23 websites die elke blogger moet kennen

Editen, fotograferen, research doen, social media bijhouden, SEO optimaliseren; bloggen is zoveel meer dan af en toe een leuk stukje tekst typen. Om al deze taken zo efficiënt en zo goed mogelijk uit te voeren, is het belangrijk dat je de juiste tools gebruikt. Daarom deel ik vandaag 23 websites die elke blogger zou moeten kennen.

STATISTIEKEN
Google Analytics – Google Analytics is de beste en meest veelzijdige tool om de statistieken van je website te meten. Je kunt er onder meer mee zien hoeveel bezoekers en pageviews je hebt, welke artikelen het beste scoren en hoe mensen op jouw website terecht komen. Leestip: Google Analytics voor beginners.

Bitly – Met Bitly kun je niet alleen links verkleinen, je kunt er ook links mee tracken. Hierdoor kun je precies zien op welke gedeelde links is geklikt en hoe vaak dat is gebeurd.

Pinterest Analytics – Wanneer je een zakelijk Pinterest account hebt, kun je via Pinterest Analytics onder meer zien hoe je pins presteren en hoevaak mensen doorklikken naar je website. En met deze informatie kun je je pins en Pinterest strategie verbeteren en dus weer méér mensen naar je website trekken.

Sharetally – Met deze website kun je zien hoe je artikelen scoren op social media. Vul de URL van een bepaald artikel of bepaalde pagina in en ShareTally vertelt je meteen hoeveel likes, comments en shares je voor die pagina hebt gekregen op bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Pinterest.

VORMGEVING
Canva – Met Canva kun je makkelijk en snel prachtige afbeeldingen voor je blog of social media kanalen creëren. Op de website staan handige templates, zodat je onder meer Instagram posts, e-book covers en Pinterestafbeeldingen kunt creëren, zonder dat je ook maar een beetje ontwerptalent nodig hebt. Andere handige programma’s om foto’s te bewerken of afbeeldingen te ontwerpen, vind je in het artikel 6 gratis alternatieven voor Photoshop.

Themeforest – Wat mij betreft is Themeforest* echt the place to be als je op zoek bent naar mooie (en vaak ook goedkope!) WordPress thema’s. Leestip: De 12 mooiste WordPress thema’s onder de 50 euro.

Creative Market – Voor een leuk bedrag vind je op Creative Market* de mooiste stockfoto’s, thema’s, lettertypes en nog veel, veel meer. De website is trouwens ook ideaal om inspiratie op te doen voor je eigen site!

DaFont – DaFont is sowieso mijn favoriete website als ik op zoek ben naar mooie of aparte lettertypes. En het leukste: ze zijn allemaal helemaal gratis!

Wordmark.it – Op Wordmark.it kun je een woord of zin intikken en vervolgens verschijnt het in alle lettertypes die er op je computer staan. Zo kun je in één oogopslag zien welk lettertype je het mooiste vindt. Handig!

SEO
Google Search Console – Google Search Console is de ideale website om te ontdekken via welke zoekwoorden en zoekopdrachten mensen op je website terecht komen.

Google Zoekwoordplanner – Met de Google Zoekwoordplanner kun je uitzoeken wat het beste zoekwoord is voor een bepaald artikel. Hoe je deze tool kunt gebruiken om meer bezoekers naar je website te trekken, lees je in het artikel Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner.

Google Trends – Op Google Trends kun je zien wat de trend van een bepaald zoekwoord is en of de interesse in dit onderwerp toe- of juist afneemt. Handig voor als je twijfelt of je wel of niet over een bepaald onderwerp moet schrijven.

Google Pagespeed Insights – Wanneer je wilt zien hoe Google jouw website scoort wat betreft snelheid, ben je bij Google Pagespeed Insights aan het juiste adres. Vul je URL in en je ziet meteen of de laadtijd van je site goed is of dat er nog wel wat te verbeteren valt.

Mobielvriendelijke test van Google Search Console – Wanneer je goed wilt scoren in de zoekmachine, is het belangrijk dat Google je website mobiel-vriendelijk vindt. Dit kun je testen met de Mobielvriendelijke test van Google Search Console en hoe je dat precies aanpakt, lees je in het artikel Zo ontdek je of Google je website mobiel-vriendelijk vindt.

Structured Data Testing Tool – Met de Structured Data Testing Tool kun je zien hoe Google je webpagina’s ‘leest’. Na het invullen van je URL wordt je website geanalyseerd en kun je zien of het geoptimaliseerd is voor de zoekmachine.

SOCIAL MEDIA
Hootsuite – Er zijn verschillende apps en websites waarmee je social media berichten kunt inplannen, maar Hootsuite is echt mijn favoriet. Het is gratis, overzichtelijk en werkt supermakkelijk.

SocialRank – SocialRank is een gratis online tool waarmee je je Twitter en Instagram volgers kunt analyseren en dus meer inzicht kunt krijgen in de personen die jou op social media volgen.

GELD VERDIENEN
Adsense – Wanneer je advertenties op je website wilt plaatsen, is Google Adsense sowieso de beste en vooral ook makkelijkste optie. Leestip: Handige trucjes om meer geld te verdienen met Adsense.

Affiliate netwerken – Wanneer je geld wilt verdienen met affiliate marketing, moet je je aanmelden bij affiliate programma’s. De bekendste zijn:
Daisycon
Awin (voorheen Zanox)
TradeTracker
Partnerprogramma Bol.com

LinkPizza – Wil je aan de slag met affiliate marketing, maar heb je geen zin om je voor elke winkel of website afzonderlijk aan te melden? Dan is LinkPizza de ideale oplossing. Je hoeft alleen hun plugin te installeren en zij maken van jouw commerciële links automatisch een affiliate link. Hoe LinkPizza precies werkt en hoe je je kunt aanmelden, lees je in het artikel De allersimpelste manier om geld te verdienen met bloggen

Zonder welke websites kan jij echt niet?

*Dit is een affiliate link, thanks voor het steunen!

Wanneer je wilt dat je blog een succes wordt, is het belangrijk dat je de juiste tools gebruikt. Deze 23 websites zijn onmisbaar voor elke blogger.

13 thoughts on “23 websites die elke blogger moet kennen

  1. Echt een fijn artikel! De link naar google search console komt trouwens uit op een Amerikaanse site. Bedankt voor de goede tips. Sowieso lees ik je artikelen graag!

  2. Blij om te zien dat ik, na jaren uit de running geweest te zijn in de bloggerswereld, toch nog zoveel websites herkende! Ik ga dit artikel opslaan voor later :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.