10 trucjes om het Instagram algoritme te verslaan

Gaat jouw engagement op Instagram maar omlaag en omlaag en omlaag? Blame it on het algoritme. Sinds Instagram in mei 2016 stopte met de chronologische feed worden je posts minder vaak getoond, met minder likes en reacties als gevolg. Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunnen helpen om het algoritme te verslaan en weer vaker in de feed van je volgers te verschijnen.

HOE HET ALGORITME WERKT
Voordat we naar de tips gaan, wil ik eerst even stilstaan bij hoe het algoritme precies werkt. In de eerste jaren van Instagram was het heel simpel: je feed was chronologisch en de nieuwste foto’s verschenen bovenaan. Maar hoe groter Instagram werd, hoe meer mensen niet meer hun volledige feed bekeken. Daarom kwamen de makers in mei 2016 met een nieuw algoritme: de foto’s waar je het meest in geïnteresseerd bent, komen bovenaan te staan – ook als die bijvoorbeeld al een dag oud is.

Dit betekent concreet dat niet de 3 minuten oude foto van een klasgenoot waar je nooit op reageert bovenaan staat – als die überhaupt nog in je feed komt – maar bijvoorbeeld de foto die je beste vriendin gisterenavond heeft gepost. Maar het betekent ook dat mensen die nooit of niet vaak jouw foto’s liken of erop reageren, jouw posts minder vaak of soms zelfs helemaal niet meer voorbij zien komen. Volgens Hootsuite is het zelfs zo dat je volgers gemiddeld 70 procent van jouw content missen. Dat is bizar veel en dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen het nieuwe algoritme gaan haten.

Maar met klagen komen we natuurlijk nergens. Als je wilt groeien op Instagram kun je beter stoppen met tegenstribbelen en juist het algoritme zo gebruiken dat je er voordeel van ondervindt.

BOVENAAN IN DE FEED KOMEN
Niemand weet precies hoe Instagram bepaalt hoe hoog of laag jouw foto’s bij je volgers in de feed verschijnen, maar er gaan wel een aantal theorieën rond. Een aantal factoren die je plek in de feed zouden beïnvloeden zijn:
– Hoe vaak je de Instagram app opent (hoe vaker, hoe beter)
– Hoe vaak je een foto post (hoe vaker, hoe beter – maar niet te vaak)
– Hoeveel likes je per foto krijgt (hoe meer, hoe beter)
– Hoe lang mensen naar je foto kijken (hoe langer, hoe beter)
– Het type content dat je post (video’s scoren beter)
– Of je een zakelijk of persoonlijk account hebt (een zakelijke lijkt minder vaak te worden getoond om adverteren uit te lokken, maar er zijn nog geen harde feiten)
– Hoe actief je bent en hoe vaak je liked en reageert (hoe meer, hoe beter)
– Of je hashtags gebruikt (goed voor je positie)
– Of je actief bent met stories (goed voor je positie)

De afgelopen weken heb ik veel over deze factoren gelezen en ook een aantal van deze dingen zelf uitgeprobeerd. Alles wat ik uiteindelijk te weten ben gekomen, heb ik gebundeld in 10 concrete tips. Wanneer je deze tips toepast, zul je vaker in de feed van je volgers verschijnen en zal je engagement op Instagram weer omhoog gaan.

1. WEES ACTIEF
Eén van de belangrijkste factoren om vaker in de feed van je volgers te verschijnen, is engagement. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe meer likes en reacties je op je foto’s krijgt, hoe meer mensen je posts zien. Een handige manier om je engagement te verhogen, is door zelf actief te reageren en liken. Op die manier kun je relaties opbouwen en vergroot je de kans dat mensen ook jouw foto’s gaan liken en vaker reageren. Maar overdrijf het niet; als je in een korte tijd veel likes uitdeelt, kan dat een tijdelijke blokkade van Instagram opleveren.

2. REAGEER OP REACTIES
Een andere manier om relaties op te bouwen en ervoor te zorgen dat mensen vaker op je posts reageren, is door de reacties die je krijgt te beantwoorden. Probeer uitgebreid te antwoorden en eventueel een vraag te stellen. Grote kans dat zij weer terug reageren, wat jouw positie in de feed verbetert.

3. GEBRUIK STORIES
Wanneer mensen regelmatig je stories bekijken, ziet Instagram dat als een teken dat deze mensen geïnteresseerd zijn in je content. Hierdoor zullen ook je posts vaker in hun feed verschijnen. Daarnaast zijn stories een leuke manier om meer van jezelf en je leven te laten zien, wat de relatie met je volgers kan versterken en voor meer engagement kan zorgen.

4. POST OP DE MOMENTEN DAT JE VOLGERS ACTIEF ZIJN
Zoals ik al zei, is het vooral belangrijk dat je veel reacties en likes krijgt als je wilt dat je foto’s in de feed verschijnen. Je kunt daarom het beste foto’s plaatsen op de momenten dat je volgers online zijn. Als je in de eerste paar minuten na het posten een hoop engagement krijgt, is dat voor Instagram een reden om je net geposte foto meteen hoger in de feed te zetten.

5. ZET EEN CALL TO ACTION IN JE BESCHRIJVING
Een andere tip om meer reacties te krijgen, is door een call to action in je beschrijving te zetten. Stel bijvoorbeeld een vraag of probeer een discussie uit te lokken. Het klinkt stom, maar het is echt zo: mensen reageren sneller als je er (indirect) om vraagt.

6. GEBRUIK HASHTAGS
Ook door het gebruik van hashtags kun je ervoor zorgen dat je foto’s meer likes en reacties krijgen. Hoe je hashtags het beste kunt gebruiken en wat je vooral ook niet moet doen, lees je in het artikel 8 tips voor betere hashtags op Instagram.

7. ZORG VOOR AANTREKKELIJKE FOTO’S
Een inkoppertje, maar daardoor niet minder belangrijk: hoe mooier je foto’s zijn, hoe sneller mensen het zullen liken of erop zullen reageren. In het artikel 9 tips voor betere Instagramfoto’s lees je hoe je foto’s maakt die meer engagement uitlokken.

8. ZET JEZELF OP DE FOTO
Mensen zijn vooral geïnteresseerd in mensen. Dit betekent dat foto’s waar mensen op staan – vooral als jij het zelf bent – gemiddeld zo’n 20 tot 30 procent meer views en likes krijgen. Verschuil je dus niet altijd achter productfoto’s of landschappen, maar laat dat mooie koppie van je ook eens wat vaker zien.

9. POST VAKER VIDEOS
Het aantal mensen dat video’s bekijkt op Instagram is tussen juni 2016 en juni 2017 met maar liefst 80(!) procent gestegen. Video wordt tegenwoordig steeds belangrijker – kijk maar naar de stijgende populariteit van Youtube – en Instagram schijnt video’s daarom vaker in de feed te tonen dan foto’s.

10. WEES CONSISTENT
Ik merk zelf dat als ik bijvoorbeeld op reis ben geweest en daardoor niet zo actief was op Instagram, dat de eerste foto die ik vervolgens weer post het echt ontzettend slecht doet. Dat schijnt te komen doordat Instagram je als het ware beoordeelt op je consistentie. Zolang jij regelmatig wat post en actief bent, doen je foto’s het goed, maar als je Instagram een paar dagen links laat liggen, ben je je status kwijt en moet je eerst weer wat actiever worden voordat je vaak in de feed verschijnt. Wanneer je wilt groeien is het daarom slim om regelmatig een foto te plaatsen en minstens elke dag een aantal foto’s te liken.

Merk jij dat je engagement omlaag gaat? Hoe probeer jij het weer omhoog te krijgen? En volg je mij al op Instagram @tarindastraver?

Heb jij ook steeds minder engagement op Instagram? Blame it on het algoritme. Met deze 10 tips kun je het algoritme in je voordeel laten werken en je engagement op Instagram weer verhogen.

8 thoughts on “10 trucjes om het Instagram algoritme te verslaan

  1. Handig lijstje! Video’s post ik (nog) niet maar ik merk dat die call to action zeker werkt inderdaad. Oh en foto’s waar je zelf op staat, is ook een goeie tip. Ik krijg daar altijd veel leuke reacties op.

    1. Nee ik moet ook nog even wennen aan die video hype haha. Vind het nu nog maar niks om mezelf te filmen. Maar call to actions en foto’s van mezelf werken bij mij ook echt heel goed, zeker qua reacties!

  2. Hi Tarinda,
    De I van Instagram is weggevallen op jouw foto op Pinterest mbt dit artikel. Verder complimenten voor je nuttige tips, keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *