5 onmisbare tips voor productief thuiswerken

Thuiswerken heeft een hoop voordelen – verse koffie, pyjamadagen en vooral heel veel vrijheid. Maar die vrijheid is ook meteen een valkuil. Want blijf maar eens doorwerken als er een nieuwe aflevering van je favoriete serie online komt of als je vriendin met je wilt lunchen. Deze 5 tips helpen je om die verleidingen te weerstaan en ook thuis een productieve werkdag te hebben.

SCHRIJF JE TAKEN OP

De beste manier om je werk af te krijgen, is door op te schrijven wat er die dag moet gebeuren en dat vervolgens ook echt te doen. Wees streng en spreek met jezelf af dat je pas leuke dingen gaat doen als de hele lijst is afgevinkt. Komt er overdag toch iets tussen? Werk dan ’s avonds nog even of ga de dag erna wat langer door.

Door voor jezelf een duidelijke planning te maken, zul je minder snel geneigd zijn om je werk neer te leggen. En een extra voordeel: door al je taken op te schrijven, zul je ook niet snel iets vergeten. Ik ben zelf een groot fan van Wunderlist en maak daarin elke zondag een planning voor de nieuwe werkweek.

NEEM VAAK PAUZE

Uit een onderzoek van Citrix blijkt dat afleiding het grootste probleem is waar thuiswerkers mee te maken hebben. Heel herkenbaar, want ik ben al afgeleid als de deurbel bij de buurvrouw van drie verdiepingen lager gaat. Wat voor mij goed werkt, is om steeds één tot anderhalf uur te werken en vervolgens 10-15 minuten pauze te nemen. Door mezelf regelmatig een moment rust te gunnen, lukt het me veel beter om me daarna weer op mijn werk te focussen.

TREK JE PYJAMA UIT

Niets is zo fijn als kunnen werken in je pyjama, zonder make-up en met een grote knot op je hoofd – all day long. Maar hoe fijn het ook is, mijn werk lijdt er wel een beetje onder. Op de dagen dat ik uitslaap en de hele dag in m’n joggingsbroek rondloop, kost het me namelijk veel meer moeite om aan het werk te gaan en vooral ook om aan het werk te blíjven. Het enige waar ik dan zin in heb, is een reep chocola, een dikke deken en een leuke film.

Dus met pijn in mijn hart gaat elke ochtend op tijd de wekker, trek ik gewoon netjes een broek en shirt aan en fatsoeneer ik ook m’n hoofd en haar meteen. Niet altijd leuk, wel stukken beter voor mijn productiviteit.

ZET JE MOBIEL (OF INTERNET) UIT

Die zag je vast al aankomen. Want als iets ons van ons werk afleidt, is het wel onze telefoon/internet browser. Als jij steeds gestoord wordt door binnenkomende berichtjes, verslaafd bent aan kattenfilmpjes of elke dag onder werktijd op Zalando te vinden bent, kan het slim zijn om je telefoon of internetverbinding tijdelijk even uit te zetten.

STA OP

Volgens Texaanse onderzoekers is er een simpel trucje om je productiviteit een flinke boost te geven: sta op. Tijdens het onderzoek kreeg de ene groep werknemers een gewoon bureau en de andere groep een zit-sta bureau, waardoor ze het zitten konden afwisselen met staan. Na 6 maanden bleek dat de mensen die deels stonden maar liefst 46% productiever waren dan hun zittende collega’s.

Als jij vaak wat productiviteit tekort komt, kan het slim zijn om een zit-sta bureau aan te schaffen. Is dat een beetje te veel van het goede? Wanneer je het zitten regelmatig onderbreekt met wat stretchen of een kort loopje, kan dat volgens de onderzoekers ook je productiviteit ook verhogen.

Wat zijn jouw tips om productief vanuit huis te werken?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Vind je het ook zo lastig om aan het werk te blijven als je thuis werkt? Deze 5 tips helpen je om ook thuis een productieve werkdag te hebben.

8 Comments

 1. Goede tips! Dat ‘klaarmaken alsof je naar kantoor zou gaan’ is volgens mij de allerbeste. Ik ben, als ik eens een dagje thuis werk, ook véél productiever als ik ook effectief ‘ready to go’ ben. En dat is dan meteen minder schaamtelijk mocht de postbode aanbellen, haha!

 2. Eens met Jesscia, over doen alsof je naar kantoor gaat. Dat zou mijn productiviteit wel verbeteren denk ik. ZIt hier nu inderdaad in m’n kloffie, met mijn bril op, ongewassen haren en uitgelopen make-up van de vorige dag (én kat op schoot) te werken en dat is fijn, maar niet zo productief als ik kan zijn, haha.

  • Haha heel herkenbaar! Maar juist als ik echt geen zin heb om me normaal aan te kleden, doe ik het toch, omdat ik juist dan die boost wel kan gebruiken.

 3. Oh deze had ik vanmorgen moeten lezen toen ik begon aan mijn dagje thuiswerken haha!
  Nee allemaal herkenbaar. Ik zorg er inderdaad altijd voor dat ik aangekleed aan mijn dag begin want ook voor mij betekend die makkelijk zittende pyjama broek BANKHANGEN!
  Mijn telefoon uitzetten is geen optie maar wel meteen de grootste afleider
  Leuk artikel!
  Groetjes Carmelina

Leave A Reply

Navigate