Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

Voor bloggers en ondernemers is social media onmisbaar. In dit artikel leg ik voor Instagram, Facebook en Pinterest uit wat, wanneer en hoe vaak je het beste een bericht kunt posten.

Voor bloggers en ondernemers is social media onmisbaar. In dit artikel leg ik voor Instagram, Facebook en Pinterest uit wat, wanneer en hoe vaak je het beste een bericht kunt posten.
Voor bloggers en ondernemers is social media onmisbaar. In dit artikel leg ik voor Instagram, Facebook en Pinterest uit wat, wanneer en hoe vaak je het beste een bericht kunt posten.

Social media is voor bloggers en ondernemers wat pizza is voor zo ongeveer iedereen; we kunnen niet zonder. Je kunt social media gebruiken om je producten en artikelen promoten, om je naamsbekendheid vergroten en om in contact te komen met je klanten en volgers. Maar wat moet je dan precies posten en hoe vaak moet je een nieuwe update plaatsen?

Om daar een goed antwoord op te geven, heb ik diverse onderzoeken opgezocht over Facebook, Pinterest en Instagram en heb ik per kanaal bekeken wat je het beste kunt posten, welke tijdstippen over het algemeen goed werken en hoe vaak je het beste iets online kunt zetten.

WAT ZIJN DE BESTE TIJDEN OM TE POSTEN OP SOCIAL MEDIA?
FACEBOOK
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je het beste tussen 13.00 en 16.00 uur een post op Facebook kunt plaatsen. Uiteraard geldt dit niet voor iedereen, dus het is slim om regelmatig naar de statistieken van je Facebookpagina te kijken om te zien welke tijden voor jou het beste werken. Voor mij werkt tussen 13.00 en 16.00 uur juist niet zo goed en doen berichten het op de vroege ochtend het beste.

Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

INSTAGRAM
Vanwege het nieuwe algoritme van Instagram – waarbij berichten niet meer op chronologische volgorde worden weergegeven – lijkt het tijdstip waarop je een foto deelt niet meer belangrijk, maar dat is niet helemaal waar. Posts die snel veel likes en reacties ontvangen, krijgen namelijk een betere positie in de feed, waardoor het slim is om je foto’s te posten op de tijden dat de meeste volgers online zijn. Wanneer je een bedrijfsprofiel hebt, kun je deze tijden in je statistieken terugvinden.

Lees ook: 30 simpele trucjes voor meer Instagram volgers

Opt In Image
GRATIS Instagram succes checklist
20 taken die je nú kunt doen voor meer volgers, meer engagement en meer succes op Instagram!

PINTEREST
Over het algemeen kun je het beste pinnen tussen 14.00 en 16.00 uur en van 20.00 tot 01.00 uur. Toen Board Booster nog bestond, kon ik via dat programma zien wat per bord de beste tijd is om te pinnen. Voor mijn account was dat voor bijna elk bord inderdaad rond 14.00 uur. Inmiddels gebruik ik Tailwind om mijn pins in te plannen en die posten je pins automatisch op de tijden die voor jouw account het beste zijn – super handig!

Lees ook: 30 tips om je blog of bedrijf explosief te laten groeien met Pinterest

Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

HOE VAAK MOET JE POSTEN OP SOCIAL MEDIA?
FACEBOOK
Over het algemeen wordt aangeraden om twee tot vijf keer per dag een update te plaatsen op Facebook. Ik vind dit voor mezelf niet echt haalbaar, dus ik post alleen wanneer ik waardevolle informatie te delen heb – of dat nou drie keer per dag of drie keer per week is.

Lees ook: 8 tips voor een succesvolle Facebookpagina

INSTAGRAM
Voor Instagram wordt aangeraden om één tot drie berichten per dag te plaatsen. Wanneer je dat niet redt, kun je het beter bij drie tot vier keer per week houden. Het is altijd beter om iets minder vaak te posten en wel goede, waardevolle content te delen dan wanneer je minder goede beelden moet gebruiken om maar dagelijks te kunnen posten. Het is wel belangrijk dat je in ieder geval elke dag even de app opent om bij anderen te gluren.

Lees ook: 10 slimme trucjes om het Instagram algoritme te verslaan

Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

PINTEREST
Wanneer je succesvol wilt zijn op Pinterest kun je het beste 15 tot 30 pins per dag (re)pinnen – het liefst verspreid over de dag. Dat klinkt veel, maar het valt echt wel mee. Pak gewoon de app erbij als je in de bus naar huis zit, als je in de rij bij de supermarkt staat of als je lunchpauze hebt met die ene saaie collega.

Als het je niet lukt om elke dag te pinnen, raad ik aan om met een scheduler zoals Tailwind te werken. Ik plan elke eerste dag van de maand met Tailwind mijn pins voor de rest van de maand in, zodat er elke dag automatisch 10 tot 20 pins gepind worden. Ik was altijd zo’n 15 uur per maand kwijt aan Pinterest, maar nu ben ik binnen 30 minuten klaar en heb ik ook nog eens betere resultaten – zo fijn! Klik hier om Tailwind een maand gratis uit te proberen!

Tip: Meld je hier aan voor mijn GRATIS cursus Meer Bezoekers met Pinterest!

WAT MOET JE POSTEN OP SOCIAL MEDIA?
Welk soort berichten je het beste kunt posten op social media is vooral afhankelijk van je doel en van wat je volgers van je verwachten. Hier zijn een aantal ideeën die het altijd goed doen:
• Links naar je artikelen
Behind the scenes foto’s
• Inspirerende of motiverende quotes
• Winacties of kortingsacties
• Interessante feitjes over jezelf of je bedrijf
• Stel vragen aan je volgers
• Sneak peeks van nieuwe producten, artikelen of projecten
• Een persoonlijke update
• Tips of aanbevelingen

 
VERGEET NIET OM JE AAN TE MELDEN VOOR MIJN FACEBOOKGROEP!
Online Goal Crushers is dé groep voor bloggers en online ondernemers die zichzelf willen uitdagen en betere resultaten willen neerzetten. En wanneer je je nu aanmeldt, kun je GRATIS het Stappenplan naar succes downloaden! Klik hier om je aan te melden.

12 thoughts on “Social media: wat, wanneer en hoe vaak moet je posten?

 1. Interessant! Ik denk dat ik net zoals vele anderen altijd heb gedacht dat de ochtend het beste tijdstip is voor social posts, maar blijkbaar moeten we dat maar eens gaan verplaatsen naar de middag! ;)

 2. Heel erg fijn artikel! Ik was mij niet bewust van deze tijden bijvoorbeeld, wij posten op Facebook standaard rond 11/12 uur, maar ik ga het nu verplaatsen naar 13.00. Kijken of dat wat doet. Qua Instagram vinden wij het wel erg belangrijk om up to date te blijven en posten we iedere dag wel iets. Meerdere dingen per dag gaan wel een beetje ver nog..

 3. Dit vind ik zo interessant, haha. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me hier niet altijd aan houd, qua frequentie van uploaden. Soms ben ik gewoon zo druk dat ik even niet de tijd heb om een goede foto op Instagram te plaatsen, maar dan maak ik wél gebruik van Instagram stories. Hoe dan ook, ik kan hier altijd wat van leren. Dankjewel! :)

  1. Haha, is ook niet erg toch :) Uiteindelijk gaat het erom dat je het leuk vindt en niet dat je altijd precies op het juiste moment iets online zet. Maar het is wel handig om je erin te verdiepen, want ik denk dat het best wel effect kan hebben als je volgens deze cijfers en je eigen statistieken post!

 4. Dank voor dit artikel! Ik ben me er de laatste tijd ook eens in gaan verdiepen, hoe lastig ik het ook vind. Lang leve de ‘automatische’ publicatie mogelijkheid op Facebook, waardoor je update ook echt op een bepaalde tijd online staat. Ideaal wanneer je daarnaast een fulltime baan met wisselende tijden hebt. Ik merk wel dat ik vanaf Instagram eigenlijk weinig bezoekers krijg, maar dat ik nu opeens wel goed word gevonden via Google. Hoog tijd op je Instagram tips dus nog eens door te lezen!

  1. Ja daar ben ik ook fan van op Facebook, gebruik ik altijd! En Instagram is ook wel lastig om mensen door te verwijzen, omdat je geen link in de caption kan zetten.. maar wie weet wat je met wat tips nog voor elkaar kan krijgen!

 5. Handig artikeltje! Ik wist bijvoorbeeld niet wat de beste tijd was om op Twitter iets te plaatsen ( en dat terwijl ik voor mijn werk de ganse dag op Twitter zit ). Moet zeggen dat ik bij mijn persoonlijke en zakelijke accounts ook niet echt merk dat bepaalde tijdstippen het beter doen dan andere. Wat dat betreft sluit ik me daarom volledig aan bij jouw opmerking over kwalitatief goede content. En dan dat tot drie keer per dag op Instagram moeten plaatsen: my god. Hoe doen mensen dat dan? Ik maak echt niet 24/7 foto’s van mijn leven haha.

 6. Ik post op FB gewoon op tijdstippen waarvan ik denk hmmm de werkende mens heeft nu pauze of de kids zullen nu wel in bed liggen. Eigenlijk gewoon wanneer ik op sociale media zou zitten 🙈

  Verder ni veel tijd en energie gehad om het uit te zoeken.

  Neil patel heeft er wel blogs en video’s over gemaakt. Maar ben even vergeten wat volgens hem de beste tijden waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.