7 tips om bezoekers langer op je website te houden

Wanneer je een website hebt, wil je natuurlijk dat bezoekers zo lang mogelijk blijven. Ontdek hier 7 tips om je bounce rate te verlagen en bezoekers langer op je site te houden.

Wanneer je een website hebt, is het niet alleen belangrijk dat je mensen naar je website trekt; je moet er ook voor zorgen dat ze blíjven. Want hoe langer je bezoekers door je site navigeren, hoe hoger je paginaweergaven en hoe groter de kans dat ze op je affiliate links klikken of je producten aanschaffen. Gebruik daarom deze 7 tips om je bezoekers langer op je website te houden.

1. ARCHIEVEN
Je hebt uren besteed aan het bedenken en schrijven van een goed artikel, maar na een paar maanden is het bedolven onder nieuwe artikelen en leest vrijwel niemand het meer – zonde! Om dit te voorkomen en ervoor te zorgen dat je bezoekers makkelijk door eerder geschreven artikelen kunnen scrollen, is het slim om een een blogarchief op je website te plaatsen. Op die manier help je je bezoekers aan extra informatie en zorg je er tegelijk voor dat ook je oude artikelen relevant blijven.

Lees ook: Waarom je nú je oude artikelen moet updaten

2. ZOEKBALK
Als je wilt dat mensen langer op je website blijven hangen, moet je het ze zo makkelijk mogelijk maken. Zorg daarom op elke pagina voor een duidelijke zoekbalk, zodat je lezers snel de informatie kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Lees ook: Deze 4 dingen zijn onmisbaar op je homepage

3. CATEGORIEËN
Ook categorieën zorgen ervoor dat je bezoekers snel en makkelijk de informatie kunnen vinden waar ze in geïnteresseerd zijn, waardoor de kans groter is dat ze blijven rondneuzen. Zet je categorieën op een duidelijke en goed zichtbare plek – bijvoorbeeld in het menu of je sidebar – zodat je bezoekers snel op de onderwerpen kunnen klikken waar ze meer over willen weten.

4. POPULAIRE BERICHTEN
Veel bezoekers zijn geïnteresseerd in populaire berichten. Mensen denken namelijk automatisch dat als bepaalde artikelen populair zijn, ze vast ook goed en interessant zijn. Maak hier gebruik van en zorg ervoor dat je je populairste berichten uitlicht. Op die manier wek je de interesse van je lezers én houd je ze langer op je website.

5. GERELATEERDE BERICHTEN
Veel websites laten onder hun artikel “gerelateerde berichten” zien: berichten met dezelfde categorie of die hetzelfde onderwerp behandelen. Door dit in te stellen wijs je je bezoekers op oude artikelen die vergelijkbaar zijn met wat ze net hebben gelezen en omdat ze dat artikel niet voor niets hebben gelezen, is de kans groot is dat ze ook gerelateerde blogposts willen lezen.

6. INTERNE LINKS
Noem je in een nieuw artikel een onderwerp dat je in een vorig bericht uitvoerig hebt besproken of uitgelegd? Vergeet dan niet naar de oude blogpost te linken. Op die manier geef je je lezers de mogelijkheid om meer over het onderwerp te leren en zorg je er meteen voor dat ze meer pagina’s bezoeken.

7. KWALITEIT
Al pas je alle bovenstaande tips toe, als je artikelen niet waardevol zijn en niets te bieden hebben, zullen je bezoekers niet lang op je website blijven hangen. Zorg er daarom voor dat je altijd kwalitatief goede content maakt die inspireert, vermaakt of helpt en je zult zien dat bezoekers automatisch meer van jou en je website willen zien.

Hoe zorg jij ervoor dat bezoekers langer op je website blijven?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

12 thoughts on “7 tips om bezoekers langer op je website te houden

 1. Bedankt voor je post! De meeste dingen die je noemt pas ik wel al toe inderdaad. Alleen het archief en gerelateerde posts (nog) niet en dat heeft te maken met de opbouw van m’n site.

  Maar soms heb ik sowieso het idee dat men even snel de plaatjes checkt en niet de tekst leest, en dus ook zo weer weg is!

  Liefs Gala

  1. Uit onderzoeken blijkt inderdaad dat 80% van de mensen een artikel niet helemaal leest, maar ‘scant’. Maar positief bekeken is dat een extra reden om hiermee aan de slag te gaan en om te proberen mensen langer geboeid te houden.

 2. Interessant! Ik heb bijna alles toegepast maar merk dat mijn bouncepercentage nog steeds hoog is, dit komt waarschijnlijk omdat mijn menu nog niet helemaal duidelijk is. Toch denk ik ook dat het, ook als je alles toepast wat hierboven staat, moeilijk blijft om een vaste bezoekersgroep op te bouwen. Er zijn al zoveel blogs dat ik me soms nog wel eens afvraag of het nog zin heeft.. maar blijf het proberen!

  1. Ja het is lastig, maar als je onderscheidend bent en kwaliteit levert, komt het op een gegeven moment echt vanzelf wel. Mijn bouncepercentage was de eerste maanden heel hoog, maar op een gegeven moment schoot het naar beneden. Gewoon door blijven gaan en met plezier blijven bloggen, dan komt het echt wel goed :)

 3. Handige tips! Ik heb inderdaad aan de zijkant categorieën staan en ik link regelmatig naar oude blogposts die met de nieuwe te maken hebben. Sinds mijn nieuwe thema op mijn site heb ik nu ook op de homepage de meest recente blogposts uitgelicht. Daar ben ik zelf heel blij mee en dit wilde ik ook graag. Ik zit te denken om er meest populaire blogposts van te maken door jouw tip. Daar ga ik nog even over nadenken!

 4. Handige tips! Deed meteen even een controle rondje op mijn eigen website om er achter te komen dat de zoekbalk in mijn mobiele weergave het niet meer doet. Kortom: werk aan de winkel 😜

 5. Hoe kan ik ‘gerelateerde artikelen’ instellen in wordpress. Ik heb al van alles geprobeerd maar het lukt me niet… Zou dat zo graag willen zoals jij dat ook hebt. Misschien ligt het wel aan het thema wat ik gebruik ik heb geen idee. Ik hoop dat je me kunt helpen.

 6. Hoi Tarinda! Leuk artikel! Heb je toevallig best practices voor de inrichting van een goede archiefpagina? 🙂 Dat lijkt me nog een goede toevoeging voor m’n eigen blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.