6 gratis alternatieven voor Photoshop

Ik ben een groot fan van Adobe Photoshop en het is dan ook een van mijn meest gebruikte programma’s. Er is alleen één groot minpunt: het is niet goedkoop. Als fotograaf heb ik Adobe echt nodig, maar als jij een programma zoekt voor wat basisbewerkingen, denk ik persoonlijk dat het zonde is om een smak geld neer te leggen voor Photoshop. Vandaag deel ik daarom 6 gratis alternatieven voor Photoshop, waarmee je de mooiste foto’s en graphics kunt maken zonder dat het je ook maar iets kost.

1. GIMP

Voordat ik Photoshop had, maakte ik gebruik van Gimp. Gimp (GNU Image Manipulation Program) is een van de populairste alternatieven voor Photoshop en heeft ook de meeste overeenkomsten. Qua opties heeft het bijna alles wat Photoshop ook heeft, zoals kleurcorrectie, klonen en werken met lagen. Daarnaast lijkt Gimp ook qua vormgeving veel op Photoshop, waardoor je snel je weg zult vinden als je uiteindelijk toch overstapt op Photoshop. Vanwege de vele opties is het geen makkelijk programma, maar op de site van Gimp vind je handige tutorials.

2. PICMONKEY

PicMonkey is perfect voor bloggers die foto’s willen bewerken en mooie graphics willen maken, zonder dat ze er al te veel kennis voor nodig hebben. Het programma is namelijk heel gebruiksvriendelijk en simpel, maar heeft tegelijk alles wat je nodig hebt om je foto een touch up te geven of een prachtige graphic te ontwerpen. Vooral voor dat laatste zit je goed bij PicMonkey; het programma heeft geweldige lettertypes, texturen, overlays en iconen. Ben je heel tevreden en wil je nog net wat meer uit het programma halen? Dan kun je voor een klein bedrag premium features aanschaffen.

3. CANVA

Canva is een van de populairste design tools en dat is niet voor niks; het werkt fantastisch en je kunt er heel makkelijk prachtige afbeeldingen mee creëren voor je blog of social media kanalen. Het allerfijnste is dat Canva handige templates heeft, waarmee je onder meer Instagram posts, e-book covers en Pinterestafbeeldingen kunt creëren, zonder dat je ook maar een beetje ontwerptalent nodig hebt. Daarnaast heeft Canva een bibliotheek met meer dan een miljoen stockfoto’s, kun je uit honderden verschillende lettertypes kiezen en kun je gebruik maken van talloze iconen en filters.

6 gratis alternatieven voor Photoshop

4. PAINT.NET

Dit is de simpelste en meest gebruiksvriendelijke optie als je op zoek bent naar een gratis alternatief voor Photoshop. Paint.NET is vooral handig voor mensen die helemaal niet zitten te wachten op al die duizenden opties die Photoshop biedt, maar die gewoon met een paar simpele aanpassingen hun foto’s willen verbeteren. Het programma biedt alle basisopties van Photoshop en als je net wat meer opties wilt, kun je bij de Paint.NET community terecht voor additionele plugins.

5. PHOTOSHOP EXPRESS

Als je op zoekt bent naar een gratis basisversie van Photoshop, is Photoshop Express waarschijnlijk de beste keus voor jou. Deze software is ontwikkeld door Adobe zelf en je kunt er veel standaard aanpassingen mee verrichten, zoals bijsnijden, blurren en de belichting, het contrast en de verzadiging aanpassen. Natuurlijk kun je het niet vergelijken met de ‘echte’ Photoshop, maar voor simpele bewerkingen heb je er meer dan genoeg aan – en het is tenminste wel gratis.

6 gratis alternatieven voor Photoshop

6. PIXLR

Ook deze tool lijkt veel op Photoshop en is daardoor een ideaal alternatief als je al enige ervaring in Photohop hebt. In Pixlr kun je naast alle standaardopties ook veel geavanceerde bewerkingen doen, zoals werken met lagen en curves. Daarnaast heeft het een uitgebreide bibliotheek met talloze effecten en overlays. Het programma is trouwens ook beschikbaar als app – Mobile Pixlr – zodat je ook op je telefoon of tablet foto’s kunt bewerken en afbeeldingen kunt ontwerpen.

Welk programma gebruik jij voor het bewerken van je foto’s en het maken van graphics? En waarom die?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je foto's bewerken en/of graphics ontwerpen, maar vind je Photoshop te duur? Hier zijn de 6 beste gratis alternatieven voor Photoshop.

15 Comments

  1. Wat een goede tips! Ik ga GIMP eens proberen. Ik gebruik zelf vaak Photoscape en ben daar ook heel tevreden over.

  2. Goede tips! Ik gebruik Picmonkey heel vaak omdat het gebruiksvriendelijk is. Ook gebruik ik Fotor, ook een heel fijn bewerkingsprogramma.

  3. Ik gebruik zelf heel graag pic monkey. Vooral voor het kleiner maken van foto’s gebruik ik hem graag.

  4. Awesome ! Thanks.:) vind op dit moment Photoshop erg duur ja. Maar heb Adobe Premiere Pro nodig om mijn video voor Bali straks te editen, en dat kost ook teveel eigenlijk :|

  5. Fijn, kan ik aan de slag. Gebruik zelf meestal BeFunky, maar dat wordt bij hun steeds minder als je gratis aan de slag wil gaan. Bedankt!

  6. Wat een goede tips! Ik heb mezelf jaren geleden echt in het diepe gegooid door direct te beginnen met Photoshop. Maar achteraf had ik deze tussenstap wel fijn gevonden..

Leave A Reply

Navigate