43 fantastische websites voor gratis stockfoto’s

Ik ben een groot fan van Pinterest en als ik door mijn feed scroll, denk ik vaak aan hoe perfect sommige foto’s voor mijn website zouden zijn. En toch download ik ze niet. Waarom niet? Omdat je deze foto’s niet zomaar mag gebruiken. Sterker nog: je kunt er een flinke boete voor krijgen als je het wel doet.

Volgens de auteurswet ben je strafbaar als je zomaar foto’s van een ander gebruikt. Zelfs
– Als je de naam van de fotograaf noemt
– Je een link naar de bron bij de foto plaatst
– Je geen geld verdient met je website
– Je het per ongeluk deed
– Je het op Pinterest/Instagram/Twitter vond
– Een andere blogger of bedrijf het ook gebruikt
De regel is: zolang je geen goedkeuring hebt gekregen om de foto te gebruiken, ben je strafbaar en kun je daarvoor een boete krijgen.

Om dit te vermijden, hoor je vaak dat je als blogger het beste alleen zelfgemaakte foto’s kunt gebruiken. En voor een food- of reisblogger is dat nog wel te doen, maar wat als je over onderwerpen schrijft waar je lastig zelf beelden van kunt maken? Of als je niet de skills of tijd hebt om zelf goede foto’s te maken? De oplossing: stockfoto’s!

Stockfoto’s zijn beelden die gratis of tegen betaling voor iedereen beschikbaar worden gesteld, waardoor je geen inbreuk maakt op het auteursrecht. Er zijn inmiddels honderden, misschien wel duizenden websites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden, maar je kunt niet overal móóie stockfoto’s vinden. Na een lange zoektocht heb ik inmiddels een hele lijst met goede websites en hieronder deel ik met jullie mijn favorieten. Ze hebben allemaal prachtige, Pinterestwaardige foto’s en nog beter: ze zijn 100% gratis!

1. Barn Images
2. Bucketlisty
3. Creative Vix
4. Cupcake
5. Designers Pics
6. Epicantus
7. FancyCrave
8. Foodie’s Feed
9. Function
10. Gratisography
11. IM Creator
12. ISO Republic
13. Jay Mantri
14. Jéshoots
15. Kaboompics
16. Life of Pix
17. Magdeleine
18. MMT
19. Moveast
20. Negative Space
21. New Old Stock
22. Pexels
23. Photo Collections
24. Photocrops
25. Picjumbo
26. Picography
27. Pixabay
28. Public Domain Archive
29. Raumrot
30. Rawpixel
31. Re:splashed
32. Shutteroo
33. Skitterphoto
34. Snapwire Snaps
35. Splashbase
36. Splitshire
37. Startup Stockphotos
38. StockSnap
39. Stokpic
40. Titiana Foto
41. TookAPic
42. Travel Coffee Book
43. Unsplash

Welke websites gebruik jij voor stockfoto’s?

Op de hoogte blijven? Volg Digitale Dromers op Facebook, Twitter of Pinterest

Ben je op zoek naar gratis stockfoto's voor je blog of website? Ontdek hier de mooiste websites waar je gratis stockfoto's kunt downloaden.

16 thoughts on “43 fantastische websites voor gratis stockfoto’s

  1. Nee klopt, dat had ik ook vaak. Of dat ik de foto’s die ik kon vinden gewoon niet mooi genoeg vond. Maar nu ik deze hele lijst heb, kom ik uiteindelijk altijd wel wat leuks tegen!

 1. Hey Tarinda, ik gebruik eigenlijk alleen foto’s die ik zelf genomen heb. Nu plan ik binnenkort een post over Netflix en mijn favoriete series. Ik wil uiteraard een foto van deze series zelf op mijn post zetten. Ik heb mijn post al deels voorbereid en zet onder de foto de photo credits zoals ik die heb terug gevonden. Maar dat is dan niet voldoende begrijp ik? Hoe los ik dit op? Zijn er foto’s van acteurs/actrices/films/series die ik wel mag gebruiken?
  Alvast bedankt voor je antwoordje!
  Kathleen

  1. Nee helaas, dat mag inderdaad niet. Ik denk dat de makkelijkste oplossing is om je foto’s te embedden. In dit artikel wordt dat helemaal uitgelegd: http://legalcoffee.nl/2015/03/wat-is-embedden/. En je kunt ook foto’s van Getty Images embedden en daar staan altijd veel foto’s van celebrities op. Hoe je dat doet, kun je hier lezen: https://www.charlotteslaw.nl/2014/03/gratis-beelden-via-getty-images/. En je kunt ook van Instagram embedden dus dat zou je ook kunnen gebruiken voor foto’s van celebrities of van films. Ik hoop dat het zo duidelijk is voor je!

   1. Super bedankt alvast voor de informatie Tarinda, ik ga het eens uitpluizen… Ik doe het liever correct want zou me geen boete op m’n dak willen halen :-)

 2. Super handig dit bericht! Ik maak voornamelijk gebruik van Pixabay maar kan daar soms net niet vinden wat ik zoek. Met deze lijst moet dat wel lukken haha

 3. Wat een goede tips! Ik gebruik bijna altijd eigen foto’s, maar voor artikelen waar ik een wat meer neutrale foto bij nodig heb is Death to the stock photo mijn favoriet.

 4. Handig deze lijst! Ik gebruikte een aantal pagina’s al :) Wel raar trouwens, want grote websites zoals Girlscene of NSMBL gebruiken vaak Instagram foto’s van bekende namen. Kan me haast niet voorstellen dat Kim Kardashian daar toestemming voor heeft gegeven.

  1. Klopt inderdaad! Maar zij embedden die foto’s en wanneer je gebruik maakt van Instagram ben je er mee akkoord gegaan dat dat mag. Dus zij doen niks verkeerds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.