8 SEO tips voor beginnende bloggers

Wil je meer bezoekers op je blog? Verbeter je SEO met deze simpele, maar effectieve SEO tips. Je zult gegarandeerd hoger in Google te komen!

SEO is niet bepaald een sexy onderwerp. Woorden als crawlen, zoekmachines en sitemaps zijn voor veel bloggers net wat te technisch en ingewikkeld, waardoor ze geen flauw idee hebben waar ze moeten beginnen als ze beter gevonden willen worden in Google. Maar goed nieuws: ook als je echt een non-techie bent, kun je je SEO verbeteren en ervoor zorgen dat je goed scoort in de zoekmachines.

WAT IS SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Met zoekmachine optimalisatie worden de strategieën en technieken bedoeld die gebruikt worden om je ranking in Google te verbeteren. Simpel gezegd: kleine trucjes die je kunt toepassen om hoger in de zoekresultaten te komen.

WAAROM IS SEO BELANGRIJK?
Steeds wanneer jij een zoekwoord intikt in Google en op Enter drukt, gaat Google pagina’s crawlen (doorzoeken) en indexeren om te kijken welke websites het meest relevant zijn. Die websites verschijnen vervolgens bovenaan in de zoekresultaten.

Uit onderzoek van Google blijkt dat maar 8,5% van de mensen die iets opzoekt op Google verder kijkt dan de eerste resultatenpagina. Wanneer je meer verkeer naar je website wilt trekken, is het dus belangrijk dat jouw website zo hoog mogelijk staat – het liefst op de eerste pagina. En dat is wat SEO doet. Wanneer je een goede SEO hebt, zet Google je hoger in de resultaten en zullen meer mensen je website vinden en bezoeken.

Wanneer je wilt dat je blog of website groeit, is het dus belangrijk dat je je SEO verbetert. En dat is echt niet zo moeilijk als het klinkt en het hoeft ook echt niet veel tijd en moeite te kosten. Hier zijn 8 tips om op een makkelijke manier je SEO te verbeteren.

Lees ook: 7 SEO trucjes om beter gevonden te worden in Google

1. GEBRUIK ZOEKWOORDEN IN JE VERHAAL
Als het gaat om het verbeteren van je SEO zijn je artikelen het belangrijkste onderdeel. Wanneer je content creëert die relevant en waardevol is voor je lezers, zullen mensen namelijk vaker je artikelen lezen en delen en zullen ook andere websites naar je blogposts linken. En dat zorgt ervoor dat Google je een hoge waardering geeft.

Naast dat je duidelijke en waardevolle artikelen moet schrijven, is er nog een ander “trucje” dat je kunt toepassen: zet zoekwoorden in de tekst. Door relevante zoekwoorden in je artikel te verwerken, kan Google zien waar je artikel over gaat en kunnen ze jouw artikel weergeven als mensen die zoekwoorden intikken. Maar overdrijf het niet; wanneer je artikel een verzameling aan zoekwoorden is, heeft dat juist een averechts effect.

Lees ook: De gratis SEO tool die elke blogger zou moeten gebruiken

2. KIES EEN GOEDE TITEL
Ook je titels zijn belangrijk als je je SEO wilt verbeteren. Wanneer je een titel voor je artikel aan het bedenken bent, is het slim om na te denken over de woorden die je zelf zou gebruiken als je in Google zou zoeken naar het onderwerp waar je over schrijft. Voor deze blogpost zou dat bijvoorbeeld “SEO tips beginner” kunnen zijn.

De meeste mensen gebruiken makkelijke en algemene woorden als ze iets opzoeken in Google, dus probeer het zo simpel mogelijk te houden. Verwerk die zoekwoorden vervolgens op een aantrekkelijke manier in je titel. In dit geval maakte ik van “SEO tips beginner” “8 SEO tips voor beginnende bloggers”.

Lees ook: 3 tips voor een onweerstaanbare blogtitel

3. VERGEET DE META TAG
Veel mensen denken nog steeds dat je de meta tag van je blogpost vol moet stoppen met zoekwoorden en beschrijvingen om goed te kunnen scoren in de zoekmachines. Vergeet dat alsjeblieft heel snel, want Google gebruikt de meta tag al jaren niet meer bij het crawlen van je website. Een hele waslijst zoekwoorden in je meta tag proppen kan zelfs een negatief effect hebben op je ranking omdat Google dat ziet als spammen. Wat je wel moet doen: de meta tag zo aantrekkelijk mogelijk maken, zodat mensen meteen getriggerd worden om op je link klikken als ze het voorbij zien komen in Google.

8 SEO tips voor beginnende bloggers

4. GA VOOR TEKST IN PLAATS VAN AFBEELDINGEN
Als het mogelijk is, kun je beter tekst gebruiken dan een afbeelding. In tegenstelling tot teksten, kunnen zoekmachines afbeeldingen namelijk niet echt “lezen” (zie punt 5.). Wanneer je bijvoorbeeld iets wilt uitleggen, kun je dat dus het beste zoveel mogelijk in tekst doen en alleen afbeeldingen gebruiken om je tekst te verduidelijken. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen plaatjes meer moet gebruiken. In tegendeel zelfs; afbeeldingen verhogen vaak de gebruiksvriendelijkheid van je artikel en maken het daardoor makkelijker om te lezen. Maar als je zoveel mogelijk uit je SEO wilt halen, is het belangrijk dat je afbeeldingen een aanvulling op de tekst zijn en niet een vervanging van de tekst.

5. OPTIMALISEER JE AFBEELDINGEN
Zoals ik hierboven al zei, kan Google je afbeeldingen niet echt lezen. Toch kun je ook je afbeeldingen gebruiken om je SEO te verbeteren. Google kan namelijk wel de tekst achter een afbeelding lezen; de titel en de alt tag. Om je afbeeldingen SEO-vriendelijk te maken, moet je je ze dus relevante titels geven. Noem je foto daarom niet IMG_736.jpg, maar geef het een titel die past bij het onderwerp, zoals seo-tips-beginner.jpg. En wanneer je je afbeelding uploadt in WordPress is het belangrijk dat je de alt tag invult. Hierin kun je je afbeelding beschrijven, zodat Google weet waar het over gaat en waardoor je artikel ook via je afbeelding vindbaar is in de zoekmachine.

8 SEO tips voor beginnende bloggers

6. ZET JEZELF IN DE SCHIJNWERPERS
Eén van de moeilijkste, maar ook één van de belangrijkste onderdelen voor het verbeteren van je SEO, is ervoor zorgen dat andere websites naar jouw site linken. Wanneer websites met een hoge ranking een link naar jouw website plaatsen, wordt jouw site waardevoller voor Google. Want als een goede site over jouw site praat, moet jouw website wel goed zijn en daar krijg je een soort bonuspunten voor van Google. Je kunt ook jezelf een handje helpen door links naar je artikelen en producten te delen op social media.

7. LINK NAAR OUDERE ARTIKELEN
Dit is een simpel trucje, waarmee je je positie in Google makkelijk kunt verbeteren. Wanneer je in nieuwe artikelen een link naar oudere artikelen plaatst, kunnen zoekmachines namelijk beter door je website navigeren. Daarnaast geef je Google het idee dat je veel waardevolle content op je site hebt staan en hoe waardevoller Google je vindt, hoe hoger je in de zoekresultaten eindigt.

8. HOUD JE WEBSITE SCHOON
Zoekmachines navigeren voornamelijk door je website via teksten en links. Wanneer je website vol rommel en doodlopende links staat, kunnen zoekmachines niet makkelijk door de pagina’s navigeren en kunnen ze je website dus niet goed beoordelen. Verwijder daarom oude linkjes, ongebruikte afbeeldingen en andere rommel van je website.

Lees ook: 4 redenen waarom je website niet gevonden wordt in Google

Wat doe jij om je SEO te verbeteren?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

10 thoughts on “8 SEO tips voor beginnende bloggers

  1. Goede tips. Ik heb zelf een tijdje met Yoast gewerkt, dus ik weet precies hoe het zit :-) Het valt allemaal best mee gelukkig. Ben alleen wel standaard te lui om mijn afbeeldingen een naam te geven, haha! Hope i’m not alone!

  2. Check check check en ze helpen allemaal! Vooral dat van die afbeeldingen wordt niet veel gedaan en toch merk ik dat dat écht zijn vruchten afwerpt! Kleine moeite, veel resultaat :)

  3. Handige post voor de beginnende blogger!

    Kleine opmerking: “spam” niet zomaar overal je link op allerlei startpagina’s et cetera. Google kijkt tegenwoordig ook naar de kwaliteit van de links. Dus een link bij een collega blogger heeft dan meer waarde dan een link op een willekeurige link verzamelsite.

    Je zegt het ook niet zo letterlijk hoor, maar ik zou er wel mee oppassen als ‘website eigenaar” dat mensen niet zoveel mogelijk willekeurige links gaan plaatsen kris-kras op internet, want dat heeft niet zoveel zin.

  4. Ik wil me graag wat meer verdiepen in SEO en vind dit bericht heel interessant. Momenteel heb ik al Yoast geïnstalleerd op mijn blog, maar ik weet nog niet zo goed wat ik er mee aan moet vangen. Ik moet er dringend eens tijd voor maken om dat allemaal eens door te nemen, want het zit soms in kleine dingen hé?! ;-)

    1. De makkelijkste manier om dat te doen, is door de Yoast SEO plugin te installeren. Onder elk artikel verschijnt er dan een box met “Yoast SEO”, waar je de meta tag kunt aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.