10 slimme trucjes om het Instagram algoritme te verslaan

Is jouw engagement op Instagram een drama en krijg je steeds minder likes en reacties op je foto's? Hier zijn 10 tips om het Instagram algoritme te verslaan en weer vaker in de feed van je volgers te verschijnen.

Gaat jouw engagement op Instagram maar omlaag en omlaag en omlaag? Blame it on het algoritme. Sinds Instagram in mei 2016 stopte met de chronologische feed worden je posts niet meer standaard bovenaan in de feed van je volgers getoond, vaak met minder likes en reacties als gevolg. Gelukkig zijn er een paar trucjes die je kunnen helpen om het algoritme te verslaan en weer vaker in de feed van je volgers te verschijnen.

Lees ook: 30 simpele trucjes voor meer Instagram volgers

HOE HET ALGORITME WERKT
Voordat we naar de tips gaan, wil ik eerst kort uitleggen hoe het algoritme precies werkt. In de eerste jaren van Instagram was het heel simpel: je feed was chronologisch en de nieuwste foto’s verschenen bovenaan. Maar hoe groter Instagram werd, hoe meer mensen niet meer hun volledige feed bekeken. Daarom kwamen de makers in mei 2016 met een nieuw algoritme: de posts die het goed doen of waar je het meest in geïnteresseerd bent, komen bovenaan te staan – ook als die bijvoorbeeld al een dag oud zijn.

Dit betekent concreet dat niet de 3 minuten oude foto van een klasgenoot waar je nooit op reageert bovenaan staat, maar bijvoorbeeld de foto die je beste vriendin gisterenavond heeft gepost. Het betekent ook dat mensen die nooit of niet vaak jouw foto’s liken of erop reageren, jouw posts minder vaak of zelfs helemaal niet meer voorbij zien komen. Volgens Hootsuite is het zelfs zo dat je volgers gemiddeld 70 procent van jouw content missen. Dat is bizar veel en dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen klaar zijn met het nieuwe algoritme.

Maar met klagen komen we natuurlijk nergens. Als je wilt groeien op Instagram kun je beter stoppen met tegenstribbelen en juist het algoritme zó gebruiken dat je er voordeel van ondervindt.

BOVENAAN IN DE FEED KOMEN
Niemand weet precies hoe Instagram bepaalt hoe hoog of laag jouw foto’s bij je volgers in de feed verschijnen, maar er gaan wel een aantal theorieën rond. Deze factoren hebben sowieso invloed op je plek in de feed van je volgers:
• Hoe veel engagement je krijgt
• Hoe snel je engagement krijgt
• Hoe lang mensen je posts bekijken
• Of de content die je deelt aansluit bij de interesses van je volgers

De afgelopen weken heb ik veel over deze factoren gelezen en ook een aantal van deze dingen zelf uitgeprobeerd. Alles wat ik uiteindelijk te weten ben gekomen, heb ik gebundeld in 10 concrete tips. Wanneer je deze tips toepast, zul je vaker in de feed van je volgers verschijnen en zal je engagement op Instagram weer omhoog gaan.

Lees ook: 5 dingen die ik heb gedaan om 20.000 Instagram volgers te krijgen

1. WEES ACTIEF
Eén van de belangrijkste factoren om vaker in de feed van je volgers te verschijnen, is engagement. Simpel gezegd komt het erop neer dat hoe meer likes en reacties je foto’s krijgen, hoe meer mensen je posts zullen zien. Een handige manier om je engagement te verhogen, is door zelf actief te reageren en te liken. Op die manier kun je relaties opbouwen en vergroot je de kans dat mensen ook jouw foto’s gaan liken en erop reageren. Maar overdrijf het niet; als je in een korte tijd veel likes uitdeelt, kan dat een tijdelijke blokkade van Instagram opleveren.

2. REAGEER OP REACTIES
Een andere manier om relaties op te bouwen en ervoor te zorgen dat mensen vaker op je posts reageren, is door de reacties die je krijgt te beantwoorden. Probeer uitgebreid te antwoorden en eventueel een vraag te stellen. Grote kans dat zij weer terug reageren, wat jouw positie in de feed verbetert.

3. GEBRUIK STORIES
Het gebruik van Instagram Stories zorgt niet direct voor een betere positie in de feed, maar door stories te gebruiken, kun je meer van jezelf en je leven laten zien, wat de relatie met je volgers kan versterken en voor meer engagement kan zorgen.

Lees ook: 15 tips om je eerste 1000 volgers te krijgen op Instagram

4. POST OP DE MOMENTEN DAT JE VOLGERS ACTIEF ZIJN
Zoals ik al zei, is het vooral belangrijk dat je veel engagement krijgt als je wilt dat je foto’s hoog in de feed verschijnen – het liefst zo snel mogelijk na het plaatsen van de foto of video. Je kunt daarom het beste berichten posten op de momenten dat je volgers online zijn. Wanneer je een zakelijk account hebt, kun je in je statistieken zien wanneer je volgers online zijn.

5. ZET EEN CALL TO ACTION IN JE BESCHRIJVING
Een andere tip om meer reacties te krijgen, is door een call to action in je beschrijving te zetten. Stel bijvoorbeeld een vraag of probeer een discussie uit te lokken. Het klinkt stom, maar het is echt zo: mensen reageren sneller als je erom vraagt.

Lees ook: 10 redenen waarom je Instagram account niet groeit

6. GEBRUIK HASHTAGS
Ook door het gebruik van hashtags kun je ervoor zorgen dat je foto’s meer likes en reacties krijgen. In dit artikel kun je lezen hoe je de beste hashtags voor je account vindt.

7. ZORG VOOR AANTREKKELIJKE FOTO’S
Een inkoppertje, maar daardoor niet minder belangrijk: hoe mooier je foto’s zijn, hoe sneller mensen het zullen liken of erop zullen reageren. De beste manier om je foto’s te bewerken, is door presets te gebruiken. Presets zijn filters die je kunt gebruiken op de desktop of mobiele versie van Lightroom en die ervoor zorgen dat je foto’s een professionele en consistente look krijgen – hallo perfecte Instagram feed!

Lees ook: 9 tips voor de perfecte Instagram foto

8. ZET JEZELF OP DE FOTO
Mensen zijn vooral geïnteresseerd in mensen. Dit betekent dat foto’s waar mensen op staan gemiddeld zo’n 20 tot 30 procent meer views en likes krijgen – vooral als jij het zelf bent. Verschuil je dus niet achter productfoto’s of landschappen, maar laat dat mooie koppie van je eens wat vaker zien.

9. POST VAKER VIDEOS
Het aantal mensen dat video’s bekijkt op Instagram is tussen juni 2016 en juni 2017 met maar liefst 80 procent gestegen. Video wordt tegenwoordig steeds belangrijker – kijk maar naar de stijgende populariteit van Youtube – en ook Instagram doen video posts het vaak ontzettend goed.

10. WEES CONSISTENT
Wanneer je maar eens in de zoveel weken een nieuw bericht plaatst, zullen je volgers niet snel een connectie met je voelen en is de kans groot dat ze zich gaan afvragen waarom ze je überhaupt nog volgen. Wees daarom consistent en zorg ervoor dat je in ieder geval een aantal keer per week iets nieuws post en actief bent op Instagram.

In mijn ebook INSTAFAMOUS leer ik je veel meer over het algortime en vertel ik je precies welke 7 factoren bepalen hoe hoog jij in de feed verschijnt en hoe vaak jouw posts dus gezien worden. Daarnaast deel ik een aantal mythes over het algoritme en vertel ik uiteraard hoe je het algoritme in je voordeel kunt gebruiken, zodat je berichten vaker worden gezien, je meer engagement krijgt én je sneller groeit. Lees hier meer!

Merk jij dat je engagement omlaag gaat? Hoe probeer jij het weer omhoog te krijgen? En volg je mij al op Instagram @tarindastraver?

Opt In Image
GROW YOUR GRAM
Een gratis cursus waarin je leert hoe je snel kunt groeien op Instagram en hoe je echte, betrokken volgers aantrekt!

8 thoughts on “10 slimme trucjes om het Instagram algoritme te verslaan

  1. Handig lijstje! Video’s post ik (nog) niet maar ik merk dat die call to action zeker werkt inderdaad. Oh en foto’s waar je zelf op staat, is ook een goeie tip. Ik krijg daar altijd veel leuke reacties op.

    1. Nee ik moet ook nog even wennen aan die video hype haha. Vind het nu nog maar niks om mezelf te filmen. Maar call to actions en foto’s van mezelf werken bij mij ook echt heel goed, zeker qua reacties!

  2. Hi Tarinda,
    De I van Instagram is weggevallen op jouw foto op Pinterest mbt dit artikel. Verder complimenten voor je nuttige tips, keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.