8 tips voor betere hashtags op Instagram

Maandenlang groeide ik tergend langzaam op Instagram en soms bleef ik weken op hetzelfde aantal volgers steken. Tot ik met hashtags aan de slag ging. Ineens ging het hard met de volgers en binnen no time had ik de magische grens van 1000 volgers bereikt.

Wanneer je wilt groeien op Instagram en je account bij meer mensen onder de aandacht wilt brengen, raad ik daarom echt aan om ook met hashtags aan de slag te gaan. En niet zomaar hashtags, maar de júiste hashtags. Hashtags die zorgen voor waardevolle volgers, meer bereik en meer engagement. Hieronder deel ik 8 tips om goede hashtags te vinden en ze zo in te zetten dat je ook daadwerkelijk meer volgers op Instagram krijgt.

WAT JE NIET MOET DOEN

Hele populaire hashtags gebruiken – Wanneer je hashtags gebruikt die al meer dan een miljoen keer gebruikt zijn, zal je foto maar een paar luttele seconden te zien zijn. Daarna is het verdwenen onder een nieuwe lading foto’s met dezelfde hashtag. Dit heeft als gevolg dat maar weinig mensen jouw foto zien, wat natuurlijk juist het doel is van hashtags. Skip daarom hele populaire hashtags en gebruik in plaats daarvan hashtags met 5.000 – 500.000 foto’s.

Hashtags gebruiken die niet relevant zijn – Misschien ben je helemaal in #love of voel je je heel #happy, maar met zulke hashtags zul je hoogstwaarschijnlijk niet de juiste volgers aantrekken. Wanneer je waardevolle en blijvende volgers wilt, moet je hashtags gebruiken die passen bij wat je wilt uitstralen/bereiken met je Instagram account.

Voor elke foto nieuwe hashtags kiezen – Dit is natuurlijk niet “fout”, maar het levert vaak meer op als je consistent bent en altijd dezelfde soort hashtags gebruikt. Maak daarom een lijst van hashtags die passen bij je gehele account en wissel die af. Op die manier zul je bij elke foto die je post de juiste doelgroep aantrekken.

Hashtags kopiëren – Wanneer je bijvoorbeeld foto’s van je reizen deelt, lijkt het slim om hashtags te kopiëren van travelbloggers met duizenden volgers. Toch raad ik aan om dit niet te doen. Natuurlijk kun je hen als inspiratiebron gebruiken – dat is alleen maar slim! – maar probeer ook echt hashtags te zoeken die passen bij wat jíj wilt uitstralen. Juist als jij uniek bent, vinden mensen het leuk om je te volgen.

WAT JE WEL MOET DOEN

Altijd 30 hashtags gebruiken – Van Instagram mag je per foto 30 hashtags gebruiken en het is natuurlijk zonde als je daar geen gebruik van maakt. Hoe meer (relevante) hashtags je gebruikt, hoe meer mensen je foto’s zien en hoe groter de kans dat je er nieuwe volgers bij krijgt.

Regelmatig research doen – Naast dat je op personen en plaatsen kunt zoeken, kun je via de zoekfunctie van Instagram ook op hashtags te zoeken. Gebruik deze functie eens in de zoveel tijd om te zien of je hashtags nog actueel zijn, of ze niet ineens té populair geworden zijn, of er misschien gerelateerde hashtags zijn die beter bij jouw account passen en of de foto’s bij de hashtags nog passen bij wat jij wilt uitstralen met je account.

Afwisselen – Het is slim om altijd dezelfde soort hashtags te gebruiken, maar ik raad aan om niet bij elkaar foto letterlijk dezelfde hashtags te gebruiken. Dit kan namelijk een shadowban van Instagram opleveren en op die manier zal niemand je foto onder de hashtags zien. Je kunt het beste een lijst van 50-100 relevante hashtags maken en per foto de 30 best passende gebruiken. Op die manier ben je wel consistent, maar zit er toch wat afwisseling in.

De hashtags meteen posten – De hashtag feed werkt op basis van hoe laat de foto is geplaatst en niet hoe laat de hashtags zijn toegevoegd. Wanneer je dus een foto om 1 uur plaatst en je pas om 3 uur hashtags toevoegt, zal je foto ergens onderaan in de hashtag feed verschijnen en zal hij dus never nooit meer gezien worden. Zet je hashtags daarom meteen in je caption of – als je het in een reactie zet – uiterlijk een minuut na het plaatsen van de foto.

Gebruik jij hashtags op Instagram?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wanneer je meer volgers wilt op Instagram, is het slim om hashtags te gebruiken. Maar dan natuurlijk wel de júiste hashtags. Gebruik deze 8 tips voor betere hashtags en meer succes op Instagram.

8 Comments

  1. Ik heb persoonlijk ervaren dat hashtags in de eerste comment plaatsen óók een shadowban kan opleveren, dus doe dat maar niet… :-) Verder wel erg goede tips!

  2. Goede tips, soms weet ik alleen echt geen hashtags meer te verzinnen haha en gebruik ik ze dus niet alle 30…

    • Je kan via ‘tags’ onder ‘zoeken’ de hashtags intikken die je gebruikt en dan komen er gerelateerde hashtags die je ook zou kunnen gebruiken!

  3. Goeie tips! Op mijn persoonlijke account gebruik ik eigenlijk nooit hashtags, tenzij het met iets heel specifieks te maken heeft – zoals bloggen of bullet journalling – maar op mijn boekenaccount gebruik ik ze bij vrijwel elke post. Ik verdiep me er eigenlijk te weinig in en vind het ook niet altijd even belangrijk, maar ik merk wel dat het positieve resultaten kan opleveren!

    • Ja ik merk wel echt dat als je wilt groeien, hashtags een hoop kunnen opleveren. Je krijgt meer engagement en zal dus hoger in de feed verschijnen en je speelt jezelf in de kijker. Is er een reden dat je het niet voor je persoonlijke account gebruikt? Of gewoon geen zin om uit te zoeken?

Leave A Reply

Navigate