7 tips om betere artikelen te schrijven

Als je wilt dat je blog groeit, moet je goede en aantrekkelijke blogposts schrijven. Gebruik deze 7 tips om betere artikelen te schrijven.

Om bezoekers naar je website te trekken en ze te stimuleren om terug te komen, is het belangrijk dat de artikelen die je schrijft waardevol, aantrekkelijk en foutloos zijn. Wanneer je artikelen geen focus hebben of vol met spelfouten staan, zullen mensen namelijk niet snel terugkomen om meer te lezen. Gebruik daarom deze 7 tips om betere artikelen te schrijven.

1. KEN JE DOELGROEP
Het is lastig om waardevolle en behulpzame artikelen te schrijven als je geen idee hebt voor wie je precies schrijft. Zoek daarom uit wie je lezers zijn en wat ze van je verwachten. In mijn geval zijn dat millenials die een blog of online bedrijf hebben of bezig zijn om dat op te zetten. Zij zijn voornamelijk op zoek naar tips over hoe ze hun website of social media kanalen kunnen laten groeien en hoe ze online geld kunnen verdienen. En daarom focus ik mij op dat soort onderwerpen en probeer ik er waardevolle en duidelijke artikelen over te schrijven.

Wanneer je niet goed weet wie je doelgroep is, kun in Google Analytics > Doelgroep > Demografie zien welke mensen jouw website bezoeken. Om te ontdekken wat ze van je verwachten, kun je kijken welke artikelen het beste worden gelezen of welke producten het meest worden verkocht. Je kunt het natuurlijk ook rechtstreeks aan ze vragen door een email te sturen of het op social media te vragen.

2. WEES PERSOONLIJK
Mensen willen graag een bepaalde connectie met je voelen, zeker als ze je trouw volgen. Schrijf daarom geen saaie, zakelijke teksten, maar wees persoonlijk en laat in je artikelen wat van jezelf zien. Deel bijvoorbeeld je eigen ervaringen, geef je mening over iets of toon emotie als je een bepaald onderwerp behandelt. Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele ziel op tafel te leggen, maar zorg er op z’n minst voor dat je bezoekers kunnen zien dat jij ook gewoon een mens van vlees en bloed bent.

3. VERTEL EEN VERHAAL
Je artikel zal waarschijnlijk geen hit worden als het een opsomming van nutteloze feiten is of een lap tekst vol droge informatie – daar wordt niemand warm van. Zorg er daarom voor dat je niet alleen informatie deelt, maar dat je de informatie in een aantrekkelijk jasje steekt door middel van verhalen en voorbeelden.

4. ZET JE LEZERS AAN TOT ACTIE
Het is natuurlijk zonde als je bezoekers na het lezen van je artikelen meteen weer verdwijnen. Probeer ze daarom bij elk artikel aan te zetten tot een actie door bijvoorbeeld interne links in de tekst te verwerken en elk bericht te eindigen met een relevante call to action. Wanneer ik over Instagram schrijf, vertel ik bijvoorbeeld waar ze me kunnen vinden om te volgen. Wanneer ik over Pinterest schrijf, vertel ik over mijn ebook en link ik naar mijn shop. Wanneer ik over affiliate marketing schrijf, link ik naar een artikel waarin ik er meer over vertel.

Lees ook: 7 tips om bezoekers langer op je website te houden

5. WEES DUIDELIJK
Niemand vindt het leuk om een artikel van 1500 woorden te lezen, om er vervolgens helemaal niets mee te kunnen. Zorg er daarom voor dat je artikelen waardevol zijn en dat ze informatie bevatten waar je lezers ook daadwerkelijk wat aan hebben. Schrijf je bijvoorbeeld een review? Geef dan duidelijk je mening, zodat je lezers precies weten wat je ervan vindt. Leg je een bepaald proces uit? Beschrijf dan gedetailleerd alle stappen, zodat je lezers aan het einde precies weten hoe ze het moeten aanpakken.

6. GEBRUIK KOPPEN
Wanneer je artikel een grote lap tekst is, schijnen mensen het minder snel te lezen. Deel je teksten daarom op in alinea’s om het beter behapbaar te maken en vergeet ook niet om koppen te gebruiken. Op die manier kunnen je bezoekers meteen zien welke onderwerpen je behandelt en het helpt om het overzicht te houden, zeker bij lange artikelen. En extra fijn: het gebruik van koppen is ook nog eens goed voor je SEO.

Lees ook: 6 tips om je artikelen beter leesbaar te maken

7. VOEG AFBEELDINGEN TOE
Zeker wanneer je lange artikelen schrijft, kan het slim zijn om relevante afbeeldingen in de tekst te zetten. Afbeeldingen breken de tekst namelijk en fungeren daarom als een soort pauzemomentje voor je lezers. Het is wel belangrijk dat je afbeeldingen relevant zijn en bij de tekst passen; anders leiden ze alleen maar af en kun je beter geen afbeeldingen gebruiken.

Lees ook: 43 fantastische websites voor gratis stockfoto’s

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

7 thoughts on “7 tips om betere artikelen te schrijven

  1. Ik heb op de planning staan om binnenkort een artikel over Google Analytics te schrijven! Ik denk dat het over twee weken online komt. Ik hoop dat het daarna wat duidelijker voor je is en anders stuur je maar een berichtje en dan probeer ik het aan je uit te leggen! :)

 1. Fijn artikel om te lezen! Ik weet zelf nog niet zo goed wie mijn doelgroep is. Ik weet via Google Analytics wel welke leeftijdscategorie mijn blog vaak bezoekt, maar dat zegt natuurlijk nog niet zoveel. Daarvoor ben ik simpelweg te kort bezig. Wel grappig trouwens. Bij die afbeelding van meest gerelateerde was ik even helemaal verward. Ik dacht dat je artikel daar stopte om vervolgens nog op drie tips te stuiten haha.

 2. Ik leer heel veel bij van jouw blogs; Ik ben zelf nu 3 weken bezig en ik merk dat het heel moeilijk te voorspellen is welk artikel goed gelezen wordt en welke niet.

 3. Voor nu ben ik aan het leren, aangezien ik vanwege omstandigheden nog niet kan bloggen, maar zelfs nu al heb ik een aantal tips.

  1. Schrijf in 1 taal, ik zie vaak dat bloggers in 2 talen schrijven. In hetzelfde artikel, half Nederlands, half Engels. Erg vervelend en erg verwarrend. Sommige doen dit bvb met tags, de vragen in het Engels en het antwoord in het Nederlands. Veel bezoekers (vaak jongere bezoekers), vragen of ze dit willen veranderen en dat doen ze dan niet en de volgende keer weer hetzelfde doen.

  2. Schrijf alles naar je doelgroep, jij schreef dit ook al een beetje, maar het is echt belangrijk. Ik las laatst een artikel, ook over beginnen met bloggen en dat begon heel casual, gewoon normaal Nederlands na het 2e kopje ongeveer, moest ik zo’n beetje elk woord opzoeken, omdat ik er nog nooit van had gehoord… Zelfs mijn vader (met grotere woordenschat, dan die van mij) had van minstens 50% van die woorden nog nooit gehoord…

  3. Vind dat dit er ook een beetje bijhoort. Prop je artikelen niet vol met ads… Dat is behoorlijk vervelend, dat mensen geld willen verdienen is te begrijpen… ik heb dit bij meerdere sites gezien. Met een recept bvb, van de inleiding tot aan de ingrediënten waren al meer dan 7 ads in de tekst zelf en dan was ik nog niet eens aan het einde van een artikel. Die site heb ik nooit meer bezocht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.