22 tips om meer verkeer naar je blog te trekken

Well hello 2017! Deze week begint een nieuw jaar en dat betekent – heel cliché, I know – 365 kansen om er wat moois van te maken. Zelf ga ik in december altijd aan de slag met het formuleren van doelen en dromen voor het nieuwe jaar en dit jaar is een van mijn doelen uiteraard het laten groeien van mijn blog.

Ik vind het altijd prettig om mijn doelen concreet te maken en daarom heb ik een aantal tips en taken voor mezelf bedacht, die me helpen dichter bij mijn doel te komen. Als jij ook als doel hebt om dit jaar te blog te laten groeien, kan mijn lijstje je wellicht helpen of inspireren, dus hierbij mijn 22 tips om je blog te laten groeien dit jaar.

1. ZORG VOOR EEN DUIDELIJK DOEL

Wat wil je met je blog bereiken? Wil je mensen entertainen, wil je ze iets leren of wil je gewoon graag persoonlijke verhalen delen? Zorg ervoor dat je een duidelijk doel hebt en dat alles wat je in het nieuwe jaar doet voor je blog past bij dat doel.

2. GA VOOR KWALITEIT

Als je wilt dat je website er professioneel en aantrekkelijk uitziet, moet je investeren in de juiste hulpmiddelen. Zoek een goede hosting, koop een mooie vormgeving, gebruik goed apparatuur en maak het jezelf makkelijk door bepaalde programma’s aan te schaffen. Welke tools ik allemaal gebruik om mijn blog te laten groeien, lees je in dit artikel: De tools die ik gebruik om mijn blog te laten groeien.

3. WERK AAN DE UITSTRALING VAN JE BLOG

De vormgeving van je blog moet passen bij de inhoud en het is belangrijk dat mensen snel kunnen zien waar je blog over gaat en wat het doel van je blog is. En wissel ook niet teveel af qua vormgeving; kies een duidelijke stijl en een paar kleuren en lettertypes en gebruik die consistent op je blog en op social media.

4. STEL DOELEN DIE JE OOK ECHT KUN HALEN

Je kunt wel grote doelen stellen, maar als ze eigenlijk onhaalbaar zijn, zul je snel gedemotiveerd raken. Zorg er dus voor dat je doelen realistisch zijn en maak ze ook concreet door te bedenken hóe je je doelen gaat halen.

5. UPDATE OUDE BLOGARTIKELEN

Door oude blogberichten weer nieuw leven in te blazen en ze opnieuw onder de aandacht te brengen door ze bijvoorbeeld op social media te delen, zul je veel meer verkeer naar je website trekken. Hoe je oude blogartikelen weer relevant kunt maken, lees je in het artikel 8 tips om verkeer naar oude blogposts te trekken.

6. PLAN JE BLOGARTIKELEN IN

Wanneer je je blog wilt laten groeien, is het belangrijk dat je consistent blogt en dat je bezoekers weten wat ze van je kunnen verwachten. De slimste manier om dat te realiseren, is bepalen hoeveel blogartikelen je elke week online wilt zetten en vervolgens een maand of week vooruit te plannen qua ideeën of geschreven artikelen (op die manier heb je altijd wat achter de hand als je geen tijd hebt om nieuwe artikelen te schrijven).

Ik blijf dit jaar mijn schema van maandag, woensdag en vrijdag aanhouden, dus ik weet precies op welke data er een artikel online moet komen. Twee keer per maand neem ik de tijd om ideeën voor artikelen te zoeken en uit te werken en die ideeën vervolgens voor 2 weken in te plannen. Op die manier hoef ik niet steeds te bedenken waar ik over wil schrijven en kan ik ook goed de tijd nemen om te kijken of de artikelen die ik inplan wel echt bij mijn blog passen.

7. GEBRUIK PLANNERS

Ik ben dus zo’n type die niet kan functioneren zonder to-do-lijstjes en planners. In dit geval levert dat me gelukkig een hoop op, want daardoor houd ik altijd overzicht, heb ik weinig stress en hoef ik niet elke dag na te denken over wat ik online moet zetten. Wanneer jij niet zo’n planner ben, raad ik je aan om dit jaar te proberen je artikelen en social media in te plannen en georganiseerd te blijven door planners te gebruiken.

8. VERZIN ELKE DAG EEN NIEUW IDEE

Om mezelf uit te dagen, wilde ik het afgelopen jaar elke dag met een nieuw idee komen. Dat kon een klein idee voor een blogartikel zijn, maar bijvoorbeeld ook zoiets groots als een heel nieuwe onderneming. Ik merk dat ik hierdoor veel creatiever word en dat ik ook steeds beter weet wat ik wil en wat ik kan. En dat is ook weer goed voor mijn blog, dus ik ga dit zeker doorzetten in 2017.

9. WORD PRODUCTIEVER

Wanneer je veel werkt, betekent dat niet automatisch dat je ook productief werkt. Zoek daarom uit hoe jij elke dag je tijd indeelt en hoe je dat eventueel slimmer en effectiever kunt aanpakken.

10. VERBETER JE BLOGPOSTS

Wanneer je je blog wilt laten groeien, moeten je blogberichten meer zijn dan alleen een lap tekst. Je berichten moeten aantrekkelijk en SEO-vriendelijk zijn en een doel hebben. Je kunt dat bereiken door deze 6 dingen aan je blogposts toe te voegen.

11. MAAK BETERE BLOGTITELS

Hoe beter de titel van je artikel, hoe meer mensen het zullen lezen. Maak je blogtitels daarom SEO-vriendelijk (zodat ze goed gevonden kunnen worden in Google) en vooral aantrekkelijk. Maak mensen nieuwsgierig naar meer en prikkel ze om op je artikel te klikken. Leestip: 3 simpele tips voor een onweerstaanbare blogtitel.

12. SOCIAL MEDIA IT IS

Tegenwoordig kunnen we eigenlijk niet echt meer zonder social media. Dus als jij mensen wilt bereiken en je blog wilt laten groeien, is het belangrijk dat je (veel!) aanwezig bent op social media. Zelf ben ik elke dag te vinden op Instagram, Twitter, Pinterest en in Facebookgroepen en ik reageer meerdere keren per dag op mijn volgers en andere bloggers. Lees ook: 19 tips voor meer bereik op social media.

13. SLUIT JE AAN BIJ FACEBOOKGROEPEN

Op Facebook zijn heel wat groepen waar bloggers elkaar tips en adviezen geven, zoals Bloggerscafé. Meld je aan bij (een aantal van) die groepen, zodat je meer leert over bloggen, met anderen kunt brainstormen en bijvoorbeeld feedback kunt vragen aan mede-bloggers.

14. DOE MEER MET PINTEREST

Wanneer je Pinterest goed inzet, kan het je een hoop extra blogverkeer opleveren. Verdiep je daarom dit jaar in alle mogelijkheden en begin eens met het pinnen van je artikelen. Wie weet wat het je allemaal oplevert! Meer weten over Pinterest? Lees dan:
Hoe ik mijn blog verkeer verdubbelde met Pinterest
35 tips om je blog te laten groeien met Pinterest

15. MAAK FREEBIES

Nederlanders houden van gratis. Dus als jij meer mensen naar je blog wilt trekken, kan het slim zijn om af en toe iets gratis weg te geven. Zelf ben ik pas begonnen met het maken van gratis downloads en ik ben van plan om in 2017 nog veel meer toe te voegen.

16. REAGEER OP BLOGS VAN ANDEREN

Wanneer jij op artikelen van andere bloggers reageert, zullen anderen jouw reactie zien en misschien wel je website bezoeken (en anders hebben ze in ieder geval je naam gezien en nemen ze misschien wel een kijkje op je site als ze je een volgende keer weer langs zien komen). Daarnaast kun je op die manier een relatie opbouwen met andere bloggers en dat is natuurlijk altijd waardevol!

17. WEES BETROKKEN

Reageer op reacties van je bezoekers (op je blog en op social media), zodat ze ook echt contact met je kunnen hebben. Wanneer je namelijk nooit wat van je laat horen en nooit laat merken dat je de reacties van je volgers waardeert, zullen ze jou en je blog op een gegeven moment links laten liggen.

18. WERK AAN JE SEO

Maak je website beter vindbaar in zoekmachines door je SEO te verbeteren. Het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, maar het levert je zeker weten heel veel op. Leestip: 8 SEO tips voor beginnende bloggers

19. GA SAMENWERKEN

Een slimme manier om jezelf en je blog in the picture te zetten, is samenwerken met andere creatievelingen, zoals bloggers, fotografen of vormgevers. Wanneer je samen een tof resultaat neerzet, zal dat je gegarandeerd een aantal nieuwe bezoekers opleveren.

20. MAAK EEN MEDIA KIT

Wanneer je van plan bent om dit jaar (meer) met bedrijven en andere bloggers te werken, is een media kit onmisbaar (en het staat natuurlijk ook gewoon super professioneel). Neem de tijd om iets te creëren wat past bij je blog en vergeet ook niet om je statistieken elke maand bij te werken.

21. LEES BOEKEN

Blijf jezelf ontwikkelen door boeken te lezen die je ideeën en inspiratie kunnen geven of je aan het denken zetten. Ik lees zelf veel ‘zelfhulpboeken’ en mijn favo’s van het afgelopen jaar zijn:
#GIRLBOSS*
Big Magic*
Dit wordt jouw jaar!*
Masterclass Ondernemen*

22. VERBETER JE FOTOGRAFIESKILLS

Beeld wordt steeds belangrijker; Instagram en Youtube zijn niet voor niets zo populair. Wanneer jij een professionele en aantrekkelijke blog wilt, kun je dus echt niet meer aankomen met crappy telefoonfoto’s. Investeer daarom in een goede camera en volg eventueel een fotografiecursus.

Wat zijn jouw (blog)voornemens voor het nieuwe jaar?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

*Dit is een affiliate link, thanks voor het steunen!

Wil je meer uit je blog halen en je blog laten groeien? Begin dit jaar dan goed met deze 22 handige tips om je blog te laten groeien.

24 Comments

 1. Wat een fijne tips allemaal! Mijn grootste doel is om beter te worden in foodfotografie, het liefst wil ik daar dit jaar een cursus voor volgen. Naast dat het mij ontzettend leuk lijkt, heeft het ook invloed op de kwaliteit van mijn website.

 2. Laat ik punt 16 maar gelijk opvolgen :P

  Mijn doel voor dit jaar is mezelf verdiepen in fotografie! Ik maak nu veel gebruik van stockfoto’s, maar vind eigen foto’s maken veel leuker.

  Fijne tips verder, vind het altijd fijn dat je veel verschillende tips geeft, in plaats van het ‘standaard’ lijstje van 5. :)

  • Hahaha! Leuk dat je meer wilt fotograferen, als fotograaf kan ik zo’n doel natuurlijk alleen maar toejuichen :p En bedankt voor het lieve compliment! X

 3. Ik vind echt dat je fijne tips geeft. Dan bedoel ik niet alleen dit artikel maar je website is echt heel behulpzaam. Thanks!

 4. Wat een goede tips allemaal! Echt een handig lijstje met punten om dit jaar aan te werken! Ik wil me dit jaar vooral meer verdiepen in SEO en ook een betere planning voor artikelen maken. Bij mij is het nog weleens wat last minute ;)

 5. Heerlijk, wat een hoop tips! Daar kan ik weer even mee vooruit ;). Gelukkig voer ik ook al een hoop tips uit. Je blogs zijn altijd een genot om te lezen!

 6. Fijne tips! Efficiënter werken staat bij mij op het lijstje. SEO is een goede! Sinds ik me daar in verdiept heb, merk ik resultaten.

 7. Bedankt voor deze tips. Ik ben pas aan het bloggen en inderdaad nog een beetje zoekende naar de juiste weg. Hier heb ik echt wat aan!

 8. Hoi hoi,

  Fijne tips! Wil je misschien een keer op je blog of per mail uitleggen hoe je precies een eigen website kan hosten en hoe je dat aanpakt. Er worden zoveel hostingpakketten aangeboden, maar is dat naast een URL alles wat je nodig hebt?

  Liefs,
  Nadeche

  • Hi Nadeche! Je hebt inderdaad alleen een domeinnaam en een hostingpakket nodig (en eventueel een betaalde lay-out, maar die kan je ook gratis downloaden). Je kunt je domeinnaam en pakket bij dezelfde hosting aanschaffen en nadat je dat hebt gedaan, ontvang je je inloggegevens en kun je de applicatie WordPress downloaden. Ik dit artikel leg ik het wat uitgebreider uit: http://www.digitaledromers.nl/blog-beginnen2/ Is het zo duidelijk of heb je meer vragen? Liefs Tarinda

 9. Ik lees jouw tips altijd met veel plezier. Het maakt me nog even bewuster van alle mogelijkheden voor mijn blog. Dankjewel daarvoor!

Leave A Reply

Navigate