Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

Social media is voor bloggers wat pizza is voor zo ongeveer iedereen; we kunnen niet zonder. Want als je wilt dat je blogposts gezien worden en als je in contact wilt komen met je volgers en andere bloggers, móet je gewoon actief aanwezig zijn op een of meerdere social media.

Maar wat moet je dan online zetten en wanneer moet je dat doen? En moet dat echt elke dag of kan dat bijvoorbeeld ook maar twee keer per week? Om daar een goed antwoord op te geven heb ik van elk social medium informatie en onderzoeken opgezocht en vervolgens per kanaal antwoord gegeven op de bovenste vragen. Dus of je je nou focust op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram; hieronder lees je wat, wanneer en hoe vaak je het beste een bericht online kunt zetten.

WAT ZIJN DE BESTE TIJDEN OM TE POSTEN OP SOCIAL MEDIA?

FACEBOOK

Geen idee waarom precies, maar de beste tijd om een bericht op Facebook te zetten, schijnt tussen 13.00 en 16.00 uur te zijn. Waarschijnlijk hebben veel mensen dan al een groot deel van hun takenlijst afgevinkt en mogen ze van zichzelf wel even op Facebook gluren of misschien gebruiken ze het wel als remedie tegen de middagdip. Maar goed, tussen 13.00 en 16.00 uur dus.

Ik zeg hierbij wel meteen dat het afhankelijk kan zijn van je doelgroep. Veel bloggers en zelfstandigen lezen ’s ochtends blogposts en in mijn geval hebben de berichten die ik ’s ochtends deel het meeste bereik. Wanneer je een Facebookpagina hebt, kun je ook je statistieken zien en aan de hand daarvan kun je kijken wanneer jouw volgers voornamelijk online zijn en welke berichten op welke tijdstippen het best presteerden.

Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

INSTAGRAM

Vanwege het algoritme van Instagram (waarbij berichten niet meer op chronologische volgorde worden weergegeven) maakt het eigenlijk niet uit wanneer je een foto online zet, zolang je het maar niet tussen 15.00 en 16.00 uur doet. Dat uur schijnt namelijk niet zo’n beste te zijn als je wilt dat je update door veel mensen gezien wordt. Wanneer je een Instagram bedrijfsprofiel hebt, kun je in je statistieken zien wanneer je volgers online zijn en wat voor jou goede tijden zijn. Voor mij is dat meestal rond lunchtijd of aan het begin van de avond.

PINTEREST

De beste tijd om te pinnen is van 14.00 tot 16.00 uur en van 20.00 tot 01.00 uur. Ik pin zelf via Board Booster en via dat programma kan ik ook zien wat per bord de beste tijd is om te pinnen. Over het algemeen is dat voor mijn account inderdaad rond 14.00 uur of ’s avonds laat. Dus probeer deze tijden eens aan te houden en wie weet hoeveel extra re-pins, volgers en websitebezoeken het oplevert!

Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

TWITTER

Volgens 5 onderzoeken van Google kun je het beste twitteren tussen 12.00 en 15.00 uur. Zelf let ik nooit echt op het tijdstip waarop ik tweet. Ik heb net mijn statistieken bekeken en eigenlijk zie ik geen verschil tussen de berichten die ik ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds plaatst. Als ik echt moet kiezen, zou ik zeggen dat de tweets die ik ’s avonds stuur juist de meeste interactie hebben. Maar ik zou zeggen: probeer een tijdje om s’ middags te twitteren en wie weet werkt het goed voor jou.

HOE VAAK MOET JE POSTEN OP SOCIAL MEDIA?

FACEBOOK:

Over het algemeen wordt aangeraden om 2 tot 5 keer per dag iets op Facebook te posten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik op Facebook niet heel actief ben en dat ik maar een paar keer per week wat online zet (but I’m working on it!). Persoonlijk vind ik 2 tot 5 berichten per dag ook wel erg veel en ik zou aanraden om gewoon te posten wanneer je waardevolle content hebt – of dat nou 5 keer per dag is of 5 keer per week.

INSTAGRAM:

Op Instagram moet je eigenlijk wel elke dag een berichtje online zetten en 1 tot 3 berichten per dag posten, schijnt helemaal ideaal te zijn. Zelf houd ik het voorlopig bij 1 keer per dag, maar ik kijk wel meerdere keren per dag op Instagram om posts van anderen te liken en erop te reageren.

Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

PINTEREST:

Wanneer je succesvol wilt zijn op Pinterest moet je toch echt wel zo’n 25 pins per dag pinnen – het liefst ook nog eens verspreid over de dag. Ik gebruik dus Board Booster om mijn pins in te plannen en Board Booster publiceert ze vervolgens op de tijden die ik ingesteld heb. Op die manier ben ik elke dag maar zo’n 5 minuten kwijt aan Pinterest, terwijl mijn account blijft groeien.

TWITTER:

Voor Twitter schijnt 5 tot 7 tweets per dag perfect te zijn. Al denk ik persoonlijk dat het aantal tweets niet echt uitmaakt en dat het meer gaat om wát je online zet en hoeveel interactie je hebt op Twitter.

WAT MOET JE POSTEN OP SOCIAL MEDIA?

 
Er zijn zoveel verschillende dingen die je kunt posten op je social media kanalen. Hier zijn wat tips voor als je weinig inspiratie hebt:
– Links naar je blogposts
– Behind the scenes
– Inspirerende of motiverende quotes
– Winacties/kortingen
– Links naar blogposts van anderen
– Interessante feitjes over jezelf/je bedrijf
– Vragen stellen aan je volgers
– Sneak peaks
– Aanbevelingen
– Persoonlijke berichtjes

EXTRA SOCIAL MEDIA TIPS:

– Kijk regelmatig naar je statistieken (bijvoorbeeld eens per maand) om te zien welke berichten en tijdstippen het goed doen en welke het minder goed doen. Gebruik die gegevens vervolgens om te bepalen welk soort berichten en welke tijdstippen goed werken voor jou.
– Voordat je op verzenden drukt, is het slim om na te denken of het bericht dat je online wilt zetten past bij jou en je blog/bedrijf en of je volgers er geïnteresseerd in zullen zijn. Als dat antwoord ‘nee’ is, kun je het beter niet posten.
– Zorg ervoor dat je altijd reageert op de reacties en vragen die je krijgt op je posts. Social media heten niet voor niets sócial media.

Let jij op de ‘beste’ tijden en hoeveel je zou moeten posten of post jij gewoon wanneer je zin hebt?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Voor bloggers is social media onmisbaar. In dit artikel leg ik per medium uit wat, wanneer en hoe vaak je het beste een bericht kunt posten.

9 Comments

 1. Interessant! Ik denk dat ik net zoals vele anderen altijd heb gedacht dat de ochtend het beste tijdstip is voor social posts, maar blijkbaar moeten we dat maar eens gaan verplaatsen naar de middag! ;)

  • Haha ja al het merk ik dat bij mij toch vooral de ochtend goed scoort! Maar een paar weken de middag proberen is misschien niet zo’n gek idee!

 2. Heel erg fijn artikel! Ik was mij niet bewust van deze tijden bijvoorbeeld, wij posten op Facebook standaard rond 11/12 uur, maar ik ga het nu verplaatsen naar 13.00. Kijken of dat wat doet. Qua Instagram vinden wij het wel erg belangrijk om up to date te blijven en posten we iedere dag wel iets. Meerdere dingen per dag gaan wel een beetje ver nog..

  • Dankje! Hoop voor jullie dat het werkt als je op een andere tijd post. En sowieso slim om je eigen statistieken eens na te kijken!

 3. Dit vind ik zo interessant, haha. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me hier niet altijd aan houd, qua frequentie van uploaden. Soms ben ik gewoon zo druk dat ik even niet de tijd heb om een goede foto op Instagram te plaatsen, maar dan maak ik wél gebruik van Instagram stories. Hoe dan ook, ik kan hier altijd wat van leren. Dankjewel! :)

  • Haha, is ook niet erg toch :) Uiteindelijk gaat het erom dat je het leuk vindt en niet dat je altijd precies op het juiste moment iets online zet. Maar het is wel handig om je erin te verdiepen, want ik denk dat het best wel effect kan hebben als je volgens deze cijfers en je eigen statistieken post!

 4. Dank voor dit artikel! Ik ben me er de laatste tijd ook eens in gaan verdiepen, hoe lastig ik het ook vind. Lang leve de ‘automatische’ publicatie mogelijkheid op Facebook, waardoor je update ook echt op een bepaalde tijd online staat. Ideaal wanneer je daarnaast een fulltime baan met wisselende tijden hebt. Ik merk wel dat ik vanaf Instagram eigenlijk weinig bezoekers krijg, maar dat ik nu opeens wel goed word gevonden via Google. Hoog tijd op je Instagram tips dus nog eens door te lezen!

  • Ja daar ben ik ook fan van op Facebook, gebruik ik altijd! En Instagram is ook wel lastig om mensen door te verwijzen, omdat je geen link in de caption kan zetten.. maar wie weet wat je met wat tips nog voor elkaar kan krijgen!

 5. Goede research. Zelf post ik tot nog toe her en der wanneer het mij het beste uit komt.
  Hoe zou het zijn als iedereen zich enkel aan genoemde tijden zou houden. :)

Leave A Reply

Navigate