Affiliate marketing voor beginners: zo kun je geld verdienen met affiliate marketing

Wil je geld verdienen met je blog of wil je passief inkomen genereren? Gebruik dan affiliate marketing om veel geld te verdienen met je blog.

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen online en een van de beste opties is aan de slag gaan met affiliate marketing. Bij affiliate marketing promoot je producten van anderen, in ruil voor een percentage van de opbrengst. In dit artikel wil je uitleggen wat affiliate marketing precies is, wat de voor- en nadelen zijn, hoe je affiliate links kunt gebruiken en welke fouten je moet vermijden als je wilt beginnen met affiliate marketing.

Lees ook: De 4 beste manieren om geld te verdienen met je blog

WAT IS AFFILIATE MARKETING?
Bij affiliate marketing prijs je het product van anderen aan door middel van een gepersonaliseerde affiliate link. Je kunt affiliate worden door je aan te melden bij affiliate netwerken of bij partnerprogramma’s van bedrijven. Wanneer je bent goedgekeurd, kun je je persoonlijke affiliate links generen en die vervolgens op je website plaatsen. Steeds wanneer iemand via jouw link iets koopt, krijg jij daar een beloning voor – meestal een vast bedrag of een percentage van de omzet.

Stel dat je op je blog een review hebt geschreven over het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill. Je kunt je dan aanmelden voor het partnerprogramma van Bol.com en een affiliate link naar het boek maken. In je blogpost kun je vervolgens vermelden dat het boek via Bol.com te koop is en met je affiliatelink kun je naar de verkooppagina verwijzen. Als mensen binnen 30 dagen het boek (of een ander product) aanschaffen, krijg jij een percentage van de opbrengst.

Er zijn bedrijven – zoals Bol.com – die hun eigen programma hebben, maar de meeste bedrijven zijn aangesloten bij affiliate netwerken. Wanneer je Zalando wilt promoten, kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij Awin en voor TUI moet je bij TradeTracker zijn. De bekendste affiliate netwerken zijn:
TradeTracker
Awin
Daisycon
Partnerprogramma Bol.com

Wanneer je veel met vormgeving doet, zijn de affiliate programma’s van Creative Market en Themeforest goede opties.

Affiliate marketing: verdien duizenden euro’s met je blog

DE VOORDELEN VAN AFFILIATE MARKETING
Wat ik het grootste voordeel van affiliate marketing vind, is dat het weinig werk kost, omdat je geen producten hoeft te creëren en niet hoeft te onderhandelen met bedrijven, zoals met samenwerkingen. En omdat je na het plaatsen van de links helemaal niets meer hoeft te doen, is het ook een hele passieve manier van geld verdienen. Daarnaast heb je met affiliate marketing ook weinig tot geen kosten. Aangezien je niet zelf de producten maakt, hoef je namelijk ook weinig te investeren. Het enige wat je nodig hebt is, een aantrekkelijke en goedwerkende website.

DE NADELEN VAN AFFILIATE MARKETING
Toch zijn er ook een aantal nadelen van affiliate marketing of in ieder geval zaken waar je rekening mee moet houden:

• Maar een klein deel van je bezoekers zal op je links klikken, dus dat betekent dat je heel veel bezoekers nodig hebt om er echt een leuk bedrag mee te kunnen verdienen. Daarnaast kun je ook niet zomaar overal links droppen en verwachten dat mensen de producten kopen; je moet er eerst voor zorgen dat mensen je vertrouwen en geloven dat de producten die jij promoot daadwerkelijk de moeite waard zijn.

• Je bent afhankelijk van de affiliate netwerken en hun regels en condities en het duurt vaak maanden voordat je uitbetaald wordt. Als je eenmaal een constante stroom aan inkomsten hebt, zul je daar niet veel last meer van hebben, maar in het begin lijkt het soms een eeuwigheid te duren voordat het geld eindelijk op je rekening staat.

• Je inkomen wisselt. Met affiliate marketing heb je geen vast salaris; je inkomen zal elke maand anders zijn. De ene maand kun je honderden euro’s verdienen, terwijl je het een maand later misschien met maar een paar euro moet doen. Zorg er daarom voor dat je qua inkomsten niet volledig afhankelijk bent van affiliate marketing.

• Het kan ten koste gaan van het vertrouwen van je bezoekers omdat ze het gevoel kunnen krijgen dat je alleen maar producten aanprijst om er zelf beter van te worden.

HOE KUN JE AFFILIATE MARKETING GEBRUIKEN?
Er zijn verschillende manieren waarop je affiliate marketing kunt gebruiken:

1. Schrijf een review
Wanneer je een product hebt gekocht waar je laaiend enthousiast over bent, kun je het binnen no time terug verdienen door er een review over te schrijven. Wanneer je het bijvoorbeeld bij Bol.com of Zalando hebt gekocht, kun je namelijk via een affiliate link je bezoekers naar het product verwijzen. Wanneer zij het product (of een ander product op die site) kopen, krijg jij een percentage van het bedrag dat ze hebben uitgegeven. Dit kun je doen met kleding en gezichtsverzorging, maar bijvoorbeeld ook met boeken, verzekeringen en hotels.

2. Schrijf een tuturial
Als jij ergens veel verstand van hebt, zou je een tutorial kunnen maken en vervolgens in de tekst kunnen linken naar de producten die je hebt gebruikt – uiteraard via affiliate links. Ik heb dit bijvoorbeeld gedaan in het artikel Een blog beginnen in 9 simpele stappen. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je een blog begint en vervolgens heb ik een aantal affiliate links in het artikel verwerkt.

3. Schrijf een artikel over de tools en programma’s je die gebruikt
Mensen zijn vaak benieuwd naar de producten en programma’s die anderen gebruiken, dus het is slim om daar wat mee te doen op je blog, zeker aangezien het je ook nog eens geld kan opleveren. Wanneer je een kookblog hebt, zou je een artikel kunnen schrijven waarin je al je kookgerei op een rijtje zet met affiliate links naar bijvoorbeeld Bol.com. Wanneer je fotografeert, kun je al het apparatuur dat je gebruikt in een blogpost verwerken, inclusief affiliate links naar de winkels die het aanbieden. Als reisblogger zou je een artikel kunnen schrijven met alle (affiliate) websites die je gebruikt om goedkoop je reizen te plannen. De mogelijkheden zijn eindeloos! In het artikel Alle websites en programma’s die ik gebruik voor mijn blog kun je zien hoe ik dit heb aangepakt.

4. Maak een pagina met deals
Soms geven affiliate programma’s kortingscodes die jij als affiliate kunt doorgeven aan je bezoekers, zoals 5 euro korting op de eerste overnachting of de eerste maand gratis bij een telefoonabonnement. Die kortingen kun je in je blogposts verwerken, maar je kunt natuurlijk ook een speciale pagina maken met alle deals. Het is uiteraard wel belangrijk dat de deals die je laat zien bij je blog passen en up to date zijn.

5. Zet de link in je call to action
Wanneer je een artikel hebt geschreven over een bepaald product dat je veel succes heeft opgeleverd of over de winkel waar je de jurk van je dromen vond, kun je aan het einde van je artikel een affiliate link in de vorm van een call to action plaatsen. Bijvoorbeeld: “Wil je ook zoveel succes? Koop dit product dan nu op …” of “Wil je ook zo’n mooie galajurk? Deze geweldige outfit kun je kopen op …”.

6. Zet affiliate advertenties op je website
Je hoeft niet altijd een artikel te schrijven om affiliate links te gebruiken; je kunt ze bijvoorbeeld ook in je sidebar zetten. Maak in Photoshop of Canva een advertentie met een product dat past bij je blog en zet het vervolgens met een affiliate link in je sidebar of footer. Wanneer je bezoekers op de advertentie klikken en vervolgens iets kopen, krijg jij daar geld voor. Bij veel campagnes kun je ook kant-en-klare advertenties downloaden, dus wanneer je het te veel werk vindt om het zelf te maken, kun je ook die afbeeldingen met een affiliate link op je website zetten.

7. Verwerk de links in je freebies
Wanneer je bijvoorbeeld een ebook hebt geschreven en je behandelt bepaalde producten of websites, kun je daar door middel van een affiliate link naar verwijzen. Op die manier kun je je ebooks gratis weggeven en er toch geld aan verdienen.

8. Verwerk de links in je e-mails
Je kunt ook affiliate links gebruiken in de e-mails die je naar je lijst stuurt. Leg bijvoorbeeld uit hoe jij duizenden volgers hebt gekregen op Instagram en welke tools (= affiliate) jij daarvoor hebt gebruikt. Of schrijf een e-mail waarin je vertelt over een bepaald boek dat jouw winst met 300% deed stijgen en zet een affiliate link naar het boek in je mail.

Lees ook: E-mailmarketing voor beginners: zo begin je een e-maillijst

9. Gebruik affiliate links op social media
Als je veel volgers op social media hebt, kun je ook daar affiliate marketing gebruiken. Deel bijvoorbeeld elke maand je favoriete product van dat moment, vertel dat een bepaalde website nu 40% korting heeft of vertel over dat ene boek dat je leven heeft veranderd – uiteraard allemaal inclusief affiliate link. Zoek wel eerst even uit welke programma’s je op social media mag promoten; dit is namelijk niet altijd toegestaan.

Affiliate marketing: verdien duizenden euro’s met je blog

4 FOUTEN DIE JE MOET VERMIJDEN
Ondanks dat affiliate marketing in de basis heel makkelijk is, zijn er toch nog een hoop mensen die ermee de mist in gaan. En dat is zo zonde, want als je het goed aanpakt en een beetje geduld hebt, kun je er aardig wat geld mee verdienen. Wanneer je dus aan de slag gaat met affiliate marketing en affiliate links op je blog gaat gebruiken, is het belangrijk dat je deze 4 veelgemaakte fouten vermijdt.

1. De verkeerde producten kiezen
Veel bloggers beginnen met affiliate marketing om snel veel geld te kunnen verdienen. In plaats van dat ze rustig nadenken over welk soort producten bij hun blog passen, melden ze zich aan voor producten die populair zijn of die veel geld kunnen opleveren. Dat lijkt misschien best een goed idee, maar hoe kun je een product goed promoten als je het puur hebt uitgekozen voor het geld?

Als je wilt dat je bezoekers de producten ook daadwerkelijk gaan aanschaffen, moet je kunnen overbrengen waarom dit product onmisbaar is. Je moet je lezers enthousiast kunnen maken en ze overhalen om nu meteen op de link te klikken en het product aan te schaffen. En dat is lastig als je het product zelf helemaal niet kent, maar het alleen aanprijst omdat het je veel kan opleveren.

Laat je dus niet verleiden door goed scorende of goed verdienende programma’s, maar promoot alleen producten die je kent en ook daadwerkelijk aanraadt. Uiteindelijk zal affiliate marketing je veel meer opleveren als je alleen producten aanprijst die bij je blog passen en waar je ook oprecht enthousiast over bent.

2. Te veel producten promoten
Hoe meer producten je promoot, hoe vaker mensen op de affiliate links zullen klikken en hoe meer geld je kunt verdienen, toch? Nou niet helemaal. De meeste mensen kopen namelijk niet meteen een product als er toevallig ergens in de tekst een linkje naar een bepaalde webshop staat. Dat doen ze vaak pas als ze een enthousiaste review of lovend artikel lezen en daardoor gaan aanzien dat zij ook echt niet zonder dat product kunnen.

Prop je artikelen daarom niet vol met de meest uiteenlopende affiliate links, maar kies drie tot vijf programma’s waar je echt enthousiast over bent en verdiep je goed in wat het product of de winkel te bieden heeft. Schrijf vervolgens een aantal uitgebreide en waardevolle artikelen, waar je de affiliate links in kunt verwerken.

3. Het product niet kennen
Het hele idee van affiliate marketing is dat je je lezers ervan overtuigt dat een bepaald product zó goed is, dat ze gek zijn als zij het niet ook aanschaffen. Maar hoe doe je dat als je het product zelf helemaal niet kent? Hoe wil je mensen gaan overhalen om het te kopen als je zelf niet weet wat de voor- en nadelen zijn? En toch gebeurt het zo vaak dat bloggers van alles aanprijzen, zonder dat ze er zelf enige ervaring mee hebben.

Misschien kan jij perfect doen alsóf je mega enthousiast bent en trappen je bezoekers daar ook nog eens met open ogen in; toch zou ik aanraden om alleen producten te promoten die je ook daadwerkelijk kent en zelf hebt gebruikt. Eerlijkheid duurt altijd het langst.

4. Te snel opgeven
Affiliate marketing is geen kortetermijnstrategie. Je moet eerst trouwe volgers verzamelen en geloofwaardigheid opbouwen voordat mensen de producten die jij aanprijst ook daadwerkelijk gaan kopen. Daarnaast krijg je maar een klein percentage van de omzet, waardoor een verkoop soms maar een paar cent oplevert. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat het maanden of soms zelf jaren duurt voordat je echt consistent geld verdient met affiliate marketing. Maar uit ervaring weet ik dat als het dan ineens gaat lopen, het ook meteen hard kan gaan met de opbrengsten. Geef dus vooral niet te snel op en heb een beetje geduld.

Doe jij aan affiliate marketing? 

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

26 thoughts on “Affiliate marketing voor beginners: zo kun je geld verdienen met affiliate marketing

 1. Ik heb zoveel aan jouw artikelen, superfijn! Ik ga er ook naar kijken, wil niet een of andere agressieve marketing truc toepassen om geld te verdienen met mijn blog, maar dit kun je zelf invullen en dus ook aanpassen aan je eigen stijl. Thanks! X

 2. Bedankt voor de tips! Ik ben je hele website aan het doorlezen en deze tips had ik nodig! :-) Ik wist dat het kon maar had geen idee hoe ik het in kon zetten, bedankt.

 3. Hey Tarinda,

  Ken jij toevallig bloggers die hier echt successen mee hebben geboekt? In Amerika praat iedereen erover en ik ben ook superenthousiast. Maar ik ben heel benieuwd hoe dat zich hier in Nederland vertaalt!

  1. Hi Johanne! Vrijwel elke grote blogger in Nederland maakt hier gebruik van. Ik denk dat vooral reisbloggers hier echt succesvol mee kunnen worden, maar eigenlijk kun je het in elke branche goed toepassen. De meeste bloggers geven het ook aan als iets affiliate is, dus als je wat grote blogs langsloopt, zul je het vaak genoeg tegenkomen!

   1. Er zijn weinig reisbloggers echt succesvol mee. Als in er een volledig inkomen uithalen. Er is namenlijk heel veel concurrentie van zogenaamde affiliatessites die zich alleen maar richten op reizen vergelijken. Of blogs met een hele beperkte persoonlijke insteek en ook echt gericht op affiliate. Sites zoals familiereis etc

 4. Bon Dia Tarinda, Dank je wel voor de informatie. Heel fijn jouw blog.
  Op welk moment kies je voor de volgende stap? Geen idee wanneer het zinvol is om met Affiliatie marketing te beginnen. En moet je daarvoor ingeschreven staan bij de KVK. Ik woon in Spanje en verdien nog niets met mijn blog. Ik wil me pas inschrijven, als het ook echt die kant op gaat, want als Autonomo (zzp-er in Spanje) moet je vanaf de eerste maand een vast bedrag aan loonheffing betalen, ook al verdien je niets.

  1. Hi Petra, dankjewel! Fijn om te horen dat je er wat aan hebt! Vanuit de affiliate netwerken is het geen vereiste dat je bent ingeschreven bij de KvK – je hebt geen BTW nummer nodig of iets dergelijks. Je zou het eerst even aan kunnen kijken zonder je in te schrijven en je pas in te schrijven als je er wat grotere bedragen mee verdient. En wanneer je ermee aan de slag gaat, is helemaal je eigen keus. Het is vooral belangrijk dat je trouwe bezoekers hebt die geloven in jouw aanbevelingen. Dus als je dat al hebt, kun je prima met affiliate marketing beginnen en anders zou ik aanraden om eerst aan de engagement van je blog te werken. Je zou ook eerst Linkpizza kunnen proberen, dat is wat laagdrempeliger: https://www.digitaledromers.nl/simpelste-manier-geld-verdienen-bloggen/

 5. Razend enthousiast over je artikel! good job! Denk je dat dit ook werkt voor boutiques?
  Ik zit in het boho/bohemian segment en wil mijn opties bekijken, spijtig dat er zo weinig is in mijn niche…

  1. Wat leuk om te horen! Ik heb zelf geen idee wat er precies qua programma’s zijn in die richting, maar zou zeker aanraden om de netwerken langs te lopen om te kijken welke aanbieders er allemaal zijn. En via Bol.com kun je misschien wat dingen vinden die aansluiten bij je niche!

 6. Hi Tarinda! Wat heb je een ontzettend fijne, duidelijke en informatieve blog. Ik ben al een tijdje aan het bloggen maar nu ik jouw website heb gevonden durf ik het aan om me meer te verdiepen in allerlei (hele leuke) dingen. Bedankt, en keep up the good work ✌🏼🌿

 7. Hoi, nu vraag ik mij af vanaf hoeveel bezoekers per dag/maand het raadzaam is om echt tijd te steken in affiliate marketing. En ook meteen vanaf hoeveel bezoekers je aanspraak zou kunnen maken op advertorials.

  1. Het aantal bezoekers maakt weinig uit. Het is belangrijker dat de lezers die je hebt je vertrouwen en geloven in de producten of diensten die je aanprijst. Met 100 bezoekers en veel engagament zou je meer kunnen verdienen dan met 10.000 bezoekers en vrijwel geen engagament.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.