15 tips om je eerste 1000 volgers te krijgen op Instagram

Instagram is al jaren mijn favoriete social media en sinds een week of twee helemaal, want ik heb gewoon de 1000 volgers gehaald – zo leuk! De afgelopen maanden bleef ik maar steken op de 700 tot 800 volgers, maar sinds ik mijn feed heb omgegooid en mijn strategie heb aangepast, had ik er binnen 2 weken ruim 300 volgers bij!

Ik heb dat voornamelijk voor elkaar gekregen door mijn feed en profiel te verbeteren en door – met een paar trucjes – mijn zichtbaarheid te vergroten. En dat heeft er niet alleen voor gezorgd dat ruim 1000 mensen mijn account volgen; ik krijg nu ook gemiddeld 300 likes en 15-30 reacties op mijn foto’s. Wil jij ook groeien op Instagram en en die mijlpaal van 1000 volgers halen? Hier zijn de 15 tips die ik heb gebruikt om mijn Instagram account te laten groeien:

1. STAP OVER NAAR EEN ZAKELIJK ACCOUNT

Door te switchen naar een zakelijk account kun je onder meer:
– contactgegevens zoals je emailadres in je profiel zetten;
– instagram posts promoten;
– je statistieken bekijken.

Wanneer je wilt groeien op Instagram is vooral die laatste optie heel handig. Aan de hand van je statistieken kun je namelijk precies zien welke posts goed en niet zo goed presteren en wat de beste tijdstippen zijn om een foto te posten.

Edit: Omdat ik merkte dat mijn engagement achteruit ging sinds ik een zakelijk account had, ben ik teruggeschakeld naar een persoonlijk account. Sindsdien kreeg ik weer meer likes en reacties. Niet iedereen schijnt hier last van te hebben, dus experimenteer vooral zelf met een persoonlijk en zakelijk account, zodat je kunt ontdekken wat het beste werkt voor jou.

2. SCHRIJF EEN FANTASTISCHE BIO

Aan alleen mooie plaatjes heb je niet genoeg; als je meer volgers op Instagram wilt, moet je met je account meteen duidelijk maken wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom mensen jou absoluut moeten volgen. De beste manier om dat te doen, is door een geweldige bio te schrijven. Hoe je dat doet, lees je in het artikel Zo schrijf je de perfecte bio voor Instagram. En als je dan toch je profiel aan het optimaliseren bent, zorg dan ook meteen voor een duidelijke, scherpe en aantrekkelijke profielfoto.

3. KIES JE FOCUS

Het is natuurlijk prima om random foto’s uit je leven te posten, maar zolang je geen Beyoncé bent, levert dat vaak weinig succes op. Als je écht groot wilt worden op Instagram, kun je daarom beter een bepaalde focus kiezen. Dat kan qua onderwerp – eten, gezondheid, lifestyle, sport, reizen, fotografie, mode, interieur, noem het maar op – maar je focus kan bijvoorbeeld ook zijn dat je mensen wilt inspireren of dat je alleen een bepaalde kleur gebruikt.

4. VOLG ANDEREN

Zeker als je pas net bent begonnen met Instagram is het belangrijk dat je veel andere accounts volgt. Je kunt accounts volgen om geïnspireerd te worden, nieuwe ideeën op te doen of omdat je de foto’s gewoonweg prachtig vindt, maar je kunt mensen ook volgen om zelf opgemerkt te worden. Om hier daadwerkelijk profijt van te hebben, is het belangrijk dat die accounts dezelfde niche hebben als jij. En natuurlijk bedoel ik hier niet mee dat je ze weer moet ontvolgen zodra ze jou volgen; juist wanneer je elkaar blijft volgen en regelmatig interactie hebt, kun je je account een boost geven.

5. ZORG VOOR EEN ONWEERSTAANBARE FEED

Wanneer je een aantrekkelijk Instagram account wilt, is het belangrijk dat je een feed een mooi geheel is. Een paar tips voor een mooie feed:
– Bepaal wat je precies wilt uitstralen
– Deel alleen foto’s van goede kwaliteit
– Wees consistent in je stijl en bewerkingen
– Zorg voor balans
Meer tips voor een onweerstaanbare feed lees je in het artikel 5 tips voor een mooie Instagram feed.

6. PLAN JE FEED

Nog een tip voor een mooie en samenhangende feed: plan je foto’s in. Hierdoor kun je precies zien of de foto die je wilt plaatsen in je feed past en of je feed met die nieuwe foto nog steeds een mooie eenheid vormt. Er zijn verschillende apps waarmee je foto’s voor Instagram kunt inplannen, maar persoonlijk vind ik UNUM erg fijn.

7. DEEL ALLEEN JE MOOISTE FOTO’S

Als je meer volgers wilt, heb je een mooie feed nodig en als je een mooie feed wilt, heb je mooie foto’s nodig – zo simpel is het. Lees daarom het artikel 9 tips voor betere Instagram foto’s en gebruik die tips om je Instagram foto’s next level te brengen.

8. GEBRUIK HASHTAGS

Ik gebruik pas sinds een paar weken hashtags en ik heb mega spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan. Ik denk namelijk dat dit de voornaamste reden is dat ik de laatste tijd zo hard ben gegroeid. Ik raad daarom zeker aan om hashtags aan je posts toe te voegen en dan uiteraard hashtags die passen bij je foto en niche. Een paar tips:
– Op Hashtagify kun je zien wat de populairste hashtags zijn en welke hashtags anderen in jouw niche gebruiken.
– Je kunt 30 hashtags per foto gebruiken, dus maak daar vooral gebruik van.
– Zet de hashtags in je eerste reactie; hierdoor oogt je caption een stuk rustiger.

Lees ook: 8 tips voor betere hashtags op Instagram

9. TAG MERKEN/MENSEN

Veel merken en bekende personen reposten regelmatig foto’s van hun volgers. Tag daarom altijd de merken/personen die in je foto te zien zijn en wie weet verschijnt jouw foto straks op hun account. Een foto van mij werd toevallig vorige week door drie accounts met allemaal meer dan 15k volgers gedeeld en dat heeft me op één dag tientallen nieuwe volgers opgeleverd.

10. VOEG JE LOCATIE TOE

Post je een foto van dat leuke restaurantje of die mooie stad waar je pas geweest bent? Vergeet dan niet de locatie toe te voegen. Wanneer mensen op die locatie zoeken, zien ze ook jouw foto in het rijtje staan en als het een goede foto is, kan dat je weer wat extra volgers opleveren!

11. WEES CONSISTENT

Als je wilt groeien, is het belangrijk dat je consistent bent. Wanneer je regelmatig updates plaatst, zien je volgers je account vaak voorbij komen, waardoor je relevant blijft en meer interactie zult hebben met je volgers. Daarnaast ben je voor potentiële volgers makkelijker te vinden op Instagram als je vaak nieuwe foto’s deelt – zeker als je bij elke foto hashtags gebruikt.

12. ZORG VOOR INTERACTIE

Het heet niet voor niets social media. Reageer op de reacties die je krijgt en laat zelf ook (waardevolle en oprechte!) reacties en likes achter op andere profielen. Veel interactie op je account leidt trouwens niet alleen tot leuke contacten; het zorgt er ook voor dat je positie in Instagram verbetert, waardoor je beter gevonden zult worden.

13. STEL DOELEN

Ik ben een groot fan van het stellen van doelen. Ik merk namelijk dat als ik mezelf een doel stel, ik meer mijn best doe om het ook daadwerkelijk te bereiken. Spreek daarom met jezelf af (of voor nog meer motivatie: maak je doel openbaar) dat je bijvoorbeeld elke week 20 nieuwe volgers wilt krijgen. Of dat je aan het eind van de maand op 500 volgers wilt zitten. Of eind dit jaar de 10k volgers gehaald wilt hebben. En werk er vervolgens hard aan om je doel ook echt te bereiken.

14. PROMOOT JE ACCOUNT OP ANDERE PLEKKEN

Heb je een blog, Twitter of Facebook? Laat daar dan weten dat je Instagram hebt en moedig je volgers aan om je ook op Instagram te volgen.

15. KIJK NAAR JE STATISTIEKEN

Zoals ik al aangaf, kun je met een zakelijk account je statistieken zien. Aan de hand van die statistieken kun je onder meer ontdekken welke foto’s de meeste likes en reacties opleveren en die informatie kun je weer gebruiken om je Instagram strategie en dus je Instagram account te verbeteren.

Volg jij mij al op Instagram? Zo niet, dan kun je me hier vinden! Wat is jullie Instagram account?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Wil je je Instagram account laten groeien en meer volgers krijgen? Gebruik dan deze tips om je eerste 1000 volgers op Instagram te krijgen.

14 Comments

 1. Wauw, wat ben je veel gegroeid op Instagram! Wat een fijne tips allemaal! Mijn Instagram-account is na een half jaar nog niet echt groot, dus ik denk dat ik hier wel iets mee kan :)

 2. Ik ben je meteen gaan volgen Tarinda (hoe kan het dat ik jou nog niet had gevolgd?). Mijn instagram is Healthyfoodlove (https://www.instagram.com/healthyfoodlove.nl/), soms wel lastig trouwens om te kijken waar mijn volgers echt vandaan komen, soms krijg ik er ineens 50 op een dag bij en soms verlies ik er zo weer een stuk of 5 op een dag. Zou die volg/ontvolg trend ook nog eens stoppen, dat is toch zo irritant?

  • Jaaa ik volg jou al! En dat heb ik ook ja; de ene dag groeit het als een gek en de dag erna is de helft weer weg. Heel irritant. Ben alleen bang dat het niet echt meer minder gaat worden. Zeker nu je (veel) geld kunt verdienen met Instagram doen mensen er alles aan om veel volgers te krijgen..

 3. Leuk en duidelijk artikel. Ik ben de laatste weken ook gegroeid op Instagram en dat is toch erg leuk! Ik ben alleen juist gegroeid toen ik van een zakelijk profiel naar een persoonlijk profiel ben gegaan.. Ik las een tijdje terug dat zakelijke profielen juist minder in feeds terecht komen (omdat Instagram graag gesponsorde foto’s wil).. En sinds ik ben terug geschakeld, groei ik een stuk sneller.

  De app Unum kende ik nog niet! Daar ga ik eens een beetje mee stoeien de komende dagen! :-) En met jouw andere tips natuurlijk! Hihi.

  • Ja dat had ik dus ook gelezen, al las ik daarna weer dat het onzin was. Misschien moet ik het ook eens proberen en dan kijken of ik verschil merk!

 4. Fijne tips Tarinda! Ik blijf ook hangen op een aantal volgers, al moet ik zeggen dat ik liever blijf hangen dan dat ik midden in een volg/ontvolg zit en steeds groei en krimp. Mijn interactie op foto’s is ook 50% (!!) gestegen sinds ik weer terug ben op een persoonlijk profiel. Zo las ik van de week ook dat Instagram het kennelijk afkeurt dat je je hashtags in de eerste comment plaatst en je daardoor soms ook naar achteren wordt gezet. Daar twijfel ik nu heel erg over, want 30 hashtags in mijn comments vind ik toch iets teveel van het goede. Lastig, lastig!

  • Oh wow dat is veel. Hmm ga ik toch eens kijken wat het doet als ik weer naar een persoonlijk account ga. En dat van die hashtags had ik nog nooit gehoord. Zal dat binnenkort eens Googelen! Thanks voor je aanvullingen!

 5. Ik raad je aan de Instagram Shadowban even te googelen (Nortflix heeft daar een heel goede post over geschreven). Je raad namelijk een aantal dingen aan die je een Shadowban opleveren, waaronder comments in de eerste reactie en automatisch foto’s plaatsen. Je hebt dan ook een Shadowban, dat heb ik net gecheckt. Ik zou hier dus even achteraan gaan, dan groei je nog meer!
  Verder wel fijne tips, ik doe niet alles. Zo heb ik niet een strakke feed: ik vind dat echt niet te doen met reisfoto’s, want niet alle foto’s zijn mooie met hetzelfde filter en foto’s van verschillende bestemmingen passen ook gewoon niet bij elkaar, maar wil ik wel delen. Dat blijf ik lastig vinden :)

  • Ja ik weet wat een Shadowban is en ik heb er ook al veel over gelezen. Ik raad daarom ook niet aan om automatisch foto’s te plaatsen, maar alleen om je feed in te plannen, zodat je alvast ziet hoe het eruit komt te zien. Comments in de eerste reactie schijnt niet altijd een shadowban op te leveren, dus vandaar dat ik die tip heb laten staan. En ik zag inderdaad een paar dagen terug al dat een aantal foto’s van mij een shadowban hebben. Helaas :( Aangezien ik geen automatische programma’s gebruik, denk ik dat het komt doordat ik vaak dezelfde hashtags gebruik, dus dat gaan we nu maar proberen op te lossen. Maar dankjewel dat je zo scherp bent, altijd goed om zulke aanvullingen te krijgen!

  • Heb nog eens gegoogeld, maar ik lees inderdaad toch vaak dat hashtags in de eerste reactie een shadowban kunnen opleveren. Zal het zo aanpassen in m’n artikel. Nogmaals thanks dat je me erop wees!

   • No problem, je schrijft altijd nuttige dingen, dus laten we dat vooral zo houden ;) Je hebt namelijk genoeg tips die wel fijn zijn. Ik vind die Shadowban echt zo stom, het slaat zo nergens op. Hopelijk hebben we die nu ondervangen :) Dat automatisch plaatsen had ik dan verkeerd begrepen, mooi dat er toch nog een optie is om wel in te plannen.

Leave A Reply

Navigate