Bloggen voor beginners: 12 tips om betere artikelen te schrijven

Als je wilt dat je blog groeit, moet je goede en aantrekkelijke blogposts schrijven. Gebruik deze 7 tips om betere artikelen te schrijven.

Als je wilt dat mensen je website blijven bezoeken, is het belangrijk dat je teksten aantrekkelijk, waardevol en goed te lezen zijn. Veel mensen lezen tientallen artikelen per dag en als jouw teksten onoverzichtelijk of niet makkelijk te lezen zijn, zullen ze namelijk niet snel terug komen voor meer. Gebruik daarom deze 12 tips om betere artikelen te schrijven.

Lees ook: Hoe ik een fulltime blogger werd en jij het ook kan worden

1. KIES EEN DUIDELIJKE DOELGROEP
Wanneer je iedereen probeert aan te spreken, zul je uiteindelijk niemand aanspreken. Het is daarom belangrijk dat je een duidelijke doelgroep kiest. Dit zorgt ervoor dat mensen zich door je aangesproken zullen voelen en dat ze bij het bezoeken van je website meteen denken “Dit is precies wat ik zoek en precies wat ik nodig heb!” 

Daarnaast zal het definiëren van een specifieke doelgroep ook jóu helpen; wanneer je precies weet voor wie je schrijft en precies weet wat hun problemen en behoeften zijn, is het namelijk veel makkelijker om goede en waardevolle content te creëren. 

2. WEES PERSOONLIJK
Mensen willen graag een bepaalde connectie met je voelen, zeker als ze je trouw volgen. Schrijf daarom geen saaie, zakelijke teksten, maar wees persoonlijk en geef je bezoekers de kans om je beter te leren kennen. Zorg ervoor dat je blog uitstraalt wie jij bent. Hoe beter mensen je leren kennen en hoe meer ze je gaan vertrouwen, hoe vaker ze terug zullen komen en hoe sneller ze je eventuele producten zullen kopen.

3. ZORG VOOR EEN DUIDELIJK DOEL
Bedenk voordat je een artikel gaat schrijven wat je doel met het artikel is. Welk probleem ga je oplossen voor je lezer of welke vraag ga je beantwoorden? Wat is de belangrijkste les die je je lezer wil meegeven? Denk na over je doel en schrijf je artikel vervolgens met dat doel in gedachten, zodat je alleen de zaken behandelt die relevant zijn. Focus je hierbij op één probleem of één onderwerp tegelijk; als je te veel wilt behandelen of te veel mensen probeert aan te spreken, zal je artikel snel chaotisch worden en zul je uiteindelijk niemand aanspreken.

4. VERTEL VERHALEN
Je artikel zal waarschijnlijk geen hit worden als het een saaie opsomming van feiten is – daar wordt niemand warm van. Zorg er daarom voor dat je niet simpelweg informatie deelt in je blogposts, maar steek de informatie in een aantrekkelijk jasje door middel van verhalen en voorbeelden. Zorg ook vooral voor een sterke inleiding, zodat je je lezers meteen in je artikel zuigt.

5. ZET JE LEZERS AAN TOT ACTIE
Het is natuurlijk zonde als je bezoekers na het lezen van je artikelen meteen weer verdwijnen. Probeer ze daarom bij elk artikel aan te zetten tot een actie door bijvoorbeeld interne links in de tekst te verwerken en elk bericht te eindigen met een relevante call to action. Wanneer ik over Instagram schrijf, vertel ik bijvoorbeeld waar ze me kunnen vinden om te volgen. Wanneer ik over Pinterest schrijf, verwijs ik ze naar een freebie. Wanneer ik over affiliate marketing schrijf, link ik naar een artikel waarin ik er meer over vertel.

6. SCHRIJF EEN PAKKENDE TITEL
Een goede en aantrekkelijke titel is onmisbaar; uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat mensen maar op twee van de tien titels die ze voorbij zien komen klikken. Als jij wilt dat je blogposts ook daadwerkelijk gelezen worden, moet je er dus voor zorgen dat jouw titel er meteen uitspringt en dat het mensen prikkelt om het artikel te gaan lezen. Een paar tips om dat voor elkaar te krijgen:
• Gebruik nummers: Dingen die elke blogpost moet hebben > 6 dingen die elke blogpost moet hebben
• Gebruik bijvoeglijke naamwoorden: 8 tips voor meer bezoekers > 8 simpele tips voor meer bezoekers
• Gebruik een call-to-action: Het trucje voor aantrekkelijke titels > Gebruik dit trucje voor aantrekkelijke titels

Lees ook: 3 tips om pakkende titels te schrijven

7. DEEL JE TEKST OP IN KORTE ALINEA’S
Veel mensen lezen tegenwoordig geen artikelen meer, maar scannen ze. Dat houdt in dat ze vluchtig door de tekst lopen, op zoek naar informatie die ze aanspreekt. Als jouw artikelen grote lappen tekst zijn, zijn ze niet makkelijk te scannen en zullen veel mensen niet eens aan je artikel beginnen. Daarnaast nemen mensen informatie sneller op als het in korte stukken wordt voorgeschoteld en zijn dan ook eerder geneigd om het hele artikel te lezen. Deel je teksten daarom op in alinea’s van ongeveer 5 a 6 zinnen.

8. GEBRUIK KOPPEN
Koppen zorgen ervoor dat je lezers makkelijker door je tekst kunnen navigeren. Op die manier kunnen je bezoekers meteen zien welke onderwerpen je behandelt en het helpt om het overzicht te houden, zeker bij lange artikelen. Daarnaast is het gebruiken van koppen ook goed voor je SEO, omdat ook Google op die manier beter weet waar je artikel over gaat. In WordPress heb je 6 soorten headers, van H1 tot H6. Voor koppen wordt aangeraden om H2 of H3 te gebruiken. Zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk H2 of H3 gebruikt en de koppen niet alleen bold maakt; dat werkt niet voor een betere positie in Google.

Lees ook: 13 handige tips om je website sneller en beter te maken

9. VOEG AFBEELDINGEN TOE
Zeker wanneer je lange artikelen schrijft, kan het slim zijn om relevante afbeeldingen in de tekst te zetten. Afbeeldingen breken de tekst namelijk en fungeren daarom als een soort pauzemomentje voor je lezers. Het is wel belangrijk dat je afbeeldingen relevant zijn en bij de tekst passen; anders leiden ze alleen maar af en kun je beter geen afbeeldingen gebruiken. De meeste mensen gebruiken foto’s in hun artikelen, maar je kunt ook denken aan infographics, screenshots, video’s of illustraties.

10. LINK NAAR EERDER GESCHREVEN ARTIKELEN
Behandel je in een nieuw artikel een onderwerp dat je ook in een eerder artikel hebt genoemd? Vergeet dan niet om naar het oude artikel te linken. Op die manier geef je je lezers extra informatie over het onderwerp én zul je je bezoekers langer op je website houden. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je SEO omdat je Google op die manier het idee geeft dat je veel waardevolle content op je website hebt staan.

11. MAAK JE BLOGPOSTS SEO-VRIENDELIJK
Door je artikelen SEO-vriendelijk te maken, zorg je ervoor dat ze beter gevonden kunnen worden in Google, waardoor je meer bezoekers naar je website zult trekken. Je kunt je SEO onder meer verbeteren door relevante zoekwoorden in de tekst te verwerken, de afbeeldingen in het artikel te optimaliseren en altijd te focussen op relevantie en kwaliteit.

Lees ook: SEO voor beginners: zo kom jij hoger in Google

12. GEBRUIK MAKKELIJK TE LEZEN LETTERTYPES
Lettertypes hebben een groot effect op de uitstraling en leesbaarheid van je blogposts. Zorg er daarom voor dat:
• Je een algemeen en makkelijk te lezen lettertype gebruikt, zoals Arial of Verdana.
• Je geen lettertype kiest met te veel decoratie en tierelantijntjes.
• Je lettertype niet te groot of te klein is; houd het rond de 12px.
• Je koppen groter of in ieder geval onderscheidend zijn van de rest van de tekst.
• Je niet meer dan twee lettertypes in één artikel gebruikt.
• Je geen felle of moeilijk te lezen kleuren kiest voor je lettertypes.

Wat is jouw beste tip voor goede artikelen?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

7 thoughts on “Bloggen voor beginners: 12 tips om betere artikelen te schrijven

  1. Ik heb op de planning staan om binnenkort een artikel over Google Analytics te schrijven! Ik denk dat het over twee weken online komt. Ik hoop dat het daarna wat duidelijker voor je is en anders stuur je maar een berichtje en dan probeer ik het aan je uit te leggen! :)

 1. Fijn artikel om te lezen! Ik weet zelf nog niet zo goed wie mijn doelgroep is. Ik weet via Google Analytics wel welke leeftijdscategorie mijn blog vaak bezoekt, maar dat zegt natuurlijk nog niet zoveel. Daarvoor ben ik simpelweg te kort bezig. Wel grappig trouwens. Bij die afbeelding van meest gerelateerde was ik even helemaal verward. Ik dacht dat je artikel daar stopte om vervolgens nog op drie tips te stuiten haha.

 2. Ik leer heel veel bij van jouw blogs; Ik ben zelf nu 3 weken bezig en ik merk dat het heel moeilijk te voorspellen is welk artikel goed gelezen wordt en welke niet.

 3. Voor nu ben ik aan het leren, aangezien ik vanwege omstandigheden nog niet kan bloggen, maar zelfs nu al heb ik een aantal tips.

  1. Schrijf in 1 taal, ik zie vaak dat bloggers in 2 talen schrijven. In hetzelfde artikel, half Nederlands, half Engels. Erg vervelend en erg verwarrend. Sommige doen dit bvb met tags, de vragen in het Engels en het antwoord in het Nederlands. Veel bezoekers (vaak jongere bezoekers), vragen of ze dit willen veranderen en dat doen ze dan niet en de volgende keer weer hetzelfde doen.

  2. Schrijf alles naar je doelgroep, jij schreef dit ook al een beetje, maar het is echt belangrijk. Ik las laatst een artikel, ook over beginnen met bloggen en dat begon heel casual, gewoon normaal Nederlands na het 2e kopje ongeveer, moest ik zo’n beetje elk woord opzoeken, omdat ik er nog nooit van had gehoord… Zelfs mijn vader (met grotere woordenschat, dan die van mij) had van minstens 50% van die woorden nog nooit gehoord…

  3. Vind dat dit er ook een beetje bijhoort. Prop je artikelen niet vol met ads… Dat is behoorlijk vervelend, dat mensen geld willen verdienen is te begrijpen… ik heb dit bij meerdere sites gezien. Met een recept bvb, van de inleiding tot aan de ingrediënten waren al meer dan 7 ads in de tekst zelf en dan was ik nog niet eens aan het einde van een artikel. Die site heb ik nooit meer bezocht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.