30 simpele trucjes voor meer Instagram volgers

Wil je meer volgers op Instagram? In dit artikel deel ik de 30 beste tips om je Instagram account snel te laten groeien.

Vanwege het nieuwe algoritme en het strengere beleid van Instagram is het steeds lastiger om op een natuurlijke manier je Instagram account te laten groeien. Maar het is niet onmogelijk; met de juiste tips and tricks kun je je account beter en zichtbaarder maken, waardoor je vanzelf nieuwe volgers zult aantrekken. Vandaag deel ik daarom 30 tips om je account een boost te geven en snel te groeien op Instagram.

Lees ook: 5 dingen die ik heb gedaan om 20.000 Instagram volgers te krijgen

ZORG VOOR EEN GEWELDIG PROFIEL

1. Kies een makkelijke naam – Maak het mensen zo makkelijk mogelijk om je te vinden door een naam te kiezen die makkelijk te spellen en uit te spreken is. En kies ook een tijdloze naam; een naam als @meisjeinamsterdam is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee als je plannen hebt om ooit de stad te verlaten.

2. Zorg voor een goede profielfoto – Zolang je geen groot bedrijf bent, kun je het beste een foto van jezelf als profielfoto gebruiken. Kies een foto die goed past bij wat je met je account wilt uitstralen.

3. Schrijf een goede/grappige/aantrekkelijke biografie – Maak duidelijk wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom mensen jou absoluut zouden moeten volgen. Lees ook: Zo schrijf je de perfecte Instagram bio

4. Maak je account openbaar – Als mensen je foto’s niet kunnen zien, hebben ze weinig reden om je te volgen en dat zullen ze dan waarschijnlijk ook niet doen. Zorg er dus voor dat je account openbaar is.

5. Stap over naar een zakelijk account – Door te switchen naar een zakelijk account kun je onder meer contactgegevens zoals je e-mailadres in je profiel zetten, je Instagram posts promoten en je statistieken bekijken.
Vooral de laatste optie is handig als je wilt groeien op Instagram. Aan de hand van je statistieken kun je namelijk precies zien welke posts wel en niet goed presteren en wat voor jou de beste tijden zijn om een foto te plaatsen.

6. Voeg een website toe – Wanneer je een bedrijf of blog hebt, is het uiteraard slim om de link van je website in je profiel te zetten.

30 tips om snel te groeien op Instagram

MAAK VAN JE FEED EEN EENHEID

7. Zoek een focus of niche – Als je wilt groeien op Instagram, is het slim om een bepaalde focus te kiezen. Wat wil je uitstralen en waar wil je om bekend staan? Wil je reisfoto’s delen? Je dagelijkse ontbijt? Of juist beelden van jezelf en de dingen die je doet? Door een duidelijk thema te kiezen, maak je jezelf interessant voor een gerichte doelgroep en zul je sneller nieuwe volgers aantrekken.

8. Wees selectief – Denk bij elke foto die je wilt posten na of het past bij wat je met je account wilt uitstralen en bij de andere foto’s in je feed. Wanneer dat niet het geval is, kun je de foto misschien beter als story posten in plaats van in je feed.

9. Bewerk al je foto’s op dezelfde manier – Als je wilt dat je feed een eenheid vormt, moeten je foto’s goed bij elkaar passen. De beste en makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen, is door presets te gebruiken. Presets zijn filters die je kunt gebruiken op de desktop of mobiele versie van Lightroom en die ervoor zorgen dat elke foto een soortgelijke bewerking en uitstraling krijgt – hallo perfecte Instagram feed!

10. Plan vooruit – Er zijn verschillende apps – zoals Plann en UNUM – waarmee je Instagram foto’s kunt inplannen, zodat je alvast kunt zien of de foto die je wilt uploaden goed bij de rest van je feed past.

30 tips om snel te groeien op Instagram

MAAK FANTASTISCHE FOTO’S

11. Gebruik natuurlijk licht – De mooiste foto’s maak je met natuurlijk daglicht. Maak je foto’s daarom zoveel mogelijk buiten of bij een raam. In de eerste paar uur na zonsopgang en voor zonsondergang heb je vaak het mooiste licht.

12. Maak geen gebruik van de Instagram camera – Je kunt je foto’s via de Instagram app maken, maar dat is niet echt aanrader. Je kunt beter voor een DSLR of de camera van je telefoon kiezen, zodat je je instellingen kunt aanpassen en meerdere foto’s tegelijk kunt maken.

13. Bewerk je foto’s – Door je foto’s te bewerken, kun je ze nog net wat mooier maken, waardoor ze meer zullen opvallen in de feed. Er zijn verschillende programma’s en apps die je hiervoor kunt gebruiken, al raad ik echt aan om presets te gebruiken. Presets geven je foto’s met een paar klikken een professionele en consistente look, waardoor je niet alleen prachtige foto’s en een prachtige feed krijgt, maar ook nog eens een hoop tijd bespaart.

14. Maak meerdere foto’s achter elkaar – Hoe meer foto’s je maakt, hoe groter de kans dat er een goede tussen zit.

15. Probeer verschillende perspectieven – Probeer eens wat vaker om vanuit een andere hoek te fotograferen. Zak bijvoorbeeld door je knieën, ga op een krukje staan of zet een stapje dichterbij; wie weet levert dat een veel beter shot op dan de foto die je in eerste instantie in gedachte had.

30 tips om snel te groeien op Instagram

SCHRIJF GOEDE CAPTIONS

16. Wees persoonlijk – Gebruik je captions regelmatig om iets over jezelf en je leven te delen. Op die manier zullen je volgers je beter leren kennen en hoe meer ze zich met je verbonden voelen, hoe groter de kans dat ze betrokken blijven.

17. Stel een vraag – Een slimme manier om engagement uit te lokken, is door het stellen van een vraag. Vraag bijvoorbeeld naar het favoriete vakantieland van je volgers als je een reisfoto deelt of wat ze voor ontbijt hadden die ochtend als je een foto van je eigen ontbijtje post.

18. Gebruik een call to action – Naast het stellen van een vraag, kun je ook op andere manieren (inter)actie uitlokken. Dit kun je doen door aan het einde van je caption een call to action te gebruiken, zoals:
• Klik op de link in de bio
• Laat een reactie achter als…
• Tag een vriend die…
• Bezoek de website voor…

Lees ook: 10 redenen waarom je Instagram account niet groeit

30 tips om snel te groeien op Instagram

#HASHTAGS

19. Gebruik hashtags – Als je nog geen hashtags gebruikt, raad ik aan om daar snel mee te beginnen. Hashtags zorgen er namelijk voor dat je foto voor een groter publiek zichtbaar wordt, wat nieuwe volgers kan opleveren.

20. Gebruik relevante hashtags – Om mensen aan te trekken die ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je deelt, is het belangrijk dat je relevante hashtags gebruikt, die passen bij het doel en de uitstraling van je account.

21. Check hoe actief je hashtags zijn – Je hebt er natuurlijk niets aan als de hashtags onder je foto nog amper gebruikt worden of juist zó vaak gebruikt worden, dat je foto snel ondergesneeuwd wordt door een nieuwe lading foto’s. Analyseer daarom regelmatig de hashtags die je gebruikt.

22. Verberg je hashtags – Om je caption overzichtelijk te houden, kun je ervoor kiezen om je hashtags te “verbergen”. Dit kun je doen door de hashtags in een reactie te zetten of door in je caption een paar enters te gebruiken en daaronder je hashtags te plaatsen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Instagram hashtags in 2019

30 tips om snel te groeien op Instagram

WERK AAN JE ENGAGEMENT

23. Wees consistent – Als je wilt dat je volgers betrokken blijven, is het belangrijk dat je regelmatig een nieuwe foto post. Er wordt vaak aangeraden om dagelijks te posten, maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat je een schema kiest dat haalbaar is en waar je consistent in kunt zijn. Je kunt beter altijd drie foto’s per week posten, dan een tijdje elke dag en vervolgens maar één keer per week omdat je door je goede foto’s heen bent.

24. Like en reageer – Als je weinig geeft, zul je ook weinig ontvangen. Like en reageer daarom regelmatig op de foto’s die in je feed voorbij komen.

Lees ook: 10 tips om je engagement te verhogen op Instagram

25. Reageer op de reacties die je krijgt – Reageer zoveel mogelijk op de reacties die je krijgt. Zo laat je aan je volgers zien dat je hun comment waardeert en is de kans groot dat ze een volgende keer weer reageren.

Opt In Image
GROW YOUR GRAM
Een gratis cursus waarin je leert hoe je snel kunt groeien op Instagram en hoe je echte, betrokken volgers aantrekt!

26. Zoek mensen met dezelfde focus/niche – Zoek naar mensen die soortgelijke foto’s op hun Instagram account delen en reageer regelmatig op hun foto’s. Op die manier maak je jezelf zichtbaar voor hun volgers, die waarschijnlijk ook wel geïnteresseerd zijn in jouw account.

27. Volg je volgers – Natuurlijk hoef je niet iedereen te volgen die jou volgt, maar als er mensen zijn die vaak op je foto’s reageren of altijd een like geven, is het wel zo leuk als je ze terug volgt en ook regelmatig op hun foto’s reageert.

28. Gebruik Instagram stories – Het gebruik van Instagram Stories geeft je geen betere positie in de feed, maar door Instagram Stories te gebruiken, kun je wel voor een betere band en meer interactie met je volgers zorgen, wat ertoe kan leiden dat ze ook vaker op je posts zullen reageren.

Lees ook: 10 slimme trucjes om het Instagram algoritme te verslaan

30 tips om snel te groeien op Instagram

OVERIG

29. Voeg tags toe – Door locaties toe te voegen, zorg je ervoor dat je foto’s te zien zijn als mensen op die locatie zoeken. Uit een onderzoek van Simply Measured blijkt dat posts met een geotag gemiddeld maar liefst 29 procent meer engagement krijgen dan posts zonder locatie.

30. Bekijk je statistieken – Als je wilt groeien op Instagram, is het belangrijk dat je weet wat wel en wat niet werkt. Bekijk daarom regelmatig je statistieken en pas je strategie daar op aan. Wanneer je een zakelijk account hebt, kun je je statistieken via de Instagram app bekijken. Wanneer je een persoonlijk account hebt, kun je een gratis proefaccount aanmaken bij bijvoorbeeld Sprout Social, SocialRank of Iconosquare.

Welke tips gebruik jij om te groeien op Instagram?

Opt In Image
GRATIS Instagram succes checklist
20 taken die je nú kunt doen voor meer volgers, meer engagement en meer succes op Instagram!

21 thoughts on “30 simpele trucjes voor meer Instagram volgers

 1. Dat zijn veel en fijne tips in één artikel. Daar kan ik zeker wat mee! Instagram Stories moet ik ook echt eens iets vaker gaan gebruiken. En de UNUM-app wil ik ook eens proberen.

 2. Goede tips, zeg! Ik heb niet per se de ambitie om groot te worden op Instagram; ik post whatever, whenever. :-) Meestal persoonlijk, maar soms ook blogpromotie.

 3. Heel fijn artikel dit, daar heb ik echt wat aan! Ik ga ‘Plann’ sowieso gebruiken want ik zocht nog een goede app zoals dat om posts voor te breiden. Ik heb twee accounts, eentje voor illustraties en eentje voor persoonlijke foto’s. Ik merk wel dat mijn illustratie account een stuk beter loopt ondanks dat ik daar minder vaak post. Maar wellicht is dat gewoon omdat daar minder accounts mee te vergelijken zijn ;) Ik hoop dat ik mijn persoonlijke Instagram ook meer kan laten groeien.

  1. Yay, leuk om te horen! Ik heb net je illustratie account opgezocht, maar die is heel tof zeg! Ik snap wel dat die goed loopt, ben je ook meteen gaan volgen. Ik denk inderdaad dat dit account beter loopt omdat het unieker is. En ik zie dat je deze ook aan je website gekoppeld hebt, dat zal ook wel meespelen denk ik.

 4. Ik vind UNUM echt zo ontzettend fijn voor het plannen van mijn feed! <3 Wat ook nog misschien een goede tip is om te groeien is om te kijken wanneer de beste tijd is om je foto te delen. Zo is 's ochtends vroeg en op de dagen dinsdag, donderdag en zondag voor mijn volgers het best en daar speel ik dan ook op in – al plaats ik gewoon wel elke dag een foto, haha! – :)

 5. Bedankt voor de tips!
  Ik merk dat het groeien echt nog wel lastig is. Met name ook omdat zoveel mensen nog volgen om gevolgd te worden. Ben ik de ene dag blij met mijn aantal, heb ik de volgende dag weer een stuk minder!

  1. Ja herkenbaar! Soms scheelt het bij mij per dag ook echt tientallen volgers, zo jammer. Maar met een beetje geduld en een goede strategie denk ik dat het iedereen moet lukken om groot te worden :)

 6. Bedankt voor de tips! Ik ga UNUM ook eens uitproberen. Ik vind het zo frustrerend dat je soms zo lang rond hetzelfde aantal volgers blijft hangen. Steeds een paar erbij en dan ook weer er af. En dan zie je van die accounts met duizenden volgers, hoe doen ze dat? ;-)

  1. Ja dat is zeker frustrerend. Maar ik denk dat als je een goede strategie hebt en ook veel tijd in je account steekt, dat het jou ook echt wel moet lukken om duizenden volgers te krijgen!

 7. Wauw, wat een goede tips! Ik was ‘vroeger’ altijd ontzettend fanatiek op Instagram, maar ik merk wel dat het nieuwe algoritme mijn motivatie heeft weggenomen.. Heel erg jammer maar soms heb ik het idee dat de energie die ik erin steek niet terugkrijg en dat is echt zonde

  1. Snap ik helemaal. Het is tegenwoordig echt hard werken als je nog wilt opvallen. Omdat ik zelf nog veel groei vind ik het dat wel waard, maar het wordt er niet leuker op inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.