Hoe krijg je je eerste samenwerking als blogger?

Blog je nog niet zo lang, maar ben je wel van mening dat je van waarde kunt zijn voor bedrijven? Of blog je al wat langer en zou je daar graag de vruchten van plukken door samen te werken met bedrijven? Hieronder deel ik een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je binnen no time je eerste samenwerking binnensleept.

Voordat we naar de tips gaan, wil ik eerst benadrukken dat je wel wat geduld moet hebben – na een week bloggen heb je niet meteen een opdracht in je mailbox zitten. Bedrijven willen namelijk pas met je samenwerken als je ook daadwerkelijk van waarde bent voor hun. Voordat je je focust op geld verdienen, is het daarom slim om je blog eerst te vullen met goede content en ervoor te zorgen dat je steeds meer lezers naar je website trekt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je blog er professioneel uitziet. Dit kun je onder meer realiseren door:
– Voor een professionele vormgeving te zorgen
– Een goede en duidelijke about pagina te schrijven
– Een pagina voor samenwerkingen te maken
– Actief te zijn op je blog en op social media
Meer tips om je blog zo in te richten dat bedrijven graag met je willen samenwerken, vind je in het artikel 7 tips voor meer samenwerkingen.

Ziet je blog er professioneel uit, heb je kwalitatief goede artikelen online staan en heb je al redelijk wat lezers en volgers op social media? Dan is de kans groot dat je binnenkort benaderd wordt voor je eerste samenwerking. Had je liever gisteren dan morgen je eerste samenwerking? Dan zijn hier 3 extra tips om het proces te versnellen en ervoor te zorgen dat je blog gauw door bedrijven wordt opgepikt.

ZORG VOOR EEN MEDIAKIT

Het lijkt misschien een beetje gek om een mediakit te hebben als je nog niet met bedrijven samenwerkt, maar niets is minder waar. Met een mediakit laat je namelijk zien dat je snapt hoe het influencerswereldje werkt en geef je het signaal af dat ze met een professional te maken hebben. En je hoeft er echt geen fancy document van tien pagina’s van te maken; zolang het er maar duidelijk en aantrekkelijk uitziet en het alle nodige informatie bevat. Wat er onder meer in moet staan:
– Je naam en contactgegevens
– De URL van je blog
– Een korte omschrijving van je doelgroep
– Wat je te bieden hebt
– Hoeveel lezers/views je per maand hebt
– Hoeveel volgers je op social media hebt

Wanneer bedrijven of mediabureaus je nu mailen voor een eventuele samenwerking, kun je meteen een professionele mediakit mee sturen en is de kans groter dat de samenwerking ook daadwerkelijk doorgaat.

NEEM INITIATIEF

Er zijn tegenwoordig zoveel bloggers dat het kan voorkomen dat bedrijven jouw blog simpelweg nog nooit zijn tegengekomen, terwijl je blog wel perfect bij ze past. Om jezelf in de kijker te spelen, kan het dan slim zijn om zelf bedrijven te benaderen. Je hebt toch niets te verliezen – het ergste dat je kan overkomen is dat een bedrijf nee zegt en dan zit je in precies dezelfde situatie als dat je nu al zit.

Wanneer je zelf initiatief neemt, is het belangrijk dat je je goed in het bedrijf hebt verdiept. Zoek uit wat hun sterke punten zijn, wat hun zwakke punten zijn en vooral ook hoe jij iets kunt bijdragen. Vervolgens stuur je een bericht waarin je uitlegt wie je bent, waar je blog over gaat en waarom jij denkt dat jullie de perfecte match zijn voor een samenwerking.

WEES FLEXIBEL

Dat betekent uiteraard niet dat je gratis moet werken of met alle wensen van het bedrijf akkoord moet gaan, maar als beginnende blogger is het slim om niet al te hoge eisen te stellen. Grote bloggers kunnen prima een vast (en meestal groot) bedrag noemen – als het ene bedrijf nee zegt, staat er wel weer een volgende klaar. Maar als je nog weinig ervaring hebt met samenwerkingen, kun je beter wat makkelijker en flexibeler zijn.

Dit betekent uiteraard niet dat je voor een habbekrats tien uur vrije tijd moet opofferen, maar als je bijvoorbeeld al een duur product thuis gestuurd krijgt, kan het voor dat moment slim zijn om niet ook nog geld te eisen. En ga bijvoorbeeld ook geen 150 euro vragen, als het bedrijf 70 biedt. Dat komt allemaal echt vanzelf wel als je blog groeit en je vaker met bedrijven samenwerkt.

En wees ook flexibel wat betreft het soort bedrijf waar je mee wilt samenwerken. Als beauty blogger droom je er misschien van om met Chanel samen te werken, maar grote kans dat eerst de Hema of Action op je pad komt. Zeg dat dan niet af omdat je hoopte op ‘betere’ merken, maar zie het als een mooie springplank naar nieuwe samenwerkingen. We moeten allemaal ergens beginnen en als je kleine samenwerkingen goed doet, komen de grote vanzelf.

Hoe kwam jij aan je eerste samenwerking?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je graag geld verdienen met je blog? Gebruik dan deze handige tips om je eerste samenwerking met een bedrijf binnen te slepen.

10 Comments

  1. Het is natuurlijk ook handig om je aan te melden bij Jumey en Linkpizza. Via hen heb ik mijn eerste opdrachten binnen gekregen.

  2. Wij hadden onze eerste samenwerking al best snel. Na drie maanden werden we benaderd voor een fotoboek en nu hebben we al meerdere leuke samenwerkingen gehad, ook een uit eigen initiatief. Professionele uitstraling is denk ik het belangrijkste, zo zien bedrijven ook de potentie in je blog

    • Wat goed! En helemaal mee eens! Daarom is het zo belangrijk om je website goed vorm te geven en het te vullen met fantastische content.

  3. Hele handige tips! Ik krijg redelijk vaak aanbiedingen voor samenwerkingen maar bijna al deze bedrijven willen do follow links. Nu had ik gelezen dat dit voor mijn blog niet heel erg goed is. Ik ben nog een beginnend Blogger en vind het jammer dat ik telkens deze samenwerkingen moet afketsen.. Heb jij tips?

    • Nee dat klopt, wanneer je te vaak do follow links gebruikt, kan je een penalty krijgen van Google omdat het ingaat tegen hun regels. Hoe jammer het ook is, ik zou toch aanraden om het niet te doen en te zeggen dat je alleen samenwerkingen doet met een no follow link.

  4. Bedankt voor alle tips! Ik ga er komende weken mee aan de slag en wie weet gaan ze mij helpen op weg naar de eerste samenwerkingen!

Leave A Reply

Navigate