5 dingen die je nooit moet doen als je een eigen bedrijf hebt

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat ik voor mezelf begon en ik denk de laatste tijd steeds vaker ‘had ik toen maar geweten, wat ik nu allemaal weet’. Want met de kennis van nu had ik mezelf zoveel frustraties, fouten en onzekerheden kunnen besparen. Ik kan mijn vroegere zelf natuurlijk geen advies meer geven, maar ik kan wel jóu helpen! Dus ben jij net voor jezelf begonnen of wil je binnenkort een eigen bedrijf opzetten? Bespaar jezelf dan een hoop ellende en doe deze 5 dingen niet.

1. JE LATEN LEIDEN DOOR DE MENING VAN ANDEREN

Tegenwoordig heeft iedereen overal een mening over en of je het nou leuk vindt of niet, dat zullen ze ook hebben over jou en je bedrijf. De een vindt dat je te veel werkt, de ander vindt dat je te weinig werkt. Hij vindt het een domme stap, zij blijft je ongevraagd advies geven over hoe het beter kan. Je moeder wijst je steeds op alle fouten, terwijl je vader blijft benadrukken dat je het zo goed doet.

Laat je alsjeblieft niet ontmoedigen door al het commentaar en laat het al helemaal geen reden zijn om je droom op te geven. Blijf vertrouwen op jezelf, je dromen en je plannen en zie de mening van anderen alleen als eventuele leerpunten (of gewoon als bullshit, mag ook).

2. TE LIEF ZIJN

Wanneer je ondernemer bent, is het belangrijk dat je geduldig en vriendelijk bent richting eventuele partners, klanten en collega’s. Maar, wees niet té vriendelijk. Het schiet namelijk niet op als je steeds over je heen laat lopen of als je minder in rekening brengt dan je eigenlijk zou moeten doen. Uiteindelijk is het het belangrijkste dat je (genoeg) winst maakt, dus probeer een goede balans te vinden tussen vriendelijk zijn en zakelijk zijn.

3. GENOEGEN NEMEN MET WAT JE WEET

Ik ben van mening dat je nooit bent uitgeleerd. Je kunt je altijd in nieuwe zaken verdiepen en er zijn altijd gebieden waarin je jezelf (verder) kunt ontwikkelen. En als je wilt dat je bedrijf een succes wordt, is het belangrijk dat je dat ook dóet. Leer meer over de markt waarin je werkt, verbeter je vaardigheden of lees boeken van experts in jouw vakgebied.

4. JE LATEN LEIDEN DOOR NEGATIVITEIT

Je gaat fouten maken. En dat is niet leuk om te horen, maar wel de waarheid. We maken namelijk allemaal fouten. En dat is trouwens helemaal niet zo erg, want van fouten leren we en kunnen we alleen maar beter worden. Geef dus niet op als het een keer misgaat en blijf niet in negativiteit en onzekerheid hangen als dingen niet lopen zoals je zou willen. Houd je doel in het vizier, blijf positief en geloof in jezelf; dan kom je er echt wel.

5. HET NIET ZWART OP WIT ZETTEN

In je privéleven kun je prima afspraken maken via de telefoon of tijdens een kopje koffie, maar in het bedrijfsleven werkt dat net even anders. Als jij geen bewijs hebt, kan het zomaar zo zijn dat jullie afspraak voor de tegenpartij opeens niet meer bestaat. Zorg er daarom voor dat je altijd alles zwart op wit hebt staan en dat elke samenwerking die je aangaat tot in detail vastligt in een contract.

Werk jij voor jezelf? Waar liep of loop jij tegenaan?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Ben je net een eigen bedrijf begonnen of wil je binnenkort voor jezelf beginnen? Dan moet je deze 5 veelgemaakte fouten zeker vermijden!

3 Comments

  1. goede tips! Bedankt voor het delen
    Ik ga binnenkort voor mijzelf beginnen.
    Vind het echt heel erg spannend maar ik vind dat als je dromen hebt je er voor moet gaan!

Leave A Reply

Navigate