5 tactieken om meer opdrachten binnen te slepen

Je hebt een KvK-nummer gescoord, een fantastische website gemaakt, een duidelijk doel voor ogen en je bent helemaal klaar om je dromen waar te maken! Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat klanten bij jou aankloppen? Of hoe speel je jezelf in de kijker bij opdrachtgevers?

Wanneer het maar niet lukt om aan genoeg werk te komen, je altijd een beetje maand over hebt aan het eind van je salaris of je überhaupt geen idee hebt waar je moet beginnen, kunnen deze 5 tactieken je helpen om meer opdrachten binnen te slepen.

ZORG VOOR FOCUS

Wanneer je met van alles en nog wat bezig bent, is het voor potentiële klanten lastig te bepalen waar jij ze nou precies mee kunt helpen. Probeer daarom één ding te kiezen waar je om bekend wilt staan. Is dat je schrijftalent? De fantastische cursussen die je geeft? De verrukkelijke recepten die je maakt? Wanneer je weet welke richting je op wilt gaan, is het belangrijk dat je je daar volledig op focust, zodat eventuele klanten en opdrachtgevers precies weten wat ze aan je hebben en waarom ze bij jou moeten zijn.

Het kan lastig zijn om één richting te kiezen als je meerdere passies hebt, dus neem vooral de tijd om hier een antwoord op te vinden. Wanneer je er zelf niet helemaal uitkomt, kan het helpen om klanten of bekenden te vragen hoe ze jou zouden omschrijven of waar ze jou het beste in vinden. En onthoud vooral ook dat dit niet betekent dat je al je andere interesses maar moet vergeten; blijf zeker de dingen doen die je leuk vindt! Maar wat betreft je werk is het slim om één passie te kiezen en daar je tijd en energie in te steken.

HOUD HET SIMPEL

Er zijn ontelbaar veel manieren om jezelf in de markt te zetten, talloze social media kanalen waar je wat mee zou kunnen doen en ongelooflijk veel tips te vinden over hoe je zichtbaarder, beter en bekender wordt. Maar de waarheid is heel simpel: je kunt niet alles doen. Je kunt niet alle tips toepassen of op elk social media kanaal de leukste worden. En daarom moet je keuzes maken.

Wanneer je je dromen wilt waarmaken, heb je al genoeg taken waar je wat mee moet, dus maak het jezelf niet onnodig moeilijk door er van alles bij te halen omdat je toevallig op internet hebt gelezen dat die strategie goed werkt. Zoek uit welke werkzaamheden je op dit moment het meeste kunnen opleveren en probeer je daar op te focussen. Het is toch zonde om uren in Instagram steken, terwijl Instagram je eigenlijk geen klanten oplevert en je die tijd bijvoorbeeld ook kunt steken in het optimaliseren van systemen of het automatiseren van processen? Laat je dus niet afleiden door elke tip die je tegenkomt, maar focus je op de zaken en strategieën die jou en je bedrijf daadwerkelijk verder kunnen helpen.

FOLLOW UP

Over het algemeen kopen mensen pas iets als ze het meerdere keren voorbij hebben zien komen. Wanneer ze dus voor het eerst met jou en/of je bedrijf in aanraking komen, is de kans groot dat ze zonder aankoop weer verdwijnen – zelfs als ze wel geïnteresseerd zijn. Dat is natuurlijk zonde en daarom is het slim om altijd zelf nog een keer contact te zoeken. Bel daarom die gast van die netwerkborrel nog eens om over je product te babbelen, stuur een reminder naar dat meisje die vragen stelde over je cursus of breng je producten eens wat vaker onder de aandacht op social media of in je nieuwsbrief.

SPREAD THE MESSAGE

Veel ondernemers en freelancers vinden het lastig om hun diensten en producten onder de aandacht te brengen. Maar wanneer je succesvol wilt worden, móet je jezelf in de markt zetten en laten zien wat je kunt. Zorg daarom voor een duidelijke boodschap waarin je laat zien wat jij te bieden hebt en waarom mensen bij jou moeten zijn en probeer die vervolgens minimaal één keer per dag te delen. Dat kan op je website en op social media, maar bijvoorbeeld ook op netwerkbijeenkomsten of door presentaties te geven. Wanneer je dit lastig vindt, raad ik je aan om ook het artikel 8 tips om jezelf te promoten te lezen.

OMRING JE MET DE JUISTE MENSEN

Samen sta je sterker. Probeer dus niet alles alleen te doen, maar omring je met mensen die jou en je bedrijf verder kunnen helpen. Word bijvoorbeeld lid van een community waar je terecht kunt als je vragen hebt of even niet weet hoe je verder moet (ik ben een groot fan van Ambitieuze Meisjes!) of zoek naar potentiële partners om mee samen te werken. Natuurlijk is dit wel een kwestie van geven en nemen, dus probeer elke dag wat tijd apart te zetten om te investeren in relaties en communities.

Wat zijn jouw tips om aan opdrachten te komen?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Ben je ondernemer of freelancer en lukt het je maar niet om genoeg werk te krijgen? Gebruik dan deze tactieken om meer opdrachten binnen te slepen.

Leave A Reply

Navigate