7 SEO trucjes om beter gevonden te worden in Google

Als je wilt dat je blog gevonden wordt in Google, is het belangrijk dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Dat kan onder meer door aan de slag te gaan met zoekwoorden, alt tags en backlinks, maar wist je dat er ook veel simpelere manieren zijn om je SEO te verbeteren?

SEO VERBETEREN

Voordat we naar de trucjes gaan, wil ik eerst kort wat vertellen over SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie) en hiermee worden de strategieën en technieken bedoeld die gebruikt worden om je ranking in Google te verbeteren. Volgens een onderzoek van Search Engine Land blijkt dat Google wat betreft SEO dit jaar vooral waarde hecht aan:
– Backlinks
– Relevante content
– Rankbrain
Je kunt hier meer over lezen in het artikel De 3 belangrijkste SEO tips voor 2017.

Daarnaast kun je je SEO onder meer verbeteren door:
– Zoekwoorden te gebruiken
– Een goede titel te kiezen
– Meer tekst en minder afbeeldingen te gebruiken
– Je afbeeldingen te optimaliseren
– Naar oude artikelen te linken
– Je website schoon te houden
Meer over deze tips en over waarom SEO zo belangrijk is, lees je in het artikel 8 SEO tips voor beginnende bloggers.

Dat zijn al aardig wat handige tips hè? Het nadeel is alleen dat veel van deze tips – hoe makkelijk ze soms ook zijn – best wat tijd en aandacht kosten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar simpele manieren om je SEO te boosten, zonder dat je er veel tijd in hoeft te steken. Hier zijn 7 trucjes om snel je SEO te verbeteren en beter gevonden te worden in Google.

1. GEBRUIK LONG-TAIL ZOEKWOORDEN

Je weet inmiddels wel dat je zoekwoorden moet gebruiken, maar weet je ook dat je het beste long-tail zoekwoorden kunt gebruiken? Long-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan. Wanneer mensen iets opzoeken in Google gebruiken ze namelijk bijna nooit maar één of twee woorden, waardoor je heel wat verkeer zult mislopen als jij dat wel doet. Gebruik als zoekwoord dus niet ‘goedkope telefoon’, maar ‘goedkope telefoon onder 300 euro’ of gebruik ‘goede dagcrème gevoelige huid’ in plaats van ‘goede dagcrème’.

Hoe je goede zoekwoorden kunt vinden voor je artikelen, lees je in het artikel Je blog laten groeien met de Google Zoekwoordplanner.

2. VERANDER JE URL

Een goede URL maakt je bezoekers niet alleen duidelijk waar je artikel of pagina over gaat, het zorgt er ook voor dat Google beter weet waar de pagina over gaat. En dat zorgt weer voor een betere SEO – zeker als je je long-tail zoekwoord in je slug verwerkt. Hoe je een goede en SEO-vriendelijke URL schrijft, lees je in de blogpost Zo maak je goede URL’s voor je artikelen.

7 SEO trucjes om beter gevonden te worden in Google

3. GEBRUIK KOPPEN

Door koppen te gebruiken, verbeter je de leesbaarheid van je blog en dat is iets wat Google zeer op prijs stelt. Daarnaast kan Google aan de hand van je koppen snel zien waar je tekst ongeveer over gaat, waardoor ze jouw artikel kunnen tonen als er op soortgelijke informatie gezocht wordt. Het is trouwens wel belangrijk dat je H2 gebruikt; je koppen bold maken heeft geen effect op je SEO. Extra tip: probeer je zoekwoord in je eerste kop te verwerken voor het beste resultaat.

4. GA VOOR LIJSTJES

Google vindt het vanwege de gebruikerservaring steeds belangrijker dat artikelen snel en makkelijk te lezen zijn en volgens de zoekmachine hebben mensen vooral behoefte aan genummerde lijstjes. Eigenlijk precies wat ik in dit artikel doe dus, haha. Natuurlijk hoeft je niet elk artikel zo te schrijven, maar het is voor je SEO wel goed als je in ieder geval eens in de zoveel tijd een ‘lijstjes blogpost’ schrijft. Leestip: 6 tips om je artikelen beter leesbaar te maken.

5. ZET EEN ZOEKWOORD IN JE FOOTER

Elke website heeft een footer met ruimte voor een copyright tekstje. Maar wist je dat je die zin ook kunt gebruiken om er een zoekwoord in te zetten? Zoek uit via welk zoekwoord de meeste mensen jou vinden – bijvoorbeeld Bruidsfotograaf Utrecht, Veganistische recepten of Budget make-up – en verwerk dat zoekwoord in je footer.

7 SEO trucjes om beter gevonden te worden in Google

6. ZET JE LOCATIE OP JE WEBSITE

Dit is voor bloggers wat minder interessant, maar als je een lokaal bedrijf hebt en dus lokaal gevonden wilt worden, moet je natuurlijk wel je locatie op je website zetten. Zet daarom de plaats waar je woont of werkzaam bent op z’n minst in je about pagina, je home pagina en je contact pagina.

7. DEEL JE ARTIKELEN OP GOOGLE PLUS

Het schijnt dat Google artikelen die ook op Google Plus staan hoger rankt dan artikelen die daar niet op gedeeld worden. Ik heb daarom een business pagina aangemaakt en ingesteld dat al mijn artikelen automatisch op die pagina terecht komen. Het kost me dus helemaal geen tijd – ik kijk er nu pas weer voor het eerst in maanden naar – maar als het goed is zorgt het er wel voor dat ik beter gevonden word in Google. Ik deel mijn artikelen trouwens via dlvr.it, maar er zullen vast nog heel veel andere plugins of websites zijn die dat ook voor je kunnen doen.

Kende jij deze trucjes al? Welke ga je sowieso gebruiken?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je beter gevonden worden in Google? Deze 7 simpele trucjes helpen je om je SEO te verbeteren en beter gevonden te worden in Google.

8 Comments

  1. Goede tips weer! Ik kende alleen de tips van een goede URL, de zoekterm in je koppen zetten en de longtail zoekwoorden. In de andere tips ga ik me ook eens verdiepen :)

  2. Thanks voor de tips weer! Wat ik me wel altijd afvraag over long-tail zoekwoorden: kan Google dan ook je zinnen lezen? Om jouw voorbeeld te gebruiken, “goede dagcrème gevoelige huid” is best lastig om op exact deze manier in zinnen te verwerken. Dus zou Google het ook snappen als ‘goede dagcreme’ en ‘gevoelige huid’ los van elkaar voorkomen? Yoast snapt dat niet en zegt dan dat je trefwoord 0x voorkomt, vandaar mijn twijfel!

    • Ja klopt, op dat gebied is Yoast nog niet helemaal up to date haha. Google is de laatste jaren steeds beter geworden in het analyseren en interpreteren van zoekopdrachten, waardoor ze niet meer alleen naar één bepaald zoekwoord kijken om te zien waar een artikel over gaat en je ook niet meer alle woorden precies achter elkaar hoeft te zetten. In dit artikel vertel ik er meer over (punt 3): http://www.digitaledromers.nl/seo-tips-2017/

Leave A Reply

Navigate