5 tips om je blog op te schonen

Als je wilt dat je website goed blijft functioneren, overzichtelijk blijft én goed gevonden wordt in Google, is het slim om regelmatig de bezem door je blog te halen en alle ongebruikte of kapotte zaken te verwijderen. Gelukkig hoeft het opschonen van je blog helemaal niet veel tijd te kosten en kan het in een paar minuten gebeurd zijn – zeker met deze 5 snelle en simpele tips.

1. VERWIJDER JE SPAMREACTIES

Als je geen plugin gebruikt om spam uit je reacties te filteren, kun je ervan uitgaan dat er een hoop zooi tussen zit. Loop daarom je reacties na en verwijder alle spam die je tegenkomt (en download meteen een anti spam plugin, zoals Akismet!). Ook wanneer je wél een plugin gebruikt, kan het voorkomen dat er een aantal reacties tussendoor glippen, dus ook dan is het slim om af en toe door je reacties te scrollen om te kijken of er geen spam tussen staat.

Je kunt spam makkelijk verwijderen door onder de reactie op ‘Spam’ te klikken en vervolgens boven de reacties bij ‘Spam’ op ‘Spam leegmaken’ te klikken.

5 tips om je blog op te schonen

2. REPAREER OF VERWIJDER DODE LINKS

Dode links zijn links die nergens naartoe leiden – behalve naar een foutmelding dan. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je naar een pagina linkt die niet meer bestaat of die verplaatst is. Dode links kunnen intern (binnen je eigen website zijn) en extern (naar een andere website) zijn.

Het is heel belangrijk dat je dode links verwijderd, omdat het ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid van je blog – niemand zit er op te wachten om steeds een 404 error pagina te krijgen. Daarnaast is het ook slecht voor je SEO en kan het je dus een hoop blogverkeer kosten.

Om dode links op te sporen, kun je natuurlijk al je pagina’s en links langslopen (duurt lang), maar je kunt ook een plugin het werk voor je laten doen, zoals Broken Link Checker.

3. HAAL ONNODIGE ITEMS UIT JE SIDEBAR

Het kan hartstikke gezellig staan om je sidebar vol te proppen met leuke gadgets en hippe plugins, maar het kan ook snel een bij elkaar geraapt zooitje worden dat vooral erg afleidend werkt. Ik zou daarom alleen dingen in je sidebar zetten die ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor je blog. Een paar tips:
– Zet de belangrijkste zaken bovenaan.
– Zet niet te veel advertenties in je sidebar; die maken het al snel druk en rommelig.
– Heb je archieven of categorieën in je sidebar staan? Maak daar dan drop down menu’s van.

Leestip: 6 dingen die je zo snel mogelijk van je blog moet verwijderen

4. VERWIJDER PLUGINS

Ongebruikte plugins zorgen er niet alleen voor dat je website een stuk langzamer wordt, ze kunnen ook je website beschadigen én ze vergroten de kans op schadelijke aanvallen van hackers. En aangezien we dat natuurlijk allemaal niet willen, is het slim om elke ongebruikte plugin meteen te verwijderen. En heb je twee of meer soortgelijke plugins? Houd dan alleen de beste en delete de rest.

Sommige website zeggen trouwens dat je maar een X aantal plugins tegelijk moet gebruiken. Ik denk dat dat een beetje overdreven is, aangezien niet elke plugin hetzelfde is en ze dus ook niet allemaal evenveel impact hebben op je website. Maar ik raad wel aan om alleen plugins te installeren die je website verbeteren, beter beveiligen of die je nodig hebt om je website goed te laten lopen. De rest zou ik lekker skippen.

Lees ook: 9 WordPress plugins die elke blog móet hebben

5. KIJK NAAR JE CATEGORIEEN

Categorieën zijn bedoeld om je blog overzichtelijk te maken en ervoor te zorgen dat je bezoekers makkelijk door je website kunnen navigeren. Maar dan moeten je categorieën zelf natuurlijk ook overzichtelijk zijn. Een paar tips om je categorieën op te schonen:
– Zijn er categorieën met maar twee of drie artikelen? Dan kun je deze categorie beter verwijderen en de artikelen in een andere categorie zetten.
– Weet je niet precies in welke categorie je je artikel moet zetten omdat bepaalde categorieën veel op elkaar lijken? Maak het dan overzichtelijker door ze samen te voegen.
– Zijn er categorieën die eigenlijk totaal niet bij de rest van je blog passen? Het kan een beetje pijn doen, maar ik raad toch aan om die – inclusief inhoud – naar de prullenbak te verplaatsen.

Hoe houd jij je blog schoon en overzichtelijk?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

De enige 5 tips die je nodig hebt om je blog op te schonen en je website beter, overzichtelijker én SEO-vriendelijker te maken.

8 Comments

  1. Ik ben echt steeds weer onder de indruk van jouw kennis op blog gebied. Ik denk dat ik de bovenstaande acties al wel redelijk onder controle heb!

  2. Goed artikel als een reminder! Ik ga meteen even mijn lijst met plug-ins checken en mijn spambox legen :) Dankjewel weer voor de tips!

Leave A Reply

Navigate