6 dingen die elke blogpost moet hebben

Wil je dat meer bezoekers op je blog zodat meer mensen je artikelen lezen? Zorg er dan voor dat elke artikel de volgende 6 dingen bevat →

Wil je dat meer bezoekers op je blog zodat meer mensen je artikelen lezen? Zorg er dan voor dat elke artikel de volgende 6 dingen bevat →
Wil je dat meer bezoekers op je blog zodat meer mensen je artikelen lezen? Zorg er dan voor dat elke artikel de volgende 6 dingen bevat →

Eén van de grootste fouten die je als blogger kunt maken, is bloggen zonder plan. Wanneer je af en toe een leuk tekstje schrijft, maar verder totaal niet nadenkt over je doelen en een goede marketing zal je blog nooit echt succesvol kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat je meer met je artikelen doet dan alleen een paar zinnen op papier zetten.

Wanneer je wilt dat meer mensen je website vinden en je artikelen ook daadwerkelijk gaan lezen, is het belangrijk dat je bij schrijven van je artikelen ook over deze drie dingen nadenkt:

Wat is het doel? – Voordat je begint met het schrijven van je artikel, moet je weten wat je er precies mee wilt bereiken. Wil je mensen iets leren of wil je entertainen? Wil je iets persoonlijks delen of wil je mensen overhalen om een bepaald product te kopen? Het is natuurlijk ook belangrijk dat het doel wat je met je artikel hebt in lijn is met de doelen die je voor je website hebt.

Hoe maak ik de tekst SEO-vriendelijk? – SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Door je website en artikelen SEO-vriendelijk te maken, zal het hoger in de zoekresultaten van Google verschijnen en zullen je artikelen door meer mensen gevonden en gelezen worden.

Hoe maak ik de tekst aantrekkelijk? – Wanneer je met je artikel bovenaan de zoekresultaten staat, maar vervolgens geen pakkende titel of aantrekkelijke meta description hebt, is de kans groot dat mensen alsnog verder scrollen zonder op je artikel te klikken. Je moet er daarom voor zorgen dat je artikelen aantrekkelijk zijn en meteen de aandacht trekken.

Je weet nu dat het belangrijk is om artikelen te schrijven die aantrekkelijk zijn, SEO-vriendelijk zijn en een duidelijk doel hebben. Dit kun je concreet maken door deze 6 dingen aan elke blogpost toe te voegen.

1. EEN PAKKENDE TITEL
Er is tegenwoordig ontzettend veel informatie te vinden op het internet, dus als mensen door Google of hun social media kanalen scrollen, is het belangrijk dat jouw titel er meteen uitspringt en mensen prikkelt om het artikel te gaan lezen. Een paar tips om dat voor elkaar te krijgen:
• Gebruik nummers: Dingen die elke blogpost moet hebben > 6 dingen die elke blogpost moet hebben
• Gebruik bijvoeglijke naamwoorden: 8 tips voor meer bezoekers > 8 simpele tips voor meer bezoekers
• Gebruik een call-to-action: Het trucje voor aantrekkelijke titels > Gebruik dit trucje voor aantrekkelijke titels

Lees ook: 3 tips voor een onweerstaanbare blogtitel

2. AFBEELDINGEN
Niemand vindt het fijn om zich door grote lappen tekst te moeten worstelen. Gebruik daarom afbeeldingen om de tekst op te breken. Het is wel belangrijk dat de afbeeldingen relevant zijn en bij de inhoud van het artikel passen; anders leidt het alleen maar af en kun je beter geen afbeeldingen gebruiken.

Lees ook: 8 simpele tips om betere foto’s te maken

3. KOPPEN
Deel je artikelen op in alinea’s en gebruik koppen om duidelijk te maken waar de alinea’s over gaan. Hierdoor maak je je teksten beter leesbaar, kunnen mensen snel zien welke onderwerpen je behandelt en kunnen ook zoekmachines zien waar je artikel over gaat.

In WordPress heb je 6 soorten headers, van H1 tot H6. Voor koppen wordt aangeraden om H2 of H3 te gebruiken. Zorg ervoor dat je ook daadwerkelijk H2 of H3 gebruikt en de koppen niet alleen bold maakt; dat werkt niet voor een betere positie in Google.

Lees ook: 6 tips om je artikelen beter leesbaar te maken

4. ZOEKWOORDEN
Om ervoor te zorgen dat je artikelen goed gevonden kunnen worden in Google is het belangrijk dat je relevante zoekwoorden gebruikt – in je artikel, maar ook in de titel en alt tag van je afbeeldingen. Een handige tool om je teksten SEO-vriendelijk te maken is de gratis plugin Yoast SEO. Met deze plugin kun je precies zien hoe je artikel scoort qua SEO en welke verbeterpunten er nog zijn.

Lees ook: 8 SEO tips voor beginnende bloggers

4 redenen waarom je website niet gevonden wordt in Google

5. LINKS NAAR OUDERE ARTIKELEN
Het is zonde om een bericht te publiceren, het een paar keer te promoten en er vervolgens niet meer naar om te kijken. Verwijs daarom regelmatig in je nieuwe artikelen naar eerder geschreven artikelen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een onderwerp kunt verduidelijken en mensen langer op je website blijven hangen; het is ook nog eens goed voor je SEO, aangezien interne links laten zien dat je website structuur heeft en gebruiksvriendelijk is.

6. EEN VRAAG
Stimuleer reacties onder je artikelen door aan het eind van de tekst een vraag te stellen. Daarmee zorg je aan de ene kant voor meer betrokkenheid op je website en aan de andere kant werk je ook nog eens aan je SEO, aangezien Google meer waarde hecht aan een artikel als er veel op gereageerd wordt.

Lees ook: 7 simpele tips om de engagement op je blog te verhogen

Welke van de 6 doe jij al?

 
VERGEET NIET OM JE AAN TE MELDEN VOOR MIJN FACEBOOKGROEP!
Online Goal Crushers is dé groep voor bloggers en online ondernemers die zichzelf willen uitdagen en betere resultaten willen neerzetten. En wanneer je je nu aanmeldt, kun je GRATIS het Stappenplan naar succes downloaden! Klik hier om je aan te melden.

2 thoughts on “6 dingen die elke blogpost moet hebben

  1. Dankje voor de tips!
    Ik heb wel een vraagje over de headers; bedoel je dat je een koptekst niet bold mag maken? Ik doe dit altijd wel, omdat ik het mooier en duidelijker vind. Maar als ik daarmee m’n Seo verknal, heb ik er natuurlijk niets aan.
    Ik had die regel nog nooit gehoord.

    1. Het gaat erom dat je beter de header code kunt gebruiken in plaats van de kopjes alleen bold maken. Maar over het algemeen maken header codes je tekstje ook bold en anders kun je dit zelf instellen in WordPress. Dus ze mogen wel bold zijn, maar je kunt ze het beste bold maken door middel van een header code zodat het ook meetelt voor je SEO. Snap je het zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.