35 tips om je blog te laten groeien met Pinterest

Wanneer je Pinterest op de juiste manier gebruikt, kan het echt verbluffende resultaten voor je blog opleveren. Door je artikelen op Pinterest te zetten, kunnen je bezoekersaantallen namelijk flink toenemen en daarmee ook je inkomsten. En het mooiste is: het is makkelijk, snel en ook nog eens helemaal gratis!

Een paar weken geleden schreef ik al een artikel over hoe ik met Pinterest mijn blogverkeer verdubbelde. Wanneer je nog niet zoveel weet over Pinterest en je geen idee hebt hoe en waarom je überhaupt Pinterest zou moeten gebruiken voor je blog, raad ik je aan om dat artikel te lezen. Hierin leg ik onder andere uit waarom elke blogger Pinterest zou moeten gebruiken en hoe je Pinterest kunt gebruiken om meer verkeer naar je website te trekken.

Ben je wel al helemaal thuis in de wereld van Pinterest, maar wil je graag extra tips om meer volgers op je account te krijgen en/of om via Pinterest meer verkeer naar je website te trekken? Dan ben je hier helemaal aan het juiste adres! Let’s go!

VERBETER JE PROFIEL

Met je profiel kun je laten zien wie je bent en wat je doet; het is de eerste indruk die je volgers van je krijgen. Daarnaast kan een goed profiel er ook voor zorgen dat je beter gevonden wordt en dus meer volgers krijgt. Tijd om je Pinterest profiel te optimaliseren dus!

1. Zet zoekwoorden in je naam – Door zoekwoorden in je naam te zetten, kun je beter gevonden worden. Mijn naam op Pinterest is ‘Diamonds for Breakfast | Carrière + Blogtips’ en iedereen die op carrière of blogtips zoekt, krijgt al snel mijn profiel te zien. Daarnaast zien mensen meteen waar mijn account over gaat, dus als ze op zoek zijn naar blogtips en ze komen mijn profiel tegen, is de kans groot dat ze me gaan volgen.
2. Kies voor een zakelijk account – Het grootste voordeel van een bedrijfsaccount is dat je de statistieken van je Pinterest profiel kunt bekijken. Hiermee kun je bijvoorbeeld uitzoeken welke pins het beste presteren en hoeveel mensen via Pinterest je website bezoeken. Handig!
3. Verifieer je website – Wanneer je een zakelijk account hebt, kun je je website verifiëren. Hiermee kan Pinterest (en je volgers!) zien dat je website betrouwbaar is. Hoe je je website kunt verifiëren lees je hier, onder ‘Verifieer je website’.
4. Kies een goede profielfoto – Kies een professionele foto die past bij de uitstraling van je blog of bedrijf. Als je ook actief bent op andere social media kanalen is het slim om op elk kanaal dezelfde foto te gebruiken, zodat mensen je makkelijk herkennen.
5. Zet belangrijke zoekwoorden in je bio – Bedenk op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden en verwerk die vervolgens in je biografie. Hierdoor zal je profiel vaker weergegeven worden als mensen op die woorden zoeken en zul je dus meer mensen naar je profiel en eventueel naar je website trekken.

OPTIMALISEER JE BORDEN

Door je borden op de juiste manier te organiseren en optimaliseren, zal je account aantrekkelijker en professioneler worden en zul je betere resultaten halen.

6. Maak covers – Je kunt ervoor kiezen om een van je pins als cover te gebruiken, maar je kunt ook zelf covers maken. Op die manier kun je je account in dezelfde stijl opmaken als je blog en het geeft je borden ook een rustige en professionele uitstraling.
7. Kies goede titels – Zet relevante zoekwoorden in je titels, zodat je borden beter gevonden kunnen worden.
8. Schrijf een goede omschrijving voor je bord en voeg ook daar relevante zoekwoorden toe – Zorg ervoor dat mensen meteen kunnen zien waar je bord over gaat en gebruik zoekwoorden om je borden SEO-vriendelijk te maken.
9. Maak een bord voor je eigen pins – Natuurlijk is het leuk om inspiratie op te doen en afbeeldingen van anderen te pinnen, maar je voornaamste doel is natuurlijk om meer verkeer naar je website te trekken. Zorg er daarom voor dat mensen jouw content makkelijk kunnen vinden en maak een bord waarop je alleen je eigen artikelen pint.

10. Zet je beste borden bovenaan – De borden die bovenaan staan, worden over het algemeen het beste bekeken. Maak daar slim gebruik van en zet je populairste borden en het bord met je eigen pins bovenaan.
11. Zorg ervoor dat elk bord genoeg pins bevat – Maak nieuwe borden eerst privé en zet ze pas openbaar als ze minimaal 20 pins bevatten. Dat maakt je account een stuk professioneler dan wanneer elk bord maar 4 of 5 pins heeft.
12. Creëer alleen borden die passen bij je doel – Ik blog over bloggen en carrière en heb ervoor gekozen om alleen borden te maken die daarbij passen. Natuurlijk hoeft dat niet, maar je kunt op die manier wel meteen duidelijk maken waar je website/bedrijf over gaat, waardoor je betere resultaten zult halen.
13. Vul een categorie in – Wanneer je een nieuw bord maakt, heb je de optie om een categorie in te vullen. Doe dit ook, want daardoor wordt je bord beter gevonden. Past je bord niet echt in een categorie? Kies dan degene met de meeste raakvlakken.
14. Meld je aan voor relevante groepsborden – Pinnen op groepsborden is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je pins (en dus je artikelen) door veel mensen gezien worden. Meld je daarom aan bij groepsborden die passen bij je niche en pin regelmatig je artikelen naar dat bord.
TIP: Samen met een aantal andere bloggers pin ik op een groepsbord met Nederlandstalige blog- en social media tips. Wil je ook graag mee pinnen of wil je het bord volgen, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste blogtips? Leuk! Je kunt het bord hier vinden.

PIN SLIM

Wanneer je goede resultaten wilt halen met Pinterest is het van belang dat je je artikelen op de juiste manier pint en dat je een goede balans houdt tussen je eigen pins en die van anderen.

15. Schrijf een aantrekkelijke en SEO-vriendelijke beschrijving – Je hoeft niet voor elke pin die je re-pint een nieuwe beschrijving te maken, maar het is wel belangrijk dat je je eigen pins van een goede beschrijving voorziet. Schrijf een aantrekkelijke tekst die mensen aanspoort om het artikel te lezen en vergeet ook hier niet om relevante zoekwoorden te gebruiken.
16. Maak aantrekkelijke afbeeldingen – Verticale afbeeldingen doen het op Pinterest beter dan horizontale afbeeldingen en pins met lichte kleuren doen het beter dan pins die felle kleuren bevatten of zwart-wit zijn.
17. Zet tekst op je afbeeldingen – Pins met tekst op de afbeelding krijgen meer klikken en re-pins dan pins zonder tekst. Daarnaast is de tekst onder het plaatje redelijk klein en als je wilt dat mensen snel het onderwerp van je artikel zien, is het slim om je titel duidelijk op de afbeelding te zetten.

35 tips om je blog te laten groeien met Pinterest

strong>18. Ga voor consistentie – Het is slim om je pins altijd in dezelfde stijl op te maken. Hierdoor zullen mensen op een gegeven moment meteen weten dat een bepaalde pin bij jou hoort.
19. Geef je afbeeldingen een SEO-vriendelijke naam – Dus geen image123.jpg, maar een naam met zoekwoorden, zoals tips-blog-groeien-pinterest.jpg.
20. Gebruik rich pins – Dit zijn pins waarbij extra informatie wordt getoond, zoals de titel en beschrijving van je artikel. Er wordt vaker op rich pins geklikt dan op gewone pins, dus als je wilt dat meer mensen je artikelen lezen, is het belangrijk dat je dit instelt.
21. Re-pin alleen afbeeldingen van hoge kwaliteit – Pinterest heeft tegenwoordig een smart feed, wat betekent dat vooral pins met veel bereik, engagement en re-pins in de feed verschijnen. Wanneer je wilt dat jouw pins en re-pins gezien worden, moet je dus populaire en kwalitatief goede pins pinnen.
22. Gebruik geen URL shorteners – Pinterest blokkeert URL shorteners zoals bit.ly, dus het is belangrijk dat je altijd de volledige URL gebruikt.
23. Pin veel – Hoe meer je pint, hoe vaker je pins weergegeven zullen worden. Het schijnt dat 25-50 pins per dag het beste resultaat opleveren. De beste tijd om te pinnen is tussen 14.00 en 16.00 uur en tussen 20.00 en 01.00 uur.
24. Gebruik een scheduler – Het is vrijwel onmogelijk om elke dag tussen 14-16 en 20-01 uur minimaal 25 pins te pinnen. Het kan daarom slim zijn om een scheduler te gebruiken. Zelf gebruik ik sinds 2 maanden Boardbooster. Hiermee kan ik pins naar ‘geheime’ borden pinnen en Boardbooster zorgt er vervolgens voor dat er elke dag zo’n 30 pins gepind worden op de tijdstippen die ik heb ingesteld. Super handig!

35 tips om je blog te laten groeien met Pinterest

25. Kijk naar je statistieken – Neem eens in de maand de tijd om je statistieken te analyseren en te ontdekken wat wel en niet werkt. Gebruik die informatie vervolgens om je artikelen en/of pins te verbeteren of om te kijken of je misschien op een andere tijd moet pinnen.
26. Pin niet alleen je eigen pins – Zorg ervoor dat je account een mix is tussen je eigen artikelen en pins van andere website. Pinterest geeft meer waarde aan accounts die van veel verschillende bronnen pinnen.
27. Pin je artikelen naar meerdere borden – Pin je eigen artikelen op alle borden die raakvlak hebben met het onderwerp. Sommige volgers volgen alleen bepaalde borden en door je artikelen op meerdere borden te pinnen, zal het door meer mensen gezien worden.
28. Re-pin je eigen pins regelmatig – Wanneer je oude pins af en toe re-pint, verschijnen ze weer in de smart feed van je volgers. En extra fijn: hierdoor stijgt ook het aantal re-pins, waardoor je account sneller en vaker in de smart feed zal verschijnen.

VERGEET JE WEBSITE NIET

Verbeter je resultaten met Pinterest door je website Pinterest-vriendelijk te maken.

29. Zet een Pinterest icoon op je blog – Hierdoor kunnen mensen zien dat je een Pinterest account hebt en kunnen ze meteen je profiel bezoeken.
30. Gebruik een ‘Pin it’ knop op je website – Hiermee zorg je ervoor dat je bezoekers makkelijk je artikelen naar Pinterest kunnen pinnen.
31. Zet de Pinterest widget in je sidebar – Zo ziet iedereen die je site bezoekt meteen dat je actief bent op Pinterest en wat voor soort pins je account bevat.
32. Link naar je Pinterest account – Heb je een artikel geschreven over Pinterest of vertel je in een blogpost welke pins je deze week inspireerde? Vergeet dan niet naar je eigen account te linken; grote kans dat je lezers je ook op Pinterest gaan volgen.

EXTRA TIPS

33. Doe inspiratie op bij andere pinners – Volg mensen met die over hetzelfde onderwerp als jij bloggen en kijk wat zij pinnen en wat hun populairste pins zijn. Dit kan je helpen om te ontdekken wat voor soort content jij het beste kunt pinnen en re-pinnen.
34. Volg andere mensen in je niche – Ik volg veel bloggers en ondernemers, waardoor mijn feed vol staat met pins die me inspireren en die ik op mijn eigen borden kan pinnen zodat mijn volgers ook veel relevante informatie voorbij zien komen.
35. Gebruik verborgen afbeeldingen – Wil je wel graag je artikelen naar Pinterest pinnen maar heb je geen zin om grote, verticale afbeeldingen in de tekst te zetten? Verberg je afbeeldingen dan en pin ze vervolgens via de Pinterest extensie. In dit artikel wordt precies uitgelegd hoe je dat doet.

En vergeet mij vooral niet te volgen op Pinterest voor handige carrière- en blogtips!

Gebruik jij Pinterest al voor je blog?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Pinterest is een van de beste tools om je blog te laten groeien. Lees hier handige tips om met Pinterest meer verkeer naar je site te trekken.

14 Comments

  1. Zo 35 tips… ik lees de eerste 10 en wil al aan de slag gaan haha! Ga ze later eens even goed doorlezen, maar heb nu al zoveel goede tips. Dankjewel! Liefs Josine

  2. jaah, het zijn er echt heel veel maar ook fijne!! Ik ga denk een nieuw Pinterest account aanmaken, zodat mijn blogpins niet verloren gaan onder mijn bruiloft en interieurpins haha :). En dan pas ik jouw tips toe! Dankjewel voor het delen.

    • Hahaha, ja ik was ook wel even bezig met dit artikel. Maar fijn dat je er wat aan hebt! Ik heb trouwens ook twee accounts en werk ook veel met verborgen borden. Daar zet ik dan de dingen in die ik voor mezelf wil opslaan, maar die niet passen bij wat ik met m’n account wil uitstralen. Superhandig!

  3. BEeankt voor de tips. Ben nog niet zolang bezig met Pinterest dus kan er behoorlijk wat toepassen!

  4. Goede tips! Ik ga hier zo snel mogelijk mee bezig. Ik ben net begonnen met het verbeteren van mijn Pinterest, want hier deed ik eerst niet veel mee.

  5. Heel handige tips! Nog een tip: zorg dat je artikelen op je blog gepind kunnen worden ;) Ik wil dit graag pinnen op mijn bord ‘blogtips’ maar dat kan niet haha :)

    • Ja ik twijfel hier al heel lang over, maar ik vind het zo lelijk staan haha. Ik heb wel verborgen Pinterestafbeeldingen! Dus als je de Pinterest extensie hebt, kan je die wel pinnen!

Leave A Reply

Navigate