Hoe begin je een blog?

Wil je een blog beginnen? Ontdek hier het complete stappenplan om een succesvolle blog op te zetten en te beginnen met bloggen.

Denk je erover na om een blog te beginnen? Twijfel dan niet langer en go for it! Bloggen is namelijk de perfecte manier om jezelf te ontwikkelen, je online zichtbaarheid te vergroten en jezelf als expert neer te zetten door je kennis te delen. Verover dus nu jouw plekje op het web en gebruik dit stappenplan om een succesvolle blog te beginnen.

KIES EEN NICHE
Voordat je aan de slag gaat met het maken van je website, moet je weten waar je precies over wilt bloggen. Is dat voeding? Gezondheid? Ondernemen? Of wil je juist een specifiek onderwerp behandelen, zoals leven met autisme of geld verdienen door middel van affiliate marketing?

KIES EEN HOST + DOMEINNAAM
Wanneer je een niche hebt gekozen, kun je beginnen met het bouwen van je website. Om dat te kunnen doen, heb je een webhosting en een domeinnaam nodig. De webhosting zorgt ervoor dat je website blijft werken en dat je er data op kunt zetten. Je domeinnaam is de URL van je website, in mijn geval www.digitaledromers.nl.

Voordat je een domeinnaam koopt, raad ik aan om goed na te denken over de naam en iets kiezen dat past bij je onderwerp en bij wat je wilt uitstralen met je blog. Een paar tips:
• Kies een unieke naam waarmee je makkelijk te vinden bent online.
• Denk aan de toekomst: is de naam ook nog aantrekkelijk en relevant als je website groeit en eventueel verandert?
• Kies een naam die makkelijk te spellen is. Je wilt niet dat mensen je site niet kunnen vinden omdat ze geen idee hebben hoe je het moet typen.

Heb je een goede en unieke naam bedacht? Dan kun je bij de meeste hosting providers op de homepage checken of die naam nog beschikbaar is, zoals hieronder bij Neostrada.

Hoe begin je een blog?

Nadat je een domeinnaam hebt gekocht, is het tijd om een hostingpakket te kiezen. Zelf heb ik goede ervaringen met Neostrada en Antagonist. Beiden hebben uitgebreide pakketen, een heel goede service én zijn goed betaalbaar. Vooral Neostrada is goedkoop; daar heb je al een pakket vanaf 0,85 euro per maand.

Welk pakket je het beste kunt aanschaffen, is afhankelijk van wat je wilt bereiken met je blog. Heb je niet de ambitie om groot te worden en er geld mee te verdienen? Dan is een klein pakket vaak voldoende. Wil je meerdere websites maken of heb je veel opslagruimte nodig omdat je veel afbeeldingen gaat gebruiken? Dan kun je beter een wat uitgebreider pakket kiezen met onbeperkt webruimte en waar je meerdere websites op kunt hosten.

Bij Neostrada kun je uit drie verschillende pakketten kiezen: Starter, Professional, Business.

Hoe begin je een blog?

Bij Antagonist kun je ook uit drie pakketten kiezen: Slim, Plus en Pro. Omdat ik meerdere websites beheer, heb ik momenteel het Plus pakket, waardoor ik onbeperkt opslag heb en onbeperkt websites kan beheren. Ik ben er heel tevreden over, maar nogmaals: kies vooral een pakket dat past bij jouw doelen en wensen.

Hoe begin je een blog?

INSTALLEER WORDPRESS
Nadat je een pakket en een domeinnaam hebt gekocht, kun je inloggen op je persoonlijke account. Daar kun je vervolgens web applications downloaden, waaronder WordPress. Doe dat vooral, want met WordPress kun je prachtige websites maken, zonder dat je ook maar een beetje technische kennis nodig hebt. Daarnaast is WordPress zoekmachine vriendelijk, wat goed is voor je SEO. Kom je er niet helemaal uit met WordPress? Dan kun je op WordPressLounge goede handleidingen vinden, waarin alles tot in detail wordt uitgelegd.

KIES EEN THEMA
Dan is het eindelijk tijd voor het leukste deel – de vormgeving van je blog. De makkelijkste optie om je te website vorm te geven, is het gebruiken van een thema. Via WordPress kun je gratis thema’s downloaden, maar je kunt ook een premium thema kopen. Premium thema’s hebben meer mogelijkheden dan gratis thema’s, waardoor je de vormgeving meer naar eigen wens kunt aanpassen en bijvoorbeeld ook een online shop kunt maken. Ik ben zelf een groot fan van Themeforest en Creative Market voor premium thema’s. Het thema voor Digitale Dromers heb ik bij Themeforest gekocht.

BEGIN MET BLOGGEN
Je website is klaar; tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan! Deel je kennis, zet jezelf in de spotlights, kom in contact met je doelgroep en bovenal: geniet ervan!

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

7 thoughts on “Hoe begin je een blog?

 1. Wat een leuke website/blog heb je. Ik ben een nieuweling hier maar wel geïnspireerd geraakt om met mijn fotografie website toch weer een blog te gaan beginnen. Toch wat meer te delen enz. Hoe en wat precies weet ik allemaal nog niet. Maar ik ga eens op je site/blog kijken en van alles lezen!

 2. Wat een fijne uitleg ik ben net begonnen met een blog over reizen met tieners en jouw opzet van je website/blogs spreekt me erg aan lettertype is iets te zacht voor mij (bij jou vind ik het echt prachtig) ik vind het alleen wel een jungle om te zoeken. Als ik nu op zoek ga naar een thema zoals bij jou maar met andere kleuren hoe kan ik dat dan het best aanpakken?
  Alvast enorm bedankt voor je reactie!
  Karen

  1. Wat leuk om te horen, dankje! Je kunt in elke thema de kleuren gewoon aanpassen, dus daar hoef je geen rekening mee te houden bij het zoeken van een thema. Na het installeren kun je de meeste thema’s op heel veel vlakken aanpassen, waaronder de kleuren.

 3. Hallo Tarinda.

  Wat een heerlijke blog heb je ik was aan het eind voor ik het door had. Ik heb een vraag.
  Natuurlijk had je dit al aan zien komen.
  Ooit lang geleden hebben we een website gehad die wel erg uit de hand gelopen was qua pagina’s.
  Alles kon ik zelf op het op het web zetten na maar dat deed mijn husband. Teamwork dus. En ik vond het erg leuk om te doen.
  Alleen de situatie is veranderd ik leef niet meer met een laptop maar met mijn tablet. Dit is omdat ik de toetsen niet meer kon bedienen en ik ongeveer 18 uur per dag op bed lig. De uren dat ik uit bed ben zijn zo voorbij aan mijn andere niet mogelijke in bed doe dingen.
  En de vraag dan nu eindelijk en ik heb hem al zo vaak gesteld maar of geen antwoord of een antwoord wat niet werkte. Hoe maak ik een WordPress op een tablet en dan een website want daar wil ik eigenlijk naar toe. Ik heb vele onderwerpen waar ik over kan en wil schrijven. Alleen ik kom er niet aan uit. Met WordPress kom ik een stukje op weg en dan loopt de boel vast. Kan jij me helpen? Lang kletsen kan ik alleen dit lukt me niet.
  Bij voorbaat hartelijk dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.