Hoe je snel én gratis je SEO kunt verbeteren

Wil je de SEO van je website verbeteren en beter gevonden worden in Google? Hier zijn 7 handige en gratis tools om snel je SEO te verbeteren.

Wanneer je meer bezoekers op je website wilt, is het slim om te werken aan je SEO. Want hoe beter je SEO, hoe hoger Google je website zal weergeven in de zoekresultaten en hoe meer mensen je website zullen bezoeken. Verbeter daarom je SEO met deze 7 gratis tools en je zult zien dat je website binnen no time beter gevonden wordt in Google.

1. YOAST SEO PLUGIN
Deze handige plugin maakt van elk artikel dat je in WordPress zet een uitgebreide analyse, waardoor je precies kunt zien hoe goed die blogpost scoort op het gebied van SEO. Sta je voor bepaalde onderdelen in het oranje of rood? No worries, de plugin geeft ook tips over hoe je die onderdelen kunt verbeteren en wel een groen bolletje kunt krijgen. Naast het analyseren van je blogposts kun je met de Yoast SEO plugin nog veel meer, zoals je meta tag aanpassen, XML sitemaps uploaden en je RSS optimaliseren.

7 gratis tools om snel je SEO te verbeteren

2. ALL-IN ONE SEO PACK
Samen met de Yoast SEO plugin is dit de populairste plugin om de SEO van je website en artikelen te verbeteren. Ze hebben vergelijkbare opties en werken beiden erg goed. Persoonlijk vind ik Yoast SEO net wat fijner – voornamelijk vanwege de uitgebreide content analyse – maar als jij juist niet zo tevreden bent over Yoast is All-in one SEO pack een goed alternatief.

3. GOOGLE ZOEKWOORDPLANNER
Met de Google Zoekwoordplanner kun je precies zien welke zoekwoorden voor een bepaald onderwerp het meest gebruikt worden en wat de concurrentie voor dat woord is. Wanneer je bijvoorbeeld een artikel over een goedkope bruiloft wilt schrijven, vertelt deze website je meteen welk zoekwoord je daar het beste voor kunt gebruiken.

Ik heb eerder een uitgebreid artikel geschreven over hoe deze tool werkt en hoe je het het beste kunt inzetten voor je blog. Als je het nog niet kent of er meer over wilt weten, raad ik je zeker aan het te lezen: De gratis SEO tool die elke blogger zou moeten gebruiken.

4. GOOGLE TRENDS
Op deze website kun je zien wat de trend van een bepaald zoekwoord of onderwerp is. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel er tegenwoordig op dit onderwerp gezocht wordt, wat de trends van soortgelijke zoekwoorden zijn en of de interesse in dit onderwerp toe- of juist afneemt. Wanneer dat laatste het geval is, is het misschien niet zo slim om veel artikelen over dit onderwerp te schrijven – als mensen niet meer op dat zoekwoord zoeken, zul je niet snel gevonden worden in Google. En wanneer een soortgelijk zoekwoord het beter doet, is het misschien slimmer om die te gebruiken om de kans om goed gevonden te worden in Google te vergroten.

7 gratis tools om snel je SEO te verbeteren

5. GOOGLE PAGESPEED INSIGHTS
Wanneer je goed wilt scoren in Google, is het belangrijk dat je website snel laadt. Met Google Pagespeed Insights kun je zien hoe Google jouw website scoort wat betreft snelheid, waardoor je meteen weet of je goed zit of dat je nog even je best moet doen om je website sneller te maken. Je doet het goed als je website 70 of hoger scoort.

6. MOBIELVRIENDELIJKE TEST
Omdat steeds meer mensen hun mobiel gebruiken om informatie op te zoeken op internet, hecht Google er steeds meer waarde aan dat je website mobielvriendelijk is. Dat kun je heel simpel testen met de Mobielvriendelijke test van Google Search Console. Wanneer je je URL in de tekstbalk zet, zal Google je website analyseren en binnen een halve minuut weet je of Google je website mobielvriendelijk vindt. Scoor je niet zo goed? In het artikel Is jouw website mobielvriendelijk? geef ik een aantal tips om je website mobielvriendelijker te maken.

7 gratis tools om snel je SEO te verbeteren

7. STRUCTURED DATA TESTING TOOL
Met deze tool kun je zien hoe Google je webpagina’s “leest”. Wanneer je je URL invult, wordt je website geanalyseerd, waarna je kunt zien of het geoptimaliseerd is voor Google of dat je nog wat zaken moet aanpassen om ervoor te zorgen dat Google je content goed kan vinden en interpreteren.

Welke tools gebruik jij om je SEO te verbeteren?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

8 thoughts on “Hoe je snel én gratis je SEO kunt verbeteren

  1. Goede tips, alweer! Ik gebruik niet echt tools, maar weet wel dat m’n website mobielvriendelijk is en vul steeds de SEO-titel en -beschrijving, tussenkopjes, fotobeschrijvingen en dergelijke kort en krachtig in. Doet vast ook wat, want ik word in ieder geval gevonden via Google. :-)

  2. Ik vind het toch best lastig, maar wel een uitdaging op met mijn website op de eerste zoekpagina van google terecht te komen. Ben nu de seo aan het uitzoeken. Ben erg benieuwd wat zoiets als consequent headers toepassen uitmaakt qua score op de belangrijkste zoekwoorden.

    1. Als je alleen dat doet en verder niks, zal je niet zo snel verschil merken denk ik. Maar als je meerdere trucjes consistent toepast, ga je zeker gauw resultaten zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.