6 gratis alternatieven voor Photoshop

Wil je foto's bewerken en/of graphics ontwerpen, maar vind je Photoshop te duur? Hier zijn de 6 beste gratis alternatieven voor Photoshop.

Wil je foto's bewerken en/of graphics ontwerpen, maar vind je Photoshop te duur? Hier zijn de 6 beste gratis alternatieven voor Photoshop.
Wil je foto's bewerken en/of graphics ontwerpen, maar vind je Photoshop te duur? Hier zijn de 6 beste gratis alternatieven voor Photoshop.

Ik ben echt een groot fan van Adobe. Er is alleen één groot minpunt: het is niet goedkoop. Voor mijn werk gebruik ik meerdere programma’s van Adobe, maar als jij alleen photoshop nodig hebt, is het zonde om daar zo’n smak geld voor neer te leggen. Vandaag deel ik daarom 6 gratis alternatieven voor Photoshop, waarmee je prachtige foto’s en graphics kunt maken en bewerken, zonder dat het je ook maar íets kost.

Lees ook: 8 simpele tips om betere foto’s te maken

1. GIMP
Voordat ik Photoshop had, maakte ik gebruik van Gimp. Gimp (GNU Image Manipulation Program) is een van de populairste alternatieven voor Photoshop en heeft ook de meeste overeenkomsten. Qua opties heeft het bijna alles wat Photoshop ook heeft, zoals kleurcorrectie, klonen en werken met lagen. Daarnaast lijkt Gimp ook qua vormgeving veel op Photoshop, waardoor je snel je weg zult vinden in Photoshop als je uiteindelijk toch overstapt. Vanwege de vele opties is het geen makkelijk programma, maar op de site van Gimp vind je genoeg handige tutorials.

2. PICMONKEY
PicMonkey is perfect voor bloggers die foto’s willen bewerken en mooie graphics willen maken, zonder dat ze er al te veel kennis voor nodig hebben. Het programma is gebruiksvriendelijk en simpel, maar heeft tegelijk alles wat je nodig hebt om je foto een touch up te geven of een prachtige graphic te ontwerpen. Vooral voor dat laatste zit je goed bij PicMonkey; het programma heeft geweldige lettertypes, texturen, overlays en iconen. Ben je heel tevreden en wil je nog net wat meer uit het programma halen? Dan kun je voor een klein bedrag premium features aanschaffen.

3. CANVA
Canva is een van de populairste design tools en dat is niet voor niks; het werkt fantastisch en je kunt er heel makkelijk prachtige afbeeldingen mee creëren voor je blog of social media kanalen. Het allerfijnste aan Canva is dat het handige templates heeft, waarmee je onder meer Instagram posts, ebook covers en Pinterestafbeeldingen kunt creëren, zonder dat je ook maar een beetje ontwerptalent nodig hebt. Daarnaast heeft Canva een bibliotheek met meer dan een miljoen stockfoto’s, kun je uit honderden verschillende lettertypes kiezen en kun je gebruik maken van talloze iconen en filters.

6 gratis alternatieven voor Photoshop

4. PAINT.NET
Dit is de simpelste en meest gebruiksvriendelijke optie als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor Photoshop. Paint.NET is vooral handig voor mensen die helemaal niet zitten te wachten op al die duizenden opties die Photoshop biedt, maar die gewoon met een paar simpele aanpassingen hun foto’s willen verbeteren. Het programma biedt alle basisopties van Photoshop en als je net wat meer opties wilt, kun je bij de Paint.NET community terecht voor additionele plugins.

5. PHOTOSHOP EXPRESS
Als je op zoekt bent naar een gratis basisversie van Photoshop, is Photoshop Express waarschijnlijk de beste keus. Deze software is ontwikkeld door Adobe zelf en je kunt er veel standaard aanpassingen mee verrichten, zoals bijsnijden, blurren en het aanpassen van de belichting, het contrast en de verzadiging. Natuurlijk kun je het niet vergelijken met zijn grote broer, maar voor simpele bewerkingen heb je er meer dan genoeg aan – en het is tenminste wel gratis.

6 gratis alternatieven voor Photoshop

6. PIXLR
Ook deze tool lijkt veel op Photoshop en is daardoor een ideaal alternatief als je al enige ervaring met Photohop hebt. In Pixlr kun je naast alle standaardopties ook veel geavanceerde bewerkingen doen, zoals werken met lagen en curves. Daarnaast heeft het een uitgebreide bibliotheek met talloze effecten en overlays. Het programma is trouwens ook beschikbaar als app – Mobile Pixlr – zodat je ook op je telefoon of tablet foto’s kunt bewerken en afbeeldingen kunt ontwerpen.

Welk programma gebruik jij voor het bewerken van je foto’s en het maken van graphics?

 
VERGEET NIET OM JE AAN TE MELDEN VOOR MIJN FACEBOOKGROEP!
Online Goal Crushers is dé groep voor bloggers en online ondernemers die zichzelf willen uitdagen en betere resultaten willen neerzetten. En wanneer je je nu aanmeldt, kun je GRATIS het Stappenplan naar succes downloaden! Klik hier om je aan te melden.

32 thoughts on “6 gratis alternatieven voor Photoshop

 1. Awesome ! Thanks.:) vind op dit moment Photoshop erg duur ja. Maar heb Adobe Premiere Pro nodig om mijn video voor Bali straks te editen, en dat kost ook teveel eigenlijk :|

  1. Hallo je zou ook photoshop premiere elements kunnen gebruiken. Gaat niet zover als premiere pro, maar heeft toch wat mooie opties

 2. Ik gebruik Affinity Photo. Het is niet gratis, maar kost maar een fractie van Photoshop (eenmalig ongeveer 50 euro). Naar mijn idee doet het niet onder voor PS, heeft ontzettend veel mogelijkheden

 3. Zelf werk ik veel met Picmonkey ( op PC) een makkelijk programma. Ben er ook erg tevreden over 😃! Op mijn mobiel gebruik ik het programma snapseed, ook gratis. De andere ga ik ook eens proberen. Dank je voor de tip

  1. Ik kan PicMonkey tegenwoordig niet anders dan tegen betaling gebruiken.
   Hoe zit dat dan?
   Ik gebruik graag eigen textures over de foto 9dus geen filter)
   Zijn er nog andere (gratis) programma’s waar je met textures kunt gebruiken?
   Gr

 4. Ik gebruik, nu Lightroom zo onfatsoenlijk duur is geworden ON1 Photo RAW. Het is wat mij betreft het betere alternatief voor Lightroom en het kost eenmalig ca. € 90,00

 5. Spijtig dat de adobe photoshop express enkel beschikbaar is op je gsm. De andere programma’s zoals GIMP kan je niet downloaden op een macbook omdat ze een niet geïdentificeerde ontwikkelaar hebben.
  Nu ga ik PIXLR eens proberen!

 6. IK gebruikte vroeger heel graag picassa maar dat lukt niet meer met nieuwe windows. Dan fotor ontdekt maar moet je nu ook voor bij betalen als je meer wil. Dus wie een super alternatief weet ? Ik bekijk morgen zeker eens de bovenstaande links.

 7. Ik heb zelf Affinity aangeschaft. Het is geen gratis programma, maar heeft wel veel mogelijkheden. En op Youtube zijn heel veel filmpjes met uitleg te vinden, zodat je ideeën krijgt wat je ermee kunt doen.

 8. Yes! Thx ! ben eens naar PIXLR gaan kijken! Net wat ik nodig had om mensen zelf hun tekeningen te helpen vereenvoudigen om met een scan & cutmachine verder te kunnen! Ik deed het altijd zelf met photoshop maar ik kon idd moeilijk hen photoshop laten aankopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.