6 fouten die bloggers maken op Pinterest

Bezoekers die me al een tijdje volgen, weten inmiddels dat ik een groot fan van Pinterest ben en dat ik met Pinterest heel wat bezoekers naar mijn blog trek. I just love it. Ik zie mezelf absoluut niet als expert, maar ik heb me de laatste tijd dusdanig veel in Pinterest verdiept, dat ik inmiddels wel redelijk zie wat werkt en waar het juist vaak verkeerd gaat.

Wanneer jij Pinterest succesvol wilt inzetten en meer bezoekers naar je blog wilt trekken, is het belangrijk dat ook jij weet wat werkt en vooral ook wat je juist níet moet doen. Daarom deel ik in dit artikel 6 fouten die veel bloggers maken op Pinterest + een snelle oplossing om het te verbeteren.

1. GEEN ZAKELIJK ACCOUNT HEBBEN

In een eerder artikel heb ik het al gezegd: als je je blog wilt laten groeien met Pinterest, heb je een zakelijk account nodig. Met een zakelijk account kun je namelijk je statistieken zien, waardoor je kunt ontdekken wat wel en niet werkt en waardoor je gerichter met Pinterest aan de slag kunt gaan.

Oplossing: Maak van je persoonlijke account een zakelijk account door je hier aan te melden. En vergeet daarna ook niet je website te verifiëren, zodat je alle statistieken kunt zien.

2. GEEN BORD VOOR JE EIGEN ARTIKELEN HEBBEN

Je voornaamste doel op Pinterest is mensen naar je website trekken. Maar wanneer je geen bord voor je eigen artikelen en/of producten hebt, hebben je volgers geen idee wat jij te bieden hebt, waar jouw blog over gaat en hoe ze bij je artikelen moeten komen.

Oplossing: Maak een bord waarop je alleen je eigen artikelen pint, zodat je volgers je content makkelijk kunnen vinden. En zet dat bord dan meteen bovenaan, want borden die bovenaan staan, worden over het algemeen het beste bekeken.

3. NIET GENOEG PINNEN

Om succesvol te zijn op Pinterest, is het belangrijk dat je veel én elke dag pint. De meeste bloggers raden aan om minimaal 25 afbeeldingen per dag te pinnen, al zijn er ook veel bloggers die 50 tot 100 pins per dag aanraden. En dan natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar verspreid over de dag.

Oplossing: Het is bijna onmogelijk om elke dag op verschillende tijdstippen zoveel te pinnen. En daarom heb ik de ideale oplossing voor je: Boardbooster. Hiermee kun je in één keer al je pins inplannen en wordt het verspreid gepind op de tijdstippen die jij hebt ingesteld.

En je kunt met Boardbooster niet alleen je pins inplannen; je kunt ook oude pins weer bovenaan zetten. Met de optie ‘looping’ worden oude pins automatisch ververst, zodat ze opnieuw in de feed van je volgers verschijnen. Dus zelfs als je geen nieuwe pins toevoegt, verschijn je dagelijks in de feed en blijven mensen je artikelen zien. Echt ideaal.

6 fouten die bloggers maken op Pinterest

4. BORDEN HEBBEN DIE NIET BIJ JE BLOG PASSEN

Als je écht resultaat wilt halen met Pinterest, moet elk bord op je account passen bij je doel. Mijn doel is om mensen naar mijn blog te trekken, dus daarom heb ik voornamelijk borden die passen bij de onderwerpen waarover ik blog. Op die manier kan ik makkelijk mijn artikelen met mijn volgers delen en zien mensen meteen waar Diamonds For Breakfast over gaat. De overige borden hebben niet perse raakvlakken met mijn website, maar dat zijn wel onderwerpen waar mijn doelgroep ook in geïnteresseerd is, zoals werkplekken en motiverende quotes.

Oplossing: Verwijder alle borden die niet passen bij je blog. Wil je toch heel graag recepten, bruidsjurken of outfits voor jezelf blijven pinnen? Maak dan een tweede account of pin die afbeeldingen op geheime borden, zodat je doelgroep ze niet zien.

5. GEEN GEBRUIK MAKEN VAN GROEPSBORDEN

In Nederland zijn er helaas maar weinig relevante groepsborden, maar de groepsborden die er zijn, kunnen je heel veel verkeer (en leuke contacten!) opleveren. Zonde dus als je daar geen gebruik van maakt!

Oplossing: Zoek naar groepsborden die passen bij jouw niche. Je kunt hier PinGroupie voor gebruiken, al worden veel Nederlandse groepsborden hier niet weergegeven. Wanneer je (onder andere) artikelen schrijft over bloggen en/of social media, kun je je aanmelden bij mijn groepsbord Blogtips (NL) en daar je artikelen op pinnen.

6. GEEN VERTICALE OF AANTREKKELIJKE AFBEELDINGEN GEBRUIKEN

Bij Pinterest draait het allemaal om de afbeeldingen. Wanneer je pins niet opvallen, onaantrekkelijk zijn of wazig/onduidelijk zijn, zullen mensen het niet snel re-pinnen en al zeker niet op de pin klikken en je artikel lezen.

Oplossing: Maak voor elk artikel een Pinterestwaardige afbeelding. Probeer dat steeds in dezelfde stijl te doen, zodat mensen op een gegeven moment meteen zien dat bepaalde pins bij jou horen (branding!). In dit artikel lees je onder ‘Pin slim’ handige tips om je Pinterestafbeeldingen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Extra tips:
– Gebruik geen URL shortener zoals Bitly. Pinterest ziet deze links als spam.
– Gebruik geen hashtags; die zijn slecht voor je SEO.
– Gebruik niet voor elke pin dezelfde beschrijving, maar schrijf steeds een nieuwe beschrijving en verwerk daar zoekwoorden in. Wanneer je dit niet doet, zullen je pins niet snel gevonden worden op Pinterest.

Gebruik jij Pinterest al voor je blog? Maakte jij een of meerdere van deze fouten?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Gebruik jij Pinterest voor je blog maar heb je nog weinig succes? Dan kan het zomaar zijn dat je een van deze veelgemaakte fouten maakt.

10 Comments

  1. Wauw, hier kan ik echt wat mee! Ik heb al jaren Pinterest voor de kaarten die ik maak, maar doe er verder niet echt iets actiefs mee voor mijn blog. Dat wordt dankzij jouw tips nu mijn actiepuntje voor vandaag :)

  2. Hoi Tarinda, raad je aan om op 1 bord al je eigen artikelen te zetten? Ik heb een recepten site en heb per soort gerecht (voor-, hoofd-, na- etc) een apart bord.

    • Dat is ook al heel slim! Maar ik zou gewoon ook nog een extra bord maken waarop je al je artikelen bij elkaar zet. Al doe je het alleen maar om je artikelen een keertje extra te kunnen pinnen, zodat ze vaker gezien worden door je volgers :) En het slimste is om niet steeds je afbeelding van je site te pinnen, maar het één keer naar een bord te pinnen en vervolgens naar je andere borden te re-pinnen.

  3. Dankje voor alle tips! Heb hier heel veel aan gehad. Ik heb nog wel een aantal vraagjes. Raad je het aan om 25 afbeeldingen van jezelf te pinnen of is dat inclusief repinnen van anderen? Ook vroeg ik me af of jij alle afbeeldingen van je eigen blog op 1 bord zet of op 2. Want nu pin ik normaal gesproken een afbeelding op mijn eigen bord, maar als ik de afbeelding echt mooi vind, pin ik hem nog een beetje op een ‘Beauty’ bord.

    • Fijn om te horen! Die 25 per dag is inderdaad inclusief repins. Meestal pin ik per dag één of twee afbeeldingen van mezelf en de rest zijn pins van anderen. Het is ook beter voor je SEO om veel afbeeldingen van anderen te re-pinnen, dus dat zou ik zeker aanraden! En ik zet mijn artikelen op mijn eigen bord, maar ik probeer ze ook op zoveel mogelijk andere borden te zetten. Dat is goed voor je SEO en op die manier worden ze door meer mensen gezien. Dus als je afbeeldingen bij meerdere borden passen, zou ik ze gewoon naar al die borden pinnen!

  4. Vraagje : Hoe zet je je eigen bord bovenaan?
    En bedankt voor de tips, Pinterest doet veel voor mijn blog!

Leave A Reply

Navigate