30 tips om snel te groeien op Instagram

Vanwege het nieuwe algoritme en het strengere beleid van Instagram is het steeds lastiger om op een natuurlijke manier je Instagram account te laten groeien. Maar het is niet onmogelijk; met de juiste tips and tricks kun je je account beter en zichtbaarder maken, waardoor je vanzelf nieuwe volgers zult aantrekken.

En ik weet waar ik het over heb; binnen 6 maanden groeide ik van 800 volgers naar bijna 4500 echte, betrokken, awesome volgers – YAY! Vandaag deel ik daarom 30 tips om je account een boost te geven en snel te groeien op Instagram.

ZORG VOOR EEN GEWELDIG PROFIEL
1. Kies een makkelijke naam – Maak het mensen zo makkelijk mogelijk om je te vinden door een naam te kiezen die makkelijk te spellen en uit te spreken is. En kies ook een tijdloze naam; een naam als “meisjeinamsterdam” is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee als je plannen hebt om ooit de stad te verlaten.

2. Zorg voor een goede profielfoto – Zolang je geen groot bedrijf bent, kun je het beste een foto van jezelf als profielfoto gebruiken. Kies een foto die past bij wie jij bent en wat je met je account wilt uitstralen.

3. Schrijf een goede/grappige/aantrekkelijke biografie – Maak duidelijk wie je bent, wat je doet en waarom mensen jou absoluut zouden moeten volgen. In het artikel Zo schrijf je de perfecte bio voor Instagram lees je hoe je een geweldige biografie voor je Instagram account schrijft.

4. Maak je account openbaar – Als mensen je foto’s niet kunnen zien, hebben ze weinig reden om je te volgen en dat zullen ze dan waarschijnlijk ook niet doen. Zorg er dus voor dat je account op openbaar staat.

5. Vergeet je emailadres niet – Heb je een groot account of een eigen bedrijf? Zet dan je emailadres in je biografie, zodat potentiële klanten of bedrijven je meteen kunnen bereiken. Als je een bedrijfsaccount hebt, heb je hier een apart vakje voor.

6. Voeg een website toe – Wanneer je een bedrijf of blog hebt, moet je natuurlijk niet vergeten de link van je website in je profiel te zetten. Handige tips over hoe je als blogger slim van de linkoptie gebruik kunt maken, lees je in het artikel 8 manieren om je blog te laten groeien met Instagram.

MAAK VAN JE FEED EEN EENHEID
7. Zoek een focus of niche – Als je wilt groeien op Instagram, is het slim om een bepaalde focus te kiezen. Wat wil je uitstralen en/of waar wil je om bekend staan? Wil je reisfoto’s delen? Foto’s van je ontbijt? Of juist foto’s van jezelf en de dingen die je doet? Door een duidelijk thema te kiezen, maak je jezelf interessant voor een gerichte doelgroep en zul je sneller nieuwe volgers aantrekken.

8. Denk na – Denk bij elke foto die je wilt posten na of het past bij wat je met je account wilt uitstralen en of het matcht met de andere foto’s in je feed. Zo ja: snel uploaden dan! Zo niet: hoe jammer het soms ook is, die foto kun je dan misschien maar beter niet posten (als je niet de ambitie hebt om groot te worden op Instagram, kun je natuurlijk gewoon posten wat je wilt).

9. Bewerk al je foto’s op dezelfde manier – Als je wilt dat je feed een mooie eenheid vormt, moeten je foto’s goed bij elkaar passen. Dit kun je doen door ze op dezelfde manier te bewerken of steeds hetzelfde kleurenpalet te gebruiken.

10. Zet je foto’s klaar – Er zijn verschillende apps – zoals Plann en UNUM – waarmee je foto’s alvast kunt klaarzetten, zodat je kunt zien of de foto die je wilt uploaden goed bij de rest van je feed past. In beide apps kun je ook met foto’s schuiven, waardoor je gelijk kunt zien welke volgorde de mooiste feed oplevert.

MAAK FANTASTISCHE FOTO’S
11. Gebruik natuurlijk licht – De mooiste foto’s maak je met natuurlijk daglicht. Maak je foto’s daarom zoveel mogelijk buiten of bij een raam. In de eerste paar uur na zonsopgang en voor zonsondergang heb je vaak het mooiste licht.

12. Maak geen gebruik van de Instagram camera – Je kunt je foto’s via de app zelf maken, maar ik raad aan om dat niet te doen en je foto’s met de camera van je telefoon (of je DSLR) te schieten. Met de camera van je telefoon kun je je instellingen aanpassen en meerdere foto’s tegelijk maken, waardoor je meer kans hebt op de perfecte foto.

13. Bewerk je foto’s – Hoe mooi je foto ook is, door het te bewerken kun je het vaak nog net wat mooier maken. Je kunt hier verschillende apps voor gebruiken, maar je kunt ook de bewerkopties van Instagram zelf gebruiken om je foto’s een opknapbeurt te geven.

14. Maak meerdere foto’s achter elkaar – Hoe meer foto’s je maakt, hoe groter de kans dat er een goede tussen zit.

15. Probeer verschillende perspectieven – En als je dan toch meerdere foto’s maakt, probeer dan meteen wat verschillende perspectieven. Zak eens door je knieën of zet een stapje dichterbij; wie weet levert dat een veel betere foto op.

Leestip: 9 tips voor betere Instagram foto’s.

SCHRIJF GOEDE CAPTIONS
16. Wees persoonlijk – Je caption is de ideale plek om (af en toe) iets van jezelf te laten zien en je volgers de kans te geven je beter te leren kennen. En hoe meer ze zich verbonden met je voelen, hoe groter de kans dat ze betrokken blijven en regelmatig op je posts reageren.

17. Stel een vraag – Vertel in je caption niet alleen over jezelf, maar stel ook regelmatig een vraag aan je volgers. Heb je bijvoorbeeld een foto van je lievelingsvakantie gedeeld? Vraag dan ook eens wat de favoriete vakantiebestemming van je volgers is. Heb je een plaatje van je heerlijke ontbijtje gepost? Vraag dan bijvoorbeeld aan je volgers wat zij voor ontbijt hadden.

18. Gebruik een call to action – Naast het stellen van een vraag, kun je ook op andere manieren (inter)actie uitlokken. Dit kun je doen door aan het einde van je caption een call to action te gebruiken, zoals:
– Klik op de link in de bio
– Laat een reactie achter als…
– Tag een vriend die…
– Bezoek de blog voor…

#HASHTAGS
19. Gebruik hashtags – Als je nog geen hashtags gebruikt, raad ik aan om daar snel mee te beginnen. Hashtags vergroten namelijk je bereik en zorgen ervoor dat je gevonden kunt worden door potentiële volgers. Ik ben in ieder geval fan, aangezien hashtags de voornaamste reden zijn dat mijn Instagram account in korte tijd snel is gegroeid.

20. Gebruik relevante hashtags – Om mensen aan te trekken die ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw account, is het belangrijk dat je relevante hashtags gebruikt die passen bij foto’s en bij wat je wilt uitstralen.

21. Check hoe actief je hashtags zijn – Je hebt er natuurlijk niks aan als je hashtags in je posts zet die nog amper gebruikt worden. Check daarom eerst hoe actief de hashtag is. Is het héél actief? Ook dan kun je misschien beter voor een andere kiezen, aangezien je post dan snel ondergesneeuwd zal worden door de volgende lading foto’s.

22. Verberg je hashtags – Dit kun je doen door de hashtags in een reactie te zetten of door in je caption een paar enters te gebruiken en daaronder je hashtags te zetten. Voorbeeld:
Verhaaltje
.
.
.
.
.
#hashtags

Lees ook: 8 tips voor betere hashtags op Instagram

WERK AAN JE ENGAGEMENT
23. Wees consistent – Als je wilt dat je volgers betrokken blijven, is het belangrijk dat je regelmatig een nieuwe foto post. Ik lees vaak dat je het beste elke dag kunt posten, maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat je een schema kiest dat haalbaar is en waar je consistent in kunt zijn. Je kunt beter altijd drie foto’s per week posten, dan een tijdje elke dag en vervolgens maar één keer per week omdat je door je goede foto’s heen bent.

24. Like en reageer – Als je weinig geeft, zul je ook weinig ontvangen. Like en reageer daarom regelmatig op de foto’s die voorbij komen en knoop regelmatig een gesprekje aan met andere Instagrammers. Goed voor je engagement en vooral ook gewoon heel gezellig.

25. Reageer op de reacties die je krijgt – Reageer zoveel mogelijk op de reacties die je krijgt. Zo laat je aan je volgers zien dat je hun comment waardeert en is de kans groot dat ze een volgende keer weer reageren.

26. Zoek mensen met dezelfde focus/niche – Zoek naar mensen die soortgelijke foto’s op hun
Instagram delen en reageer regelmatig op hun foto’s. Op die manier maak je jezelf zichtbaar voor hun volgers, die waarschijnlijk ook wel geïnteresseerd zijn in jouw account.

27. Volg je volgers – Natuurlijk hoef je niet iedereen te volgen die jou volgt, maar als er mensen zijn die vaak op je foto’s reageren of altijd een like geven, is het wel zo leuk als je ze terug volgt en ook regelmatig op hun foto’s reageert.

28. Gebruik Instagram stories – Het schijnt dat het gebruik van Instagram stories ervoor zorgt dat je account vaker wordt weergegeven in de feed. Maar ook als dat niet zo is, is het goed voor je engagement om je volgers ook regelmatig “minder perfecte” foto’s van jezelf en je leven te laten zien.

OVERIG
29. Voeg tags toe – Door locaties toe te voegen, zorg je ervoor dat je foto’s worden weergegeven als mensen op die locatie zoeken. En hoe meer mensen je foto’s zien, hoe groter de kans dat je er nieuwe volgers bij krijgt.

30. Bekijk je statistieken – Als je wilt groeien op Instagram, is het belangrijk dat je weet wat wel en wat niet werkt. Bekijk daarom regelmatig je statistieken en pas je strategie daar op aan. Wanneer je een bedrijfsaccount hebt, kun je je statistieken via de knop rechtsboven bekijken. Wanneer je een persoonlijk account hebt, kun je apps als Simply Measured en SocialRank gebruiken om de statistieken van je account bij te houden.

Welke tips gebruik jij om te groeien op Instagram?

Wil je meer volgers op Instagram? In dit artikel deel ik de 30 beste tips om je Instagram account snel te laten groeien.

21 thoughts on “30 tips om snel te groeien op Instagram

 1. Dat zijn veel en fijne tips in één artikel. Daar kan ik zeker wat mee! Instagram Stories moet ik ook echt eens iets vaker gaan gebruiken. En de UNUM-app wil ik ook eens proberen.

 2. Goede tips, zeg! Ik heb niet per se de ambitie om groot te worden op Instagram; ik post whatever, whenever. :-) Meestal persoonlijk, maar soms ook blogpromotie.

 3. Heel fijn artikel dit, daar heb ik echt wat aan! Ik ga ‘Plann’ sowieso gebruiken want ik zocht nog een goede app zoals dat om posts voor te breiden. Ik heb twee accounts, eentje voor illustraties en eentje voor persoonlijke foto’s. Ik merk wel dat mijn illustratie account een stuk beter loopt ondanks dat ik daar minder vaak post. Maar wellicht is dat gewoon omdat daar minder accounts mee te vergelijken zijn ;) Ik hoop dat ik mijn persoonlijke Instagram ook meer kan laten groeien.

  1. Yay, leuk om te horen! Ik heb net je illustratie account opgezocht, maar die is heel tof zeg! Ik snap wel dat die goed loopt, ben je ook meteen gaan volgen. Ik denk inderdaad dat dit account beter loopt omdat het unieker is. En ik zie dat je deze ook aan je website gekoppeld hebt, dat zal ook wel meespelen denk ik.

 4. Ik vind UNUM echt zo ontzettend fijn voor het plannen van mijn feed! <3 Wat ook nog misschien een goede tip is om te groeien is om te kijken wanneer de beste tijd is om je foto te delen. Zo is 's ochtends vroeg en op de dagen dinsdag, donderdag en zondag voor mijn volgers het best en daar speel ik dan ook op in – al plaats ik gewoon wel elke dag een foto, haha! – :)

 5. Bedankt voor de tips!
  Ik merk dat het groeien echt nog wel lastig is. Met name ook omdat zoveel mensen nog volgen om gevolgd te worden. Ben ik de ene dag blij met mijn aantal, heb ik de volgende dag weer een stuk minder!

  1. Ja herkenbaar! Soms scheelt het bij mij per dag ook echt tientallen volgers, zo jammer. Maar met een beetje geduld en een goede strategie denk ik dat het iedereen moet lukken om groot te worden :)

 6. Bedankt voor de tips! Ik ga UNUM ook eens uitproberen. Ik vind het zo frustrerend dat je soms zo lang rond hetzelfde aantal volgers blijft hangen. Steeds een paar erbij en dan ook weer er af. En dan zie je van die accounts met duizenden volgers, hoe doen ze dat? ;-)

  1. Ja dat is zeker frustrerend. Maar ik denk dat als je een goede strategie hebt en ook veel tijd in je account steekt, dat het jou ook echt wel moet lukken om duizenden volgers te krijgen!

 7. Wauw, wat een goede tips! Ik was ‘vroeger’ altijd ontzettend fanatiek op Instagram, maar ik merk wel dat het nieuwe algoritme mijn motivatie heeft weggenomen.. Heel erg jammer maar soms heb ik het idee dat de energie die ik erin steek niet terugkrijg en dat is echt zonde

  1. Snap ik helemaal. Het is tegenwoordig echt hard werken als je nog wilt opvallen. Omdat ik zelf nog veel groei vind ik het dat wel waard, maar het wordt er niet leuker op inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *