8 SEO tips voor beginnende bloggers

SEO is nou niet bepaald een sexy onderwerp. Woorden als crawlen, zoekmachines en sitemaps zijn voor veel bloggers toch een beetje te technisch en ingewikkeld, waardoor ze geen flauw idee hebben waar ze moeten beginnen. Maar goed nieuws: ook als je echt een non-techie bent, kun je je SEO verbeteren.

WAT IS SEO?

Laten we eerst eens kijken wat SEO precies is. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Met zoekmachine optimalisatie worden de strategieën en technieken bedoeld die gebruikt worden om je ranking in Google te verbeteren. Simpel gezegd: kleine trucjes die je kunt toepassen om hoger in de zoekresultaten te komen.

WAAROM IS SEO BELANGRIJK?

Steeds wanneer jij een zoekwoord intikt in Google en op Enter drukt, gaat Google pagina’s crawlen (doorzoeken) en indexeren om te kijken welke websites het meest relevant zijn. Die websites verschijnen vervolgens bovenaan de zoekresultaten.

Uit onderzoek van Google blijkt dat maar 8,5% van de mensen die iets opzoekt op Google verder kijkt dan de eerste resultatenpagina. Wanneer je meer verkeer naar je website wilt trekken, wil je dus bij de eerste paar resultaten zitten. En dat is wat SEO doet. Wanneer je een goede SEO hebt, zet Google je hoger in de resultaten en zullen meer mensen je website vinden en bezoeken.

Wanneer je wilt dat je blog of website groeit, is het dus belangrijk dat je je SEO verbetert. En dat is echt niet zo moeilijk als het klinkt en hoeft ook echt niet veel moeite te kosten. En met deze 8 tips is het helemaal een eitje:

1. GEBRUIK ZOEKWOORDEN IN JE VERHAAL

Je artikel is het belangrijkste onderdeel als het gaat om het verbeteren van je SEO. Wanneer je namelijk content creëert die relevant en waardevol is voor je lezers, zullen mensen vanzelf je bericht lezen en delen en zullen ook andere websites naar je artikel linken. En dat zorgt ervoor dat Google je een hoge waardering geeft.

Maar naast dat je artikelen van goede kwaliteit moet schrijven, is er nog een ander ‘trucje’ wat je kunt toepassen: gebruik zoekwoorden. Door zoekwoorden in je artikel te verwerken die aansluiten bij je onderwerp, weet Google precies waar je artikel over gaat en kunnen ze jouw artikel weergeven als mensen die zoekwoorden intikken. Maar overdrijf het niet; wanneer je artikel een verzameling zoekwoorden wordt, heeft dat een averechts effect.

2. KIES EEN GOEDE TITEL

Ook je titel is erg belangrijk als je je SEO wilt verbeteren. Wanneer je een titel voor je artikel aan het bedenken bent, is het daarom slim om na te denken over de woorden die je zelf zou gebruiken als je in Google zou zoeken naar het onderwerp van je artikel. Voor deze blogpost zou dat bijvoorbeeld ‘SEO tips beginner’ kunnen zijn. De meeste mensen gebruiken makkelijke en algemene woorden als ze iets in Google opzoeken, dus probeer het zo simpel mogelijk te houden. Vervolgens verwerk je die zoekwoorden in je titel. In dit geval maakte ik van ‘SEO tips beginner’ ‘8 SEO tips voor beginnende bloggers’.

3. VERGEET DE META TAG

Veel bloggers hebben het idee dat je de meta tag van je blogpost vol moet stoppen met zoekwoorden en beschrijvingen om een goed resultaat voor SEO te halen. Maar vergeet dat alsjeblieft heel snel, want Google gebruikt de meta tag al jaren niet meer bij het crawlen van je site. Een hele waslijst zoekwoorden in je meta tag proppen kan zelfs een negatief effect hebben op je ranking omdat Google dat ziet als spammen. Niet meer doen dus. Wat je wel moet doen: de meta tag zo aantrekkelijk mogelijk maken, zodat mensen meteen op je link klikken als ze het voorbij zien komen in Google.

8 SEO tips voor beginnende bloggers

4. GA VOOR TEKST IN PLAATS VAN AFBEELDINGEN

Als het mogelijk is, kun je beter tekst gebruiken dan een afbeelding. In tegenstelling tot teksten, kunnen zoekmachines afbeeldingen namelijk niet echt ‘lezen’ (zie punt 5.). Wanneer je bijvoorbeeld iets wilt uitleggen, kun je dat dus het beste zoveel mogelijk in tekst doen en alleen afbeeldingen gebruiken om je tekst te verduidelijken. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen plaatjes meer moet gebruiken. In tegendeel: afbeeldingen verhogen vaak de gebruiksvriendelijkheid van je artikel. Maar als je zoveel mogelijk uit je SEO wilt halen, is het belangrijk dat je plaatjes een aanvulling op je tekst zijn en niet een vervanging van je tekst.

5. OPTIMALISEER JE AFBEELDINGEN

Ik noemde het hierboven al: Google kan je afbeeldingen niet echt lezen. En toch kun je ook afbeeldingen gebruiken om je SEO te verbeteren. Google kan namelijk wel de tekst achter een afbeelding lezen, de titel en de alt tag. Om je afbeeldingen SEO-vriendelijk te maken, moet je je ze dus relevante titels geven. Noem je foto daarom niet IMG_736.jpg, maar geef het een titel die past bij het onderwerp, zoals seo-tips-beginner.jpg. En wanneer je je afbeelding upload in WordPress is het belangrijk dat je de alt tag invult. Hierin kun je je afbeelding beschrijven, zodat Google weet waar het over gaat en waardoor je artikel ook via je afbeelding vindbaar is in zoekmachines.

8 SEO tips voor beginnende bloggers

6. ZET JEZELF IN DE SCHIJNWERPERS

Een moeilijk, maar ook een heel belangrijk onderdeel om je SEO te verbeteren, is ervoor zorgen dat andere websites naar jouw site linken. Wanneer websites met een hoge ranking een link naar jouw website plaatsen, wordt jouw site waardevoller voor Google. Want als een goede site over jouw site praat, moet jouw website wel goed zijn en daardoor krijg je een soort van bonuspunten van Google. En natuurlijk kun je ook jezelf een handje helpen, want je links delen op social media doet ook al een hoop goeds voor je site.

7. LINK NAAR OUDERE ARTIKELEN

Dit is een trucje die je makkelijk zelf kunt toepassen. Wanneer je in nieuwe artikelen een link naar oudere artikelen plaatst, kunnen zoekmachines beter door je website navigeren. Daarnaast geef je Google het idee dat je veel waardevolle content op je site hebt staan en hoe waardevoller Google je vindt, hoe hoger je in de zoekresultaten eindigt.

8. HOUD JE WEBSITE SCHOON

Zoekmachines navigeren voornamelijk door je website via teksten en links. Wanneer je een site vol rommel hebt, kunnen zoekmachines niet makkelijk door de pagina’s navigeren en kunnen ze je website dus niet goed beoordelen. Verwijder daarom oude linkjes, ongebruikte afbeeldingen en andere rommel.

Welke tips gebruik jij al?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je meer bezoekers op je blog? Verbeter je SEO met deze simpele, maar effectieve SEO tips. Je zult gegarandeerd hoger in Google te komen!

8 Comments

 1. Goede tips. Ik heb zelf een tijdje met Yoast gewerkt, dus ik weet precies hoe het zit :-) Het valt allemaal best mee gelukkig. Ben alleen wel standaard te lui om mijn afbeeldingen een naam te geven, haha! Hope i’m not alone!

 2. Check check check en ze helpen allemaal! Vooral dat van die afbeeldingen wordt niet veel gedaan en toch merk ik dat dat écht zijn vruchten afwerpt! Kleine moeite, veel resultaat :)

  • Ja echt he, ik merk ook duidelijk verschil! En inderdaad, op een gegeven moment is het gewoon routine en dan is het vrijwel geen moeite meer :)

 3. Handige post voor de beginnende blogger!

  Kleine opmerking: “spam” niet zomaar overal je link op allerlei startpagina’s et cetera. Google kijkt tegenwoordig ook naar de kwaliteit van de links. Dus een link bij een collega blogger heeft dan meer waarde dan een link op een willekeurige link verzamelsite.

  Je zegt het ook niet zo letterlijk hoor, maar ik zou er wel mee oppassen als ‘website eigenaar” dat mensen niet zoveel mogelijk willekeurige links gaan plaatsen kris-kras op internet, want dat heeft niet zoveel zin.

 4. Ik wil me graag wat meer verdiepen in SEO en vind dit bericht heel interessant. Momenteel heb ik al Yoast geïnstalleerd op mijn blog, maar ik weet nog niet zo goed wat ik er mee aan moet vangen. Ik moet er dringend eens tijd voor maken om dat allemaal eens door te nemen, want het zit soms in kleine dingen hé?! ;-)

  • Ja zeker met Yoast hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn! Als je ernaar streeft om zoveel mogelijk bolletjes groen te krijgen, ben je wat betreft SEO al goed op weg!

Leave A Reply

Navigate