Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

Ik gebruik voor mijn blog tientallen programma’s, websites en andere tools, maar de Google Adwords Zoekwoordplanner is toch zeker wel een van mijn favorieten. Deze website helpt je om relevante zoekwoorden voor je artikelen te vinden, waardoor je beter gevonden kunt worden in Google en er dus meer bezoekers op je website komen.

Voordat ik ga uitleggen hoe je de Zoekwoordplanner kunt gebruiken, wil ik eerst kort vertellen wat zoekwoorden zijn en waarom je ze überhaupt zou moeten gebruiken. Zoekwoorden zijn woorden of korte zinnen die mensen gebruiken om informatie te vinden in zoekmachines zoals Google. Wanneer iemand op zoek is naar een goedkope vakantie gebruikt diegene waarschijnlijk zoekwoorden als ‘goedkope vakantie’ of ‘budget vakantie’.

Als je wilt dat je artikelen goed gevonden worden in Google, is het belangrijk dat je zoekwoorden in je blogposts gebruikt. Op die manier ziet Google waar jouw artikel overgaat en kan het in de zoekresultaten verschijnen als er naar dat onderwerp gezocht wordt. Maar wat misschien nog belangrijker is, is dat je de júiste zoekwoorden gebruikt. Want stel dat 90% zoekt op ‘goedkope vakantie’ en maar 10% op ‘budget vakantie’, dan wordt je artikel natuurlijk beter gevonden als je het zoekwoord ‘goedkope vakantie’ gebruikt.

Maar hoe weet je dan welk zoekwoord beter scoort? Daar heb je dus de Zoekwoordplanner voor. Deze website vertelt jou precies welke zoekwoorden het meest gebruikt worden en hoe groot de concurrentie voor dat zoekwoord is. Wanneer jij bijvoorbeeld een artikel wilt schrijven over afvallen, kun je met de Zoekwoordplanner precies uitzoeken of je het best ‘snel afvallen’, ‘afvallen tips’ of ‘gezond afvallen’ als zoekwoord kunt kiezen. Super handig dus!

HANDLEIDING ZOEKWOORDPLANNER

Nu je weet hoe en waarom je de Google Zoekwoordplanner moet gebruiken, is het tijd om ermee aan de slag te gaan!

Om op de website te komen, tik je in Google ‘Google Zoekwoordplanner’ in en klik je op het eerste resultaat. Je krijgt dan dit scherm:

Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

Klik vervolgens rechtsboven op ‘Een account maken’. Vul hier NIET je gegevens in, maar klik op ‘Sla de configuratie met begeleiding over’. Wanneer je dat niet doet, ga je een advertentie maken en dat is niet wat we nu willen.

Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

Vervolgens kom je op dit scherm en daar vul je wel al je gegevens in.

Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

Klik op ‘Opslaan en doorgaan’. Je hebt nu een account en krijgt het volgende scherm te zien.

Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

Ga naar ‘Hulpprogramma’s > Zoekwoordplanner’ en klik op ‘Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie’. Hier typ je vervolgens het onderwerp van je artikel in. Laten we als voorbeeld het artikel over afvallen nemen. We typen hier dus ‘afvallen’.

Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

Klik op ‘Ideeën opvragen’ en vervolgens krijg je dit scherm te zien:

Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

Je ziet dat dit zoekwoord gemiddeld 10.000 tot 100.000 keer per maand wordt gebruikt, wat heel veel is. Daarmee lijkt het een goed zoekwoord, maar we zien ook dat de concurrentie hoog is. En wanneer er veel concurrentie is (en er dus veel artikelen over geschreven zijn) is de kans weer niet zo groot dat je hoog in de zoekresultaten komt. We moeten dus zoeken naar een zoekwoord dat ook veel gebruikt wordt, maar dat minder concurrentie heeft. Daarvoor scrollen we iets naar beneden en dan zien we dit:

Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner

We zien meteen dat er ook veel op ‘snel afvallen’ wordt gezocht, maar dat ook hier de concurrentie hoog is. ‘Dieet’ is al een beter zoekwoord; er wordt net zoveel op gezocht, maar de concurrentie is minder. Op ‘dieet schema’ (niet meer zichtbaar op screenshot) wordt “maar” 1k – 10k keer gezocht, maar voor dit zoekwoord is er weinig concurrentie. Dit is dus een hele goede optie, net als ‘overgewicht’, ‘diëten’ en ‘5 kilo afvallen’.

Tips om te onthouden
– Gebruik alleen zoekwoorden met veel maandelijkse zoekopdrachten. In dit geval zou ik alleen naar de resultaten kijken met 10k – 100k en 1k – 10k.
– Gebruik alleen zoekwoorden waar de concurrentie laag of normaal is. Wanneer de concurrentie hoog is, zijn er al veel mensen die dit zoekwoord gebruiken en zal je artikel niet snel gevonden worden.
– De beste combinatie is veel zoekopdrachten (minimaal 1k) en weinig concurrentie (laag).

ZOEKWOORDEN GEBRUIKEN

Je hebt nu het beste zoekwoord voor jouw artikel gevonden, maar wat nu? Waar moet je ze gebruiken? Wanneer je goed gevonden wilt worden in Google, kun je je zoekwoorden het beste op de volgende plekken zetten:
– In de titel (Gebruik dit dieet schema om snel af te vallen)
– In de URL van je artikel (www.afvallen.nl/dieet-schema)
– In de naam van je afbeelding (dieet-schema.jpg > hierdoor kan je artikel ook gevonden worden in Google Afbeeldingen)
– In de tekst zelf, meerdere keren
– Optioneel: In je Pinterest beschrijving (Hierdoor kan je artikel gevonden worden op Pinterest)

Gebruik jij de Zoekwoordplanner al? Wat doe jij om goede zoekwoorden te vinden?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Ontdek stap voor stap hoe je de Google Zoekwoordplanner kunt gebruiken om je SEO te verbeteren en dus meer bezoekers naar je blog te trekken.

24 Comments

 1. Jaaa, wat handig! Ik was dus al weken aan het proberen om Google Keywords Planner aan de praat te krijgen, maar kwam niet verder dan dat advertentiegebeuren waar ik dan voor moest gaan betalen enzo. Handige tip om dat te omzeilen en meteen een fijne introductie in de tool, die ga ik vaak gebruiken ?!

  • Haha ik snapte in het begin ook echt niks van die aanmelding, dus ik was helemaal blij toen ik ontdekte hoe het wél kon. En ik gebruik de planner nu ook echt bij elk artikel!

 2. Kijk dit zocht ik.. ik dacht steeds dat je moest betalen omdat je in dat eerste scherm dat wel moet zeg maar. Dit ga ik nu gelijk toepassen. Echt heel erg bedankt!

 3. Fijn artikel weer. Volgens mij is google Adsence ook veranderd heb ik het idee. Vroeger kreeg je andere getallen te zien, nu is het 1k – 10k etc. Ben er helemaal van in de war geraakt haha. Maar dat is nu helemaal goed gekomen!

  • Ja klopt! Vroeger lieten ze gewoon de afgeronde getallen zien. Maar goed, het idee blijft hetzelfde ;) En fijn om te horen dat je het nu weer helemaal snapt!

 4. Hey ben zo is op je pagina beland. Wat een handige tips. Ik ga dit gelijk uitproberen. Makkelijk en duidelijk uitgelegd. Dank!

 5. Ik ben vandaag voor de eerste keer op jouw blog terecht gekomen. Maar ik heb er al veel aan gehad. Zo kende ik de Google zoekwoordplanner ook niet. Ik blijf je dus volgen :)

 6. Ik kom er niet op :( hij stuurt mij automatisch door naar de advertentie pagina… Lijkt wel of ik standaard sta ingelogd

 7. Oh echt fijn dat je niet hoeft te betalen voor dit! Ik vind je blog / artikelen nu al helemaal geweldig! Je schrijft echt artikelen waar je iets aan hebt :)

  Liefs!

 8. Ik kom na het invullen van mijn gegevens (ik heb heb braaf op overslaan geklikt, exact zoals jij zegt) weer uit bij AdWords Express en dan moet ik een advertentie aanmaken. Hulpprogramma’s is geen optie, ik krijg gewoon een drie-stappen-plan wat ik moet invullen. Enig idee? :(

 9. Oh eindelijk een heldere uitleg! Ik ben er zo vaak aan begonnen maar op een of andere manier begreep ik het nooit, nu wel, dank je wel! Ga hier meteens eens mee ‘spelen’!

Leave A Reply

Navigate