call to action nodig. Wil je graag iets weten van je volgers? Vraag dan duidelijk om hun mening. Promoot je een product? Maak dan duidelijk waarom ze het echt moeten aanschaffen en wel nú. Wil je dat ze je nieuwste artikel gaan lezen? Vertel ze dan kort waar het artikel over gaat en dat ze op de link kunnen klikken om meer te zien.

7. GEBRUIK ZOEKWOORDEN

Hier had ik dus zelf nooit over nagedacht, maar ook op Facebook zoeken mensen naar informatie, zoals bepaalde pagina’s of interesses. Dus wanneer mensen naar een Nederlandse pagina over bloggen zoeken, moet ik ervoor zorgen dat ik in de zoekresultaten verschijn en dat doe ik door zoekwoorden te gebruiken. Wow, eyeopener! Denk dus na over op welke zoekwoorden jij gevonden wilt/kunt worden en verwerk die in je pagina.

8. PLAN

Het is zoveel makkelijker om consistent berichten te plaatsen als je je updates van te voren inplant. Dit doe ik zelf altijd al met de posts over mijn nieuwe artikelen, maar ook al je andere Facebookberichten kun je natuurlijk inplannen. Op die manier hoef je niet constant actief te zijn, terwijl je pagina wel steeds verse updates de wereld instuurt. Ideaal!

Ben jij actief op Facebook en heb jij nog goede tips voor mij?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je meer likes op je Facebookpagina of met Facebook je blog laten groeien? Gebruik dan deze tips om je Facebookpagina te optimaliseren.

12 Comments

  1. Dit had ik nodig! Ik ben zelf sinds kort aanwezig op facebook voor m’n blog en daar zijn deze tips heel handig bij. Dankjewel!

  2. Wat een fijn artikel! Ik herken namelijk precies wat je zegt: ook ik deel alleen mijn artikelen op Facebook en that’s it. Geen wonder dat ik niet zoveel volgers heb. Ik ga eens proberen om wat vaker iets anders persoonlijks te plaatsen of een update te delen.

  3. Fijne tips! Maar hoe maak je dan gebruik van zoekwoorden en waar op je pagina plaats je deze dan?

    • Je kan ze in je infopagina verwerken, maar bijvoorbeeld ook in je naam en je updates. Eigenlijk overal waar je tekst kunt plaatsen. Al denk ik dat vooral de infopagina effectief is.

  4. Eye-opener. Even flink aan de bak dus! Zo herkenbaar dit. En omdat de meeste bezoekers bij mij daar vandaan komen, is het wel een belangrijk aandachtspuntje. Dank je wel.

  5. Hoi, ik vroeg mij altijd af hoe bloggers aan zoveel FB likes kwamen… de mijne komen alleen bij mijnFBvrienden vandaan, herkennen jullie dit? Ik vind het moeilijk om inventief encreatief te zijn op FB en ben blij met deze tips! Bedankt!

Leave A Reply

Navigate