6 tips om je artikelen beter leesbaar te maken

Als je wilt dat mensen jou en je blog gaan volgen, is het belangrijk dat je teksten aantrekkelijk en goed leesbaar zijn. Veel mensen lezen tientallen blogs/artikelen per dag en als jouw teksten onoverzichtelijk zijn of niet zo fijn lezen, is de kans groot dat ze afhaken – er zijn genoeg anderen waar ze terecht kunnen voor een leuk stukkie tekst.

Wanneer je je concurrentie de baas wilt zijn, moet je er dus voor zorgen dat je blogposts makkelijk en snel te lezen zijn en dat ze je lezers geboeid houden. En dat betekent niet dat je geen lange artikelen meer mag schrijven; het betekent dat je je (lange) artikelen zo moet schrijven en indelen dat het voor je lezers niet vóelt alsof ze een lang artikel lezen. Deze 6 tips helpen je om dat voor elkaar te krijgen en om je blogartikelen beter leesbaar te maken.

1.GEBRUIK KOPPEN

Koppen helpen om de informatie te verdelen in sub-onderwerpen, waardoor je lezers veel makkelijker door je tekst kunnen navigeren en eventueel de alinea’s eruit kunnen pikken die hen interessant lijken. En het gebruik van koppen is ook nog eens goed voor je SEO, waardoor je artikelen beter gevonden kunnen worden in Google. Win-win!

2. GEBRUIK LEESBARE LETTERTYPES

Lettertypes hebben een groot effect op de uitstraling en leesbaarheid van je blogposts. Zelfs zo veel, dat het lettertype dat je gebruikt een tekst kan maken of breken. Zorg er daarom voor dat:
– Je een algemeen en makkelijk te lezen lettertype gebruikt, zoals Arial, Times New Roman of Verdana
– Je geen lettertype kiest met teveel decoratie en tierelantijntjes
– Je lettertype niet te groot of te klein is; houd het rond de 12px
– Je koppen groter of in ieder geval onderscheidend zijn van de rest van de tekst
– Je niet meer dan twee lettertypes in één artikel gebruikt
– Je geen felle of moeilijk te lezen kleuren kiest

3. MAAK KORTE ALINEA’S

Mensen nemen informatie sneller op als het in kleine, behapbare stukken wordt voorgeschoteld en zijn daardoor ook eerder geneigd het hele artikel te lezen. Daarnaast zorgt het gebruik van korte alinea’s voor veel witruimte in de tekst, wat je artikel rustiger en overzichtelijker maakt. Dat betekent dus automatisch dat lange stukken tekst niet zo fijn zijn voor je bezoekers en dat ze sneller afhaken of de informatie minder goed opnemen. Zelf kies ik er daarom voor mijn alinea’s nooit langer te maken dan zo’n 5-6 zinnen te maken.

4. GEBRUIK AFBEELDINGEN

Plaatjes maken elk artikel een beetje meer fun. En naast dat het er gewoon leuker uitziet, breken afbeeldingen de tekst, waardoor ze als een soort van pauzemomentje voor je lezers fungeren. Persoonlijk vind ik wel dat je geen plaatjes moet gebruiken puur omdat je plaatjes wilt gebruiken; het moet wel iets toevoegen aan de tekst. Daarom zet ik zelf niet in elk artikel een afbeelding, maar wanneer ik informatie zou kunnen verduidelijken met bijvoorbeeld een screenshot, doe ik altijd meteen. Ik gebruik zelf vrijwel alleen maar screenshots, maar ander soort afbeeldingen die je kunt gebruiken (gebruik ze vooral lekker door elkaar!) zijn:
– Foto’s
– Infographics
– Video’s
– Illustraties

5. GEBRUIK OPSOMMINGSTEKENS

Ik vind lijstjes echt heerlijk om te lezen. Ik snap nooit zo goed dat mensen opsommingen in alinea’s verwerken als je ook de mogelijkheid hebt om het overzichtelijk onder elkaar te zetten. Net als bij koppen zorgen opsommingstekens ervoor dat je tekst snel te scannen is en vanwege die kleine stukken tekst oogt je tekst ook veel rustiger en is het dus veel fijner lezen.

6. HIGHLIGHTS BELANGRIJKE WOORDEN/ZINNEN

Wanneer we spreken, kunnen we heel makkelijk de nadruk leggen op bepaalde woorden of zinnen, bijvoorbeeld door iets harder te praten of een woord duidelijk te benadrukken. In tekst gaat dit lastig, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen extra aandacht aan bepaalde tekstdelen kunt geven. Wanneer je bepaalde stukken wilt highlighten kun je dat bijvoorbeeld bold of italic maken. Zo zien je lezers meteen welk punt je duidelijk probeert te maken of wat het belangrijkste is dat je wilt vertellen.

Hoe zorg jij ervoor dat je teksten goed te lezen zijn?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Als je wilt dat mensen je blog volgen en je blogposts blijven lezen, moeten je artikelen goed leesbaar zijn. Ontdek hier hoe je dat doet.

2 Comments

  1. Interessant! Ik merk zelf dat ik, sinds ik koppen gebruik, mijn artikelen zelf ook veel beter leesbaar vind, haha. :)

Leave A Reply

Navigate