12 tips om je blog explosief te laten groeien

Als blogger wil je natuurlijk dat je blog groeit. Want hoe meer bezoekers je hebt, hoe interessanter je bent voor bedrijven, hoe meer geld je kunt verdienen en hoe meer mogelijkheden je hebt om jezelf en je blog in de markt te zetten. Maar hoe zorg je er dan precies voor dat je blog groter wordt?

Voordat ik daar antwoord op ga geven, eerst even een korte disclaimer: ik zie mezelf niet als ‘grote blogger’ en wat ik straks ga zeggen is dus ook zeker niet de enige weg of waarheid. Ik ben zelf ook nog zoekende en vooral ook nog heel ongeduldig – het mag van mij allemaal veel sneller groeien! Maar tegelijk heb ik de laatste maanden wel een aantal effectieve strategieën toegepast, waardoor mijn blog elke maand weer groeit – YES! Hieronder deel ik dus de tips die mij geholpen hebben om mijn blog (hard) te laten groeien en ik hoop dat ze voor jou net zo goed zullen werken!

1. SCHRIJF UNIEKE EN WAARDEVOLLE ARTIKELEN

Het beste wat je kunt doen als je je blog wilt laten groeien, is unieke en waardevolle content creëren. Als jij artikelen schrijft die niemand anders schrijft of als jouw blogposts beter zijn dan die van de concurrent, zul je namelijk vanzelf meer bezoekers trekken. En aangezien ze bij jou informatie krijgen die echt goed is en waar ze daadwerkelijk iets aan hebben, is de kans groot dat je bezoekers je ook nog eens gaan én blijven volgen.

2. WEES CONSISTENT

Als je blog puur een hobby is, kun je er prima wat relaxter mee omgaan, maar als je echt professioneel wilt bloggen en als doel hebt om je blog te laten groeien, is consistentie heel belangrijk. Als je de ene week 4 artikelen publiceert en de week erna opeens niets, komen je volgers voor niks naar je blog en als dat regelmatig gebeurt, is er een kans dat ze afhaken. Daarnaast trek je gewoon meer bezoekers als je regelmatig nieuwe content post, dus probeer elke week een x aantal artikelen te publiceren en je daar ook echt aan te houden. Leestip: 4 tips om consistent te bloggen.

3. PROMOOT JE ARTIKELEN

Niemand weet dat je nieuwe artikelen hebt geschreven als je ze niet promoot. Zorg er daarom voor dat je elk artikel dat je publiceert meteen promoot op je social media kanalen en dat je bent aangesloten bij Bloglovin’ zodat de mensen die je daar volgen ook een update zien. In het artikel 17 manieren om je blogposts te promoten lees je meer tips om je nieuwe artikelen onder de aandacht te brengen.

4. ZOEK UIT WAAR JE DOELGROEP ZIT

Als je je artikelen wilt promoten, moet je natuurlijk wel weten waar je doelgroep zit. In Google Analytics kun je zien via welk kanalen mensen op je blog terecht komen. Als uit die statistieken blijkt dat Twitter je amper verkeer oplevert en Facebook juist voor veel bezoekers zorgt, is het natuurlijk zonde om veel tijd en energie in Twitter te steken. En als je ziet dat vooral Google je veel blogverkeer oplevert, kun je misschien beter iets minder tijd in je social media steken en meer tijd in het verbeteren van je SEO.

5. SCHRIJF BETERE BLOGTITELS

Ik heb het al vaker gezegd, maar ik zeg het gewoon nog een keer: een goede titel is onmisbaar. Mensen klikken maar op 20% van de titels die ze voorbij zien komen, dus je moet ervoor zorgen dat die van jou onweerstaanbaar zijn en altijd bij die 20% horen. Hoe je een goede en aantrekkelijke titel schrijft lees je in het artikel 3 simpele tips voor een onweerstaanbare blogtitel.

6. ZORG VOOR EEN GOEDE VORMGEVING

Je vormgeving is het eerste wat mensen zien als ze je blog bezoeken. Nog voordat ze ook maar een letter hebben gelezen, hebben ze aan de hand van je design een mening gevormd over of ze je website professioneel/betrouwbaar/aantrekkelijk vinden. En aangezien je natuurlijk een goede eerste indruk wilt maken, is het slim om eens objectief naar je blog te kijken en eventueel wat extra tijd en/of geld in je vormgeving te steken.

7. SCHRIJF LANGERE BLOGPOSTS

Er zijn al jarenlang twee kampen als het gaat om de lengte van je artikelen: de ene helft zegt dat je korte, behapbare stukken moet schrijven en de andere helft zegt dat je lange, diepgaande artikelen moet schrijven. Aangezien mijn mening ook maar een mening is, heb ik een aantal onderzoeken met elkaar vergeleken. En uit de meeste onderzoeken bleek dat de ideale blogposts wat langer is, zo rond de 1500 woorden. SerpIQ heeft zelfs ontdekt dat de top 10 resultaten in Google bijna altijd meer dan 2400 woorden bevatten.

Waarschijnlijk komt dat omdat je met langere blogposts meer de diepte in kunt gaan en meer invalshoeken kunt behandelen. Daarnaast kun je in langere artikelen beter je expertise laten zien en kun je er meer zoekwoorden in verwerken om je SEO te verbeteren.

8. WERK AAN JE SEO

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie en zorgt er simpel gezegd voor dat je beter gevonden kunt woorden in zoekmachines als Google. En hoe beter je gevonden kunt worden, hoe meer bezoekers je naar je website kunt trekken. Omdat het onderwerp te groot is om hier te bespreken, raad ik je aan om het artikel 8 SEO tips voor beginnende bloggers te lezen als je meer wilt weten over het verbeteren van je SEO.

9. UPDATE EN DEEL OUDE ARTIKELEN

Eerder geschreven artikelen kunnen je flink wat extra blogverkeer opleveren. Laat ze daarom niet versloffen, maar deel ze regelmatig via social media. En vergeet ze ook niet af en toe een update te geven: link naar andere artikelen, verbeter de SEO en voeg eventueel wat extra informatie toe.

10. REAGEER OP ANDERE BLOGS

Reacties achterlaten op blogs is vaak een effectieve manier om nieuwe mensen naar je website te trekken. Máár dat moet natuurlijk nooit het doel op zich zijn. Het is namelijk veel leuker als je eerlijke en oprechte reacties achterlaat bij artikelen waar je ook echt van genoten hebt of daadwerkelijk iets van geleerd hebt. Dus reageer vooral veel op blogposts van andere bloggers, maar blijf wel authentiek en doe het zeker niet puur voor de kliks.

11. WERK SAMEN MET BLOGGERS

Waarom zou je alles in je eentje doen als het veel leuker (en vaak effectiever!) is om met anderen samen te werken?! Nodig bijvoorbeeld eens andere bloggers uit in je video’s, organiseer samen een event of bedenk een winactie die je samen met andere bloggers kunt opzetten. Hartstikke gezellig, goed voor je netwerk en ook nog eens goed voor je bereik en zichtbaarheid!

12. GA GASTBLOGGEN

Wanneer je een gastblog schrijft op een andere website kun je niet alleen je expertise laten zien, je zorgt er ook voor dat een heel nieuwe doelgroep kennis maakt met jou en je blog. Al heeft het natuurlijk alleen zin als je voor websites schrijft waarvan de doelgroep ook daadwerkelijk geïnteresseerd is in jouw kennis en artikelen. Maar wanneer je zo’n site gevonden heb en je een fantastisch gastartikel schrijft, kan het niet anders dan dat een groot deel van die lezers ook jou gaan volgen.

Wat zijn jouw tips om je blog te laten groeien?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Ben je op zoek naar manieren om je blog te laten groeien? In dit artikel vind je de 12 beste tips om je blog explosief te laten groeien!

29 Comments

 1. Oude blogposts promoten zou ik echt iets vaker moeten doen. Goede tip! Verder geloof ik dat je met unieke en waardevolle content al een heel eind komt. Daarom kom ik ook altijd graag op jouw blog :)

 2. Wat een goede tips weer! Ik vind zelf ‘langere’ artikelen prettig om te lezen, ik ben niet zo van de artikelen die je in één oogopslag gelezen hebt. En unieke en waardevolle artikelen zijn natuurlijk het belangrijkst, daarom heb jij ook een blog naar mijn hart. ;) Oude artikelen zou ik eigenlijk ook meer moeten promoten, ik laat ze eerlijk gezegd een beetje versloffen. Bedankt voor de tip!

 3. Goed artikel weer Tarinda! Ik moet wel eerlijk zeggen dat het met een foodblog vol recepten best wel lastig is om een lang artikel te schrijven (ik vind het zelf ook altijd een beetje vervelend bij anderen, heb liever meteen het recept te pakken waar ik voor kom). Oude artikelen delen helpt mij wel echt, recepten zijn toch van alle tijden?

  • Haha oh jaaa zo herkenbaar! Bij foodblogs wil ik altijd het liefst meteen het recept zien in plaats van eerst 12 alinea’s over de fantastische appeltaart van je oma langs te moeten lopen haha. Maar inderdaad, met een foodblog kun je wel heel makkelijk je oude recepten weer delen!

  • Dat heb ik nou ook! Aan de ene kant vind ik mezelf vaak wat kort van stof, maar aan de andere kant lees ik op andere foodblogs ook niet heel het verhaal dat boven het recept staat :)

 4. Wat een leuke tips. Toevallig schrijf ik deze week een gastblog dus die kan ik in ieder geval af vinken! Voor de rest doe ik denk ik alles al, behalve oude artikelen delen. Dat vind ik zo lastig! Ik merk dat als ik zelf op een ‘oud artikel’ klik die bijv. gedeeld is via sociale media, dat ik dat niet leuk vind. Dan denk ik: ja dit is oud. Misschien ben ik de enige hoor haha. Hoe zou ik oude artikelen kunnen delen? :)

  • Heee wat leuk, waar ga je een gastblog voor schrijven? Ik snap je punt wel, maar als het om tijdloze content gaat heb ik er zelf geen moeite mee om oude artikelen te lezen. Ik vind het wél irritant als mensen in de zomer artikelen gaan delen over de kerst ofzo haha. Ik deel ze zelf voornamelijk via Facebook en Twitter en pin ze soms opnieuw op Pinterest. Ik schrijf er binnenkort wel een artikel over!

  • Thanks! En promoten was ook nooit mijn sterkste punt hoor. Maar nu plan ik het gewoon in en dan hoef ik er eigenlijk niet meer over na te denken, werkt top voor mij!

 5. Wat een fijne tips! Ik ben alles nog een beetje aan het ‘her’ontdekken nadat ik begin dit jaar besloot om mijn blog helemaal anders aan te pakken. Ik merk toch dat ik een heel ander publiek aantrek.

 6. Fijne tips! SEO vind ik nog steeds een dingetje, ik begrijp het nog steeds niet zo goed haha. Grappig wel dat langere blogposts juist beter gelezen worden.

 7. Mooie tips hoor.
  Oude content delen doe ik ook te weinig en consequent bloggen blijft een puntje waar ik niet uit lijk te komen.
  Maar voor mij blijft het hobby.

  • Ik ook hoor, consistent bloggen deed ik vroeger en dan verlies je toch kwaliteit over kwantiteit. Dus daar ben ik mee gestopt. Liever een goed blog dan een halve..
   daarom deel ik wel weer oudere artikelen online.

 8. Ik vind jouw tips altijd zo fijn om te lezen. Heb er al een aantal toegepast. Zo ben ik al heel lang bezig om stapje voor stapje oude blogs te updaten. Tags aan te passen, tekst uit te breiden en zelfs de foto’s en lay out aan te passen. Het is ENORM veel werk maar voor het goede doel.

  • Zo leuk om te horen! En het is af en toe inderdaad echt een horrorklusje, maar ik het levert mij in ieder geval echt heel veel extra verkeer op!

 9. Wat een fijne tips, dankjewel! Mijn traffic komt vooral van Facebook en daar promoot ik ook regelmatig. Alleen de laatste tijd worden mijn promoties steeds onterecht afgekeurd, dan moet ik er weer achteraan en ben ik weer uren verder voordat het daadwerkelijk alsnog wordt goedgekeurd. Super frustrerend! Heb je daar misschien tips voor?
  Mooie blog heb je! Ga zo door :)
  Groetjes!

  • Leuk om te horen, dankje! En ik ken dat probleem niet, dus ik kan je daar helaas niet echt mee helpen. Ik zou in ieder geval contact zoeken met de help service van Facebook, misschien dat zij je verder kunnen helpen!

Leave A Reply

Navigate