10 redenen waarom je Instagram account niet groeit

Ben je helemaal blij dat er maandag tien nieuwe volgers bij gekomen zijn, zie je dinsdag dat er weer vijftien verdwenen zijn #instagramhorror. Wanneer je regelmatig volgers verliest of er maar geen nieuwe volgers bij krijgt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat mensen je ontvolgen omdat je ze niet terug volgt (zó irritant!), maar het kan ook zijn dat je Instagram account niet groeit omdat je het verkeerd aanpakt.

Voordat ik de oorzaken ga behandelen, wil ik eerst benadrukken dat het niet raar is als je regelmatig (een hoop) volgers verliest. Tegenwoordig speelt half Instagram het frustrerende volg-ontvolg spelletje, waardoor bij jou, mij en zo ongeveer iedereen de teller dagelijks op en neer gaat. Dit is een onderdeel van Instagram waar we weinig aan kunnen doen en wat we helaas maar gewoon moeten accepteren.

Maar, we kunnen niet automatisch álle schuld bij anderen leggen. Het kan ook zijn dat mensen je niet meer volgen omdat je bijvoorbeeld veel te veel post, alleen maar aan het promoten bent of een doodsaai account hebt. Maar goed nieuws: daar is wél wat aan te doen. Dus ben je het zat om steeds volgers te verliezen in plaats van erbij te krijgen? Dan zijn hier 10 redenen waarom je Instagram account niet groeit + hoe je weer meer volgers op Instagram krijgt.

1. JE GEBRUIKT VERBODEN METHODES

Wanneer je bots gebruikt om mensen te volgen en ontvolgen of om automatisch likes en reacties achter te laten, kan dat je Instagram account flink schaden. Het lijkt in eerste instantie een makkelijke manier om je account te laten groeien, maar Instagram wordt steeds strenger en deelt tegenwoordig aan de lopende band shadowbans uit. Dit houdt in dat je account gewoon blijft bestaan – waardoor er in eerste instantie niets aan de hand lijkt – maar dat je foto’s niet worden gezien door je volgers of onder de hashtags die je gebruikt. Hierdoor ben je dus eigenlijk onzichtbaar en zul je nooit nieuwe volgers kunnen aantrekken.

2. JE MAAKT GEEN GOEDE EERSTE INDRUK

Een goede eerste indruk is onmisbaar. Mensen bekijken je account vaak maar een paar seconden, dus het is belangrijk dat je ze meteen aanspreekt. Dat doe je natuurlijk door prachtige en kwalitatief goede foto’s te plaatsen, maar ook je bio is heel belangrijk. Mensen willen weten wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom ze je zouden moeten volgen en je bio is de ideale plek om dat duidelijk te maken. Hoe je een goede bio voor Instagram schrijft, lees je in het artikel Zo schrijf je de perfecte bio voor Instagram.

3. JE FEED IS GEEN EENHEID

Ook al maak je de mooiste foto’s, als ze qua onderwerp, kleur of compositie totaal niet bij elkaar passen en je feed rommelig oogt, zul je niet snel veel nieuwe volgers aantrekken. Zorg daarom voor een feed die een eenheid vormt en waarbij de foto’s mooi in elkaar over lopen. Dat doe je onder meer door:
– Te bepalen wat je wilt uitstralen en alleen foto’s te uploaden die daarbij passen.
– Alleen foto’s van goede kwaliteit te gebruiken.
– Consistent te zijn qua kleurgebruik en bewerkingen.
– Voor balans te zorgen.
Meer tips voor een prachtige feed lees je in het artikel 5 tips voor een mooie Instagram feed.

4. JE BESCHRIJVINGEN ZIJN SAAI OF NIETSZEGGEND

Wanneer je nieuwe volgers wilt aantrekken en ervoor wilt zorgen dat je huidige volgers betrokken blijven, heb je meer nodig dan een paar mooie foto’s. Je hebt een grappige, leuke en/of mooie beschrijvingen nodig, waarin je regelmatig iets van jezelf laat zien. Hoe meer mensen jou als echt persoon zien, hoe groter de kans dat ze je gaan/blijven volgen.

5. JE POST NIET CONSISTENT

Als je meer volgers verliest dan erbij krijgt, kan het zomaar zijn dat je te weinig foto’s online zet. Als je volgers maar eens per zoveel weken een update voorbij zien komen, is er een kans dat ze zich gaan afvragen wie je ook alweer was en waarom ze je ook alweer waren gaan volgen. En als je nieuwe post dan ook niet echt denderend is, is er best een kans dat een aantal volgers op de ontvolgknop drukken.

6. JE POST TE VEEL

Te weinig uploaden kan je volgers kosten, maar te veel posten is al helemaal een slecht idee. Als jij de hele dag door laat zien wat je aan het doen bent en je volgers dagelijks vijftien updates voorbij zien komen, zul je waarschijnlijk niet snel hoeven wachten voordat de eerste mensen je gaan ontvolgen. Voor mij persoonlijk is dit in ieder geval de voornaamste reden dat ik mensen ontvolg. Probeer maximaal 1-3 foto’s per dag te uploaden en je zult zien dat het aantal volgers niet langer daalt.

7. JE VOEGT NIETS TOE

Dit klinkt heel hard, maar het komt er vooral op neer dat je je volgers iets te bieden moet hebben als je wilt dat ze blijven of als je nieuwe volgers wilt aantrekken. Dat kan iets educatiefs zijn, zoals tips of quotes, maar je kunt mensen ook iets bieden door ze een kijkje in je leven te geven of ze te inspireren door je outfits/recepten/reizen etc. te delen.

8. JE GEBRUIKT GEEN (GOEDE) HASHTAGS

Wanneer je serieus met Instagram aan de slag wilt gaan en je account snel wilt laten groeien, zijn hashtags een must-have. Als je ze niet gebruikt, zul je niet snel volgers verliezen, maar zul je er ook niet snel nieuwe bij krijgen. Hoe kunnen mensen je anders vinden? Gebruik daarom bij elke foto hashtags – je kunt er 30 per afbeelding gebruiken – en steek ook eens wat extra tijd in het vinden van de júiste hashtags voor jouw account.

9. JE BENT NIET ACTIEF

Wanneer je alleen foto’s post en Instagram verder niet aanraakt, kun je niet verwachten dat er dagelijks tientallen nieuwe volgers bij komen. Als je je account wilt laten groeien, moet je er hard voor werken en er vooral veel tijd in steken. Volg mensen in je niche, laat reacties achter, like foto’s en reageer vooral ook op de reacties die je krijgt. En focus je niet alleen op het krijgen van nieuwe volgers; het houden van je huidige volgers is minstens zo belangrijk.

10. JE BENT ALLEEN MAAR AAN HET VERKOPEN

Er is niks mis met het delen van je artikelen en/of producten op Instagram, zolang dat maar niet het enige is wat je doet. Als er alleen maar verkooppraatjes voorbij komen, zullen je volgers snel verveeld raken en dat is niet nou niet bepaald een succesformule als je wilt dat je Instagram account groeit. Wissel je promoties daarom af met ‘normale’ posts en denk ook eens aan de formulering als je bepaalde diensten of producten wilt aanprijzen. Hoe aantrekkelijker en waardevoller het klinkt, hoe minder mensen zich eraan zullen ergeren.

Wat doe jij om je Instagram account te laten groeien?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Lukt het maar niet om meer volgers te krijgen op Instagram of raak je zelfs volgers kwijt? Grote kans dat je een van deze 10 fouten maakt.

9 Comments

  1. Dit is een hele confronterende week voor mij, haha. Ik ben zo ontevreden met mijn feed, maar ik weet niet wat ik moet doen. Jouw artikel en een paar andere artikelen deze week hebben mij doen beseffen dat mijn feed inderdaad moet aanpakken. Maar ik vind het echt heel erg moeilijk om een eenduidige stijl aan te houden! Vooral omdat ik gewoon veel werk, heb ik ook lang niet altijd de tijd om er echt werk van te maken, maar ja, het moet van mezelf! Ik geloof dat ik het meest onder de knie heb, behalve nummer 3!

  2. Ik heb het echt geprobeerd om een mooie feed te creëren, maar ik kan niet eens matchende sokken aantrekken. Verder ben ik ook helemaal klaar met het vergaren van een bepaald of minimaal aantal volgers. Ik deel wat ik delen wil en je volgt het of niet. Easy as that. ;-)

  3. Zo irritant dat volgen – ontvolgen spelletje van Instagram! Like je een persoon/bedrijf omdat het je oprecht interreseert, wordt je het eerstvolgende uur gespamd door bedrijven/personen die er op lijken. Ik snap dat het werkt, soms denk ik ook van “heey die is vast ook interresant” maar 9 van de 10 keer denk ik “ja doei”.. Haha maar.. Goede tips!

  4. Hele handige tips!
    Ik vind het lastig om een mooie feed te creeren. En de juiste hashtags te gebruiken. Ik word moe van het volg en ontvolg spelletje.

Leave A Reply

Navigate