7 simpele tips om de engagement op je blog te verhogen

Wil je graag trouwe volgers? Of wil je meer reacties onder je artikelen? Gebruik dan deze 7 tips om de engagement op je blog te verhogen!

Interactie met je lezers is niet alleen leuk; het zorgt er ook voor dat je een band met je volgers kunt opbouwen. En wanneer mensen een connectie met je voelen, zullen ze sneller terugkomen om meer artikelen te lezen en eventueel je producten te kopen. Gebruik daarom deze 7 simpele tips om je engagement te verhogen en je volgers om te zetten in trouwe fans.

Voordat we naar de tips gaan, wil ik eerst benadrukken dat waarde en kwaliteit altijd het belangrijkste zijn. Wanneer jij waardevolle en kwalitatief goede artikelen schrijft, wíllen mensen erop reageren en terugkomen voor meer en dan wíllen ze je producten kopen – ze weten namelijk dat het goed is, want jouw werk is altijd goed. Focus je daarom altijd eerst op je content en maak het zó goed, dat mensen automatisch fan van jou en je blog worden.

1. STEL VRAGEN
De makkelijkste manier om met je lezers in gesprek te gaan, is door vragen te stellen. Wanneer je onder elk artikel een relevante vraag deelt, stimuleer je mensen om te reageren. Natuurlijk kunnen ze dat ook doen zonder de call to action, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen sneller actie ondernemen als ze worden aangespoord.

2. REAGEER OP REACTIES
Het is niet genoeg om de reacties die je krijgt alleen te lezen; het is belangrijk dat je er ook op reageert – in ieder geval zo veel mogelijk. Wanneer je namelijk de tijd en moeite neemt om te reageren op de vragen en reacties die je krijgt, laat je zien dat je de berichten waardeert.

3. MAAK CONTACT OP SOCIAL MEDIA
Door op social media contact te leggen met je volgers, zullen ze je beter leren kennen en daardoor een diepere connectie met je voelen. En dat zorgt er vaak weer voor dat mensen nog loyaler worden in het lezen van je artikelen of het kopen van je producten.

4. REAGEER OP EMAILS
Ik krijg regelmatig e-mails van bezoekers met de vraag of ik ze ergens bij kan helpen. Ik heb niet altijd de tijd of kennis om alle problemen op te lossen, maar ik zorg er in ieder geval voor dat ik altijd de tijd neem om erop te reageren. Dit doe ik in eerste instantie natuurlijk gewoon omdat ik die mensen ook daadwerkelijk wil helpen, maar tegelijk zorgt het er ook vaak voor dat mensen me vervolgens nog enthousiaster en trouwer gaan volgen.

5. REAGEER OP BERICHTEN WAARIN JIJ GENOEMD WORDT
Hoe groter Digitale Dromers wordt, hoe vaker anderen mijn naam laten vallen. Wanneer ik zie dat ik genoemd word op social media of op andere websites, zorg ik ervoor dat ik er altijd op reageer. Gewoon om te laten zien hoe lief ik het vind en hoe erg ik het waardeer.

6. WEES ZELF BETROKKEN
Hoe meer jij tijd en energie jij steekt in je volgers, hoe meer je ervoor terug zult krijgen. Feliciteer ze bijvoorbeeld als ze jarig zijn, vraag hoe het met ze gaat als ze ziek zijn of stuur bijvoorbeeld een kaartje als ze door een moeilijke periode gaan. Het is maar een klein gebaar, maar het heeft vaak een grote impact – in ieder geval op jullie relatie.

7. WEES PERSOONLIJK
Je lezers kunnen zich pas met je verbonden voelen als ze je ook echt leren kennen. Laat daarom regelmatig iets van jezelf en je persoonlijkheid zien in je artikelen en op social media. En dat betekent echt niet meteen dat je in elk artikel je hart moet luchten; door bijvoorbeeld vaker vanuit je eigen ervaring te schrijven, zullen mensen al een beter beeld krijgen van wie jij bent.

Hoe zorg jij voor interactie met je volgers?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

19 thoughts on “7 simpele tips om de engagement op je blog te verhogen

 1. Goede tips weer! Ik heb het idee dat bij mij vooral reageren op reacties en op social media helpt. Dat probeer ik in ieder geval altijd te doen. Ik heb ook een plug-in waardoor bezoekers een notificatie krijgen als ik heb gereageerd. Heel handig! :)
  Veel succes met de laatste voorbereidingen voor India!

 2. Heel erg belangrijk om te reageren op bezoekers! Ik merk dat ik het ook niet altijd even prettig vind om geen antwoord te krijgen van andere bloggers waar ik gereageerd heb.

 3. Bedankt voor je tips, ik maak er veel gebruik van! Ik doe altijd een “rondje blogs” rond koffie tijd, nu dus ;)
  En succes met je verhuizing naar India! Schrijf je daar ook een blog over? #Nieuwsgierig

 4. Ik doe een paar keer per week een rondje blogs en probeer dan ook even een reactie achter te laten. Wel een gemeende en zinvolle reactie. Het leukste van het bloggen is toch wel de betrokkenheid van de lezers. Zo’n gek gevoel dat mensen die je eigenlijk niet kent zo met je mee kunnen leven. Prachtig vind ik dat!

 5. Ik heb dit artikel met veel plezier gelezen, want ik geloof namelijk ook in Persoonlijkheid op een blog. Daarnaast vind ik het jammer dat er afgelopen jaren veel naar volgers is gekeken, ipv naar andere zaken, zoals engagement. Daarnaast denk ik dat authentiek zijn, meer waarde heeft. Lezers willen zich kunnen identificeren met iemand.

 6. Het klopt helemaal wat je schrijft. Sinds ik meer tijd heb, lees ik de reacties op mijn blog serieuzer. Neem ik er de tijd voor en bezoek ik zodoende ook andere blogs. Interactie is toch zo leuk! Goed blog weer, liefs Josine

 7. Op mijn blog wordt de laatste weken weinig gereageerd en dat vind ik heel erg jammer. Ik vraag me af of het aan mij ligt, of dat mijn blogposts niet interessant genoeg zijn oid. Hopelijk komt er weer een groei daar in binnenkort!

 8. Mag ik wellicht toevoegen:
  Wees jezelf!

  Zowel in je blogs en blogs, wees jezelf. De mensen kijken tegenwoordig dwars door je heen wanneer je gescript iets plaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.