4 manieren om geld te verdienen met Instagram

Instagram is inmiddels veel meer dan gewoon een leuke app waarop je foto’s kunt delen; het is een platform geworden waarop mensen zichzelf en/of hun business promoten en waarmee soms zelfs miljoenen worden binnen geharkt. Ka-ching!

Natuurlijk is het verdienen van geld op Instagram makkelijker gezegd dan gedaan. Zolang je geen celebrity bent – en dus niet automatisch duizenden of miljoenen volgers hebt – moet je hard werken, wil je er een leuk inkomen mee verdienen. Voordat je je eerste euro’s kunt verdienen, heb je namelijk een betrokken groep volgers nodig.

Je kunt je volgersaantal op Instagram onder meer laten groeien door:
– Een fantastisch en volledige Instagram bio te schrijven
– Consistent te zijn
– Een duidelijke focus/niche te hebben
– Alleen je mooiste foto’s te delen
– Relevante hashtags te gebruiken
– Actief en betrokken zijn
Meer tips om je Instagram account te laten groeien, kun je in het artikel 15 tips om je eerste 1000 volgers te krijgen op Instagram lezen.

Heb je inmiddels een grote groep betrokken volgers op Instagram? Dan kun je aan de slag gaan met het monetizen van je account. Hier zijn 4 manieren waarmee jij geld kunt verdienen op Instagram.

Note: Er zijn tegenwoordig ontzettend veel sneaky manieren om veel volgers te krijgen – of zelfs te kopen – en op die manier samenwerkingen binnen te slepen. Ik sta daar zeker niet achter en zal dus ook niemand aanraden om via die weg je Instagram account te monetizen. Daarnaast wil ik benadrukken dat geld verdienen op Instagram geen must is. Het is leuk als je op een eerlijke manier wat inkomsten uit Instagram kunt halen, maar laten we vooral niet vergeten dat het medium in eerste instantie bedoeld is om foto’s uit je leven te delen en leuke contacten te onderhouden en/of op te doen.

1. AFFILIATE MARKETING

Affiliate marketing houdt in dat je door middel van een gepersonaliseerde link producten van anderen aanprijst. Steeds wanneer iemand via jouw link een product aanschaft, krijg jij daar een beloning voor – meestal een percentage van de omzet.

Affiliate marketing wordt voornamelijk gebruikt op blogs, maar je kunt het ook op Instagram inzetten. Dat werkt zo:
– Je meldt je aan bij affiliate netwerken, zoals TradeTracker, Awin, Daisycon of het partnerprogramma van Bol.com.
– Je zoekt naar producten of diensten die passen bij jouw account en meldt je daarvoor aan.
– Zodra je aanvraag is geaccepteerd, maak je een mooie foto van het product dat je wilt promoten (of je maakt gebruik van het beschikbare beeldmateriaal).
– Je maakt je eigen affiliate link en zet die in je bio óf je maakt een pagina op je website waar je al je affiliate producten op zet en zet die link in je bio óf je maakt gebruik van websites als LIKEtoKNOW.it of ShopStyle Collective en linkt daar naartoe.
– Je maakt een nieuwe Instagram post waarin je het product promoot en verwijst naar de link in je bio.

Affiliate marketing wordt op Instagram vooral gebruikt bij outfitfoto’s, maar met een beetje creativiteit kun je elk product of elke dienst promoten. Goed om te weten: het is niet bij elk programma toegestaan om affiliate links te gebruiken op social media, dus check dat altijd eerst voordat je ermee aan de slag gaat.

Wil je meer weten over affiliate marketing en hoe je het succesvol kunt inzetten? In het artikel Affiliate marketing: verdien duizenden euro’s met je blog leg ik het tot in detail uit.

2. GESPONSORDE POSTS

De meeste Instagrammers verdienen hun geld met gesponsorde posts. Dit houdt in dat bedrijven jou betalen om hun producten en/of diensten aan te prijzen op Instagram. Om hiervoor in aanmerking te komen, heb je vaak een grote groep volgers nodig. Tegenwoordig worden gelukkig ook steeds vaker microinfluencers benaderd voor gesponsorde posts, maar dan is het wel belangrijk dat de volgers die je hebt (erg) betrokken zijn.

Wanneer je geld wilt verdienen met gesponsorde posts kun je natuurlijk wachten tot bedrijven of mediabureaus jou benaderen, maar je kunt ook de stoute schoenen aantrekken en zelf op zoek gaan naar samenwerkingen die bij je account passen. Pitch bijvoorbeeld een idee via mail of bel een bedrijf op en vertel wat je te bieden hebt. Niet geschoten is altijd mis!

Wanneer je een gesponsorde posts plaatst, is het trouwens verplicht om te vermelden dat het om een betaalde samenwerking gaat. Dit kun je doen door bij je foto #ad of #spon te zetten.

3. PROMOOT JE PRODUCT OF DIENST

Naast dat je producten van anderen op Instagram kunt aanprijzen, kun je het medium ook inzetten om je eigen producten en/of diensten te promoten. Als je producten verkoopt, kun je er bijvoorbeeld mooie foto’s van maken en die op Instagram plaatsen (en verwijzen naar de link in je bio waar mensen het kunnen kopen). Of je post aanbiedingen, behind the scenes of foto’s van klanten om je volgers enthousiast te maken en ze over te halen je producten te kopen.

Toen ik als bruidsfotograaf werkte, zette ik regelmatig foto’s van bruiloften op Instagram. Dit heeft me een aantal nieuwe bruiloften opgeleverd, waardoor ik indirect dus geld verdiende met Instagram.

4. VERKOOP JE INSTAGRAMFOTO’S

Dit is niet echt een bekende optie, maar het is ook mogelijk om geld te verdienen met Instagram door je foto’s te verkopen. Zeker wanneer je een professionele fotograaf bent (of gewoon een goede amateur!) kun je Instagram gebruiken als een soort webshop. Upload je mooiste foto’s, zet in je bio en caption dat je foto’s te koop zijn en gebruik hashtags om gevonden te worden door geïnteresseerde merken en bedrijven. Wanneer je geen zin of tijd hebt om zelf op zoek te gaan naar klanten, kun je ook je Instagramfoto’s verkopen op websites als Twenty20, Mobile Prints en FOAP.

Heb jij de ambitie om geld te verdienen met Instagram?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je graag geld verdienen met Instagram maar weet je niet hoe? Hier zijn de 4 beste manieren om een inkomen te verdienen met Instagram.

Leave A Reply

Navigate