8 tips voor een betere blog lay-out

Al maak je de beste verhalen en schiet je de mooiste foto’s, als je blog geen goede lay-out heeft, is het lastig om echt succesvol te worden. Bezoekers en bedrijven haken namelijk snel af als een website druk en onoverzichtelijk is of als ze geen idee hebben hoe ze precies door je blog moeten navigeren. Zorg er daarom voor dat je meteen een goede eerste indruk maakt en gebruik deze 8 tips om de lay-out van je blog beter en aantrekkelijker te maken.

1. GEBRUIK WITRUIMTE

Een website die propvol staat met teksten, afbeeldingen en andere content kan overweldigend en chaotisch overkomen. Mensen hebben dan vaak geen idee waar ze moeten kijken en daardoor is de kans groot dat ze je site verlaten zonder ook maar een blogpost te lezen. Zorg er daarom voor dat er voldoende witruimte op je blog is. Dat maakt je blog beter leesbaar én het zorgt ervoor dat de aandacht van je bezoekers meteen naar de belangrijkste onderdelen op je website wordt getrokken.

2. MAAK HET PASSEND

Wat ik persoonlijk echt een afknapper vind wat betreft vormgeving, zijn blogposts waarbij de foto’s en de tekst niet even breed zijn – zeker als de afmetingen van de foto’s afzonderlijk ook nog eens verschillen. Ik vind dat rommelig en slordig ogen, terwijl een blogpost waarbij de afbeeldingen net zo breed zijn als de alinea’s juist een strakke, rustige uitstraling heeft. Ik raad daarom aan om al je afbeeldingen in dezelfde afmetingen te uploaden en ervoor te zorgen dat die afmetingen gelijk zijn aan de breedte van je blogpost.

3. MAKKELIJK TE VINDEN INFORMATIE

Ik kom regelmatig op blogs die ik graag ook op social media zou volgen. Meestal zie ik de volgknoppen vrij snel, maar het gebeurt ook wel eens dat ik echt even moet zoeken voordat ik de knoppen naar de social media accounts heb gevonden. En heel soms duurt het zolang, dat ik op een gegeven moment afhaak en diegene dus een volger misloopt. En hetzelfde geldt voor contactgegevens; als ik die niet snel kan vinden, klik ik op een gegeven moment toch gewoon weg.

Zorg er daarom voor dat belangrijke onderdelen – zoals je about pagina, social media knoppen en contactpagina – makkelijk te vinden zijn. Dat is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar daarmee maak je het geïnteresseerde bedrijven ook een stuk makkelijker om met je samen te werken.

4. HOUD JE SIDEBAR RUSTIG

Je sidebar is de ideale plek om je intro, social media knoppen, promoties, advertenties, archief, blogtopics etc. in te zetten. Maar dat betekent niet dat je het ook allemáál moet doen. Als je je sidebar vol zet met informatie, weten je bezoekers niet zo goed waar ze moeten beginnen en is de kans groot dat ze je sidebar helemaal links laten liggen. Houd je sidebar daarom rustig en zet alleen die onderdelen er in die je dichter bij je (blog)doelen brengen.

5. GEBRUIK EEN PROFIELFOTO

Ik vind het altijd erg fijn als ik een gezicht zie bij een blog. Het maakt een blog voor mij ‘menselijker’ en daardoor voel ik sneller een connectie dan wanneer ik een website zonder gezicht bezoek. Ik zou daarom aanraden om minimaal één foto van jezelf op je website te zetten, bijvoorbeeld in je sidebar of op je about pagina. En kies dan ook vooral een foto die past bij hoe jij bent en wat je met je blog wilt uitstralen.

6. BEPERK JE LETTERTYPES

Het is slim om in je vormgeving niet meer dan twee of drie lettertypes te gebruiken. Te veel verschillende lettertypes maken je blog druk en geven je website een rommelige uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld een bepaald lettertype voor je body tekst, een lettertype voor je titels en een derde voor de kopjes in de sidebar. Op die manier heb je toch wat afwisseling, maar oogt het niet te chaotisch. En kijk ook eens naar het soort lettertype dat je gebruikt. Niet alle lettertypes zijn even goed te lezen, dus gebruik altijd makkelijk te lezen lettertypes, zoals Verdana en Arial.

7. GEBRUIK KLEUREN

Je hoeft natuurlijk niet meteen een regenboog van je blog te maken, maar het gebruik van kleuren maakt een blog vaak net wat aantrekkelijker. Kies daarom een paar basiskleuren voor je blog en verwerk die in de onderdelen waar je de aandacht naartoe wilt trekken. Zorg er wel voor dat je niet té veel kleuren gebruikt, want dat kan je blog juist weer druk en onoverzichtelijk maken.

Zelf houd ik van een rustige en neutrale vormgeving, waardoor de lay-out van mijn blog voornamelijk uit zwart en wit bestaat. Maar juist omdat mijn vormgeving zo rustig is, kan ik in mijn blogposts en widgets wat meer kleur gebruiken, zonder dat het snel te veel wordt. En omdat die onderdelen gekleurd zijn en de rest wit is, vallen die ook nog eens meteen op als mensen mijn blog bezoeken. Win-win!

8. KIES EEN RUSTIGE ACHTERGROND

Het ziet er natuurlijk hartstikke gezellig uit om fancy kleurtjes of leuke patronen als achtergrond te gebruiken, maar het maakt je blog er niet altijd beter op. Als blogger wil je namelijk dat je artikelen, producten of advertenties opvallen en niet dat je achtergrond alle aandacht opeist. Natuurlijk betekent dat niet meteen dat je dan maar een ‘saaie’ witte achtergrond moet kiezen – Cynthia van cynthia.nl bewijst dat je prima kleurtjes en patronen kunt gebruiken zonder dat het too much is – maar het is wel belangrijk dat er een goede balans is tussen de aandacht die je content trekt en de aandacht die naar je achtergrond uitgaat.

Deze tips zijn natuurlijk geen regels, maar meer de dingen die ik fijn vind om te zien op blogs. Maar nu ben ik wel heel benieuwd: wat vinden jullie fijn qua vormgeving? En waar knappen jullie echt op af?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Als je geen duidelijke en aantrekkelijke vormgeving hebt, zullen veel bezoekers afhaken. Gebruik deze 8 tips voor een betere blog lay-out.

4 Comments

  1. Goede tips! Ik ga meteen even checken of mijn social media icons en contactpagina wel een beetje op een duidelijke plek staan ;) Zelf vind ik vooral pop-upadvertenties altijd storend. Dan klik ik snel weg ;)

  2. Ik hoorde de tip over de grootte van je foto in je blogpost al vaker, maar het lijkt mij niet te lukken om dit perfect te doen.. Ik kan nochtans kiezen in welke grootte ik de foto plaats, maar nog kloppen de afmetingen niet..

    • In mijn thema staan de afmetingen van mijn blogposts. Misschien dat jij dat ook hebt? En anders zit je eigenlijk altijd wel goed als je foto’s van 1200×800 plaatst.

Leave A Reply

Navigate